Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Κέφι και χαρά την Καθαρά Δευτέρα στον δήμο Νεάπολης - Συκεών (ΦΩΤΟ)

«Στα ύψη η διάθεση του κόσμου με κέφι και αισιοδοξία μετά τους αναγκαστικούς περιορισμούς των τριών προηγούμενων ετών», δήλωσε ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης

Με τον παραδοσιακό τρόπο, με πολύ περισσότερο κέφι και με την χαρά της επιστροφής στην κανονικότητα γιόρτασαν οι δημότες Νεάπολης-Συκεών την Καθαρά Δευτέρα και στις τέσσερις δημοτικές ενότητες. 

Η διάθεση του κόσμου που ξεχύθηκε να γιορτάσει μετά τους περιορισμούς που επέβαλε η πανδημία βρέθηκε στα ύψη μαζί με όσους  χαρταετούς κατάφεραν να φτάσουν ψηλά.

kathara_deutera_sukies_dimarxos_kosmos_1.jpg

Όπως μάλιστα σημείωσε ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης ο οποίος έδωσε το παρών και στις τέσσερις εκδηλώσεις και είχε την ευκαιρία να συναντήσει δημότες κάθε ηλικίας, η ψυχική ανάταση και η αισιοδοξία αποτυπωνόταν στα πρόσωπα όλων. «Είμαστε όλοι μαζί, γιορτάζουμε παραδοσιακά την αρχή της Σαρακοστής όπως οι πρόγονοί μας, γλεντάμε και τραγουδάμε και ξέρουμε όλοι οι δημότες Νεάπολης-Συκεών πως ο δήμος είναι μια μεγάλη αγκαλιά με τις πόρτες του ανοιχτές σε όλους οποιαδήποτε ώρα της ημέρας».

Ο καλός καιρός μπορεί να μην ήταν ιδανικός -λόγω άπνοιας- για το πέταγμα του χαρταετού βοήθησε όμως να διαρκέσουν πολλές ώρες τα γλέντια στα οποία οι περισσότεροι έσπευσαν από τις 11 το πρωί.

Η αρχή της Σαρακοστής τιμήθηκε στη Δεντροφυτεία για τις Συκιές, στο Πάρκο των Ρουμανικών για τη Νεάπολη, στο δημοτικό αθλητικό κέντρο Αγίου Παύλου και στο κλειστό γυμναστήριο Πεύκων. 

Το παραδοσιακό γλέντι με τη μουσική και όλα τα εδέσματα δεν έλειψαν από κανέναν ενώ τα μουσικά συγκροτήματα που συνόδευσαν τις εκδηλώσεις συνέβαλαν ώστε το κέφι να απογειωθεί. 

Λαγάνα, ταραμάς, φασολάδα ήταν παντού σε αφθονία όπως προστάζει το έθιμο.

kathara_deutera_peuka_dimarxos_kosmos.jpg

Στις Συκιές 

Στη Δενδροφυτεία Συκεών κλασικό τόπο συνάντησης στις Συκιές για χορό, τραγούδι και παραδοσιακό πικ νικ το γλέντι άναψε από νωρίς το πρωί με το συγκρότημα του Δημήτρη Κεχαγιά να κρατάει ψηλά το κέφι όπως κάνει πολλά χρόνια στη Θεσσαλονίκη.

enotita_sukeon_sarakostiana_1.jpg
enotita_sukeon_sarakostiana_1.jpg

Πάρκο Ρουμανικών στη Νεάπολη

Το μουσικό σχήμα του Νίκου Ταλέα στο Πάρκο των Ρουμανικών, το οποίο πρώτη φορά υποδέχθηκε κόσμο σε οργανωμένη εκδήλωση, συνέβαλε στην επιτυχία του γλεντιού στο οποίο συμμετείχαν δημότες όλων των ηλικιών. Ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης εμφανώς ικανοποιημένος από τη μεγάλη συμμετοχή και τον τρόπο που απολάμβαναν οι πολίτες το πάρκο μίλησε για την επιβεβαίωση της αντίληψης που έχει η διοίκηση για τη χρήση του δημόσιου χώρου από τους δημότες. 

kathara_deutera_neapoli_xoros.jpg

Στον Άγιο Παύλο

Στο δημοτικό αθλητικό κέντρο (γήπεδο ποδοσφαίρου) οι Adam Aman έδωσαν τον τόνο στο γλέντι που άναψε ήδη πριν το μεσημέρι. Οι δημότες του Αγίου Παύλου δοκίμασαν τα παραδοσιακά εδέσματα της ημέρας ευχήθηκαν ο ένας στον άλλο καλή Σαρακοστή και όταν φύσηξε για λίγο, πέταξαν ψηλά τον χαρταετό. 

Στα Πεύκα 

Στα Πεύκα η γιορτή της Καθαράς Δευτέρας στήθηκε στον αύλειο χώρο του κλειστού γυμναστηρίου σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό - Αιμοδοτικό Σύλλογο Κατοίκων Πεύκων με το μουσικό σχήμα «Ακούσματα Παράδοσης».

Ο κόσμος έδωσε το παρών από νωρίς, η κουζίνα της Καθαράς Δευτέρας στήθηκε εγκαίρως και τα είχε όλα. Φασολάδα, ταραμάς και φυσικά η παραδοσιακή λαγάνα ήταν εκεί και σηματοδότησαν όπως και σε όλη τη χώρα την αρχή της Σαρακοστής συνοδεύοντας και την ευχή που ακούστηκε παντού σήμερα.

kathara_deutera_peuka_xoros.jpg

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Έρχονται ανακοινώσεις για ΔΕΘ - «Νέο εκθεσιακό κέντρο μέσα σε 6 χρόνια»
Μέχρι τις αρχές Μαΐου οι ανακοινώσεις για το σχήμα χρηματοδότησης στο νέο εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο της Θεσσαλονίκης
Θεσσαλονίκη: Έρχονται ανακοινώσεις για ΔΕΘ - «Νέο εκθεσιακό κέντρο μέσα σε 6 χρόνια»