Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ψυχολόγος: Πώς να σταθούμε δίπλα σε όσους έχασαν δικούς τους στα Τέμπη

Στο πλευρό των φοιτητών/ τριών ψυχολόγοι στο ΑΠΘ για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη

Της Λεμονιάς Βασβάνη

Στο πλευρό των φοιτητών και των φοιτητριών του στέκεται το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με παροχή ψυχολογικής υποστήριξης σχετικής με σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη.

Οι συνεδρίες που θα είναι είτε ατομικές ή σε μικρές ομάδες διοργανώνονται από το Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης (ΚΕ.ΣΥ.Ψ.Υ.) σε συνεργασία με την EMDR Hellas.

Όπως εξήγησε στο «ΤyposThes» η ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια Άλτα Πανέρα: «μέσα από τις συνεδρίες θέλουμε να βοηθήσουμε τους φοιτητές του ΑΠΘ που είτε επηρεάστηκαν έμμεσα από την τραγωδία στα Τέμπη βλέποντας πχ τις ειδήσεις στα ΜΜΕ και τις αναρτήσεις στα social media ή άμεσα με την εμπειρία του δυστυχήματος, ήταν δηλαδή στον τόπο της τραγωδίας και βίωσαν όσα συνέβησαν και είτε τραυματίστηκαν ή έχουν τραυματίες στο περιβάλλον τους. Δυστυχώς έχουμε αρκετούς φοιτητές μας που έχουν επηρεαστεί από το δυστύχημα. Αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε αυτή την παροχή υπηρεσίας ώστε να βοηθήσουμε όσους έχουν ανάγκη».

Ήδη τηλεφωνήματα και emails για τα πρώτα ραντεβού

apth_leshi.jpg

Ήδη από το απόγευμα της Πέμπτης που βγήκε στη δημοσιότητα η σχετική ανακοίνωση για την ψυχολογική στήριξη, υπήρξαν φοιτητές που είτε τηλεφώνησαν ή έστειλαν email για να κλείσουν ραντεβού με την ψυχολόγο. Μάλιστα η ίδια ανέφερε πως έχουν γίνει και οι πρώτες συνεδρίες.

Παράλληλα η κυρία Πανέρα υπογράμμισε ότι «μπορεί τώρα τα άτομα που έχουν ζήσει την τραγωδία να μην νιώθουν την ανάγκη για μια στήριξη, να έχουν βοήθεια από γονείς, συγγενείς και φίλους, όμως αυτό μπορεί να προκύψει μελλοντικά πχ μετά από 2-3 μήνες. Τώρα είναι ακόμη νωπά τα γεγονότα και ενδεχομένως η ψυχολογική τους αντίδραση να μην φέρνει δυσφορία. Σίγουρα όσοι βίωσαν το δυστύχημα θα πρέπει σταδιακά να ομαλοποιήσουν την εμπειρία τους. Είναι απόλυτα φυσιολογικό να πουν ότι δεν νιώθουν καλά. Αυτό είναι μια πραγματικότητα».

Πώς θα βοηθήσουν οι συνεδρίες

 

Οι συνεδρίες που θα παρέχονται δωρεάν, θα βοηθήσουν τον άμεσα ενδιαφερόμενο να αποφορτίσει, να αναπτύξει μηχανισμούς αυτοφροντίδας και να αποφύγει βραχυπρόθεσμες ή μακροπρόθεσμες ψυχολογικές δυσκολίες. Θα γίνονται είτε δια ζώσεις ή διαδικτυακά από την ψυχολόγο ή από συνεργάτες του EMDR Hellas, το οποίο συμμετέχει στην πρωτοβουλία αυτή.

Τι πρέπει να κάνουν συγγενείς και φίλοι

Σχετικά με το πώς μπορούν να βοηθήσουν οι συγγενείς και οι φίλοι η ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια ανέφερε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ότι: «γενικώς σε περιπτώσεις μεγάλων καταστροφών βιαζόμαστε και λέμε στους διασωθέντες πως είναι τυχεροί που επέζησαν και κάπως σαν να τους πιέζουμε να εξομαλυνθεί η όλη κατάσταση. Όμως αυτό μπορεί να δημιουργήσει μια δυσκολία στην επικοινωνία. Χρειάζεται χρόνος για να δεχτεί το άτομο ότι αυτό που έζησε ήταν κάτι το φοβερό. Πρέπει να του δώσουμε αυτό τον χρόνο, αλλά και τον χώρο. Είναι προτιμότερο να τον/την ρωτήσουμε τι χρειάζεται και όχι να του ανακοινώνουμε τι θα κάνουμε εμείς. Να ρωτάμε τι θα του/της ήταν χρήσιμο. Να πάμε αν θέλει μια βόλτα μαζί, να περπατήσουμε μαζί, να είμαστε μαζί του/της σεβόμενοι την ανάγκη του/της να μείνει για λίγο διάστημα σιωπηλός/ σιωπηλή. Το να πιέζουμε καταστάσεις δεν βοηθάει καθόλου. Επίσης δεν βοηθάει το να του ζητούμε να μας αφηγηθεί το τι συνέβη. Το άτομο που έζησε μια τραγωδία με το να την αφηγηθεί υπάρχει κίνδυνος επανατραυματισμού του μέσα από τις εξιστορήσεις. Χρειάζονται μαλακά βήματα».

Χρήσιμα

Για πληροφορίες και εκδήλωση ενδιαφέροντος επικοινωνήστε με την Άλτα Πανέρα, Ψυχολόγο – Ψυχοθεραπεύτρια -Τραυματοθεραπεύτρια στο τηλέφωνο  2310992621 ή στο [email protected].

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βίκυ Φλέσσα για Τέμπη: «Τα παιδιά τα σκοτώσαμε όλοι και όλες μαζί» (VIDEO)
Σάλος από την δήλωση της υποψήφιας ευρωβουλευτού της ΝΔ, Βίκυς Φλέσσα - «Tο κράτος όλο νοσεί. Τα παιδιά τα σκοτώσαμε όλοι και όλες μαζί. Αυτή είναι η...
Βίκυ Φλέσσα για Τέμπη: «Τα παιδιά τα σκοτώσαμε όλοι και όλες μαζί» (VIDEO)