Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Χαλκιδική: Έρχεται νέο 5άστερο ξενοδοχείο - Επένδυση 100 εκατ. με 500 εργαζόμενους

Με δυναμικότητα πάνω από 1.000 κλειδιά το νέο resort στη Κασσάνδρα σε έκταση 158 στρεμμάτων

Ένα πολυτελές resort με δυναμικότητα πάνω από 1.000 κλειδιά, που θα περιλαμβάνει ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, αλλά και αυτόνομα διαμερίσματα – bungalows, θα δημιουργηθεί στο ξενοδοχειακό συγκρότημα στη Χαλκιδική, πρώην ιδιοκτησίας του ομίλου Γρηγοριάδη, που πέρασε στην ιδιοκτησία κεφαλαίων συνδεόμενων με την Goldman Sachs.

Πρόκειται για το επενδυτικό σχέδιο αναβάθμισης, συνολικού ύψους 107,65 εκατ. ευρώ, με βάση τον φάκελο που έχει υποβληθεί ήδη από τον Νοέμβριο του περασμένου έτους στην Enterprise Greece -σχετική αναφορά είχε κάνει και ο υπουργός Ανάπτυξης κι Επενδύσεων, κ. Αδωνις Γεωργιάδης- από την «Τουριστικά Συγκροτήμα Ελλάδος Α.Ε.», όπου πλέον μοναδικός μέτοχος είναι η «GH XENIA BIDCO A.E.».

Με βάση τώρα την πρόταση προς διαβούλευση στον οργανισμό της Enterprise Greece, το έργο από την «Τουριστικά Συγκροτήματα Ελλάδος Α.Ε.» αφορά στην αναβάθμιση των υφιστάμενων ξενοδοχείων στην κατηγορία 5 αστέρων, με τον επενδυτικό φορέα να αιτείται την υπαγωγή του εν λόγω επενδυτικού έργου στις διατάξεις του ν. 4864/2021 περί στρατηγικών επενδύσεων με το κίνητρο της φορολογικής απαλλαγής και της ταχείας αδειοδότησης.

Το αντικείμενο του επενδυτικού σχεδίου είναι η αναμόρφωση του υπάρχοντος ξενοδοχειακού συγκροτήματος στην Καλλιθέα του δήμου Κασσάνδρας Χαλκιδικής. Όπως αναφέρεται, το προς αξιολόγηση επενδυτικό σχέδιο, προϋπολογισμού 107,65 εκατ. ευρώ, αναμένεται να απασχολήσει περισσότερους από 500 εργαζόμενους ετησίως (πλήρους και μερικής απασχόλησης), που αντιστοιχούν σε περισσότερες από 300 Ετήσιες Μονάδες Εργασίας (Ε.Μ.Ε.).

Το συγκρότημα εκτείνεται σε έκταση 158 στρεμμάτων, διαθέτει 850 μέτρα πρόσωπο στην παραλία και αποτελείται από τρεις υφιστάμενες ξενοδοχειακές μονάδες: Πρόκειται για το 4* Pallini Beach, το οποίο κατασκευάστηκε το 1972 και ανακαινίστηκε τελευταία προ του 2000, επίσης το 4* Athos Palace, το οποίο κατασκευάστηκε το 1976 και ανακαινίστηκε το 2005, το 5* Theophano Imperial Palace, το οποίο κατασκευάστηκε επίσης το 1976 και ανακαινίστηκε πιο πρόσφατα, το 2010, καθώς επίσης και bungalows και λοιπές εγκαταστάσεις, ήτοι εστιατόρια, bar, πισίνες, αίθουσες συνεδριάσεων, καταστήματα τουριστικών ειδών, αθλητικές εγκαταστάσεις, θαλάσσια σπορ, θέσεις στάθμευσης, αποθηκευτικούς χώρους, κτλ.

Το σύνολο της δομημένης επιφάνειας ανέρχεται, περίπου, σε 69.000 τ.μ.. Τώρα, το προτεινόμενο σχέδιο αναδιαμόρφωσης από πλευράς της εταιρείας αποβλέπει στην πλήρη αναβάθμιση όλων των υφιστάμενων ξενοδοχειακών μονάδων. Στόχος είναι η δημιουργία «ενός ενιαίου, λειτουργικά υπερσύγχρονου, τουριστικού θέρετρου υψηλών προδιαγραφών, αποτελούμενο από πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες 5*, αυτόνομα πολυτελή διαμερίσματα (bungalows) και ολοκληρωμένες υπηρεσίες εστίασης, σπα και ψυχαγωγίας», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Από πλευράς δυναμικότητας, το νέο θέρετρο θα διαθέτει πάνω από 1.000 κλειδιά, ενώ στη δασική έκταση των 20 στρεμμάτων, στη βορειοανατολική πλευρά του συγκροτήματος, το επενδυτικό σχέδιο πρόβλεπει ότι θα διαμορφωθούν πάρκα και χώροι αναψυχής, χώρος λατρείας, αμφιθέατρο και παιδική χαρά.

Όπως προβλέπεται στο επενδυτικό πλάνο, το project θα πληροί όλα τα ενεργειακά πρότυπα και τις πρακτικές αειφόρου ανάπτυξης, ενώ στόχος είναι να συμβάλλει και στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας. Επισημαίνεται ότι η εξαγορά των τριών ξενοδοχείων του ομίλου Γρηγοριάδη πέρυσι το φθινόπωρο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ενός γενικότερου επενδυτικού πλάνου από πλευράς της Goldman Sachs στη χώρα μας, σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα στον κλάδο του τουριστικού real estate.

Είχε προηγηθεί, πέρυσι το φθινόπωρο, η μεγαλύτερη συμφωνία της χρονιάς στον κλάδο, όταν κεφάλαια των Goldman Sachs, Oaktree, Moonstone, Florac και Hermes GPE προχώρησαν στην πώληση στο επενδυτικό ταμείο της Σιγκαπούρης GIC της πλειοψηφικής συμμετοχής τους στον όμιλο Sani Ikos (ο οποίος αποτιμήθηκε για το deal στα 2,3 δισ. ευρώ), κίνηση προδιαγεγραμμένη, δεδομένου ότι έγινε μετά τη συμπλήρωση της επταετίας, από την αρχική επένδυση.

Η αγορά αναμένει και νέες συμφωνίες από την Goldman στη χώρα μας, έστω κι αν τους τελευταίους μήνες τα διεθνή επενδυτικά κεφάλαια έχουν «φρενάρει» -γενικότερα ανά την Ευρώπη – νέες τοποθετήσεις, λόγω των νέων συνθηκών στην οικονομία, σε συνέχεια της ακρίβειας και των πληθωριστικών πιέσεων και του αντίκτυπου που θα επιφέρουν το προσεχές διάστημα.

Πηγή: newmoney

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γαλλία: Σκότωσε αστυνομικό που πήγε να τον ξυπνήσει, όταν αποκοιμήθηκε στο τιμόνι
Ο θάνατός του προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην αστυνομία, πολύ περισσότερο επειδή ο κατηγορούμενος οδηγός είχε καταδικαστεί δύο φορές στο παρελθόν
Γαλλία: Σκότωσε αστυνομικό που πήγε να τον ξυπνήσει, όταν αποκοιμήθηκε στο τιμόνι
Γονείς Κωστόπουλου κατά Κασσελάκη: Δεν έκανε ούτε μια αναφορά στο όνομα του Ζακ
Διαδικτυακοί φίλοι της μητέρας του Ζακ σχολιάζουν πως η Έφη Αχτσιόγλου είχε κάνει ανάρτηση με αφορμή τα πέντε χρόνια από τη δολοφονία του νεαρού άνδρα
Γονείς Κωστόπουλου κατά Κασσελάκη: Δεν έκανε ούτε μια αναφορά στο όνομα του Ζακ