Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τιμήθηκαν γυναίκες που σημάδεψαν τη Θεσσαλονίκη

Σε εκδήλωση στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης - Εκδηλώσεις και σε Καλαμαριά και Πανόραμα

Εμβληματικές γυναίκες της Θεσσαλονίκης, που με το έργο και την προσωπικότητά τους άφησαν το δικό τους προσωπικό στίγμα στην πόλη, τίμησε το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για το δεύτερο αντίστοιχο αφιέρωμα που πραγματοποιήθηκε χτες (15/3) στο Μέγαρο Μπίλλη. Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στη Βιργινία Ζάννα (1897-1980), την Αγγελική Τσάκωνα (1903-1992) και τη Μερόπη Τσιώμου-Βασιλικού (1897-1979). 

Το σημαντικό τους έργο, την προσφορά τους στην πόλη αλλά και στοιχεία της προσωπικότητάς τους παρουσίασαν ο Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Εθνικής Άμυνας Αντώνης Οικονόμου, η Πρόεδρος Συνδέσμου Ιατρών Οδοντιάτρων Γυναικών Ελλάδος Αναστασία Κιζιρίδου και η δημοσιογράφος και συγγραφέας Μαίη Βασιλικού ενώ την παρουσίαση συντόνισε ο συγγραφέας Γιώργος Σκαμπαρδώνης.

«Το αφιέρωμα αυτό αποτελεί έναν φόρο τιμής σε σπουδαίες γυναίκες οι οποίες μέσα από το έργο, την αφοσίωση, την επιμονή, την τόλμη και το ταλέντο τους κατάφεραν να χαράξουν τη δική τους πορεία. Τρεις προσωπικότητες που ξεπέρασαν αιώνες προκαταλήψεων, αναθεώρησαν κοινωνικούς κανόνες, ανέτρεψαν στερεότυπα και διέπρεψαν στην εποχή τους μεταδίδοντας τη γνώση, την πείρα και το όραμά τους για έναν καλύτερο κόσμο. Είναι ιστορίες γυναικών που μας εμπνέουν. Είναι προσωπικότητες που σημάδεψαν την πόλη μας» δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.

zerbas.jpg«Το αφιέρωμα αυτό θέλει να θυμίσει αλλά και να τιμήσει τρεις σπουδαίες γυναίκες οι οποίες, δρώντας μπροστά από την εποχή τους, ξεχώρισαν, διέπρεψαν, κυριάρχησαν, εντυπωσίασαν, έγραψαν ιστορία, παρέδωσαν μαθήματα ζωής και αξίζει πραγματικά να τις θυμόμαστε. Σε κάθε κλάδο και κάθε γεωγραφικό μήκος και πλάτος της γης οι γυναίκες αποδεικνύουν ότι έχουμε κερδίσει πολλά, όμως σε κάθε τομέα μία ήταν πάντα αυτή που έκανε την αρχή: Βιργινία Ζάννα, πρωτεργάτρια στις εθελόντριες του Ερυθρού Σταυρού, Αγγελική Τσάκωνα, η πρώτη γυναίκα γυναικολόγος στη Θεσσαλονίκη και Μερόπη Τσιώμου - Βασιλικού, πρωτοπόρα στο κίνημα για τα δικαιώματα των γυναικών» ανέφερε η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού Μαρία Καραγιάννη.

«Όλες αυτές οι κυρίες, σε εποχές δύσκολες μεσα στον μεσοπόλεμο, οπότε η ανδροκρατία και η πατριαρχεία ήταν εγκατεστημένες όχι μόνο ως επίσημο ιδεολόγημα αλλά ως εσωτερικευμένη αντίληψη και μέσα στις οικογένειες, αυτές με γενναιότητα και τόλμη συγκρούστηκαν με τον περίγυρο, άνοιξαν διαδρόμους, άνοιξαν ρήγματα, λοιδορήθηκαν, τους έβαλαν πάρα πολλά εμπόδια», υπογράμμισε ο συγγραφέας Γιώργος Σκαμπαρδώνης. 

Το πρώτο αφιέρωμα πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο με αναφορά στη ζωή και τη δράση της Αρίστης Παγιατάκη, της Ελένης Σκούρα και της Αγγελικής Τσιώμου- Μεταλληνού.

Γ. Δαρδαμανέλης στην εκδήλωση για τη γυναίκα: «Μας διδάσκετε μέσα από τον τρόπο ζωής σας»

gynaikes_kalamaria.jpg

Γεμάτη συγκινητικές στιγμές ήταν η εκδήλωση προς τιμή της γυναίκας που οργάνωσε χθες βράδυ ο Δήμος Καλαμαριάς.

Στο πρόσωπο πέντε γυναικών που έχουν διακριθεί η καθεμία στο χώρο της, τιμήθηκαν όλες οι γυναίκες, που δίνουν καθημερινά τον δικό τους αγώνα. Οι κυρίες Ζωή Παπαγεργίου (Μέλος του Δ.Σ Ιδρύματος Παπαγεωργίου και Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Νοσοκομείου Παπαγεωργίου «Η ΑΝΤΗΡΙΔΑ»), Πολυτίμη Μπακατσέλου, Πρόεδρος Συλλόγου Φίλων Καρκινοπαθών Παιδιών «ΣΤΟΡΓΗ», Παρασκευή Πατουλίδου, Ολυμπιονίκης, Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Κυριακή Φράγκου, Πρόεδρος Συλλόγου «Εθελοντική Διακονία Αστέγων» και Ελένη Ινεπολόγλου, Πολύτεκνη μητέρα εννιά παιδιών, τιμήθηκαν με το βραβείο «Αρίστη».

«Επί της ουσίας η Καλαμαριάκαι η παρούσα διοίκηση ειδικότερα κάθε μέρα τιμά τον ρόλο της γυναίκας! Είμαστε ίσως ο μοναδικός δήμος στη Θεσσαλονίκη που έχει τέσσερις γυναίκες αντιδημάρχους από τις εφτά αντιδημαρχίες που υπάρχουν (Τεχνικών Υπηρεσιών,Κοινωνικής Πολιτικής,ΠολιτισμούκαιΠολιτικής Προστασίας, καθώς και ΓενικήΓραμματέα σε μία θέση κλειδί, επομένωςαποδεικνύουμε στην πράξη ότι δενπεριμένουμε την 8η Μαρτίου για νατιμήσουμε το ρόλο και τη συμβολή τηςγυναίκας, αλλά το πράττουμε καθημερινά» τόνισε στην ομιλία του ο Δήμαρχος Καλαμαριάς, Γιάννης Δαρδαμανέλης.

Ο Δήμαρχος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις δράσεις της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής,  που αφορούν στη βοήθεια, αλλά και την προστασία των γυναικών και απευθυνόμενος στα επίτιμα πρόσωπα είπε χαρακτηριστικά: «Σας ευχαριστούμε που υπάρχετε στις ζωές μας. Σας ευγνωμονούμε για την προσφορά σας. Σας σεβόμαστε γι’ αυτό που είστε και μας διδάσκετεμέσα από τον τρόπο ζωής σας».

Στην εκδήλωση ο δημοσιογράφος, Βαγγέλης Πλάκας, από το βιβλίο του οποίου εμπνεύστηκε και δημιουργήθηκε ο θεσμός των βραβείων «Αρίστη» στην Καλαμαριά, παρουσίασε όχι μόνο τη ζωή της Αρίστης Παγιατάκη, αλλά και τη διεκδίκηση του δημαρχιακού θώκου από γυναίκες.

Ο υποστηρικτικός ρόλος του άντρα στη ζωή της γυναίκας παρουσιάστηκε μέσα από το συμβολισμό ενός χορευτικού δρώμενου, δυο χοροδιδασκάλων από τη σχολή "Ελληνικό Αστέρι", τον Κωνσταντίνο Αθανασιάδη και τη Μελίνα Βαγγελακάκη.

Ο χώρος του θεάτρου διακοσμήθηκε  από έργα το Καλαμαριώτη ζωγράφου, Στέλιου Ζαχαρούδη, τμήμα της συλλογής του με τίτλο "Γυναικείες Μορφές", ενώ τη διαδρομή της γυναίκας μέσα στη ζωή απέδωσε με μία σύνθεση του Σταμάτη Κραουνάκη, η Γενική Γραμματέας του Δήμου Καλαμαριάς, Ελένη Φύκα.
ζευγάρι της Σχολής «Ελληνικό Αστέρι» Κωνσταντίνος Αθανασιαδής και Μελίνα Βαγγελακάκη. Τη σκηνή κοσμούσαν έργα του Καλαμαριώτη ζωγράφου, Στέλιου Ζαχαρούδη.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Υφυπουργός Εσωτερικών, Σταύρος Καλαφάτης, εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Νέας Κρήνης & Καλαμαριάς, κ. Ιουστίνου, ο Μητροπολίτης Βρυούλων, κ. Παντελεήμων,  εκπρόσωπος του Στρατηγού ΓΣΣ, βουλευτές, αντιδήμαρχοι, επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων, δημοτικοί σύμβουλοι.

Μουσική βραδιά γένους θηλυκού  στο Πανόραμα 

Μουσική βραδιά γένους θηλυκού, διοργανώνει στο Πανόραμα ο δήμος Πυλαίας Χορτιάτη,  τιμώντας τη σύγχρονη γυναίκα, την εργαζόμενη, τη μητέρα και τη νοικοκυρά, αλλά και όλες εκείνες τις γυναίκες που κατάφεραν να διακριθούν και να αποτελέσουν παραδείγματα σε έναν κόσμο που συχνά είναι φτιαγμένος μόνο για τους άνδρες. 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί με είσοδο ελεύθερη για το κοινό, την Τρίτη 21 Μαρτίου, ώρα 8μμ, στο αμφιθέατρο «Σταύρος Κουγιουμτζής» στο Πολιτιστικό Κέντρο, στο δημαρχείο Πανοράματος (Αποστόλου Σαμανίδη 21).

Για τα δικαιώματα και τη θέση των γυναικών στη σύγχρονη κοινωνία, θα μιλήσουν η Αριάννα Βατάκα, εκπαιδευτικός, Πρόεδρος Σοροπτιμιστικού Συλλόγου Πανοράματος και η Ευπραξία Καρρά, εκπαιδευτικός, αντιπρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Πανοράματος. Θα ακολουθήσει η βράβευση της νέας Διευθύντριας Τροχαίας Θεσσαλονίκης, Παρασκευής Παπαγεωργοπούλου και άλλων γυναικών που διακρίθηκαν για την δράση τους.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα τραγουδήσει η Χορωδία του Συλλόγου Αποφοίτων Αμερικανικού Κολλεγίου υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Kostika Çollaku και θα ακολουθήσει μουσικό αφιέρωμα με τίτλο «Γυναίκα» στο οποίο συμμετέχουν ο Σωκράτης Παπαϊωάννου (τραγουδοποιός), η Περσεφόνη Μήλια και η Ολυμπία Εξαδάκτυλου (βιολί).

Το χορωδιακό μουσικό μέρος περιλαμβάνει τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, του Μάνου Χατζηδάκη, άλλων συνθετών και παραδοσιακά, τα οποία όπως σημειώνει ο μαέστρος της χορωδίας Kostika Çollaku, είναι αφιερωμένο:

«Για τις γυναίκες που ακούνε καντάδες αλλά και για τις καπετάνισσες στα καράβια. Για τις γυναίκες που μεγαλώνοντας ξεχνάνε τον πρώτο τους έρωτα, αλλά και για τις νιόπαντρες. Για τις γυναίκες που φυτεύουν πορτοκαλιές και τις ποτίζουν με φιλιά. Για τις γυναίκες όλου του κόσμου.».

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Τεράστιο ενδιαφέρον για τη Σχολή Ξεναγών – Η μοριοδότηση για γλώσσες
Όσο πιο δύσκολη, πιο παράξενη και πιο απαιτητική είναι μια ξένη γλώσσα που γνωρίζει κάποιος, τόσο και αυξάνονται οι πιθανότητες να καθίσει στα θρανία...
Θεσσαλονίκη: Τεράστιο ενδιαφέρον για τη Σχολή Ξεναγών – Η μοριοδότηση για γλώσσες