Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Υπολειτουργούν 2 υπερσύγχρονοι τομογράφοι στο Παπανικολάου

Η έλλειψη τεχνολόγων που θα λειτουργούν τους δύο υπερσύγχρονους αξονικούς τομογράφους έχεις ως αποτέλεσμα καθυστερήσεις στα ραντεβού και την εξυπηρέτηση ασθενών

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ 

Για «δραματική έλλειψη» τεχνολόγων που έχει ως αποτέλεσμα να μην λειτουργούν στο «φουλ» των δυνατοτήτων τους οι δυο υπερσύγχρονοι αξονικοί τομογράφοι του «Γ. Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, με ότι αυτό συνεπάγεται για την εξυπηρέτηση των ασθενών, κάνει λόγο μιλώντας στο TyposThes ο συντονιστής διευθυντής του Ακτινολογικού Τμήματος του νοσοκομείου.

Όπως αναφέρει δεν μπορούν πλέον να γίνονται Αξονικές Στεφανιογραφίες για τις οποίες από την πρώτη στιγμή που είχαν ανακοινωθεί πριν λίγους μήνες, είχε εκδηλωθεί πολύ μεγάλη ζήτηση, ενώ από 1η Μαρτίου κόπηκαν και τα απογευματινά ραντεβού στον αξονικό καθώς το περιορισμένο προσωπικό επαρκεί για να καλύψει μόνο τις γενικές εφημερίες, τα επείγοντα και τους νοσηλευόμενους.

«Έχουμε δυο υπερσύγχρονους αξονικούς τομογράφους, ο ένας εκ των οποίων εγκαταστάθηκε πριν δυο χρόνια και ο άλλος πριν τρία χρόνια. Ένας τέτοιος αξονικός σε ένα ιδιωτικό δουλεύει από τις 8 το πρωί έως τις 10 το βράδυ. Σε μας αυτήν την στιγμή που μιλάμε, στην πρωινή βάρδια του νοσοκομείου, σε αυτούς τους δυο αξονικούς υπάρχει ένας τεχνολόγος χειριστής μόνο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γερούκης στο TyposThes πριν λίγες ημέρες.

Χαρακτηριστικά είπε πως, όπως έχει δηλώσει και στον διοικητή, «είναι σαν να έχεις δυο πολυτελείς λιμουζίνες και έχεις μόνο έναν σοφέρ. Είναι εντελώς παρανοϊκό. Φυσικά και το κράτος χάνει χρήματα και τόσος κόσμος που θα μπορούσε να εξυπηρετηθεί δεν εξυπηρετείται», τονίζει.

Σε ότι αφορά τη διενέργεια Αξονικών Στεφανιογραφιών, επισημαίνει ότι τα μηχανήματα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τη συγκεκριμένη εξέταση, όμως το ζήτημα είναι να υπάρχει χρόνος πάνω στο μηχάνημα με τεχνολόγο και με γιατρό για να γίνουν. 

«Από ιατρικής πλευράς υπήρξε το μεράκι και η γνώση να μπορούμε ασχοληθούμε και να το κάνουμε, το μηχάνημα υπάρχει, αλλά κάποιος πρέπει να δουλέψει το μηχάνημα», αναφέρει συγκεκριμένα. Όπως λέει έχουν εκπαιδευθεί δυο ειδικευόμενες γιατροί. 

Η συγκεκριμένη εξέταση ξεκίνησε φέτος το χειμώνα και υπήρξε τεράστια ζήτηση, ωστόσο κατά τον κ. Γερούκη, εξαιτίας της «φτώχειας» προσωπικού μπορούσαν να κάνουν περίπου 2 την εβδομάδα ενώ η ζήτηση ήταν για 15-20. Και πώς όχι, αφού μια τέτοια εξέταση σε ιδιωτική κλινική κοστίζει 100, 200 ευρώ ίσως και περισσότερο, ανάλογα με το αν η κλινική δέχεται το παραπεμπτικό του ΕΟΠΥΥ, οπότε ο ασθενείς καλείται να πληρώσει μια συμμετοχή από την τσέπη του περίπου 100 ευρώ ή δεν δέχεται το παραπεμπτικό και στην περίπτωση αυτή ο ασθενείς πληρώνει όλο το ποσό της εξέτασης που μπορεί να φτάνει και τα 200-250 ευρώ. Ενώ στο νοσοκομείο θα γινόντουσαν δωρεάν.

"Κάναμε κάποιες αλλά χωρίς να μπορούμε να ανταποκριθούμε στη ζήτηση", ανέφερε.

Πλήγμα για τους ασθενείς είναι όμως και το ότι, κατά τον κ. Γερούκη, από 1η Μαρτίου σταμάτησαν τα απογευματινά ραντεβού στους αξονικούς. Αντί ο ασθενής να πάει σε ένα ιδιωτικό κέντρο να κάνει την εξέτασή του και να πληρώσει συμμετοχή, μπορούσε να πάει στο νοσοκομείο με το παραπεμπτικό του ΕΟΠΥΥ και κάνει το απόγευμα οποιαδήποτε εξέταση αξονικής τομογραφίας δωρεάν.

Εκτός από την έλλειψη προσωπικού τεχνολόγων ένας άλλο λόγος που σταματούν τα απογευματινά, είναι ότι οι γιατροί και οι τεχνολόγοι έχουν να τα πληρωθούν δυο χρόνια.

«Γινόντουσαν απογευματινά ιατρεία στον αξονικό μέχρι τον Φεβρουάριο. Όμως τώρα δεν επαρκεί το προσωπικό. Γιατί πρέπει να καλύψουν τις πιο επείγουσες ανάγκες, τις εφημερίες, τα επείγοντα, τα οποία έχουν προτεραιότητα. Όταν έχεις ένα περιορισμένο προσωπικό και πρέπει να βγάλεις ωράρια, αυτά θα τα βγάλεις για να καλύψεις πρώτα τις επείγουσες ανάγκες, δηλαδή τις γενικές εφημερίες και τους νοσηλευόμενους που βρίσκονται στα κρεβάτια και μετά έρχονται τα ραντεβού των εξωτερικών ασθενών τα απογεύματα. Οπότε αναγκαστικά κόψαμε, ενώ κανείς δεν το θέλει να τα κόψουμε γιατί υποτίθεται ότι είναι εξτρά εισόδημα για γιατρούς και τεχνολόγους -άλλο που δεν μας πληρώνουν-. Αναγκαστικά όμως τα κόψαμε», τονίζει ο κ. Γερούκης.

«Κάνουμε τόσο καιρό και οι γιατροί και οι τεχνολόγοι απογευματινά ιατρεία και το κράτος δεν μας τα πληρώνει», όπως λέει, κάνοντας λόγο για μεγάλη παθολογία του συστήματος .

Όπως είπε μάλιστα, την προηγούμενη εβδομάδα κατέθεσαν όλοι μαζί εξώδικο εναντίον της διοίκησης για να μη χάσουν τα χρήματά τους. «Είμαστε απλήρωτοι όλο το 2021 και όλο το 2022 για τα απογευματινά ιατρεία. Δυο χρόνια. Ο νόμος λέει ότι αν μείνουμε πάνω από 2 χρόνια απλήρωτοι και δεν τα διεκδικήσουμε νομικά, χάνουμε μετά το δικαίωμα διεκδίκησης, γι' αυτό και καταθέσαμε εξώδικο», εξήγησε.

Χρειάζονται προκηρύξεις για μόνιμο προσωπικό

Κατά τον κ. Γερούκη πρέπει να γίνουν προκηρύξεις για να καλυφθούν οι κενές οργανικές θέσεις. Όπως μας λέει αυτήν την στιγμή διανύει το τέταρτο έτος στη θέση του συντονιστή διευθυντή και σε αυτό το διάστημα δεν έχει γίνει ούτε μια προκήρυξη μόνιμου προσωπικού για να αναπληρώσει τις λεγόμενες κενές οργανικές θέσεις. «Έχουμε κενές οργανικές που δεν αναπληρώνονται. Αυτό που γίνεται είναι μια προκήρυξη επικουρικού προσωπικού. Με συμβάσεις για ένα χρόνο», αναφέρει σημειώνοντας ότι για αυτές τις συμβάσεις δεν υπάρχει ενδιαφέρον. «Δεν κάνουν καν τα χαρτιά τους. Γιατί ένας τεχνολόγος που δουλεύει στον ιδιωτικό τομέα, να παρατήσει τη δουλειά του για να πάει στο νοσοκομείο μόνο για έναν χρόνο; Χωρίς εξασφάλιση», διερωτάται.

Σημειώνεται ότι το Ακτινολογικό του Παπανικολάου διαθέτει αξονικό και μαγνητικό τομογράφο καθώς και μεγάλο και πολύ αξιόλογο επεμβατικό τμήμα, απλό ακτινολογικό, υπερήχους κλπ. "Θα μπορούσε σε κάθε μηχάνημα να υπάρχει από ένας χειριστής τεχνολόγος, ώστε να εξυπηρετείται διπλάσιος και τριπλάσιος κόσμος χωρίς καθυστερήσεις", όπως λέει ο κ. Γερούκης.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Οι «Σχολικοί Πυροσβέστες» επισκέφτηκαν το Δημαρχείο Ωραιοκάστρου
Οι μαθήτριες ανέφεραν πως θα υποβάλλουν προτάσεις σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος και τον εθελοντισμό
Θεσσαλονίκη: Οι «Σχολικοί Πυροσβέστες» επισκέφτηκαν το Δημαρχείο Ωραιοκάστρου