Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Εργαζόμενοι ΕΥΑΘ: Ζητούν απόσυρση του ν/σ για το νερό - Συγκέντρωση διαμαρτυρίας

Κάνουν λόγο για «έμμεση ιδιωτικοποίηση του νερού» και επαναφορά όρων τιμολόγησης που το μετατρέπουν σε εμπόρευμα

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Συγκέντρωση και πορεία πραγματοποίησαν σήμερα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης εργαζόμενοι της ΕΥΑΘ αλλά και μέλη άλλων φορέων και συλλογικοτήτων, διαμαρτυρόμενοι για το νομοσχέδιο που μεταβιβάζει την αρμοδιότητα για το νερό στη ΡΑΕ, το οποίο κατατέθηκε προς ψήφιση και όπως αναφέρουν «οδηγεί στην πλήρη ιδιωτικοποίηση του νερού».

Οι εργαζόμενοι της ΕΥΑΘ πραγματοποίησαν στάση εργασίας και συμμετείχαν σε μαζική κινητοποίηση έξω από τα γραφεία της ΕΥΑΘ στην Τσιμισκή 91, ενώ ακολούθησε πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της ΕΥΑΘ Γιώργος Αρχοντόπουλος μιλώντας στο «ΤyposThes» αναφέρει ότι καλούν την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο κάνοντας λόγο για μια «έμμεση ιδιωτικοποίηση του νερού». Όπως λέει χαρακτηριστικά δεν υπάρχει αγορά υδάτων για να τη ρυθμίσει η ΡΑΕ, «εκτός και αν η κυβέρνηση σκοπεύει να τη δημιουργήσει». Επισημαίνει ακόμη ότι όλο το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι «κόντρα στις αποφάσεις του ΣτΕ τις οποίες έχουμε κερδίσει σε προσφυγή του σωματείου μας».

Όπως λέει ο κ. Αρχοντόπουλος, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο επαναφέρει όρους τιμολόγησης που μετατρέπουν το νερό σε εμπόρευμα.

Απόφαση ΣτΕ για να επιστρέψουν ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ από το υπερταμείο

Εξάλλου, το Σωματείο επισημαίνει ότι την ώρα που συζητείται «το κατάπτυστο νομοσχέδιο, εκδόθηκαν οι αποφάσεις 7 και 8/2023 του Συμβουλίου Συμμόρφωσης του ΣτΕ, με τις οποίες καλούν την Κυβέρνηση σε άμεση συμμόρφωση με τις προηγούμενες αποφάσεις, να επιστρέψουν δηλαδή ΕΑΥΘ και ΕΥΔΑΠ από το Υπερταμείο στο Δημόσιο».

«Είχαμε κερδίσει στο ΣτΕ την προσφυγή μας κατά της ένταξης της ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο. Έρχεται η κυβέρνηση τον Ιούλιο του 2022 και ακυρώνει την απόφαση του ΣτΕ με τροπολογία. Εμείς προσφύγαμε τον Σεπτέμβριο του 2022 στην Επιτροπή Συμμόρφωσης του ΣτΕ, που ελέγχει αν οι αποφάσεις του ΣτΕ εφαρμόζονται από την εκάστοτε κυβέρνηση», εξηγεί ο κ. Αρχοντόπουλος. Όπως αναφέρει η επιτροπή σήμερα δημοσίευσε την απόφασή της που λέει ότι «κακώς δεν εφαρμόσατε την απόφαση του ΣτΕ» και δίνει προθεσμία έξι μηνών στην κυβέρνηση για να βγάλει την ΕΥΑΘ και την ΕΥΔΑΠ από τον υπερταμείο. «Στην ουσία αδειάζει την κυβέρνηση αυτή η απόφαση», όπως λέει.

Δράσεις ενημέρωσης

Σημειώνεται ότι το Σωματείο, που είχε καταθέσει στο πλαίσιο της διαβούλευσης του ν/σ τις απόψεις του, διοργανώνει στις 2 Απριλίου στην μεγάλη συναυλία στην πλατεία Αριστοτέλους.

Με το σύνθημα «Υπερασπίσου το Νερό» η Φωτεινή Βελεσιώτου και το μουσικό σχήμα Πριγκηπέσσα, ο Φοίβος Δεληβοριάς, ο Δημήτρης Μυστακίδης,  ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου και οι Χειμερινοί Κολυμβητές ενώνουν τις φωνές τους σε μια μοναδική ανοιχτή συναυλία, την Κυριακή 2 Απριλίου 2023 στις 18:00 στην Αριστοτέλους στοχεύοντας στην ευαισθητοποίηση των πολιτών απέναντι στην επερχόμενη ιδιωτικοποίηση του νερού.

Επίσης, διοργανώνει με την υποστήριξη του Goethe-Institut, στην Γκαλερί του Ινστιτούτου έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Ιστορίες Των Νερών», του βραβευμένου φωτογράφου και μουσικού Δημήτρη Βαβλιάρα. Η έκθεση εγκαινιάζεται στις 22 Μαρτίου 2023 -Παγκόσμια Ημέρα Νερού- στις 19:00.

Το ΓΕΩΤΕΕ

Στο μεταξύ, να ενισχυθούν οι υφιστάμενες δομές διαχείρισης υδατικών πόρων του ελληνικού δημοσίου με επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν με επιτυχία στο ρόλο τους, ζητά με επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό η διοικούσα επιτροπή του Περιφερειακού Παραρτήματος Κεντρικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.).

«Η διάσπαση των αρμοδιοτήτων για τα θέματα ύδατος και η μεταφορά μέρους αυτών σε μια ανεξάρτητη αρχή, θα προκαλέσει σύγχυση στον τομέα των υδάτων», επισημαίνει χαρακτηριστικά στην επιστολή της η διοικούσα επιτροπή του Περιφερειακού Παραρτήματος Κεντρικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.).

Εκφράζει δε τη θέση της ότι είναι σημαντικό να υπάρχει μία κεντρική δημόσια δομή που θα ελέγχει όλες τις δραστηριότητες που σχετίζονται με την διαχείριση των υδατικών πόρων (συμπεριλαμβανομένων των λυμάτων), σύμφωνα και με το πνεύμα της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2000/60.

Σκρέκας: «Καμία ιδιωτικοποίηση στο νερό»

Το νερό ήταν και παραμένει δημόσιο αγαθό και δεν ιδιωτικοποιείται. Το νομοσχέδιο που συζητείται είναι απαραίτητο, διότι στα δημόσια μονοπώλια πρέπει να υπάρχει έλεγχος και εποπτεία, αλλά και ρύθμιση της τιμολογιακής τους πολιτικής από την Πολιτεία με σκοπό την προστασία των καταναλωτών.

Αυτά υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στη Βουλή, επί του αιτήματος αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σκρέκας: Στα περυσινά επίπεδα και χαμηλότερα, οι τιμές για το Πασχαλινό τραπέζι
«Η προσπάθειά μας δεν μένει μόνο στο θέμα του καλαθιού. Έχουμε προχωρήσει σε μία σειρά παρεμβάσεων», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης
Σκρέκας: Στα περυσινά επίπεδα και χαμηλότερα, οι τιμές για το Πασχαλινό τραπέζι