Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη Το δάσος «θυσιάζεται» μόνο όταν δεν υπάρχει καμία εναλλακτική λύση

dasos-xalkidiki

Εκδήλωση από το Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Δασών

«Η θυσία του δάσους είναι συνταγματικά επιτρεπτή μόνο όταν δεν υπάρχει καμία άλλη, εναλλακτική λύση και μόνο όταν η θυσία γίνεται στην απολύτως απαραίτητη για την επίτευξη του σκοπού έκταση». Την επισήμανση αυτή έκανε ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ Κωνσταντίνος Γώγος, μιλώντας για την προστασία του δάσους στο Ελληνικό Σύνταγμα σε εκδήλωση που διοργάνωσε το πρωί, το Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Δασών.

«Καταλαβαίνουμε έτσι», συνέχισε ο κ. Γώγος, «γιατί ο νομοθέτης είναι γενικά αρνητικός στην ανάπτυξη φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων σε δάση και δασικές εκτάσεις». «Φωτοβολταϊκά μπορούν να γίνουν κατ΄ αρχάς οπουδήποτε ωστόσο, υπάρχει μια εξαίρεση από τον κανόνα αυτό η οποία τέθηκε πρόσφατα και αφορά τις περιοχές της απολιγνιτοποίησης στη δυτική Μακεδονία. Εκεί έχουμε την ιδιαιτερότητα ότι έχουμε μεγάλες εκτάσεις λιγνιτορυχείων και χώρο εναπόθεσης εξορυκτικών αποβλήτων εκ των οποίων, υπάρχουν ορισμένες περιοχές, που είχαν παλαιότερα δασικό χαρακτήρα και τώρα πρέπει να επαναχρησιμοποιηθούν παραγωγικά. Ο νομοθέτης πρόσφατα επέτρεψε εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών στις περιοχές αυτές υπό την προϋπόθεση ότι πρώτον βεβαιώνεται από αρμόδια αρχή, ότι η αναδάσωση αυτών των εκτάσεων που στο παρελθόν χρησιμοποιήθηκαν για λιγνιτική εκμετάλλευση είναι πλέον αδύνατη και υπό τον όρο ότι προβλέπεται η αναδάσωση σε άλλη, κατάλληλη περιοχή, έκτασης κατά 10% μεγαλύτερης από αυτή που χρησιμοποιήθηκε»

Σύμφωνα με τον κ. Γώγο και όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κεντρικό αίτημα πρέπει να αποτελεί η επένδυση από το κράτος σε οικονομικούς πόρους για την προστασία του δασικού πλούτου που συνδέεται άρρηκτα με τη βιοποικιλότητα και την προστασία των προστατευόμενων περιοχών.

Ο Κωνσταντίνος Γώγος διδάσκει διοικητικό δίκαιο, διοικητική δικονομία και δίκαιο περιβάλλοντος, χωροταξικό και πολεοδομικό. Έχει διατελέσει επιστημονικός συνεργάτης του Κέντρου Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου, επισκέπτης ερευνητής στις Νομικές Σχολές του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης και του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου και επισκέπτης καθηγητής στο θερινό τμήμα του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου της Βαλτικής στο Καλίνινγκραντ. Είναι μέλος της επιστημονικής εταιρείας «Νόμος και Φύση» και του ΔΣ της επιστημονικής εταιρείας Δικαίου της Πολεοδομίας και Χωροταξίας. Από το 2022 θητεύει ως μέλος του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου, ο Κοσμήτορας της Σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, καθηγητής Απόστολος Αποστολίδης, και εκπρόσωποι δημοσίων και επαγγελματικών φορέων.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Πήγες να βρεις τη μαμά;»: Συγκλονίζει η αδερφή 34χρονου που πέθανε στη Θεσσαλονίκη
Συγγενείς και φίλοι αποχαιρετούν τον 34χρονο που έβαλε τέλος στη ζωή του πέφτοντας από το Λευκό Πύργο
«Πήγες να βρεις τη μαμά;»: Συγκλονίζει η αδερφή 34χρονου που πέθανε στη Θεσσαλονίκη
Κασσελάκης: Είμαι θρήσκος, δεν είναι κακό να πιστεύει κανείς στα θαύματα (VIDEO)
«Είμαι και ηγέτης και για μπίρες», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Τι είπε για τις ευρωεκλογές, τον Παπανώτα και τον Τσίπρα
Κασσελάκης: Είμαι θρήσκος, δεν είναι κακό να πιστεύει κανείς στα θαύματα (VIDEO)