Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Συνήγορος του Πολίτη: Άνοιξε γραφείο στη Θεσσαλονίκη – Εγκαίνια με Βορίδη

Τα εγκαίνια έγιναν από τον υπουργό Εσωτερικών ενώ το Γραφείο θα αρχίσει να λειτουργεί από τις 27 Μαρτίου

Της Λεμονιάς Βασβάνη

Γραφείο Συνηγόρου του Πολίτη αποκτάει η Θεσσαλονίκη το οποίο θα αρχίσει να λειτουργεί από την Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023.

Για μια σημαντική στιγμή έκανε λόγο ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης εγκαινιάζοντάς το το μεσημέρι στο χώρο όπου θα στεγάζεται εντός της ΔΕΘ Helexpo (ανάμεσα στο MOMus και στον Πύργο του ΟΤΕ, στο περίπτερο όπου γίνεται τα τελευταία χρόνια η Cheap Art).

Συγκεκριμένα τόνισε πως «Οι γνώμες του Συνηγόρου είναι χρήσιμες για την λειτουργία της δημόσιας διοίκησης. Μας επισημαίνουν προβλήματα, μας παρακινούν να αναλάβουμε πρωτοβουλίες. Αλλά ακόμη και όταν διαφωνούμε με τις αποφάσεις του Συνηγόρου υπάρχει ένας γόνιμος διάλογος».

Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης στο ότι ο Συνήγορος του Πολίτη είναι αρμόδιος για κρίση ενστάσεων κατοίκων εξωτερικού για την εγγραφή τους στους εκλογικούς καταλόγους, ενώ μίλησε για την αλληλεπίδραση του υπουργείου Εσωτερικών με την υπηρεσία αυτή, υπογραμμίζοντας πως με τη νέα υποδομή θα ενισχυθεί η αποτελεσματικότητά της.

Σχετικά με το γιατί επιλέχθηκε να γίνει ένα γραφείο αντί να στηριχθούν αμιγώς στις ψηφιακές υπηρεσίες σχολίασε πως αυτό έγινε επειδή «ακόμα αρκετοί συμπολίτες μας χρειάζονται την προσωπική επαφή για να θέσουν τα θέματα τους».

Στην συνεισφορά του Συνηγόρου του Πολίτη στην καλύτερη καθημερινότητα των ανθρώπων αναφέρθηκε ο Αναπληρωτής Επικεφαλής της Αποστολής της Νορβηγικής Πρεσβείας κ. Christian Grotnes Halvorsen χαρακτηρίζοντας τον θεσμό ως «ακρογωνιαίο λίθο της δημοκρατίας».

«Η σημερινή μέρα είναι μια νέα αφετηρία για την δικαιοσύνη Ο Συνήγορος βοηθά να εδραιωθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στο κράτος. Ο ρόλος του είναι ζωτικός», σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Ο Συνήγορος του Πολίτη κ Ανδρέας Ποράκης είπε πως φέτος συμπληρώνονται 25 χρόνια από την λειτουργία του πρώτου Γραφείου του Συνηγόρου του Πολίτη στην Ελλάδα. Τόνισε πως το δεύτερο γραφείο θα γίνει ένα εφαλτήριο δράσεων της υπηρεσίας για όλη τη βόρεια Ελλάδα.

«Για ένα εξαιρετικά σημαντικό εργαλείο, στήριγμα στη διαφάνεια και στη δημόσια διοίκηση» έκανε λόγο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας εκφράζοντας παράλληλα τη χαρά του που το Γραφείο αυτό ξεκινάει την λειτουργία του στη Θεσσαλονίκη και προσθέτοντας πως «ένα από τα πρώτα βήματα της διοίκησής μας ως δήμος Θεσσαλονίκης ήταν να προχωρήσει στην εκλογή του Συμπαραστάτη του Δημότη».

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας τόνισε πως: «Μέσα από τα παράπονα και τους προβληματισμούς των πολιτών ο Συνήγορος του Πολίτη θα μπορεί να παρεμβαίνει όπου χρειάζεται με σχετικές προτάσεις στη δημόσια διοίκηση». Πρόσθεσε δε ότι ο συγκεκριμένος θεσμός «έρχεται να συμπληρώσει τον θεσμό της Περιφέρειας, τον Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης».

Ως «μια πολύ σημαντική παρέμβαση μέσα από την οποία ουσιαστικά απαντώνται οι προκλήσεις που αφορούν την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών και ενισχύεται η δράση του σημαντικού αυτού οργάνου», χαρακτήρισε την λειτουργία του Γραφείου του Συνηγόρου του Πολίτη ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης τονίζοντας πως «δίνει και μια άλλη υπόσταση στον ίδιο τον θεσμό από τη στιγμή που έρχεται και εδρεύει στη Θεσσαλονίκη».

Για ένα σημαντικό γεγονός για την πόλη μας έκανε λόγο και ο πρόεδρος της ΔΕΘ Helexpo κ. Τάσος Τζήκας σχολιάζοντας ότι ο χώρος που θα φιλοξενηθεί το Γραφείο είναι κατάλληλος γιατί μέσα από τις εκθέσεις μπορεί να έχει καλύτερη επικοινωνία.

Ώρες λειτουργίας Δευτέρα έως Τετάρτη 10-2.

Δείτε video και φωτογραφίες του TyposThes από τα εγκαίνια του γραφείου:

 

boridis_synigoros_politi_2.jpg
boridis_synigoros_politi_1.jpg
boridis_synigoros_politi_3.jpg
boridis_synigoros_politi_4.jpg
boridis_synigoros_politi_5.jpg
boridis_synigoros_politi_6.jpg
boridis_synigoros_politi_7.jpg
boridis_synigoros_politi_8.jpg
boridis_synigoros_politi_9.jpg

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

elies
Αισιοδοξία για τη φετινή παραγωγή ελαιολάδου - Υποχωρεί σταδιακά η τιμή
Τον τελευταίο μήνα παρατηρείται μια αποκλιμάκωση στις τιμές παραγωγού, που όμως ακόμη δεν έχουν φτάσει στον τελικό καταναλωτή
Αισιοδοξία για τη φετινή παραγωγή ελαιολάδου - Υποχωρεί σταδιακά η τιμή
paok-poreia
Θεσσαλονίκη: Πορεία οπαδών του ΠΑΟΚ αύριο παρά τις απαγορεύσεις της ΕΛΑΣ
Οι οπαδοί του ΠΑΟΚ ανακοίνωσαν συγκέντρωση στην Καμάρα από όπου με πορεία θα πάνε στο Μακεδονία Παλάς και μετά στην Τούμπα για να δουν το ντέρμπι με...
Θεσσαλονίκη: Πορεία οπαδών του ΠΑΟΚ αύριο παρά τις απαγορεύσεις της ΕΛΑΣ