Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: «Μαραζώνει» η Β. Όλγας – Από τα μεγάλα καταστήματα σε λουκέτα, καφέ

Εμπορικά κέντρα, έλλειψη πάρκινγκ και… κληρονόμοι άλλαξαν τον χαρακτήρα της μεγάλης Λεωφόρου που ενώνει τα ανατολικά με το κέντρο της Θεσσαλονίκης

Του Μιχαήλ Λιάπη

Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Εικόνες που δεν θυμίζουν την άλλοτε «κραταιά» από επιχειρήσεις Λεωφόρο Βασιλίσσης Όλγας καταγράφονται στη Θεσσαλονίκη τα τελευταία χρόνια. Καταστήματα κλειστά ή καταστήματα "γειτονιάς" που δεν θυμίζουν σε τίποτα τις μεγάλες αλυσίδες με τις ογκώδεις υποδομές, οι οποίες λειτουργούσαν τις προηγούμενες δεκαετίες, περίπου μέχρι την αρχή της μεγάλης ελληνικής κρίσης. Πλέον, στην άλλοτε λεωφόρο με τις εξοχικές κατοικίες – μερικές εκ των οποίων δεσπόζουν μέχρι σήμερα - συναντά κανείς πολλά καταστήματα μίνι μάρκετ, καφέ take away και μικρότερα μαγαζιά λιανικής πώλησης.

Αιτία τα πολυκαταστήματα

Όπως εκτιμούν ειδικοί στον χώρο του Real estate που μίλησαν στο «ΤyposThes», η αρχή του τέλους για την λεωφόρο που διασχίζει μεγάλο μήκος της πόλης έγινε όταν στα ανατολικά αλλά και στα δυτικά άνοιξαν πολυκαταστήματα ή εμπορικά πάρκα με μεγάλες αλυσίδες ηλεκτρονικών ειδών, ένδυσης, υπόδησης και επίπλων. Μεγάλο ζήτημα ήταν, άλλωστε, ανέκαθεν το πάρκινγκ, κάτι που δεν απασχολεί τους καταναλωτές που θα επισκεφτούν τα εν λόγω εμπορικά πάρκα. Αποτέλεσμα, ήταν ο κόσμος που μέχρι πρότινος επισκεπτόταν την μεγάλη αυτή αγορά να αρχίσει σιγά σιγά να επισκέπτεται τα πολυκαταστήματα και να «ερημώσει» από αλυσίδες αυτή η μεγάλη λεωφόρος και οι αλυσίδες να μεταφερθούν έξω από την πόλη, όπως και οι αντιπροσωπίες των οχημάτων που κάποτε βρίσκονται σε κεντρικά σημεία της Β. Όλγας.

olgas-12.jpg
olgas-13.jpg

Ενοίκια φωτιά και… τράπεζες

Ένας ακόμα λόγος που έχουν κλείσει καταστήματα στην Λεωφόρο Β. Όλγας, είναι τα υψηλά ενοίκια που ζητούν οι ιδιοκτήτες των ακινήτων, που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν τις 2.000 ευρώ, υπογράμμισαν μεσιτικές πηγές. Μάλιστα, ένας επιπλέον λόγος που παρατηρούνται ξενοίκιαστα καταστήματα είναι οι τράπεζες που ως ιδιοκτήτες συγκεκριμένων ακινήτων δεν τους «συμφέρει να τα νοικιάσουν», διότι όπως τόνισαν πηγές «πρέπει να φαίνονται με περιουσίες», ενώ άμα τα νοικιάσουν σε κάποιο πολυκατάστημα για παράδειγμα, το συμβόλαιο πηγαίνει στο υποθηκοφυλακείο και στην ουσία η τράπεζα «χάνει την κυριότητα» και λογιστικά φαίνεται χωρίς περιουσία. Ακόμα όπως είπαν πηγές στο «ΤyposThes» «πελάτες για τα ακίνητα των τραπεζών υπάρχουν και είναι διατεθειμένοι να καταβάλουν το ποσό που ζητείται ως ενοίκιο, αλλά δεν θέλουν τα τραπεζικά καταστήματα».

 

olgas-20.jpg

Το… σόι σου

Ένας ακόμα παράγοντας που ευθύνεται για τα κλειστά καταστήματα που όμως δεν μπορούν να ενοικιαστούν είναι το σόι του εκάστοτε εκλιπόντος. Όπως υπογράμμισαν χαρακτηριστικά πηγές του Real Estate «δεν μπορείς να βγάλεις άκρη με 4 η 5 εγγόνια ανίψια κλπ, καθώς δεν μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους και το ακίνητο αφήνεται να ρημάζει».

Από στόμα σε στόμα η ενοικίαση

Πλέον στην συγκεκριμένη μεγάλη λεωφόρο όπως λένε μεσίτες, τα καταστήματα νοικιάζονται… με το στόμα, καθώς μαθεύεται πως κάποιο μαγαζί κλείνει και άμα υπάρχει ενδιαφερόμενος μπορεί να προσεγγίσει άμεσα τον ιδιοκτήτη.

Η κρίση και ο καφές

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που δείχνει ξεκάθαρα την αλλαγή της Λεωφόρου είναι η περίοδος της οικονομικής κρίσης που πολλά καταστήματα έκλεισαν καθώς οι ιδιοκτήτες δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν και άνοιξαν πολλά καφέ και καφέ take away τα οποία υπάρχουν μέχρι σήμερα. Όπως δήλωσαν μεσίτες για το ζήτημα αυτό, σχεδόν σε κάθε γωνία του δρόμου βλέπεις και μια αλυσίδα μίνι μάρκετ με καφέ take away.

olgas-4.jpg
olgas-10.jpg
olgas-16.jpg
olgas-18.jpg

Στρατηγική αγοράς

Την έλλειψη μιας συνολικής στρατηγικής αγοράς τονίζουν μεσίτες στο «ΤyposThes», αναφέροντας πως «ενώ υπάρχουν επιχειρήσεις που καλύπτουν τις ανάγκες των κατοίκων και δεν υπάρχει μεγάλη ζήτηση από επιχειρηματίες. Αντίθετα βλέπουμε πως η αγορά της Λεωφόρου Στρατού όπου είναι συγκεντρωμένη σε μικρότερο μήκος είναι πιο αποδοτική και με μεγαλύτερη ζήτηση. Επίσης ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που αποτρέπει να φθηνά ενοίκια είναι η αυξημένη φορολογία των ενοικίων όσων αφορά τους ιδιοκτήτες».

Όπως εκτιμούν μεσίτες υπάρχουν διάφοροι τρόποι προκειμένου να προσελκύσεις κόσμο πέρα από την γειτονιά με επακόλουθο να επανέλθουν αλυσίδες καταστημάτων στην Β. Όλγας. Όπως πρότειναν, ένας τρόπος θα ήταν να αυξηθούν τα υποκαταστήματα των τραπεζών, καθώς και να μεταφερθούν δημόσιες υπηρεσίες προκειμένου να αυξηθεί η καθημερινή κίνηση. Ωστόσο κάτι τέτοιο όπως λένε θα έφερνε μεν κίνηση αλλά θα επιβάρυνε κατά πολύ το ήδη επιβαρυμένο κυκλοφοριακό πρόβλημα και το πρόβλημα της στάθμευσης, οπότε απαιτείται μια συνολική στρατηγική προσέγγιση από τους φορείς της πόλης.

Δείτε όλες τις φωτογραφίες από το φωτορεπορτάζ του TyposThes στην παρακάτω Gallery. 

ΣΥΡΕΤΕ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΥΡΕΤΕ ΔΕΞΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παίρνουν διαζύγιο Πρίγκιπας Νικόλαος και Πριγκίπισσα Τατιάνα 14 χρόνια μετά
«Θα συνεχίσουν να ζουν και να δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα» - Τι αναφέρει η ανακοίνωση του γραφείου της οικογένειας
Παίρνουν διαζύγιο Πρίγκιπας Νικόλαος και Πριγκίπισσα Τατιάνα 14 χρόνια μετά