Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Με αθλητικές υποδομές ενισχύεται η δυτική Θεσσαλονίκη

Εγκαίνια για το Αθλητικό Κέντρο Πάλης στο ΕΑΚ Βαρέων Αθλημάτων Σταυρούπολης μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες που αποπερατώθηκε το κτήριο - Θα τιμηθεί ο Γιώργος Κουγιουμτσίδης

Της Λεμονιάς Βασβάνη

Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

«Συνήθως πρώτα λειτουργεί ένα κλειστό γυμναστήριο και μετά βγαίνουν Παγκόσμιοι και Πανευρωπαϊκοί Πρωταθλητές. Για το Αθλητικό Κέντρο Πάλης στο ΕΑΚ Βαρέων Αθλημάτων Σταυρούπολης έγινε το ανάποδο: είχαμε πρώτα τον «Χρυσό» Πρωταθλητή Ευρώπης, Γιώργο Κουγιουμτσίδη και μετά από χρόνια θα εγκαινιαστεί το κλειστό γυμναστήριο».

Με αυτή την φράση συνόψισε στο «ΤyposThes» ο διευθυντής Παιδείας Αθλητισμού και Πολιτισμού του δήμου Παύλου Μελά κ. Στάθης Αναστασιάδης τις μεγάλες καθυστερήσεις που σημειώθηκαν στην παράδοση ενός σημαντικού έργου.

Το Αθλητικό Κέντρο Πάλης στο ΕΑΚ Βαρέων Αθλημάτων Σταυρούπολης θα εγκαινιαστεί σήμερα Σάββατο 1 Απριλίου 2023 ώρα 5.30, παρουσία του δημάρχου Παύλου Μελά Δημήτρη Δεμουρτζίδη, του Μητροπολίτη Νεαπόλεως Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα και του Προέδρου των Εθνικών Αθλητικών Κέντρων Θεσσαλονίκης Τριαντάφυλλου Πέτρογλου, ενώ θα τιμηθεί ο Γιώργος Κουγιουμτσίδης.

Ο τελευταίος είχε συγκινήσει με τις αθλητικές επιδόσεις του, μυήθηκε στα μυστικά της πάλης από τον προπονητή του Θέμη Ιακωβίδη και έφτασε στο πρώτο σκαλί ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων, κάνοντας προπόνηση με τους συναθλητές του, στο… υπόγειο του 2ου Γυμνασίου – Λυκείου στην περιοχή Ομόνοια της Σταυρούπολης και αναδεικνύοντας τον Σύλλογό τους Πρωταθλητή Ελλάδος σε όλες τις κατηγορίες στο άθλημα της Ελευθέρας Πάλης.

Πλέον με την πολύτιμη βοήθεια του Παλαιστικού Συλλόγου Τραπεζούντα (πρώην Παλαιστικού Συλλόγου Ευκαρπίας) το Αθλητικό Κέντρο εξοπλίστηκε με ταπί, φωτιστικά, κλιματιστικά και ανακαινίστηκε πλήρως. Ο δήμος Παύλου Μελά ανέλαβε το δύσκολο γραφειοκρατικό κομμάτι για να μπορέσει να λειτουργήσει ο χώρος.

gipedo_stavroupoli2.jpg

Όπως εξήγησε ο κ. Αναστασιάδης: «Η αθλητική υποδομή βρίσκεται στη συμβολή των οδών Καραολή & Δημητρίου με Ιατρού Γωγούση, δίπλα στο Δημαρχείο Παύλου Μελά και τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις του ΕΑΚ Σταυρούπολης (γήπεδο ποδοσφαίρου, κλειστό γυμναστήριο, ανοιχτά γήπεδα μπάσκετ και βόλεϊ). Είχε  παραδοθεί προς χρήση το 2004, ως ολυμπιακό ακίνητο, πλην όμως δεν χρησιμοποιήθηκε στους Ολυμπιακούς και από τότε βαλτώνει. Το 2008 αποπερατώθηκε ως Ολυμπιακό έργο όμως παρέμενε σφραγισμένο. Το κτήριο - φάντασμα βανδαλίστηκε, ενώ υπήρξαν και κλοπές εξοπλισμού (πχ κλιματιστικά). Πριν δύο χρόνια σε συνάντηση που είχε ο Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Λευτέρης Αυγενάκης με τον δήμαρχο Παύλου Μελά κ. Δημήτρη Δεμουρτζίδη εκφράστηκε εκ μέρους του υφυπουργού το ενδιαφέρον για την αξιοποίηση του ακινήτου. Συνεργαστήκαμε με τον Πρόεδρο των Εθνικών Αθλητικών Κέντρων Θεσσαλονίκης Τριαντάφυλλο Πέτρογλου και με τις γενναίες παρεμβάσεις των διοικούντων του Παλαιστικού Συλλόγου Τραπεζούντα καταφέραμε να έχουμε την τελική εικόνα του χώρου που θα εγκαινιαστεί το Σάββατο 1η Απριλίου και που θα μπορεί να φιλοξενήσει εβδομαδιαίως έως και 200-250 αθλητές. Θα εξυπηρετούνται μέλη του Παλαιστικού Συλλόγου Τραπεζούντα , ενώ όταν παρίσταται ανάγκη θα μπορούν να αθληθούν και επιλεγμένοι αθλητές. Φυσικά το Αθλητικό Κέντρο μπορεί να φιλοξενήσει ελληνικές και διεθνείς διοργανώσεις. Απαρτίζεται από τον παλαιστικό χώρο με δύο ταπί, υπάρχει ένα γραφείο και χώρος αποδυτηρίων και μπάνιων».

gipedo_stavroupoli.jpg

Μέχρι τον Σεπτέμβριο και διαδρομές στίβου με ταρτάν

gipedo_stavroupoli_tartan.jpg

Εν τω μεταξύ, όπως ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης, την περασμένη Πέμπτη άρχισαν και οι εργασίες για την κατασκευή διαδρομών στίβου με ταρτάν στο στάδιο Σταυρούπολης. «Είναι ένα σημαντικό έργο που έρχεται σαράντα δύο χρόνια από το έτος εγκαινίων του γηπέδου (εγκαινιάστηκε το 1981 από τον Αχιλλέα Καραμανλή). Έχει προϋπολογισμό ύψους 928.000,00 ευρώ, και εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων κατόπιν ουσιαστικής συνεργασίας Δήμου Παύλου Μελά με ΕΑΚΘ και ΓΓΑ, την υπογραφή σχετικής προγραμματικής σύμβασης και την καταλυτική συνεχή στήριξη του Υφυπουργού Λευτέρη Αυγενάκη για την αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων της Θεσσαλονίκης. Προβλεπόμενός χρόνος παράδοσης του έργου είναι μέχρι το τέλος του 2023, ενώ την μελέτη έχει αναλάβει ο δήμος Παύλου Μελά».

Με το έργο «Κατασκευή Διαδρομών Στίβου» από την ανάδοχο εταιρεία Τακούδης Α.Ε., υλοποιούνται συνοπτικά, μέχρι το τέλος του 2023, οι ακόλουθες εργασίες:

-Κατασκευή διαδρομών στίβου με τοποθέτηση προκατασκευασμένου συνθετικού τάπητα ταρτάν στίβου, υψηλών προδιαγραφών, ιταλικής προέλευσης (υποδομή από θραυστό υλικό και ασφαλτική στρώση).

-Καθαρισμός φυτικής γης και αναβάθμιση του περιβάλλοντα χώρου του γηπέδου με κατασκευή περιμετρικού αποστραγγιστικού καναλιού από οπλισμένο σκυρόδεμα και δικτύου συλλογής των υδάτων του αποστραγγιστικού δικτύου.

-Αναβάθμιση φωτισμού με φωτιστικά τεχνολογίας LED.

Με την ολοκλήρωση των παραπάνω εργασιών, η νέα αθλητική υποδομή θα γραμμογραφηθεί σύμφωνα με τους κανονισμούς της Διεθνούς Ομοσπονδίας Στίβου (IAAF).

Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Παιδείας – Αθλητισμού - Πολιτισμού του Δήμου Παύλου Μελά, «η τοποθέτηση του ταρτάν θα εξυπηρετήσει και τους αθλητές του Δήμου Παύλου Μελά που αγωνίζονται σε συλλόγους και ακαδημίες στίβου, καθώς και τους υποψήφιους μαθητές για ΤΕΦΑΑ και στρατιωτικές σχολές, που μετακινούνται για να  προετοιμαστούν σε ασφαλείς αθλητικούς χώρους εκτός δήμου.

Επίσης, εκατοντάδες είναι τα αιτήματα πολιτών, για διαμόρφωση τεσταρισμένων χώρων άσκησης για τους ελεύθερα αθλούμενους, που αναγκάζονται να ασκούν δραστηριότητες περιπάτου ή τρεξίματος στους δρόμους ταχείας διέλευσης οχημάτων της περιοχής (οδοί Λαγκαδά, Δενδροποτάμου κ.α.) που δεν παρέχουν ασφάλεια.

Οι νέες αθλητικές υποδομές θα προσφέρουν ιδανικές συνθήκες άθλησης και σε περισσότερους από 3.000 μαθητές και μαθήτριες, καθώς το γήπεδο γειτνιάζει με σχολικές υποδομές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Γυμνάσιο, Λύκειο) και το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Παύλου Μελά (σχολική μονάδα ειδικής αγωγής), ενώ σε κοντινή απόσταση εδρεύουν δημοτικά σχολεία και το συγκρότημα των ΕΠΑΛ Σταυρούπολης».

Ενεργειακή Αναβάθμιση του Κολυμβητηρίου

Να υπενθυμίσουμε ότι σημαντική για το δήμο Παύλου Μελά είναι και η Ενεργειακή Αναβάθμιση του Κολυμβητηρίου Δήμου Παύλου Μελά, από την οποία θα προκύψουν πολλαπλά οικονομικά - περιβαλλοντικά οφέλη, κυρίως όμως η δυνατότητα επιμήκυνσης της λειτουργίας του Κολυμβητηρίου και τους μη καλοκαιρινούς μήνες.

*Πληροφορίες στο Τμήμα Αθλητισμού και στο τηλέφωνο επικοινωνίας 2313 302961.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ