Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Όπου φύγει φύγει για το Πάσχα

Γεμάτα τα ΚΤΕΛ με κόσμο – Αυξημένη κίνηση σε πλοία και αεροπλάνα

Της Λεμονιάς Βασβάνη

Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Οι τελευταίοι εκδρομείς αναμένεται να φύγουν σήμερα για να γιορτάσουν το Πάσχα στα χωριά τους ή σε τουριστικούς προορισμούς.

«Η κίνηση είναι αυξημένη όλη την εβδομάδα και όσο πλησιάζαμε προς το τέλος της τόσο ανέβαινε. Φυσικά οι φοιτητές έχουν ήδη φύγει από την προηγούμενη κιόλας εβδομάδα. Εμείς κάνουμε αυτό που πρέπει ώστε να εξυπηρετήσουμε τους επιβάτες και να τους μεταφέρουμε με ασφάλεια στον προορισμό τους. Έχουν μπει επιπλέον δρομολόγια ώστε να μην μείνει κανείς εκτός λεωφορείων», σημείωσε στο «ΤyposThes» ο πρόεδρος των ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης κ. Στέφανος Τσόλης. Ο ίδιος σχολίασε πως με δεδομένη την κατάσταση που επικρατεί στα τρένα μετά το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, αρκετοί επιβάτες έχουν στραφεί στα ΚΤΕΛ για τις μετακινήσεις τους. Οπότε αν ούτως ή άλλως θα υπήρχε κίνηση τις μέρες που πλησιάζουν το Πάσχα, η φετινή χρονιά έφερε επιπλέον επιβάτες.

Ο ίδιος συνέστησε στους εκδρομείς να σπεύσουν να προμηθευτούν το εισιτήριό τους εγκαίρως. Υπενθυμίζεται ότι υπάρχει δυνατότητα online αγοράς αλλά και δια ζώσης στο γκισέ των ΚΤΕΛ.

Αρκετοί θα επιλέξουν την άνεση του ΙΧ τους για το ταξίδι τους. Είτε μόνοι ή με την οικογένεια ή με φίλους θα ταξιδέψουν σε κοντινούς ή και πιο μακρινούς προορισμούς, ανάλογα πάντα με το budget που διαθέτει ο καθένας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη από την Μεγάλη Παρασκευή είναι αυξημένη η κίνηση στα διόδια των Μαλγάρων με δεκάδες αυτοκίνητα να σχηματίζουν ουρές.

Αυστηρά μέτρα της Τροχαίας στις εθνικές οδούς

Εξάλλου λόγω της αυξημένης κίνησης των εκδρομέων, ενόψει του εορτασμού του Πάσχα, η Ελληνική Αστυνομία προχωράει στη λήψη αυξημένων μέτρων σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας, με σκοπό την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών και την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση ο σχεδιασμός των μέτρων, που πραγματοποιήθηκε βάσει του Στρατηγικού Σχεδιασμού του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας περιλαμβάνει:

- Αστυνόμευση του οδικού δικτύου κατά τομείς, βάσει των ιδιαίτερων κυκλοφοριακών συνθηκών κάθε περιοχής,

- Αυξημένη αστυνομική παρουσία και ενισχυμένη αστυνόμευση των σημείων του οδικού δικτύου, όπου παρατηρείται συχνότητα πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων,

- Αυξημένα μέτρα τροχαίας στις εισόδους-εξόδους μεγάλων αστικών κέντρων, όπου παρατηρείται μεγάλη κίνηση οχημάτων,

- Ρύθμιση της κυκλοφορίας με πεζούς τροχονόμους, σε βασικές διασταυρώσεις, για την αποφυγή κυκλοφοριακής συμφόρησης,

- Αυξημένα μέτρα τροχαίας σε χώρους όπου παρατηρείται μαζική διακίνηση επιβατών (αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμοί, κ.λπ.),

- Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε τόπους που θα πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις,

- Παρουσία τροχονόμων στους Σταθμούς Διοδίων της χώρας για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας,

- Την ενημέρωση και την παροχή συμβουλών στους οδηγούς και τους συνεπιβάτες

- Ενημέρωση των πολιτών μέσω των Γραφείων Τύπου, σε κάθε περίπτωση που καθίσταται αναγκαία η ευρεία πληροφόρηση του κοινού για την ύπαρξη τυχόν κυκλοφοριακών και άλλων προβλημάτων.

Παράλληλα καθ' όλη τη διάρκεια εφαρμογής των μέτρων, θα βρίσκονται σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα τόσο το προσωπικό όσο και τα μέσα της Ελληνικής Αστυνομίας, κυρίως των Υπηρεσιών Τροχαίας Αστυνόμευσης. Συγκεκριμένα, θα διατεθούν περιπολικά, μοτοσικλέτες και συμβατικά οχήματα, με το ανάλογο προσωπικό και εξοπλισμό για την αποτελεσματική αστυνόμευση του οδικού δικτύου της χώρας.

Απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών άνω των 3,5 τόνων

διοδια-φορτηγα-θεσσαλονικη.jpg

Επιπρόσθετα εκτός των παραπάνω μέτρων και για την ασφαλέστερη κίνηση των οχημάτων και τη βελτίωση της οδικής κυκλοφορίας κατά την περίοδο του Πάσχα, εκτός των μέτρων διευκόλυνσης της κυκλοφορίας που θα ληφθούν σε τοπικό επίπεδο, θα ισχύσει και απαγόρευση κίνησης των φορτηγών αυτοκινήτων μεγίστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων.

Ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με την περιοχή της Θεσσαλονίκης, κατά την περίοδο των εορτών του Πάσχα θα ισχύουν οι ακόλουθοι περιορισμοί στην κίνηση των φορτηγών αυτοκινήτων:

• Τη Δευτέρα Του Πάσχα (17-04-2023) ώρες 12.00-22.00 στο ρεύμα εισόδου της Ε.Ο. Ν. Μουδανιών - Θεσ/νίκης (από τον κόμβο Ν. Μουδανιών μέχρι την αερογέφυρα Θέρμης), στο ρεύμα εισόδου της Ε.Ο. Καβάλας – Θεσ/νίκης (από τη Χ/Θ 97+550) μέχρι το 11ο χλμ. (Χ/Θ 11+340) αυτής, καθώς και στην Ε.Ο. Θεσ/νίκης – Πολυγύρου (Ε.Ο. 16), από τα όρια της Π.Ε. Θεσσαλονίκης (κόμβος Αγίας Αναστασίας) έως την αερογέφυρα Θέρμης.

Συμβουλές από την αστυνομία στους οδηγούς

Παράλληλα η Ελληνική Αστυνομία συνιστά στους πολίτες:

- Πριν ταξιδέψουν να κάνουν τεχνικό έλεγχο στο όχημά τους και να ενημερώνονται για την κατάσταση του οδικού δικτύου και τις καιρικές συνθήκες.

- Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την οδήγηση και να τηρούν τους κανόνες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

- Να σέβονται τις οδικές σημάνσεις και να συμμορφώνονται στις υποδείξεις των τροχονόμων.

- Να μη χρησιμοποιούν κατά την οδήγηση κινητά τηλέφωνα ή άλλες συσκευές που αποσπούν την προσοχή τους.

- Να μην καταναλώνουν οινοπνευματώδη ποτά, εφόσον πρόκειται να οδηγήσουν.

- Να προστατεύουν τα παιδιά που επιβαίνουν στο όχημα, κάνοντας χρήση των παιδικών καθισμάτων.

- Να «φορούν» απαραίτητα τις ζώνες ασφαλείας, όπως και τα κράνη στις μοτοσικλέτες.

- Να χρησιμοποιούν αντιολισθητικές αλυσίδες, όπου υπάρχουν ειδικές συνθήκες κυκλοφορίας (παγετός κ.λπ.).

- Να μην υπερεκτιμούν τις οδηγικές τους ικανότητες και τις τεχνικές δυνατότητες των οχημάτων τους.

- Να σέβονται και να προστατεύουν τους συνεπιβάτες και τους συνανθρώπους τους που χρησιμοποιούν το οδικό δίκτυο, οδηγώντας το όχημά τους με υπευθυνότητα και περίσκεψη.

Αυξημένη η έξοδος των εκδρομέων από τα λιμάνια

πλοια.jpg

Αυξημένη κατά 25% έως 30% σε σχέση με το 2022 αναμένεται να κυμανθεί εφέτος η ακτοπλοϊκή κίνηση για τις εορτές του Πάσχα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις κύκλων της αγοράς και όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σε σχέση με το 2019 η κίνηση αναμένεται να είναι μειωμένη κατά 5% ενώ οι προορισμοί που παρουσιάζουν και εφέτος μεγαλύτερη ζήτηση είναι οι Κυκλάδες και τα νησιά του Αργοσαρωνικού.

Υπενθυμίζεται, ότι πέρυσι χωρίς, περιοριστικά μέτρα μετά την πανδημία, περισσότεροι από 210.000 ταξιδιώτες αναχώρησαν από τα λιμάνια της Αττικής για τις γιορτές του Πάσχα (από 15/4 έως 25/4).

Επίσης, κατά την έξοδο του Πάσχα το 2019 από 19/04 έως 29/04 είχαν αναχωρήσει από το λιμάνι του Πειραιά 146.555 επιβάτες, 51.982 για τα νησιά του Αργοσαρωνικού, 43.786 από το λιμάνι της Ραφήνας και 11.850 επιβάτες από το λιμάνι το Λαυρίου.

Για το 2023, από την Κυριακή των Βαϊών 09/04 έως τη Μ.Τρίτη 11/04, από το λιμάνι του Πειραιά είχαν αναχωρήσει συνολικά 31.166 επιβάτες για διάφορα νησιά του Αιγαίου, ενώ για τα νησιά του Αργοσαρωνικού 10.098 επιβάτες. Από το λιμάνι της Ραφήνας, το ίδια διάστημα, αναχώρησαν 7.492 επιβάτες και 1.905 επιβάτες από το Λαύριο.

Από το λιμάνι του Πειραιά τη Μ.Τετάρτη 12/04, έγιναν 14 δρομολόγια, 29 για τα νησιά του Αργοσαρωνικού, από το λιμάνι της Ραφήνας 11 και από το Λαύριο 8.

Για την καλύτερη διευκόλυνση των εκδρομέων, το Λιμενικό Σώμα έχει λάβει και φέτος όλα τα απαραίτητα μέτρα ενώ οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν καλό είναι να βρίσκονται νωρίτερα στην αποβάθρα αναχώρησης του πλοίου.

Φυγή και με αεροπλάνα

Μεγάλη κίνηση υπάρχει φυσικά και στα αεροδρόμια. Ειδικότερα στο αεροδρόμιο Μακεδονία τα αεροσκάφη που εκτελούν δρομολόγια τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων φεύγουν τις τελευταίες ημέρες με μεγάλο αριθμό επιβατών. Αθήνα, Ηράκλειο, Χανιά, Ρόδος, Μυτιλήνη, Χίο, Πάρο, Μύκονο, Σαντορίνη και Λήμνος είναι μερικοί μόνο από τους πιο αγαπημένους προορισμούς εσωτερικού ενώ στο εξωτερικό αρκετοί προτίμησαν Ρώμη, Βενετία, Βαρκελώνη, Τελ Αβίβ και Βρυξέλλες. Φυσικά υπάρχουν και οι έλληνες του εξωτερικού που επέστρεψαν για λίγες μέρες για να δουν τους δικούς τους και να γιορτάσουν μαζί το Πάσχα. Σε αυτή την κατηγορία η πλειοψηφία προέρχεται από Γερμανία και Μεγάλη Βρετανία.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ζωντανός βρέθηκε ένας γάτος 8 ημέρες μετά τη φονική πυρκαγιά στη Βαλένθια (VIDEO)
Ο Κόκο, όπως ονομάζεται ο γάτος, επιστράφηκε στην ιδιοκτήτριά του Αντρέα Ρούμπιο, που με δυσκολία μπορούσε να συγκρατήσει τα δάκρυά της
Ζωντανός βρέθηκε ένας γάτος 8 ημέρες μετά τη φονική πυρκαγιά στη Βαλένθια (VIDEO)