Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Τα φάρμακα που έχουν μεγάλες ελλείψεις - Εξαφανίζονται και τα γενόσημα

Οι αυξομειώσεις στην θερμοκρασία ευνοούν την διασπορά των ιώσεων

*Της Λεμονιάς Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Μεγάλες συνεχίζουν να είναι οι ελλείψεις φαρμάκων σε μια περίοδο που συνεχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους οι ιώσεις. Αυτό δυσκολεύει περισσότερο την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων των ασθενειών και κάνει την ανάρρωση να καθυστερεί.

«Δυστυχώς σε πολλές περιπτώσεις είμαστε με δεμένα τα χέρια. Και ο κόσμος το έχει αντιληφθεί, οπότε όταν μόλις μπαίνει σε ένα φαρμακείο πρώτα ρωτάει αν υπάρχει το φάρμακο που χρειάζεται. Η κατάσταση είναι τραγική με τις ελλείψεις. Μετράμε ήδη δεύτερο χειμώνα που υπάρχουν ελλείψεις αντιβιοτικών. Και ενώ πριν μερικούς μήνες υπήρχε μια κάποια κάλυψη από τα γενόσημα και μπορούσαν να εξυπηρετηθούν ασθενείς, πλέον έχουμε ελλείψεις και σε αυτά», τόνισε στο «ΤyposThes» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Διονύσης Ευγενίδης. Ο ίδιος εκτίμησε πως οι ελλείψεις μπορεί να υπάρχουν λόγω της υπερβολικής ζήτησης που έχει σημειωθεί καθώς και από το γεγονός ότι με την αύξηση των πρώτων υλών των φαρμάκων, οι τιμές τους στη χώρα μας παραμένουν χαμηλές ή και πέφτουν. Άρα πολλές φορές είναι ασύμφορο οικονομικά για τις φαρμακευτικές εταιρείες να παράγουν φάρμακα. Την ίδια ώρα υπάρχει και το φαινόμενο των εξαγωγών φαρμάκων.

Ιώσεις λόγω αυξομειώσεων θερμοκρασίας

«Αυτή την στιγμή βλέπουμε να ταλαιπωρούν τους πολίτες και ο covid αλλά και ιώσεις του αναπνευστικού. Πελάτες κάνουν τεστ και βγαίνουν θετικά. Ίσως βέβαια να μην είναι πολύ αυξημένα τα κρούσματα σε κορωνοϊό, αλλά να είναι περισσότερα στο αναπνευστικό. Πάντως τα τεστ μπορούν να ανιχνεύσουν και την γρίπη και τον κορωνοϊό. Και είναι δικαιολογημένο να επικρατεί αυτή η κατάσταση την στιγμή που έχουμε μεταβολές της θερμοκρασίας κατά πολλούς βαθμούς είτε από τη μία μέρα στην άλλη ή ακόμη και στο ίδιο 24ωρο. Αυτό ευνοεί την ανάπτυξη και διασπορά ιών», σχολίασε ο κ. Ευεγνίδης.

Ο ίδιος συμπλήρωσε η εικόνα που έχουμε πλέον για όσους νοσούν από covid είναι με πιο ήπια συμπτώματα σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. Εκτίμησε ότι θα δούμε μια ορατή μείωση των ιώσεων αφού φτάσουμε στον Ιούνιο. Με την μείωση των ιώσεων μάλιστα θα πέσει και η ζήτηση των φαρμάκων και δεν θα είναι τόσο έντονη η κατάσταση με τις ελλείψεις σκευασμάτων. Σε κάθε περίπτωση σχολίασε πως αυτή η εικόνα δεν τιμά τη χώρα μας.

Ο πρόεδρος του ΦΣΘ συνέστησε στους γιατρούς να συνταγογραφούν φάρμακα που να είναι σε διαθεσιμότητα έτσι ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι ασθενείς προκειμένου να τα βρουν. Παράλληλα πρόσθεσε ότι «Και οι ασθενείς θα πρέπει να είναι πιο ευέλικτοι και σε παραφαρμακευτικά σκευάσματα πχ ένα σιρόπι για τον βήχα ή καραμέλες ή μια αλοιφή, να επιλέξουν αυτό που θα είναι διαθέσιμο και όχι αυτό που είχαν πάρει πριν κάποιους μήνες και τους ταίριαξε».

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων αυτή την στιγμή υπάρχει μακροχρόνια έλλειψη σε 235 σκευάσματα. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται σκευάσματα για τον σακχαρώδη διαβήτη, τις αναπνευστικές παθήσεις, τις θρομβώσεις, αντιβιοτικά, αντιυπερτασικά αλλά και σκευάσματα παρακεταμόλης.

Γράφουν φάρμακο διαβητικών σε άτομα που θέλουν να… χάσουν βάρος!

diabitikoi.jpg

Εν τω μεταξύ ανησυχία προκαλεί ο αυξανόμενος αριθμός συνταγογραφήσεων φαρμάκων για διαβητικούς σε άτομα που απλώς θέλουν να… χάσουν βάρος!

Συγκεκριμένα ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος κατήγγειλε και τις μεγάλες ελλείψεις του φαρμακευτικού σκευάσματος “Ozempic inj.sol». Γιατροί φέρεται ότι γράφουν συνταγές δηλώνοντας ως «διαβητικούς» άτομα που δεν είναι ασθενείς, ώστε να λάβουν «αδυνατιστικά» φάρμακα, με μειωμένη συμμετοχή 10%, με σκοπό τον «έλεγχο του βάρους».

Αυτό όμως και προκαλεί ελλείψεις σε όσους πραγματικά έχουν ανάγκη το φάρμακο αυτό αλλά και δημιουργεί «πρόβλημα σε σκευάσματα που ανήκουν στην ευρύτερη θεραπευτική κατηγορία του ΣΔ (Trulicity, Saxenda, Victoza κλπ.)», ενώ μπορεί να προκαλέσει κίνδυνο και στην υγεία των ατόμων που απλά παίρνουν το φάρμακο που προορίζεται για διαβητικούς ενώ αυτοί δεν είναι ασθενείς.

Ο ΠΦΣ ζητά «να λειτουργήσουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί προς κάθε κατεύθυνση ώστε να εξασφαλιστεί η ορθολογική χρήση των φαρμάκων της συγκεκριμένης κατηγορίας, βάσει των εγκεκριμένων ενδείξεων και πρωτοκόλλων. Επίσης, ο ΕΟΦ θα πρέπει να ελέγξει τις εν λόγω εταιρείες για τη διαπίστωση της κάλυψης των εγχώριων αναγκών».

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πολλές ταυτόχρονες φωτιές σε 24 ώρες - Έκτακτη σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας
Η σύσκεψη πραγματοποιείται λόγω των πολλών και ταυτόχρονων εστιών που εκδηλώθηκαν τις τελευταίες ώρες και των θυελλωδών ανέμων
Πολλές ταυτόχρονες φωτιές σε 24 ώρες - Έκτακτη σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας
Θεσσαλονίκη: Καλλιτεχνική διαμαρτυρία «save art» στην Αριστοτέλους
Δράση μαθητών και μαθητριών του Καλλιτεχνικού Σχολείου Θεσσαλονίκης με σκοπό την ανάδειξη των προβλημάτων της τέχνης και του σχολείου τους
Θεσσαλονίκη: Καλλιτεχνική διαμαρτυρία «save art» στην Αριστοτέλους