Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Σεισμός από 1.500 χορευτές Πόντου, Μικράς Ασίας και Θράκης στη Θεσσαλονίκη! (ΦΩΤΟ + VIDEO)

xoreytes-11

Μεγάλη παραδοσιακή γιορτή - Πλημμύρισε μουσικές, χορούς και τραγούδια του Πόντου, της Μικράς Ασίας και της Θράκης η πόλη

Μ.Κ.

Μεγάλο αντάμωμα με 1500 χορευτές του Πόντου, της Μικρασίας και της Θράκης βρίσκεται σε εξέλιξη αυτήν την ώρα στη Θεσσαλονίκη, που έχει πλημμυρίσει παραδοσιακές μουσικές.

Ειδικότερα, στο κατάμεστο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, σε μια παραδοσιακή γιορτή που συμβολίζει το πνεύμα συναδέλφωσης, αγάπης και ομόνοιας ανταμώνουν 1500 χορευτές του Πόντου, της Μικρασίας και της Θράκης καθώς και μουσικοί σε ένα ταξίδι μνήμης με μουσικές και χρώματα από την αγκαλιά της Ιωνικής γης.

Ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε ότι οι χορευτές θα ξεκινούσαν από τρία διαφορετικά σημεία προκειμένου να καταλήξουν στο Βελλίδειο: Από τον Λευκό Πύργο οι χορευτές των Ποντίων, από το γλυπτό του Ζογγολόπουλου (συντριβάνι) οι χορευτές της Μικρασίας και από το άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου οι χορευτές της Θράκης, με τη συνοδεία οργάνων.

Οι χορευτές "δόνησαν" το κέντρο και έφτασαν χορεύοντας, με τύμπανα και μουσικές, στον κεντρικό χώρο της δράσης, στο Συνεδριακό Κέντρο όπου και ενώθηκαν σε ένα γαϊτανάκι, το οποίο είχε στηθεί στην είσοδο και συμβολίζει τον κύκλο της ζωής και την ενότητα.  

Πάντως, παρά τη βροχή που άρχισε περίπου στις 6.15, κόσμος κάθε ηλικίας έχει κατακλύσει τη μεγάλη αίθουσα του Βελλιδείου και χειροκρότησε την "ξεσηκωτική" είσοδο των χορευτών με τις εντυπωσιακές στολές καθώς και των μουσικών στη σκηνή.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τους ήχους της λύρας και την αναβίωση των λαϊκών δρώμενων «Μωμόγεροι» και «Πουρπούρης».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί η τελετή αδελφοποίησης των τριών Ομοσπονδιών (ΠΟΠΣ, ΟΠΣΕ, ΠΟΘΣ).

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων, η Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδας και η Πανελληνία Ομοσπονδία Θρακικών Σωματείων, με μια ιστορική, πολιτιστική πορεία μέσα στο χρόνο, με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, σε μια εκδήλωση Αδελφοποίησης, συνέργειας και προσφοράς, ενώνουμε τις δυνάμεις μας και ανοίγουμε νέους δρόμους δημιουργικής συνεργασίας με κοινούς στόχους, που έχουν να κάνουν με την Ιστορία μας, τον Πολιτισμό μας και τη διατήρηση των ηθών και εθίμων μας. Στόχος μας, η διαφύλαξη της αξιακής  παρακαταθήκης αιώνων Ελληνικού πολιτισμού και η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής", αναφέρουν τα σωματεία σε ανακοίνωσή τους.

Δείτε φωτογραφίες του TyposThes:

xoreytes-1

 

xoreytes-2
xoreytes-3
xoreytes-4
xoreytes-5
xoreytes-6
xoreytes-7
xoreytes-8
xoreytes-9
xoreytes-10
xoreytes-11
xoreytes-12

Έκθεση φωτογραφιών

Στην είσοδο του Συνεδριακού Κέντρου Ι. Βελλίδης θα υπάρχει έκθεση φωτογραφιών με τίτλο «Τα πρόσωπα της Ιωνίας που έζησαν την καταστροφή της Σμύρνης».

Φωτογραφίες, τυπωμένες σε καμβά, με  πρόσωπα που βίωσαν το ιστορικό γεγονός, καθώς και μοιραία έγγραφα της τότε ελληνικής κυβέρνησης που απαγόρευσαν την έξοδο των ελληνικών πληθυσμών. Όλες οι εικόνες πλαισιώνονται από πλήρεις περιγραφές, τόσο των εγγράφων, όσο και  της ιστορίας και της πορείας των προσώπων. Οι φωτογραφίες των «ηρώων» της Καταστροφής συνδυάζονται με ιστορικές φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν σε έντυπα της εποχής, όπως το National Geographic (N.G.) Χαρακτηριστική είναι η παρουσίαση των δύο πολύ σημαντικών φωτογραφιών που διέσωσε ο ρεπόρτερ των N.G. από τη σύλληψη των ανδρών στην προκυμαία της Σμύρνης (επιμέλεια: Βλάσης Αγτζίδης). Είσοδος ελεύθερη.

Συναυλία - αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη με ελεύθερη είσοδο αύριο 

Σημειώνεται ότι αύριο, Κυριακή, 23/4 η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων διοργανώνει την συναυλία-αφιέρωμα στο μεγάλο Έλληνα μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη ο οποίος από τη πλευρά της μητέρας του έλκει την καταγωγή του από τη Μικρά Ασία και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Τσεσμέ.

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί επίσης στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης», στις 8:00 μ.μ. και η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Τη μουσική επιμέλεια θα έχει η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» και θα τραγουδήσουν η Γλυκερία, ο Βασίλης Λέκκας, ο εγγονός του Μίκη Αλέξανδρος Θεοδωράκης- Παπαγγελίδης και άλλοι καλλιτέχνες. Αφηγητής στην εκδήλωση, στην οποία θα προβληθεί και βίντεο με σκηνές από τη Μικρά Ασία αλλά και τη ζωή του Μίκη Θεοδωράκη, θα είναι ο γνωστός ηθοποιός Γρηγόρης Βαλτινός.

synaylia-miki.jpg

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ