Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Βόλτα με την Φεβρωνία – Φαίη Τύρη στις γειτονιές της Νεάπολης

Περπατούμε στη δυτική Θεσσαλονίκη με την υποψήφια Α’ Θεσσαλονίκης με τη ΝΔ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 

Το πρωί της Πέμπτης είχαμε δώσει το ραντεβού για να κάνουμε μια κουβέντα με την υποψηφία Α’ Θεσσαλονίκης με τη Νέα Δημοκρατία, Φεβρωνία – Φαίη Τύρη. Σε αντίθεση με τα συνήθη μέρη, όπως το λιμάνι, την Αριστοτέλους, τον Λευκό Πύργο ή την παραλιακή της πόλης, η Φεβρωνία ζήτησε να βρεθούμε στην περιοχή που γεννήθηκε και μεγάλωσε, την περιοχή που – όπως η ίδια αναφέρει - την διαμόρφωσε, την περιοχή που σήμερα έχει στήσει το «στρατηγείο» της εν όψει της εκλογικής μάχης της 21ης Μαΐου, τη Νεάπολη.

Μετά την υποδοχή στο πολιτικό της γραφείο, ξεκίνησε η κουβέντα με την Φεβρωνία, η οποία μας είπε «καλύτερα να μην τα πούμε εδώ όμως, πάμε να περπατήσουμε τη Νεάπολη, γρήγορα θα κάνουμε». Τελικά, η βόλτα μας διήρκησε αρκετή ώρα, όμως η «φλόγα» της Φεβρωνίας για τις γειτονιές της, για τη Θεσσαλονίκη και το πάθος της για προσφορά στον τόπο της, κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό. Η ίδια εξ αρχής μας επέβαλε τον ενικό, καθώς όπως τονίζει θέλει να πολιτευτεί ως νεαρή γυναικά, να πολιτευτεί όπως την ξέρουν ήδη στη Θεσσαλονίκη, χωρίς να φορέσει ένα πολιτικό «προσωπείο».

Κατά τη διάρκεια της βόλτας μας στις γειτονιές της Νεάπολης περάσαμε από το Ρολόι, από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου, από το σπίτι που μεγάλωσε στα στενά της περιοχής, αλλά και από την Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως Σταυρουπόλεως, όπου από μικρό κοριτσάκι διδάχτηκε την αξία την προσφοράς από τον αγαπημένο της θείο, Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Νεάπολεως – Σταυρουπόλεως, κ.κ. Βαρνάβα.  

Καθώς ξεκινούμε την βόλτα μας στη Νεάπολη, ποια θα είναι η πρώτη μας στάση; Μιλήστε μας για την σχέση σας με την περιοχή.

Βεβαίως η πρώτη μας στάση θα είναι το περίφημο Ρολόι της Νεάπολης! Ένα διαχρονικό τοπόσημο για τους κατοίκους της περιοχής και ένα σημείο αναφοράς για τους επισκέπτες. Προσωπικά, δηλώνω περήφανα γέννημα θρέμμα Νεάπολης, καθώς εδώ γεννήθηκα και εδώ πέρασα ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής μου. Παρότι, όταν ήμουν μικρή μετακομίσαμε στα Διαβατά, η Νεάπολη παρέμεινε «γειτονιά μου», καθώς από μικρή ηλικία ήμουν εθελόντρια σε φιλανθρωπικές δράσεις της εκκλησίας. Πιστεύω πως οι γειτονιές μας και η οικογένειά είναι η πατρίδα μας.

fevronia-tyri-1.jpg
fevronia-tyri-2.jpg
fevronia-tyri-3.jpg

Η Φαίη Τύρη στο εμβληματικό Ρολόι της Νεάπολης, με τον δημοσιογράφο Δανιήλ Παπαδανιήλ.

 

Δεύτερη στάση η οδός Αρχιμήδους. Τι σημαίνει για εσάς αυτός ο στενός δρόμος της Νεάπολης;

Εδώ, στην οδό Αρχιμήδους είναι το πρώτο μου πατρικό σπίτι. Για εμένα, ξέρετε, είναι εξαιρετικά σημαντικό να γνωρίζουμε, να θυμόμαστε και να τιμούμε τις ρίζες μας, από την Μικρά Ασία και την Κρήτη που κατάγομαι, μέχρι τα μικρά στενά της γειτονιάς μου. Χρωστάω ευγνωμοσύνη στους γονείς μου, δίδαξαν τόσο σε εμένα, όσο και στην αδερφή μου, αρχές, ήθος, πίστη, προσφορά και σεβασμό. Για εμένα, όπως και για τους περισσότερους η οικογένεια είναι και το Λιμάνι μου. Είναι αυτή που στα δύσκολα είναι δίπλα σου, στις επιλογές σου συμβουλεύει και στις χαρές σου, χαίρεται διπλά. Παρότι, η οικογένεια μου δεν είχε ενεργή σχέση με κόμματα, πάντοτε ήμασταν πολιτικοποιημένη και μας εξέφραζε η Νέα Δημοκρατία.

fevronia-tyri-10.jpg

Το πρώτο πατρικό σπίτι στην οδό Αρχιμήδους, στη Νεάπολη.

 

Η εκκλησία και τα συσσίτια της αγάπης

Συνεχίζοντας την βόλτα μας στη Νεάπολη, η επόμενη στάση μας ήταν στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου, εκεί όπου βρίσκονταν ο προϊστάμενός του, Πατήρ Ελευθέριος Κουτσαυτάκης. Ο Πατήρ Ελευθέριος σε πρόσφατη εκδήλωση της Φεβρωνίας για τις γυναίκες είχε δώσει το στίγμα του, λέγοντας «Οι γυναίκες φορούν το πετραχήλι της διακονίας και λειτουργούν την υπόθεση της φιλανθρωπίας, προσφέροντας ανθρωπιά και βάλσαμο αγάπης στους πάσχοντες συνανθρώπους μας χωρίς διακρίσεις! Είναι τα χέρια τα πόδια και η ψυχή μας, ημών των κληρικών!». Μπαίνοντας στον Ναό, η Φεβρωνία κινείται γρήγορα προς το πίσω μέρος όπου βρίσκεται η κουζίνα, εκεί που οι γυναίκες της Νεάπολης ετοιμάζουν τα γεύματα αγάπης που μοιράζονται σε εκατοντάδες κόσμου. Στη συνέχεια, επισκεφτήκαμε την Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως Σταυρουπόλεως, όπου η Φεβρωνία μας περιέγραψε την κατάνυξη με την οποία εορτάζεται η πρόσφατη περίοδος του Πάσχα.

fevronia-tyri-11.jpg

Η Φεβρωνία – Φαίη Τύρη με τον προϊστάμενο του Ι.Μ.Ν. Αγίου Γεωργίου Νεαπόλεως Θεσσαλονίκης, Πατήρ Ελευθέριο Κουτσαυτάκη.

 

Φαίνεται να αισθάνεστε σαν το σπίτι σας, εδώ μέσα στον Ιερό Ναό. Πώς είναι η εμπειρία των συσσιτίων;

Αισθάνομαι τιμή που έχω συμπράξει, έστω και με ένα λιθαράκι, σ’ αυτό το θεάρεστο έργο των γευμάτων αγάπης του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Γεωργίου. Είναι μια πράξη φροντίδας, καθήκοντος και έμπρακτου ενδιαφέροντος για τον συνάνθρωπό μας. Στέκομαι στο πλάι των εθελοντών μας και αισθάνομαι δέος, για το πόσο απλόχερα δίνουν τον χρόνο, τον κόπο, το νοιάξιμο τους. Αυτό με επηρέασε και στις σπουδές μου, όπως γνωρίζετε μεγάλωσα σε ένα περιβάλλον που η πίστη στο Θεό είχε πρωταρχικό λόγο, γι’ αυτό και σπούδασα Θεολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Ποιμαντική Ψυχολογία αλλά και στην Εργασιακή Ψυχολογία.

fevronia-tyri-5.jpg
fevronia-tyri-4.jpg
fevronia-tyri-8.jpg

Στις κουζίνες του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Γεωργίου, όπου οι γυναίκες της προσφοράς ετοιμάζουν τα συσσίτια για εκατοντάδες κόσμου.

 

Τα ένσημα 16 ετών στον ιδιωτικό τομέα και η πολιτική

Είναι ένα ελληνικό φαινόμενο να έχουμε πολιτικούς που συχνά δεν έχουν εργαστεί στην πραγματική οικονομία. Εσείς παρά το νεαρό της ηλικίας σας εργάζεστε επί 16 χρόνια και μάλιστα στον ιδιωτικό τομέα. Ποια ήταν η πορεία σας;

Ναι, θεωρώ πως είναι εξαιρετικά σημαντικό να έχεις «κολλήσει» ένσημα στον ιδιωτικό τομέα. Να έχεις εργαστεί σκληρά, να ξέρεις τα ζητήματα από πρώτο χέρι και να έχεις δει πως δουλεύουν τόσο η πόλη μας η Θεσσαλονίκη, όσο και η πρωτεύουσα, η Αθήνα. Αρχικά, εργάστηκα στον Οργανισμό Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης ως εκπαιδευτής στην Κοινωνική Θεολογία, ενώ από το 2007 και μετά είμαι ιδιωτικός υπάλληλος στον ΟΠΑΠ. Εδώ και 13 χρόνια ασχολούμαι με τη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού.

Στο σήμερα, λοιπόν, είστε υποψήφια με τη Νέα Δημοκρατία στην Α’ Θεσσαλονίκης. Για ποιο λόγο μπήκατε στη διαδικασία του να διεκδικήσετε το εκλέγεσθαι;

Σίγουρα δεν ήταν μια εύκολη απόφαση (σ.σ. γέλια). Για να σας απαντήσω όμως, ακριβώς όπως το αισθάνομαι, σήμερα είμαι πιο αποφασισμένη από ποτέ για να διεκδικήσω το καλύτερο για την λατρεμένη μου πόλη τη Θεσσαλονίκη. Η νέα γενιά πρέπει να βγει μπροστά για να φέρουμε τις αλλαγές που προσδοκούμε. Και για να μιλήσω συγκεκριμένα, ο πολίτης θα πρέπει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη του στο πολιτικό σύστημα ως ένα μηχανισμό παραγωγής αποτελεσμάτων. Θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα πραγματολογικό, ένα απτό πλαίσιο ώστε να λύνει προβλήματα τα οποία ο κάθε πολίτης έχει στην καθημερινότητά του.

fevronia-tyri-6.jpg
fevronia-tyri-7.jpg
fevronia-tyri-9.jpg

Η Φεβρωνία – Φαίη Τύρη στην Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως Σταυρουπόλεως.

 

Εάν εκλεγείτε ποιο είναι το όραμά σας για την πόλη μας;

Η πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας είναι το πλέον αναγνωρίσιμο στοιχείο της ταυτότητάς μας παγκοσμίως. Η ανάδειξη και προβολή της συνεπάγεται ανάδειξη και προβολή του σημαντικού ρόλου των Ελλήνων στον Ευρωπαϊκό και δυτικό πολιτισμό. Η Θεσσαλονίκη μας είναι ένας ιστορικό προορισμός, γι’ αυτό το λόγο πιστεύω πως πρέπει ο Πολιτισμός να λειτουργήσει ως μέσο ανάπτυξης της πόλης μας. Όποια γειτονιά της πόλης και αν επισκεφθείς θα βρεις μια ιστορία. Γιατί, όπως σας είπα, οι γειτονιές μας είναι η πατρίδα μας. Για παράδειγμα θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε επώνυμα πολιτιστικά – τουριστικά προϊόντα. Άλλο παράδειγμα, η σύνδεση των μνημείων με τουριστικές διαδρομές βιωματικού χαρακτήρα, όπου θα αναδεικνύεται το σύνολο της τοπικής ταυτότητας και των προϊόντων ενός τόπου. Θρησκευτικός Τουρισμός. Ενίσχυση Τοπικών Κοινωνιών, με την αύξηση των επισκεπτών σε Ναούς και τα θρησκευτικά μονοπάτια του Πολεοδομικού Συγκροτήματος και όχι μόνο.

Μια τελευταία ερώτηση. Τελικά, είναι Φεβρωνία ή Φαίη;

Ξεκάθαρα είναι ΚΑΙ Φεβρωνία ΚΑΙ Φαίη (σ.σ. γέλια)!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φονικός καύσωνας στην Ταϊλάνδη: 52 βαθμοί στην Μπανγκόκ - Τουλάχιστον 30 νεκροί
Ο Απρίλιος θεωρείται ο πιο ζεστός και ξηρός μήνας στην Ταϊλάνδη, αλλά φέτος ο καύσωνας επιδεινώθηκε από το Ελ Νίνιο
Φονικός καύσωνας στην Ταϊλάνδη: 52 βαθμοί στην Μπανγκόκ - Τουλάχιστον 30 νεκροί