Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Άρχισε η κοπή άρρωστων δέντρων στην Τσιμισκή (ΦΩΤΟ)

Άρχισε η πρώτη φάση της παρέμβασης

Του Μιχαήλ Λιάπη

Επί το έργον είναι από το πρωί συνεργεία του δήμου για την πρώτη φάση της παρέμβασης την οποία έχει σχεδιάσει η Διεύθυνση Πρασίνου και Περιβάλλοντος του Δήμου Θεσσαλονίκης για την αντικατάσταση των άρρωστων και επικίνδυνων δέντρων της οδού Τσιμισκή

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό των αρμόδιων δημοτικών υπηρεσιών, η πρώτη φάση της παρέμβασης αφορά το κομμάτι της Τσιμισκή από την οδό Αγγελάκη μέχρι την Παύλου Μελά με τη φύτευση συνολικά 35 νέων δέντρωνΤα νέα δέντρα που θα φυτευτούν στην οδό Τσιμισκή είναι ηλικίας 10-11 ετών και ύψους περίπου επτά μέτρων. Ειδικότερα, στο τμήμα αυτό προβλέπεται να αντικατασταθούν 24 φτελιές, που έχουν προσβληθεί από το λεγόμενο «σκαθάρι της φτελιάς» και έχουν καταστεί επικίνδυνες, με νέες υγιείς κελτίδες. Ακόμη έντεκα κελτίδες στο κομμάτι αυτό πρόκειται να τοποθετηθούν σε κενές δενδροδόχους μετά από τη διαδικασία απομάκρυνσης των πρέμνων. 
Θα ακολουθήσει δεύτερη φάση, που αφορά το κομμάτι της Τσιμισκή από την Παύλου Μελά μέχρι και το ύψος της Κατούνη. Σε αυτό το δεύτερο κομμάτι θα γίνει η αντικατάσταση 91 δένδρων και η φύτευση επιπλέον 37 σε κενές δενδροδόχους.



Σύμφωνα με το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό της Διεύθυνσης Πρασίνου και Περιβάλλοντος του Δήμου Θεσσαλονίκης, η αντικατάσταση των άρρωστων φτελιών επελέγη να γίνει με κελτίδες, καθώς πρόκειται για ένα είδος που δεν προσβάλλεται από το σκαθάρι της Galerucella luteola, έχει παρόμοια κώμη με αυτή της φτελιάς, έχει δείξει μεγάλη ανθεκτικότητα μέσα στην πόλη και συναντάται ήδη στις δενδροστοιχίες της Εγνατίας.



Στόχος των υπηρεσιών πρασίνου είναι η δενδροστοιχία της οδού Τσιμισκή να αντικατασταθεί με δέντρα του είδους κελτίδα σταδιακά, σε διάρκεια πέντε ετών. Ήδη στην Τσιμισκή έχουν φυτευτεί 81 κελτίδες στη θέση άρρωστων και επικίνδυνων φτελιών.


Η αντικατάσταση των φτελιών της Τσιμισκή κρίθηκε επιβεβλημένη λόγω της εντομολογικής ασθένειας που έχει προσβάλει το σύνολο των δένδρων του συγκεκριμένου είδους τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια. Ειδικότερα, τα δέντρα της Τσιμισκή προσβλήθηκαν από το φυλλοφάγο έντομο Galerucella luteola, οι προνύμφες του οποίου αποσκελετώνουν τα φύλλα, με αποτέλεσμα τη μείωση της φωτοσυνθετικής ικανότητας των δένδρων. 

Το σκαθάρι ξηραίνει το δένδρο, δημιουργώντας κοιλότητες και κενά στο εσωτερικό του και καθιστώντας το επικίνδυνο.

Παρά τις προσπάθειες των δημοτικών υπηρεσιών σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών και την πραγματοποίηση αλλεπάλληλων ψεκασμών με βιολογικά σκευάσματα τα προηγούμενα χρόνια, δεν κατέστη εφικτή η καταπολέμηση της εντομολογικής ασθένειας, παρά μόνο η επιβράδυνση του προβλήματος. Η αντικατάσταση των άρρωστων δέντρων είναι η λύση στην οποία κατέληξε το επιστημονικό προσωπικό με γνώμονα την ασφάλεια των πολιτών.

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ