Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Αποκλεισμός της Φοιτητικής Λέσχης του ΑΠΘ - Τι συμβαίνει

Συνέντευξη Τύπου στην Πρυτανεία από μέλη διοικητικού συμβούλιου της λέσχης - Διαμαρτυρία από ομάδα φοιτητών και εργαζομένων

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ 

Κλειστή είναι σήμερα από το πρωί η Πανεπιστημιακή Φοιτητική Λέσχη του ΑΠΘ καθώς ομάδα φοιτητών έχει αποκλείσει τις εισόδους. Παράλληλα εργολαβικοί υπάλληλοι της εταιρίας σίτισης πραγματοποίησαν επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας την Δευτέρα και την Τρίτη.

Σήμερα το πρωί δόθηκε συνέντευξη Τύπου στην Αίθουσα Συγκλήτου του ΑΠΘ, στη διάρκεια της οποίας δόθηκαν διευκρινήσεις για τη λειτουργία της Λέσχης και για το θέμα που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας της μη επαναπρόσληψης κάποιων εκ των εργαζομένων μετά το Πάσχα, ενώ έγινε έκκληση στους φοιτητές του ΑΠΘ να εγγραφούν ώστε να δικαιούνται δωρεάν σίτιση, τονίζοντας ότι τα εισοδηματικά κριτήρια είναι τόσο υψηλά που δεν υπάρχει ουσιαστικά φοιτητής που θα κάνει αίτηση και δε θα δικαιούται δωρεάν σίτιση, ενώ ακόμη και γι αυτές τις περιπτώσεις, για αυτούς δηλαδή που δεν έχουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, το ΑΠΘ έχει δικαίωμα να δώσει 200 κάρτες δωρεάν σίτισης.  

Λίγο αργότερα φοιτητές και εργαζόμενοι πραγματοποίησαν διαμαρτυρία έξω από την Πρυτανεία κρατώντας πανό με συνθήματα  όπως «Δωρεάν ποιοτική σίτιση για όλους» και «έξω οι εργολάβοι», ζητώντας την πρόσληψη όλων των εργαζομένων με συλλογικές συμβάσεις εργασίας και μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους του πανεπιστημίου.

Έκκληση για εγγραφή φοιτητών

Όπως επισημάνθηκε από τη διοίκηση του ΑΠΘ η Λέσχη λειτουργεί και ο ανάδοχος (πρόκειται για κοινοπραξία τριών εταιρειών) πληρώνεται βάσει εγγεγραμμένων φοιτητών και ο αριθμός αυτός είναι μειωμένος φέτος κατά 40% περίπου (από 6.250 πέρυσι, φέτος μέχρι τώρα, έχουν εγγραφεί περίπου 4.200) παρά τις παρατάσεις που δόθηκαν και τις προσπάθειες ενημέρωσης που έγιναν.

O Αναπληρωτής Πρόεδρος της Λέσχης, Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής, Καθηγητής Χρυσόστομος Σταμούλης είπε επιπλέον, ότι βάσει του άρθρου της διακήρυξης πρέπει να γίνεται έλεγχος εισερχομένων στη Λέσχη με ευθύνη της αναδόχου και όποιος δεν είναι εγγεγραμμένος μπορεί να σιτιστεί με αντίτιμο 2 ευρώ την ημέρα για τρία γεύματα, το αντίτιμο δηλαδή που δίνει και η πολιτεία στην εταιρεία για κάθε εγγεγραμμένο φοιτητή. Όταν η λέσχη παραμένει κλειστή δίνεται κουπόνι 2 ευρώ την ημέρα στους φοιτητές, ποσό που όπως επισημάνθηκε δεν αρκεί για να πάρει κανείς ούτε ένα κουλούρι.

prytania-apth-lesxi.jpg

Στιγμιότυπο από τη σημερινή συνέντευξη Τύπου στην Πρυτανεία 

Πώς δημιουργήθηκε το θέμα και τι ενέργειες έγιναν

Σύμφωνα με τον κ. Σταμούλη, η ανάδοχος εταιρεία ενημέρωσε πριν τις γιορτές του Πάσχα, που η λέσχη παραμένει κλειστή, για μείωση του αριθμού των εργαζομένων λόγω μείωσης του αριθμού των φοιτητών που σιτίζονται. Όπως διευκρίνισε το ΑΠΘ δεν έχει καμία σχέση με τους συγκεκριμένους εργαζόμενους οι οποίοι είναι εργαζόμενοι της αναδόχου εταιρείας, ωστόσο αποφάσισε να σταθεί στο πλευρό τους και να τους στηρίξει, απευθυνόμενο στην ανάδοχο και ζητώντας να προσληφθούν και πάλι όλοι οι εργαζόμενοι. Στην ουσία δεν πρόκειται για απόλυση αλλά για μη επαναπρόσληψη κάποιων εκ των υπαλλήλων, μετά τις γιορτές. Ειδικότερα, όπως είπε προσλήφθηκαν τη Δευτέρα οι 49 από τους 60 εργαζόμενους ενώ οι 11 που απομένουν επρόκειτο να προσληφθούν μέχρι την προσεχή Δευτέρα. «Χθες συμφωνήθηκε και ανέβηκε στη σελίδα της λέσχης και εστάλη  με μήνυμα στους φοιτητές ανακοίνωση με την οποία οι εργολαβικοί υπάλληλοι σίτισης και οι διοικητικοί υπάλληλοι της λέσχης δια της διεύθυνσης καλούσαν τους φοιτητές να εγγραφούν άμεσα για σίτιση στη λέσχη», είπε  ο κ. Σταμούλης.  Σε αυτήν αναφερόταν ότι η εγγραφή είναι το μόνο μέσο για τη συνέχιση της παροχής δωρεάν σίτισης και για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

Ο κ. Σταμούλης είπε ότι μετά την επίσκεψη που έκανε στο γραφείο του ομάδα φοιτητών κινήθηκε προς τη φοιτητική λέσχη και συζήτησαν ξανά με τους εργαζόμενους και μετά από λίγες ώρες οι εργαζόμενοι ζήτησαν να πάρουν πίσω την ανακοίνωσή τους, χωρίς αιτιολόγηση της αλλαγής πλεύσης. Την ίδια στιγμή η ομάδα αυτή των φοιτητών μπήκε στη λέσχη και έκλεισε τις πόρτες ενώ από έξω βρίσκονταν φοιτητές που ήθελαν να φάνε, σύμφωνα με τον κ Σταμούλη. «Για κάποιο χρονικό διάστημα υπήρξε μεγάλη αναστάτωση και στο τέλος έκλεισε η λέσχη», τόνισε ο κ. Σταμούλης σημειώνοντας ότι από τότε δέχονται συνεχώς μηνύματα από φοιτητές και γονείς που ζητούν εξηγήσεις για το λόγο που η λέσχη είναι κλειστή.

 «Το πρόβλημα δημιουργείται από την ιδεοληπτική άρνηση κάποιων να εγγραφούν και αρνούνται τη διαδικασία και τη λειτουργία της σίτισης στη λογική της εργολαβίας. Αλλά αυτό είναι νόμος του κράτους που το πανεπιστήμιο και το Δ.Σ. της Λέσχης δεν μπορεί να υπερβεί», υπογράμμισε ο κ. Σταμούλης. Ο ίδιος ενημέρωσε ακόμη ότι εκπρόσωπος της αναδόχου τον ενημέρωσε ότι χθες θα γινόταν νέα πρόταση στους 11 εργαζόμενους να προσληφθούν από σήμερα σε άλλη δράση της εταιρείας για να μη χάνουν μεροκάματα, μέχρι να εξομαλυνθεί το νούμερο με τις κάρτες των φοιτητών και να επιστρέψουν.

Από την πλευρά της και η Διευθύντρια της Φοιτητικής Λέσχης, Άννα Κατούφα έκανε λόγο για μια συγκεκριμένη σύμβαση που το ΔΣ είναι υποχρεωμένο να ακολουθήσει ενώ τόνισε και αυτή ότι υπάρχουν πολλές διαμαρτυρίες για τη μη λειτουργία της λέσχης ενώ μάλιστα τους ρωτούν γιατί δεν καλούν την αστυνομία.

«Οι αντιδράσεις που παρατηρούνται δεν βλέπω να έχουν κάποια βάση πέρα από επιδιώξεις άλλου είδους», είπε μεταξύ άλλων. Σχετικά με τους εργαζόμενους είπε ότι είχαν διαβεβαίωση για επαναπρόσληψη και δε γνωρίζει αν κόλλησε κάπου η εξέλιξη. Ένα μέρος των εργαζομένων συμπαρίσταται στα άτομα που δεν έχουν ακόμη προσληφθεί και γι αυτό γίνεται η διαμαρτυρία τους.

 «Καθαρός ουρανός αστραπές δε φοβάται», δήλωσε ο Πρύτανης και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΦΛ του ΑΠΘ, Καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου σημειώνοντας ότι «η αγάπη μας και η διάθεση προσφοράς προς τη φοιτητική κοινότητα «δεν μπορεί να υπερβαίνει τις τυπικές διαδικασίες που καλούμεθα να ακολουθήσουμε». «Είμαστε καθαροί, έχουν γίνει οι ενέργειες, δε θα πληρώσει η Λέσχη το μάρμαρο για να κάνουν κάποιοι συνδικαλιστική πολιτική», όπως είπε μεταξύ άλλων, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι οποιαδήποτε διαμαρτυρία έχει πλέον άλλο υπόβαθρο.

«Χρησιμοποιούν το ΑΠΘ και το ύψιστο αγαθό της σίτισης για αλλότριους σε σχέση με το πανεπιστήμιο σκοπούς», υπογράμμισε.

Στη συνέντευξη παρέστησαν και Κοσμήτορες άλλων σχολών. Μεταξύ άλλων, ο Κοσμήτορας της Νομικής Παναγιώτης Γκλαβίνης, είπε ότι κάποιοι διάλεξαν εντελώς λάθος πεδίο για να αντιπαρατεθούν, καθώς η λέσχη από την οποία σιτίζεται πολύ μεγάλος αριθμός φοιτητών δεν προσφέρεται για αντιπαραθέσεις.

*Στην κεντρική φωτογραφία στιγμιότυπο από την κινητοποίηση φοιτητών την περασμένη Τρίτη. Πηγή: 902.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ