Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Βανδαλισμοί σε κατάληψη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης - Η καταγγελία

Η φοιτητική Λέσχη του Πανεπιστημίου βρίσκεται υπό κατάληψη από το πρωί από φοιτητές

Υπό κατάληψη τελεί από το πρωί η Πανεπιστημιακή Φοιτητική Λέσχη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από αυτόνομα σχήματα που ζητούν να μην γίνεται κατά την είσοδο στη Λέσχη επίδειξη της κάρτας σίτισης και να υπάρξει άμεση επαναπρόσληψη εργαζομένων.

Με αφορμή την κατάληψη, το Δ.Σ. της Λέσχης επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ότι έχει διακοπεί παντελώς η λειτουργία της και η δυνατότητα σίτισης των φοιτητών και φοιτητριών. Παράλληλα, σε απάντηση ανακριβών δηλώσεων και για την αποκατάσταση της αλήθειας, αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι εξάντλησε όλες τις δυνατότητες προς την ανάδοχο εταιρεία για την πρόσληψη όλων των εργολαβικών υπαλλήλων, η έκδοση και ο έλεγχος της κάρτας σίτισης είναι απαίτηση του νόμου και όχι επιλογή της διοίκησης και παρότι με την υπάρχουσα σύμβαση η Λέσχη έχει τη δυνατότητα να σιτίζει καθημερινά 7.250 άτομα στη Θεσσαλονίκη οι αιτήσεις για έκδοση κάρτας σίτισης ανέρχονται σε 4.200. Επιπλέον γνωστοποιεί ότι έχει δοθεί παράταση για την έκδοση καρτών σίτισης, δεν έχει υπάρξει καμία μείωση των μερίδων του φαγητού, όπως φημολογείται, αλλά μείωση ενδιαφέροντος των φοιτητών για έκδοση καρτών σίτισης ενώ η διαδικασία έκδοσης καρτών έχει απλοποιηθεί.

Τέλος σημειώνει ότι τις προηγούμενες μέρες σημειώθηκαν βανδαλισμοί και καταστροφές εξοπλισμού της Λέσχης και διακυβεύεται η ασφάλεια των προσώπων που παρευρίσκονται στις υπό κατάληψη εγκαταστάσεις της Λέσχης.

Αναλυτικά «σε απάντηση «ανακριβών δηλώσεων και για την αποκατάσταση της αλήθειας», το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανεπιστημιακής Φοιτητικής Λέσχης αναφέρει πως:

  • Εξάντλησε όλες τις δυνατότητες προς την ανάδοχο εταιρεία για την πρόσληψη όλων των εργολαβικών υπαλλήλων.
  • Η έκδοση και ο έλεγχος της κάρτας σίτισης είναι απαίτηση του νόμου και όχι επιλογή της διοίκησης.
  • Παρότι με την υπάρχουσα σύμβαση η Λέσχη έχει τη δυνατότητα να σιτίζει καθημερινά 7.250 άτομα στη Θεσσαλονίκη, οι αιτήσεις για έκδοση κάρτας σίτισης ανέρχονται σε 4.200.
  • Έχει δοθεί παράταση για την έκδοση καρτών σίτισης.
  • Δεν έχει υπάρξει καμία μείωση των μερίδων του φαγητού, όπως φημολογείται, αλλά μείωση ενδιαφέροντος των φοιτητών για έκδοση καρτών σίτισης.
  • Η διαδικασία έκδοσης καρτών σίτισης έχει απλοποιηθεί.
  • Σημειώθηκαν βανδαλισμοί και καταστροφές εξοπλισμού της λέσχης τις προηγούμενες ημέρες».
  • Διακυβεύεται η ασφάλεια των προσώπων που παρευρίσκονται στις υπό κατάληψη εγκαταστάσεις της λέσχης.

Το ΔΣ της Πανεπιστημιακής Φοιτητικής Λέσχης του ΑΠΘ καλεί εκ νέου τους φοιτητές και τις φοιτήτριες να υποβάλουν αίτηση για την έκδοση κάρτας σίτισης και τις ομάδες που εμποδίζουν την πρόσβαση των εργαζομένων στους χώρους της λέσχης και τη σίτιση των φοιτητών και φοιτητριών να σεβαστούν τη δημόσια περιουσία και να αποχωρήσουν άμεσα, διότι με τις πράξεις τους στρέφονται ενάντια στο δημόσιο πανεπιστήμιο και ενάντια στους φοιτητές που δεν έχουν τη δυνατότητα σίτισης.

 

Yπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την ανακοίνωση των φοιτητικών συλλόγων του ΑΠΘ που συμμετέχουν στη διαμαρτυρία:

“Σε μια περίοδο που το κόστος ζωής είναι ασήκωτο, με συνεχώς αυξανόμενα ενοίκια και λογαριασμούς, ακρίβεια σε όλα τα αγαθά και εξευτελιστικές συνθήκες εργασίας, ερχόμαστε πάλι αντιμέτωπες με το θέμα της λέσχης. Αυτήν την φορά ανακοινώνεται αρχικά η απόλυση 6 εργαζομένων αυτής και η μεταφορά τους εκτός πόλης. Ως απάντηση οι ίδιοι προχωρούν σε στάση εργασίας για την επαναπρόσληψη τους. Εν τέλει μαθαίνουμε πως δεν θα γίνει καμιά μεταφορά και οι απολυμένοι φτάνουν τους 11 εργαζομένους λόγω της λήξης των 3μηνων συμβάσεων τους. Σε συνδυασμό με αυτό έρχεται και η ανακοίνωση πως οι μερίδες θα μειωθούν αν δεν βγει ικανοποιητικός αριθμός καρτών σίτισης και θα αρχίζουν να πραγματοποιούνται έλεγχοι αποκλείοντας όποιο δεν τηρεί τα κριτήρια που αυτή τη στιγμή υπάρχουν.

Συγχρόνως βλέπουμε την κατάσταση της λέσχης στο ΠΑΜΑΚ, η οποία δείχνει πως φαντασιώνονται την λέσχη του ΑΠΘ. Μία λέσχη με αυστηρούς ελέγχους, στην οποία είτε είσαι φοιτήτρια που πληρείς κάποια συγκεκριμένα οικονομικά-κοινωνικά κριτήρια είτε πληρώνεις αντίτιμο για να μπορείς να φας.

Η έκδοση κάρτας σίτισης, είναι το πρώτο βήμα για την μετατροπή της λέσχης του ΑΠΘ σε ένα μοντέλο παρόμοιο με του ΠΑΜΑΚ. Για μας το να μην υπάρχουν κάρτες σίτισης δεν είναι κάτι το οποίο το κάνουμε πεισματικά. Είναι μια άρνηση απέναντι σε οποιοδήποτε έλεγχο και επιτήρηση των ζωών μας. Είναι μια εναντίωση σε κάθε μορφή αποκλεισμού με στόχο μια λέσχη ανοιχτή για κάθε άτομο χωρίς γραφειοκρατικά κριτήρια, τα οποία κάθε φορά προσαρμόζονται και γίνονται ακόμα πιο αυστηρά.

Αυτές τις μέρες η κατάσταση που επικρατεί είναι η εξής: Η λέσχη ανοίγει, κάποια άτομα σταματάν τους ελέγχους και εκδικητικά ο εργολάβος λέει στους εργαζομένους να κλείνουν τις διανομές δίνοντας μας δύο επιλογές. Είτε λέσχη με ελέγχους είτε καθόλου λέσχη. Και στις δύο περιπτώσεις όμως η εργολαβία δεν χάνει τα κέρδη της, αφού αν οι διανομές ανοίξουν έστω και για 1 λεπτό πληρώνεται κανονικά. Για αυτό και αποφασίσαμε να κάνουμε κατάληψη στην λέσχη, ώστε να μπλοκάρουμε την λειτουργία από τις πρώτες κιόλας ώρες και έτσι να ασκήσουμε πίεση στην διεύθυνση της με στόχο την επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων εργαζομένων και την δωρεάν, χωρίς ελέγχους ανοιχτή λέσχη για όλα“.

Καλούμε σε:

Στήριξη της κατάληψης από τις 7.30

Συγκέντρωση στην κάτω λέσχη στις 12.00

Ανοιχτή συνέλευση στις 15.00

Ρεμπέτικο jam στις 18.00

ΔΩΡΕΑΝ ΣΙΤΙΣΗ ΓΙΑ ΦΟΙΤΗΤΡΙΕΣ ΚΑΙ ΜΗ

ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΛΕΓΧΟΣ-ΚΑΜΙΑ ΚΑΡΤΑ ΣΙΤΙΣΗΣ

ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΩΝ 11 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Αυτόνομο Σχήμα Φυσικού, Αυτόνομο Σχήμα Πολιτικών Μηχανικών, Αυτόνομη Παρέμβαση στους Ηλεκτρολόγους και Μηχανολόγους, Αυτόνομη Παρέμβαση στη Νομική, Αυτόνομο Σχήμα Ψυχολογίας, Ελευθεριακό Σχήμα Παιδαγωγικού, Ελευθεριακό Σχήμα Γεωλογίας, Αυτόνομο Σχήμα Πολιτικών Επιστημών.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τελευταία η Ελλάδα σε 9 κρίσιμους δείκτες
H κάλυψη της απόστασης των εισοδημάτων των Ελλήνων πολιτών από τα αντίστοιχα της Ε.Ε., που γιγαντώθηκε στην περίοδο των μνημονίων, δεν θα είναι...
Τελευταία η Ελλάδα σε 9 κρίσιμους δείκτες