Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Σχοινάς από Θεσσαλονίκη: «Η Ευρώπη σήμερα είναι μία δημοκρατική όαση»

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν κεντρικής ομιλητής σε εκδήλωση στο Ολυμπιακό Μουσείο

«Η Ευρώπη σήμερα είναι μία δημοκρατική όαση σε έναν κόσμο που συχνά είναι αυταρχικός, στον οποίο οι ελευθερίες δοκιμάζονται. Όσα πετύχαμε οι Ευρωπαίοι μαζί αυτά τα 73 χρόνια είναι μία μεγάλη συλλογική κατάκτηση» υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος ήταν κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης με τη συμμετοχή μαθητών γυμνασίων και λυκείων, στο Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης, με αφορμή τον εορτασμό της 9ης Μαΐου ως «Ημέρας της Ευρώπης».

«Γιορτάζουμε την Ευρώπη, όχι μουσειακά όχι διθυραμβικά, όχι επιδερμικά. Γιορτάζουμε την Ευρώπη με μετριοπάθεια, με ξεκάθαρο μυαλό και πολύ ξεκάθαρες επιδιώξεις για το τι θέλουμε να πετύχουμε. Από την ανατολική Θεσσαλονίκη, μέσα και από τη δική μου πορεία, βλέπω πως η πόλη μας, η χώρα μας, μπόρεσε να επωφεληθεί από τη μαγευτική, ωραία περιπέτεια, από την ευρωπαϊκή περιπέτεια» επισήμανε ο κ. Σχοινάς στην εκδήλωση με θέμα «Οι μαθητές της Θεσσαλονίκης, για μια δημιουργική Ευρώπη».

«Οι εορτασμοί για την Ημέρα της Ευρώπης ξεκίνησαν από τη Θεσσαλονίκη, γιατί η Θεσσαλονίκη ήταν πάντοτε όχι απλώς η πιο ευρωπαϊκή μητρόπολη της χώρας, ήταν μία "βιτρίνα εξωστρέφειας" χάρη στο πανεπιστήμιο, την πολυπολιτισμική της παράδοση, την ικανότητά της να έχει μία ζωντανή και συνεκτική κοινωνία, ήταν πάντοτε το μέτωπο της χώρας προς την Ευρώπη» υπογράμμισε ο κ. Σχοινάς.

Αναφερόμενος στις τρεις σημαντικότερες κατακτήσεις της 73χρονης πορείας της Ε.Ε. ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε ότι αυτές είναι η κατοχύρωση της ειρήνης, όπως ακριβώς τη φαντάστηκαν οι πατέρες της ευρωπαϊκής ενοποίησης, η ευημερία (κατά μέσο όρο οι χώρες της Ε.Ε. πολλαπλασίασαν οκτώ φορές το επίπεδο ευημερίας τους από τη στιγμή που εντάχθηκαν στην Ε.Ε.) και το ότι η Ευρώπη έχει γίνει το παγκόσμιο επίκεντρο της ήπιας ισχύος.

«Είμαστε μία πανίσχυρη Ένωση 450 εκατομμυρίων πολιτών, 27 δημοκρατίες προστατεύουμε τα δικαιώματα των μειονοτήτων συνταγματικά, η θέση της γυναίκας είναι κατοχυρωμένη στην οικογένεια, στην κοινωνία και στην αγορά εργασίας. Είμαστε οι παγκόσμιοι πρωταθλητές της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Έχουμε καθολικά και δωρεάν συστήματα υγείας και εκπαίδευσης για όλους. Προσέχουμε τους ηλικιωμένους και δεν έχουμε τη θανατική ποινή. Είμαστε σήμερα η μεγαλύτερη και πιο καλά ρυθμισμένη εσωτερική αγορά στον κόσμο. Είμαστε το επίκεντρο της ελευθερίας και της δημοκρατίας σε όλο τον πλανήτη. Είμαστε μία άγκυρα σταθερότητας οι Ευρωπαίοι σε έναν κόσμο που πολύ συχνά γίνεται πιο σκοτεινός και πιο ανασφαλής» επισήμανε ο κ. Σχοινάς.

Απευθυνόμενος σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων της Ανατολικής Θεσσαλονίκης που παρακολούθησαν την εκδήλωση, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε ότι η νέα γενιά ζει σε μία Ευρώπη ανοιχτών συνόρων. «Τι ευκαιρίες και τι προοπτικές δίνει αυτό, αλλά και τι μεγάλη ευθύνη δημιουργεί για τη γενιά σας! Θα ζήσετε σε μία Ευρώπη ανοιχτή με κοινοτικές χρηματοδοτήσεις για εκπαίδευση. Το Erasmus αυξήθηκε από 9 δισ. ευρώ σε 27 δισ. ευρώ μέχρι το 2027. Θα έχετε ευκαιρίες ευρωπαϊκές για ο,τιδήποτε ασχοληθείτε στη ζωή» είπε και κάλεσε τους εκπροσώπους της νέας γενιάς «να μην ξεχάσουν ποτέ ότι αυτές οι κατακτήσεις, από τις οποίες θα επωφεληθούν δεν είναι δεδομένες, ότι κάποιοι αγωνίστηκαν πολύ για να τις απολαμβάνουν, για να ζήσουν σε αυτή την Ευρώπη των ανοιχτών συνόρων.

«Να έχετε τη βεβαιότητα ότι θα μπορέσετε να κυνηγήσετε τα όνειρά σάς μέσα σε αυτή την Ευρώπη. Η ευθύνη σας είναι να κρατήσετε όσα σας παραδίδουμε ως κεκτημένα, για να μπορέσετε να τα παραδώσετε στις επόμενες γενιές. Δεν θα είναι τόσο εύκολο όσο ήταν για μας» είπε σημειώνοντας ότι μεταξύ των πολλών δυσκολιών βρίσκονται η μετάβαση σε μία πιο πράσινη και ψηφιακή Ευρώπη και το δημογραφικό πρόβλημα (στις αρχές του περασμένου αιώνα οι Ευρωπαίοι ήταν το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού, στις αρχές αυτού του αιώνα είναι το 10% και το 2050 θα είναι το 5%)» πρόσθεσε.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε, ακόμη, ότι μεγάλωσε σε ένα οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον όπου η δημόσια παιδεία ήταν μία από τις πιο βασικές συνιστώσες που καθόριζε τη μετέπειτα πορεία του και ότι αποφοίτησε από ένα σχολείο που ανήκει στην εκπαιδευτική ενότητα της ανατολικής Θεσσαλονίκης, το 5ο Γυμνάσιο και το 5ο Λύκειο. Ο ίδιος χαρακτήρισε τη δημόσια παιδεία «βασικό πυλώνα της ελληνικής δημοκρατίας, στοιχείο ισονομίας και αξιοκρατίας, που βοηθά πιο πολύ τους νέους που δεν έχουν τις ευκαιρίες να πληρώσουν τα ακριβά σχολεία καθώς και ιμάντα εξέλιξης για όλους». «Θα πρέπει όλοι όσοι έχουμε ευθύνες πολιτικές σε ευρωπαϊκό, σε θεσμικό, σε περιφερειακό επίπεδο να κρατήσουμε τη δημόσια παιδεία σαν το "διαμάντι" στο στέμμα της ελληνικής δημοκρατίας» τόνισε.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δέχθηκε ερωτήσεις από μαθητές και συζήτησε μαζί τους για το κατά πόσο η Ευρώπη μπορεί να μείνει ενωμένη σε θέματα ασφαλείας, εξωτερικής και ενεργειακής πολιτικής, για το ζήτημα της Τεχνητής Νοημοσύνης, για την ενημέρωση των νέων όσον αφορά τη σημασία της συμμετοχής στις εκλογικές διαδικασίες.

Στο χαιρετισμό του, ο υφυπουργός Εσωτερικών (τομέα Μακεδονίας - Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης, επισήμανε ότι ο εορτασμός της Ημέρας της Ευρώπης αναδεικνύει πως η μοίρα της Ελλάδας είναι συνδεδεμένη με τη μοίρα της Ευρώπης και ότι η Ευρώπη εμπνέεται και δυναμώνει πάνω σε κοινές αρχές και αξίες και κάνει τη φωνή των ανθρώπων της εκπαίδευσης και των νέων να ακουστεί δυνατά στη νέα εποχή που οικοδομείται.

Όπως είπε, ο εορτασμός, «αναδεικνύει, επίσης, τη συμβολή της ευρωπαϊκής νεολαίας στην οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος πιο πράσινου, πιο συμπεριληπτικού, πιο ψηφιακού με κοινές δράσεις, πρωτοβουλίες και συνέργειες που ακουμπούν στο κοινό όραμα, στον κοινό μας ευρωπαϊκό πολιτισμό».

Χαιρετισμό απηύθυναν ο τ. πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου, ο αναπληρωτής Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Θωμάς Μπαχαράκης και η διευθύντρια της Δ.Δ.Ε. Ανατολικής Θεσσαλονίκης, Ζωή Βαζούρα.

 

«Γιορτάζουμε μια Ευρώπη, πολύ πιο ισχυρή, πολύ πιο μεγάλη»

«Γιορτάζουμε μια Ευρώπη, πολύ πιο ισχυρή, πολύ πιο μεγάλη» τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής Μαργαρίτης Σχοινάς, σε συζήτηση με μαθητές, στο 2ο ΕΠΑΛ Ευόσμου στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή τα εβδομήντα τρία χρόνια από τη Διακήρυξη Σουμάν, η οποία θεωρείται η γενέθλια πράξη της Ε.Ε. Ο κ. Σχοινάς, σχολιάζοντας ολιγόλεπτο σχετικό βίντεο που προβλήθηκε στην εκδήλωση, αναφέρθηκε στην ιδέα που προώθησε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ρομπέρ Σουμάν (Robert Schuman), προτείνοντας, στις 9 Μαΐου 1950, τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Κοινότητας 'Ανθρακα και Χάλυβα, ώστε τα δύο υλικά που ήταν απαραίτητα για την κατασκευή όπλων να τεθούν υπό κοινή παραγωγή, για να αποφευχθούν μελλοντικοί πόλεμοι και πρόσθεσε: «Και όπως όλες οι απλές ιδέες, είναι οι σωστές ιδέες. Δεν ξαναπολεμήσαμε ποτέ από τότε. Κι όχι μόνο δεν ξαναπολεμήσαμε στην Ευρώπη, αλλά από το ατσάλι και το κάρβουνο, πήγαμε στη Γεωργία, στο Περιβάλλον, στις Μεταφορές, στην Εσωτερική Αγορά, στο Κοινό Νόμισμα, στις κοινές πολιτικές» είπε ο κ. Σχοινάς και πρόσθεσε: «Η Ευρώπη είναι σαν ένας ποδηλάτης, που πρέπει να κάνει συνέχεια πετάλι για συνεχίσει να προχωράει, εάν σταματήσει θα πέσει».

Ο κ. Σχοινάς ανέφερε ότι το «ευρωπαϊκό μοντέλο» είναι «μοναδικό» στον κόσμο, με ελευθερίες, κοινωνικές κατακτήσεις, με δημοκρατικά ανοιχτά συστήματα διακυβέρνησης, με μηχανισμούς κοινωνικής συνοχής και ανακατανομής του πλούτου, με συστήματα που προστατεύουν όχι μόνο τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα προσωπικά δεδομένα, ένα μοντέλο το οποίο, σε σχέση με την Αμερική και την Ασία, στα θέματα αυτά έχει δώσει «πολύ ισχυρές απαντήσεις» και πρόσθεσε: «Αυτό γιορτάζουμε, μια Ευρώπη διαφορετική, πολύ πιο ισχυρή, πολύ πιο μεγάλη. Μια Ευρώπη 27 δημοκρατικών χωρών, που έχει κατακτήσει τη θέση της στον κόσμο, που είναι παγκόσμια πρωταθλητής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, που έχει δωρεάν καθολικά συστήματα υγείας και εκπαίδευσης για όλους, όπου η θέση της γυναίκας είναι κατοχυρωμένη στην οικογένεια, στην κοινωνία και στην αγορά εργασίας, μια Ευρώπη που προσέχει τους ηλικιωμένους της και μια Ευρώπη που δεν έχει θανατική ποινή. Κομμάτια αυτού του ψηφιδωτού μπορείτε να βρείτε και σε άλλα μέρη του κόσμου, όλα αυτά μαζί θα τα βρείτε μόνο στην Ευρώπη».

Απευθυνόμενος στους μαθητές, επεσήμανε ότι την Ευρώπη δεν πρέπει να τη γιορτάζουμε «μουσειακά», αλλά «διεκδικητικά», όχι μόνο «για όσα καταφέραμε μαζί, αλλά για όσα θέλουμε να πετύχουμε μαζί», ως την «Ευρώπη των φιλοδοξιών μας». Απαντώντας σε ερωτήσεις μαθητών, ο κ. Σχοινάς αναφέρθηκε στις δυνατότητες που δίνει η Ε.Ε. μέσα από προγράμματα ενίσχυσης σπουδών, κατάρτισης, εκπαιδευτικών δράσεων και των ανταλλαγών και αφού διευκρίνισε ότι και ο ίδιος είναι απόφοιτος δημόσιου συστήματος εκπαίδευσης, δημόσιου σχολείου και πανεπιστημίου, πρόσθεσε: «Το δημόσιο σχολείο πρέπει να είναι ένας ιμάντας ευκαιριών για όλους. Όχι μόνο για αυτούς που μπορούν να πληρώσουν τα ιδιωτικά σχολεία, πρέπει να αφορά και αυτούς που δεν έχουν τις ίδιες ευκαιρίες ανέλιξης και πρέπει να αφορά και αυτούς που μπορούν να διακριθούν στην κοινωνία, χωρίς να συμπιέζουν τους πάντες προς τα κάτω. Ένα σύστημα ισονομίας, που δίνει ευκαιρίες σε όλους, αλλά και ένα σύστημα που δε θα καταπιέζει προς τα κάτω, στο όνομα μιας προσέγγισης του ελάχιστου κοινού παρονομαστή».

Ο κ. Σχοινάς εξήγησε ότι και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το ζητούμενο δεν είναι η ομοιομορφία, αλλά η σύνθεση της διαφορετικότητας, στο πλαίσιο της διαμόρφωσης του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, όπου όλες οι διαφορετικότητες αντί να αποδιαρθρώνουν τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής, αντίθετα, «συνθέτουν τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής». Το ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό μοντέλο, πρόσθεσε, θα πρέπει επίσης να βασίζεται σε ευκαιρίες κινητικότητας, προγράμματα, εργαλεία ανταλλαγών, κ.α.

Σε ερώτηση μαθητών εάν ο ίδιος είχε ως μαθητής, ή σπουδαστής κάποια «ινδάλματα», πρότυπα ζωής, ο κ. Σχοινάς εξήγησε ότι, καθώς η γενιά του ήταν η «γενιά της ένταξης της Ελλάδας στην Ε.Ε.», «ινδάλματά» του εκείνη την εποχή, ήταν «όσοι πρωταγωνίστησαν σε αυτόν τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Ελλάδας». Θυμήθηκε, συγκεκριμένα, μια σύντομη συνάντηση που είχε, σε μια μαζική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, ως πρωτοετής φοιτητής της Νομικής του ΑΠΘ μαζί με άλλους φοιτητές, με τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Καραμανλή και όσα ειπώθηκαν μεταξύ τους σε μια ολιγόλεπτη στιχομυθία. Όταν ο κ. Σχοινάς του εξέφρασε το θαυμασμό προς το πρόσωπό του, ο έμπειρος πολιτικός, τού απάντησε: «Αν θες να κάνεις κάτι στη ζωή σου, να μην έχεις ποτέ ινδάλματα». Ο κ. Σχοινάς εξήγησε, ότι η φράση αυτή του τότε Πρόεδρου της Δημοκρατίας είχε την έννοια, ότι αυτά τα πρότυπα, ίσως εν τέλει να λειτουργούσαν, κάπως περιοριστικά, ως ένα «όριο» προς τις δυνατότητες της εξέλιξής του.

«Σίγουρα, να έχετε κίνητρα, να έχετε προσανατολισμούς, φιλοδοξίες και να τις κυνηγήσετε» προέτρεψε τους μαθητές ο κ. Σχοινάς και πρόσθεσε: «Σε αυτόν τον κόσμο, τον πολύ αβέβαιο, τον πολύ ανασφαλή, η Ευρώπη προβάλει σαν μια άγκυρα σταθερότητας, λογικής. Και ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής είναι ακριβώς αυτό. Είναι όλες οι πολιτικές που κρατάνε την Ευρώπη, ως άγκυρα σταθερότητας. Η εκπαίδευση, ο πολιτισμός, οι δράσεις για τη νεολαία, οι ανταλλαγές, το Erasmus, η σωστή διαχείριση της μετανάστευσης, οι πολιτικές για τη δημόσια υγεία. Όλα αυτά μαζί, υποχρεώσεις και δικαιώματα, σε συνθήκες ελευθερίας και δημοκρατίας, αυτός είναι ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής».

Στην εκδήλωση χαιρετισμούς απηύθυναν, μεταξύ άλλων, ο αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας 'Αγγελος Χαριστέας και ο δήμαρχος Κορδελιού - Ευόσμου, Κλεάνθης Μανδαλιανός, ενώ παραβρέθηκαν στελέχη της εκπαίδευσης της Δυτικής Θεσσαλονίκης, εκπαιδευτικοί και μαθητές.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

masoutis-grand
Θεσσαλονίκη: Χρονιά ορόσημο το 2023 για την «Μασούτης» - Πρώτη φορά πάνω από 1 δις
Με υγιή ανάπτυξη η Διαμαντής Μασούτης Α.Ε προχωρά το επενδυτικό της πλάνο - Ηχηρό "παρών" από τον Διευθύνων Σύμβουλο, Γιάννη Μασούτη, για εξαγορές...
Θεσσαλονίκη: Χρονιά ορόσημο το 2023 για την «Μασούτης» - Πρώτη φορά πάνω από 1 δις