«Δεν ήταν χώρος θρησκευτικής λειτουργίας, αλλά εργοτάξιο», υποστήριξαν κατά την απολογία τους ο 39χρονος «εξορκιστής» της Θεσσαλονίκης, Χάρης Τσακωνίδης και ο βοηθός του, Δημήτρης Παναπακίδης, οι οποίοι βρέθηκαν ενώπιον του δικαστηρίου με την κατηγορία της παράνομης λειτουργίας χώρου θρησκευτικής λατρείας.
Σύμφωνα με το newsit.gr το δικαστήριο έκρινε και τους δύο κατηγορούμενους ένοχους. Στον 39χρονο «εξορκιστή» και επικεφαλής της αυτοαποκαλούμενης «Εκκλησίας των Εθνών» επέβαλε 3 μήνες φυλάκιση με αναστολή, με χρηματική ποινή 100 ευρώ, ενώ στον 25χρονο στενό συνεργάτη του το δικαστήριο του αναγνώρισε το ελαφρυντικό μετεφηβικής ηλικίας και του επέβαλε φυλάκιση 2 μήνες και 15 μέρες με αναστολή.
Ο 39χρονος Χάρης Τσακωνίδης και ο 25χρονος βοηθός του, ο οποίος εμφανιζόταν ως υπεύθυνος Επικοινωνίας και των τελετών «εξορκισμών», συνελήφθησαν τον Αύγουστο του 2022 έπειτα από έλεγχο της αστυνομίας που πραγματοποιήθηκε σε εγκαταστάσεις στην Ε.Ο. Θεσσαλονίκης-Μηχανιώνας, όπου υπήρχαν συγκεντρωμένα άτομα.
Θεσσαλονίκη: Η δράση της αυτοαποκαλούμενης «Εκκλησίας των Εθνών»
Τον περσινό Αύγουστο όταν έγινε γνωστή η δράση της αυτοαποκαλούμενης «Εκκλησίας των Εθνών» προκάλεσε μεγάλο σάλο. Γίνονταν τελετές σε κεντρικά σημεία της Θεσσαλονίκης, ακόμα και στην πλατεία Αριστοτέλους, με τον επικεφαλής να προσηλυτίζει πιστούς λέγοντας πως ο ίδιος είναι η δίοδος μεταξύ Θεού και ανθρώπου. Μάλιστα οι «εξορκισμοί» μεταδίδονταν και μέσω της ηλεκτρονικής σελίδας της αίρεσης καθώς και μέσω εφαρμογών κοινωνικής δικτύωσης.
Κατά την απολογία τους έκαναν λόγο για «παρεξήγηση και παρανόηση» και υποστήριξαν ότι ο χώρος όπου συνελήφθησαν, δεν λειτουργούσε ως αίθουσα λατρείας της «Εκκλησίας των Εθνών», αλλά ήταν εργοτάξιο, στο οποίο την στιγμή της σύλληψης βοηθούσαν πολλοί εθελοντές.
Πρώτος κατέθεσε στο δικαστήριο ο 39χρονος «εξορκιστής», αυτοαποκαλούμενος «Άνθρωπος του Θεού», επικεφαλής της «Εκκλησίας των Εθνών», Χαράλαμπος Τσακωνίδης, αναφέροντας ότι «οι αστυνομικοί μπέρδεψαν τα γραφεία της αστικής εταιρείας με τον χώρο θρησκευτικής λατρείας. Θέλαμε να τον κάνουμε ιερό χώρο, γι’ αυτό γίνονταν τα έργα αυτά. Δεν λειτουργούσαν τα γραφεία, δεν πηγαίναμε για δυο χρόνια λόγω covid. Δηλαδή έγιναν λίγα έργα στο χώρο το ’19 και λίγα το ’22».
Στην κατάθεσή του ο 39χρονος ανέφερε ότι η εκκλησία αριθμει 90 μελη και εξήγησε το πώς ενημερώθηκε από την αστυνομία ότι έγινε έλεγχος στον συγκεκριμένο χώρο.
«Δέχτηκα τηλέφωνο από διοικητή αστυνομικού τμήματος. Φόρεσα κάτι πρόχειρο και πήγα. Όπως μου εξήγησε έγινε έλεγχος και διαπιστώθηκε δήθεν ότι κάναμε λειτουργιά εκείνη τη μέρα. Δεν ίσχυε. Ο χώρος ήταν εργοτάξιο. Όταν θέλαμε επαγγελματία για βάρια δουλειά στο χώρο καλούσαμε κάποιον ειδικό. Οι εθελοντές μας έκαναν ό,τι μπορούσαν που δεν χρειαζόταν επαγγελματικές γνώσεις, όπως βαψίματα κ.τλ.
Εξεπλάγην γιατί πριν μια βδομάδα είχαμε καταθέσει την άδεια μικρής κλίμακας ότι γίνονταν έργα. Πώς είναι δυνατόν σε ένα χώρο που γίνονται έργα να κάνουμε πράξεις λατρείας; Πώς είναι δυνατόν σε ένα χώρο με σκαλωσιές; Θα ήταν προσβολή. Το 2019 έκλεισε ο ευκτήριος οίκος, διότι πουλήθηκε το κτίριο.
Είτε πηγαίναμε σε υπαίθριο χώρο, όπως σε κάποιο βουνό στην Ευκαρπία, όποτε έκρινα ότι έπρεπε να μαζευτούμε, είτε σε χώρους που νοικιάζαμε, όπως σε ξενοδοχεία ή σε άλλες αίθουσες», είπε ο 39χρονος.
Ποια είναι η αυτοαποκαλούμενη «Εκκλησία των Εθνών»
Περιγράφοντας τη δομή της αυτοαποκαλούμενης «Εκκλησίας των Εθνών», ο 39χρονος επικεφαλής της ανέφερε: «Είναι η Χαρισματική εκκλησία, χριστιανικού δόγματος. Έχουμε δυο τηλεφωνικές γραμμές-κινητά που είναι γραμμή προσευχής. Δηλαδή, εγώ προσεύχομαι για το άτομο αυτό που ζητάει βοήθεια. Και η δεύτερη γραμμή ομολογιών, π.χ. κάποιος ζητάει βοήθεια επειδή έχει πονοκέφαλο και εμείς προσευχόμαστε για αυτό.
Ανεβάζουμε βιντεάκια στο youtube. Η αστική εταιρεία οργανώνει οπτικοακουστικό υλικό από προηγούμενες συναντήσεις και τα ανεβάζουμε στο Ίντερνετ. Είμαστε αστική εταιρεία. Οι πιστοί μας κάνουν δωρεές και σιγά σιγά παίρνουμε τα ηλεκτρονικά μέσα που χρειαζόμαστε. Η αναφορά μου στην προκαταρκτική εξέταση που ανέφερα τον χώρο ως ιερό ναό, διευκρινίζω τώρα ότι σκοπός μας ήταν να γίνει ιερός ναός».
Τι είπε ο στενός συνεργάτης του 39χρονου «εξορκιστή» της Θεσσαλονίκης
Ο δεύτερος κατηγορούμενος και πιο στενός συνεργάτης του επικεφαλής, υποστήριξε «βρισκόμασταν εκεί για να κάνουμε διάφορες εργασίες για ηλεκτρολογικά, γυψοσανίδες κτλ. Εκεί απαντώνται e-mail που στέλνονται στην εκκλησιά. Γι’ αυτό τον λόγο είχε έρθει και η κοπέλα μου για να είμαστε μαζί και για να απαντάει».
Όπως περιέγραψε ο δεύτερος κατηγορούμενος, «κάποια στιγμή κοντά στην πόρτα είδα δύο αστυνομικούς και άκουγα ερωτήματα ”ποιοι είστε, κάνετε λειτουργιά εδώ”; Απάντησα ότι ”δεν κάνουμε λειτουργιά και τι ακριβώς χρειάζεστε”.
Ο αστυνομικός φώναζε. Δεν έδωσε σεβασμό σε αυτό τον χώρο που είναι ιερός. Μέλλει να γίνει εκκλησιά για αυτό ζήτησα από τους αστυνομικούς να βγουν έξω και ζητούσαν άδεια. Τους είπα ότι δεν είμαι ιερέας, δεν είμαι κάτι. Μίλησα ως εθελοντής. Τι χρειάζεστε; Στείλτε μας e-mail, πάρτε μας τηλέφωνο για το τι ακριβώς χρειάζεστε. Τον ενθαρρύνω να καλέσει αστυνομικό τμήμα και να ζητήσει να μάθει και αν θέλουν κάτι άλλο να το δηλώσουν.
Μου λέει ο αστυνομικός θα σε προσάγουμε για να μας εξηγήσεις τι ακριβώς συμβαίνει. Δώσαμε καταθέσεις, να εξηγήσουμε”.
Μάλιστα ο 25χρονος βοηθός του Χάρη Τσακωνίδη ισχυρίστηκε ότι «η μητέρα μου καλύπτει τα έξοδα των σπουδών μου. Δεν δουλεύω. Περιστασιακά μόνο. Τα φώτα ήταν σβηστά και εργαζόμασταν στο πλαϊνό πίσω μέρος της εκκλησιάς που γινόντουσαν εργασίες. Εκείνη τη στιγμή δεν γινόταν καμιά λειτουργιά. Υπήρχαν άνθρωποι που εργαζόντουσαν. Είναι παρανόηση».
Συγκέντρωση οπαδών του «εξορκιστή»
Η δίκη ξεκίνησε λίγο μετά τις 11το πρωί, ενώ στο δικαστήριο είχαν συγκεντρωθεί αρκετοί από τους πιστούς-οπαδούς της αυτοαποκαλούμενης «Εκκλησίας των Εθνών», προκειμένου να στηρίξουν τον Χάρη Τσακωνίδη και τον στενό του συνεργάτη, Δημήτρη Παναπακίδη.
Εκτός από τους δύο κατηγορούμενους κατέθεσαν και οι δύο αστυνομικοί που αντιλήφθηκαν την κατάσταση και συνέλαβαν τους δύο άντρες τον Αύγουστο του 2022, ο ιδιοκτήτης του οικήματος αλλά και ένας εθελοντής – πιστός της αίρεσης που ανέφερε ότι τα έργα γίνονταν τουλάχιστον 70 ήμερες.
Σύμφωνα με τον Εισαγγελέα δεν κρίθηκαν πειστικοί οι ισχυρισμοί περί εργασιών. «Σήμερα (σ.σ. 08.05.2023) παρουσίασαν μία δική τους ιστορία για εργασίες. Δεν τίθεται καμιά αμφιβολία προς την κατηγορία» είπε και ζήτησε «την ενοχή τους, όπως κατηγορούνται, χωρίς κανένα ελαφρυντικό».
Σύμφωνα, τέλος, με τον Γρηγόρη Στραβόλαιμο, δικηγόρο του επικεφαλής της αυτοαποκαλούμενης «Εκκλησίας των Εθνών», υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία για την αθωότητα του 39χρονου και θα αναπτύξουν στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο.
- Θεσσαλονίκη: Πώς έγινε η καταδίωξη στις… ταράτσες – Η επίσημη ανακοίνωση
- Θεσσαλονίκη: Υπό κατάληψη η φοιτητική λέσχη του ΑΠΘ
- Θεσσαλονίκη: Νέοι έλεγχοι για τον αντικαπνιστικό – Βρέθηκαν 12 παραβάσεις