Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Σπίτι μου»: Λίγα τα διαθέσιμα ακίνητα - Η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη

Η αυξημένη ζήτηση σε συνδυασμό με την έλλειψη ακινήτων μπορεί να δημιουργήσει στρεβλώσεις , λένε παράγοντες της κτηματαγοράς

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ | ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"

Το στεγαστικό πρόγραμμα νέων «Σπίτι μου» είναι πολύ καλό στη φιλοσοφία του, ωστόσο η χρονική συγκυρία στην οποία βγήκε δεν είναι ιδανική, αφού στην αγορά δεν υπήρχε πρόβλημα ζήτησης αλλά, αντίθετα πρόβλημα, διαθέσιμων ακινήτων και η εκτίμηση είναι ότι δε θα έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, ενώ υπάρχει κίνδυνος να οδηγήσει σε αυξήσεις τιμών. Πρόκειται δηλαδή για ένα πρόγραμμα που «ρίχνει» επιπλέον ζήτηση στην αγορά την ώρα που ο ρυθμός διάθεσης ακινήτων που «πέφτει» στην αγορά είναι πολύ μικρότερος από την ολοένα αυξανόμενη ζήτηση. Το μεγάλο θέμα είναι ότι τα ακίνητα που πληρούν όλες τις προϋποθέσεις του προγράμματος είναι λίγα. Στο πλαίσιο αυτό παράγοντες της κτηματαγοράς ζητούν να γίνουν κάποιες βελτιώσεις και να διαμορφωθεί διαφορετικά το πρόγραμμα, για το οποίο εκφράζεται ήδη μεγάλο ενδιαφέρον, προκειμένου να μην δημιουργηθούν στρεβλώσεις στην αγορά.

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν στη διάρκεια συνέντευξης τύπου του Παρατηρητηρίου Τιμών και Εκτιμήσεων Ακινήτων της χώρα μας και Ν.Α. Ευρώπης του Ελληνοσερβικού Επιμελητηρίου Β. Ελλάδας που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη.

Τι δείχνει η μέχρι τώρα κίνηση

Σύμφωνα με στοιχεία της ΔΥΠΑ που «τρέχει» το πρόγραμμ, από το άνοιγμα της πλατφόρμας την 1η Απριλίου και μέχρι την περασμένη Τετάρτη είχαν γίνει 26.000 αιτήσεις , εκ των οποίων 3.500 περίπου έχουν προεγκριθεί. Έχουν δηλαδή πάρει την οικονομική προέγκριση. Από αυτές, περίπου 716 έχουν προχωρήσει στο δεύτερο στάδιο, έχουν δηλαδή «κουμπώσει» με  ακίνητα. Ωστόσο, όπως διευκρινίστηκε, δεν σημαίνει ότι οι 716 περιπτώσεις που είναι στο δεύτερο στάδιο θα καταλήξουν τελικά να γίνουν πράξη.

Ο συνιδρυτής της Parthenon Real Estate, πιστοποιημένος εκτιμητής ακίνητης περιουσίας και πρόεδρος του Ελληνοσερβικού Επιμελητηρίου Βόρειας Ελλάδας, Κώστας Γεωργάκος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι στη Θεσσαλονίκη από τα 10 ακίνητα που έχουν τις προϋποθέσεις του προγράμματος, δυο τελικά καταλήγουν να αρέσουν στους υποψήφιους αγοραστές και από αυτά για το ένα θα βγουν στην πορεία διάφορα προβλήματα κλπ ενώ και το δεύτερο είναι αμφίβολο αν θα καταλήξει τελικά σε συμβόλαιο.

«Το πρόγραμμα είναι εκπληκτικό. Συγχαρητήρια σε αυτούς που το σκέφτηκαν. Όμως το timing και ο τρόπος που βγήκε στην αγορά, φέρνει θέματα», όπως είπε ο κ. Γεωργάκος, σημειώνοντας ότι οι άνθρωποι που συνέταξαν το πρόγραμμα δεν πήραν τη γνώμη του μεσιτικού κλάδου ώστε να ενημερωθούν για την κατάσταση στην αγορά.

«Κάποιος κάποια στιγμή είπε ότι φωτογραφίζει το πρόγραμμα τα funds. Όμως όσοι ασχολούνται θα τους έλεγαν να μην υπολογίζουν στα funds εξηγώντας ότι «για να πάρει κάποιος ακίνητο από τα funds, θα χρειαστεί πάνω από ένας χρόνος για να γίνει η αγοραπωλησία», είπε ακόμη.

Μεγάλο το ενδιαφέρον

Σημειώνεται ότι ο δικαιούχο του προγράμματος που έχει πάρει προέγκριση έχει στη διάθεσή του δυο μήνες για να βρει ακίνητο. Αφού το βρει όμως δεν σημαίνει ότι τελείωσε η διαδικασία και γίνεται συμβόλαιο καθώς υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αττικής, Λευτέρης Ποταμιάνος, παρατηρήθηκε ότι υποψήφιοι αγοραστές, δικαιούχοι του προγράμματος, ξεχύθηκαν στα μεσιτικά και άρχισαν τα τηλέφωνα ψάχνοντας ακίνητο. Τα ακίνητα όμως που υπάρχουν στην αγορά με τα χαρακτηριστικά που ψάχνουν, είναι πολύ περιορισμένα. «Εμείς δε θέλουμε να αποτύχει το πρόγραμμα, να επιτύχει θέλουμε, αυτή είναι η δουλειά μας, αμειβόμαστε από αυτή τη διαμεσολάβηση, αλλά για να επιτύχει πρέπει να είναι στοχευμένο και να έχει ορισμένες προϋποθέσεις. Σαν ιδέα είναι εξαιρετική», τόνισε ο κ. Ποταμιάνος.

Οι μεσίτες προτείνουν να γίνουν σε διαθέσιμα υπάρχοντα οικόπεδα, νέα ακίνητα, νέες οικοδομές, σε συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που να διατεθούν κατόπιν σε νέους με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις. Ωστόσο αυτό είναι σίγουρα μια διαδικασία που απαιτεί καιρό.

Κατά τον κ. Ποταμιάνο, αλλιώς το πρόγραμμα κινδυνεύει να μας οδηγήσει σε δυο αρνητικές κατευθύνσεις: Να μην μπορούν να βρουν οι νέοι αυτοί το κατάλληλο ακίνητο και να οδηγηθούμε σε στρέβλωση των τιμών, έστω και πρόσκαιρη.

Μάλιστα παρατηρήθηκαν περιπτώσεις όπου έγινε μέχρι και πλειοδοσία ακινήτων που πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης στο πρόγραμμα.

 Κίνητρα για να «ανοίξουν» τα κλειστά σπίτια

Δημιουργεί σίγουρα αύξηση τιμών σε συγκεκριμένα ακίνητα, όπως είπε ο κ. Γεωργάκος από την πλευρά του.

«Γονείς παραπονιούνται ότι δεν μπορούν να βρουν ακίνητο και ότι είναι υψηλές οι τιμές τους. Μπορεί κάποιος που διαθέτει ένα ακίνητο που έχει τις προϋποθέσεις του προγράμματος να σκεφτεί να αυξήσει το ποσό από 100.000 στις 120.000 δηλαδή μια αύξηση 20%. Δημιουργείται με άλλα λόγια μια δυσλειτουργία και μια στρέβλωση σε μια ήδη καταπονημένη αγορά», τόνισε, από την στιγμή που «πέφτουν» 10.000 επιδοτούμενες ζητήσεις.

Πάντως σε άλλο σημείο ο ίδιος είπε ότι «η ιστορία έχει δείξει ότι όταν υπάρχουν ακρότητες, η αγορά διορθώνει από μόνη της».

Οι εκπρόσωποι της κτηματαγοράς, πρότειναν ακόμη την παροχή κινήτρων, ώστε να μπορέσουν οι ιδιοκτήτες των κλειστών διαμερισμάτων να τα ανακαινίσουν και να τα καταστήσουν άμεσα κατοικήσιμα. Όπως επισημάνθηκε 28% των ακινήτων στη χώρα είναι κλειστά, μη ηλεκτροδοτούμενα. Μεγάλος αριθμός αυτών είναι κατοικίες. Ζητήθηκε να δοθούν κίνητρα για να «ανοίξουν». Στη Θεσσαλονίκη τα «κλειστά» διαμερίσματα ανέρχονται σε 100.000 και στην Αθήνα σε 130.000.

Το στεγαστικό πρόβλημα δεν είναι ελληνικό, αλλά παγκόσμιο, τόνισε ο κ. Ποταμιάνος, σημειώνοντας ότι η βραχυχρόνια μίσθωση παίζει ρόλο αλλά δεν είναι ο κύριος. Έχει αλλάξει ο χάρτης της ιδιοκτησίας παγκόσμια, όπως είπε, καλώντας την πολιτεία να δει το θέμα συνολικά και πιο στοχευμένα.

Σε άλλο σημείο ο ίδιος ανέφερε ότι ίσως θα έπρεπε το πρόγραμμα «Σπίτι μου» να εφαρμοστεί πρώτα στην περιφέρεια, επιδοτώντας πρώτα από όλα την αποκέντρωση.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ