Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Εργατικό ατύχημα – Υπάλληλος καθαριότητας έπεσε από απορριμματοφόρο

Προσλήψεις και λήψη μέτρων για την ασφάλεια των εργαζομένων ζητά η ΔΑΣ εργαζομένων του δήμου

Εργατικό ατύχημα κατά το οποίο τραυματίστηκε μια υπάλληλος της υπηρεσίας καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης σημειώθηκε χθες το πρωί.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή της η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» των εργαζομένων του δήμου Θεσσαλονίκης αναφέρει πως «κατά την διάρκεια της αποκομιδής σε δρόμο πίσω από το Τρίτο Σώμα Στρατού, αναπήδησε το σκαλοπάτι του απορριμματοφόρου, με αποτέλεσμα συναδέλφισσα να εκτιναχτεί, να χτυπήσει τα δύο γόνατα της στα σίδερα του οχήματος και να διακομιστεί με ασθενοφόρο σε νοσοκομείο». Η ΔΑΣ ενημερώνει, επίσης, πως η εργαζόμενη «από το χτύπημα έχει κάταγμα στο ένα γόνατο της και σκίσιμο στο άλλο».

Μετά από το ατύχημα αυτό, η ΔΑΣ ζητά προσλήψεις και σωστή διαχείριση του προσωπικού, προμήθεια, επισκευή και συντήρηση απορριμματοφόρων και οχημάτων,  καθώς και να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για ασφαλείς συνθήκες εργασίας. Επίσης, προαναγγέλλει ότι αύριο, Πέμπτη, το πρωί οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν συνέλευση στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

Αναλυτικά, σε ανακοίνωσή της η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» εργαζομένων του δήμου Θεσσαλονίκης αναφέρει:

ΝΕΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ.

ΔΕΝ ΔΙΝΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΣΗΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ.

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 1 ΙΟΥΝΗ 10 π.μ. ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ.

Νέο εργατικό ατύχημα συνέβη στον δ. Θεσ/νίκης το πρωί της Τρίτης 30 Μάη. Κατά την διάρκεια της αποκομιδής σε δρόμο πίσω από το Τρίτο Σώμα Στρατού, αναπήδησε το σκαλοπάτι του απορριμματοφόρου, με αποτέλεσμα συναδέλφισσα να εκτιναχτεί, να χτυπήσει τα δύο γόνατα της στα σίδερα του οχήματος και να διακομιστεί με ασθενοφόρο σε νοσοκομείο. Από το χτύπημα έχει κάταγμα στο ένα γόνατο της και σκίσιμο στο άλλο. Στη συναδέλφισσα ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση.

Και ενώ τα εργατικά "ατυχήματα" σαρώνουν και στον δήμο Θεσ/νίκης και παρά τις καταγγελίες που έχουμε κάνει ως εργαζόμενοι, καμία αρμόδια κρατική υπηρεσία δεν έχει παρέμβει. Π,χ. οι εισαγγελείς της Θεσ/νίκης περιμένουν να παρέμβουν μόνο όταν οι εργαζόμενοι πραγματοποιήσουν κινητοποιήσεις για να τις βγάλουν παράνομες; Απαιτούμε τώρα την άμεση παρέμβαση της επιθεώρησης εργασίας, τον έλεγχο όλων των απορριμματοφόρων , οχημάτων, των εγκαταστάσεων και των χώρων δουλειάς, τον έλεγχο και την επιβολή κυρώσεων στη διοίκηση του δήμου για τη μη απόδοση εδώ και χρόνια των Μέσων Ατομικής Προστασίας.

Το θεσμικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει όλες οι κυβερνήσεις έχουν κάνει την εργοδοσία ασύδοτη και στα θέματα που αφορούν την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων. Τραγικό τελευταίο παράδειγμα, το νέο εργοδοτικό έγκλημα στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη στο Πέραμα, με τον θάνατο ενός εργαζόμενου και το σακάτεμα άλλων δύο. Όλοι οι χώροι δουλειάς είναι "κοιλάδες των Τεμπών", το ίδιο και οι χώροι του δ. Θεσ/νίκης. Κράτος και εργοδοσία βλέπουν ως κόστος την ασφάλεια και την προστασία της ζωής των εργαζομένων.

Άλλο ένα παράδειγμα για το πως αντιλαμβάνεται η διοίκηση του δήμου την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων, είναι και η συγχώνευση εργοταξίων καθαριότητας. Οι συνάδελφοι του εργοταξίου της οδού Ειρήνης μεταφέρθηκαν στο εργοτάξιο των Αγίων Πάντων. Σε ένα εργοτάξιο που δεν πληροί τις προϋποθέσεις ούτε για τους εργαζόμενους που ήδη στεγάζονταν σε αυτό. Πέρα από το ότι στοιβάζουν εργαζόμενους σε ακατάλληλους χώρους, τους αναγκάζουν να περπατάνε χιλιόμετρα΄κουβαλώντας τα εργαλεία τους για να προσεγγίσουν τους χώρους και τους δρόμους που θα καθαρίσουν. Οι ώρες που θα χάνονται για αυτό το πάνε έλα δεν τους ενδιαφέρουν; Το να μεταφέρουν οχήματα του δήμου τους συναδέλφους που εργάζονται σε δρόμους μακριά από το εργοτάξιο, όπως γίνεται σε άλλους δήμους, δεν το σκέφτηκαν; Κατά τα άλλα μας λένε ότι αυτές οι αλλαγές "θα βελτιώσουν" τις συνθήκες εργασίας.

Καλούμε τους συναδέλφους να πάρουν μέρος μαζικά στη συνέλευση του σωματείου, την Πέμπτη 1 Ιούνη στις 10 π.μ. στο δημαρχείο. Να δοθεί αγωνιστική απάντηση στην αντεργατική πολιτική.

-Προσλήψεις και σωστή διαχείριση του προσωπικού.

-Προμήθεια, επισκευή και συντήρηση απορριμματοφόρων και οχημάτων.

-Να χρησιμοποιούνται τα κατάλληλα απορριμματοφόρα, ανάλογα με την περιφέρεια-δρόμους που πραγματοποιείται αποκομιδή.

-Οι εργαζόμενοι να εκτελούν εργασίες σύμφωνα με τις δυνατότητες και τις δυνάμεις τους.

-Σωστή χωροθέτηση των κάδων.

-Να χορηγηθούν, επιτέλους, τα Μέσα Ατομικής Προστασίας.

-Τήρηση όλων των μέτρων προστασίας.

-Να πληρωθεί ότι οφείλεται στους εργαζόμενους (όλη η αποζημίωση για Μ.Α.Π. και δεδουλευμένα νυχτερινά-εξαιρέσιμα).

Γραμματεία της ΔΑΣ

* Φωτογραφία αρχείου

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Mετονομάστηκε σε πεζόδρομο “Θρασύβουλου Λαζαρίδη” o πεζόδρομος της Καλαμαριάς
«Σήμερα ξεπληρώνεται ένα χρέος. Δώδεκα χρόνια μετά τιμούμε ένα σπουδαίο Δήμαρχο, κάτι που δυστυχώς δεν έκαναν όλοι αυτοί που επωφελήθηκαν, αλλά πολύ...
Θεσσαλονίκη: Mετονομάστηκε σε πεζόδρομο “Θρασύβουλου Λαζαρίδη” o πεζόδρομος της Καλαμαριάς