Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Περιζήτητοι οι απόφοιτοι Πληροφορικής - 30 χρόνια γιορτάζει το τμήμα του ΑΠΘ

Υπάρχει έλλειμμα στελεχών πληροφορικής στην ελληνική αγορά, σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν σε σημερινή συνέντευξη Τύπου για τα 30 χρόνια του Τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Περιζήτητοι στην αγορά εργασίας είναι οι απόφοιτοι σχολών Πληροφορικής. Ο αριθμός φοιτητών που αποφοιτούν κάθε χρόνο δεν καλύπτει τις ανάγκες της αγοράς κάτι που σημαίνει πρακτικά μηδενική ανεργία. Μάλιστα το έλλειμμα στελεχών πληροφορικής στην αγορά εκτιμάται ότι θα διαρκέσει μέχρι το 2029.

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν σήμερα, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε με αφορμή τα 30 χρόνια του Τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ, το οποίο δέχθηκε για πρώτη φορά φοιτητές το ακαδημαϊκό έτος 1992-93 και έκτοτε μετρά 2.2000 πτυχιούχους, 1.600 μεταπτυχιακούς, 190 διδάκτορες και σημαντικές διακρίσεις, βραβεύσεις και επιστημονικά επιτεύγματα σε τομείς αιχμής.

Όπως επισημάνθηκε, οι προοπτικές για τους αποφοίτους του Τμήματος είναι εξαιρετικές. Είναι ένα από τα καλύτερα τμήματα της χώρας, σύμφωνα με την εξωτερική αξιολόγησή του, τόσο για την ποιότητα των σπουδών όσο και για την ερευνητική δραστηριότητά του. Βρίσκεται σταθερά στις διεθνείς λίστες κατάταξης των Πανεπιστημίων στα πεδία της Επιστήμης Υπολογιστών ή/και Μηχανικών Η/Υ. Πρόσφατη συγκριτική αξιολόγηση του ερευνητικού έργου των Τμημάτων Πληροφορικής των Ελληνικών Πανεπιστημίων κατατάσσει το Τμήμα Πληροφορικής του ΑΠΘ στην κορυφή.

pliroforiki-apth.jpg

Σε έναν κόσμο όπου η τεχνολογία αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς, στόχος του Τμήματος είναι να εφοδιάσει τους μελλοντικούς επιστήμονες με ένα ευρύ φάσμα δεξιοτήτων και γνώσεων, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν τις πολλαπλές προκλήσεις στο εργασιακό περιβάλλον αργότερα, ενώ και το πρόγραμμα σπουδών διαμορφώνεται κατάλληλα ώστε να είναι διαρκώς όσο πιο κοντά γίνεται στις νεότερες εξελίξεις της εποχής, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον.

Το τετραετές πρόγραμμα είναι δομημένο με τέτοιον τρόπο ώστε στη διάρκεια των πρώτων πέντε εξαμήνων να κτίζονται ισχυρά θεωρητικά θεμέλια, ενώ στα επόμενα τρία προσφέρεται μεγάλη δυνατότητα επιλογών που οδηγούν σε εξειδικεύσεις.

Έλλειμμα στην αγορά, μισθοί και στρεβλώσεις

«Ένας καλός απόφοιτος του τμήματος έχει άριστες προοπτικές στην αγορά εργασίας», όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Τμήματος, κ. Ιωάννης Σταμέλος, ενώ σε άλλο σημείο της συνέντευξης επισημάνθηκε το επίπεδο και η ποιότητα των αποφοίτων και αναφέρθηκε χαρακτηριστικά ότι οι απόφοιτοι της Πληροφορικής του ΑΠΘ δεν φοβούνται να κάνουν αιτήσεις σε δουλειές, καθώς είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις προκλήσεις.

Από την πλευρά, του ο αναπληρωτής πρόεδρος κ. Γιώργος Παπαδημητρίου, αφού και ο ίδιος επεσήμανε τις πολύ καλές επαγγελματικές προοπτικές, τόνισε ότι αναζητούνται τρόποι να αυξηθεί ο ρυθμός αποφοίτησης, ώστε να καλυφθεί το έλλειμμα που παρατηρείται στην αγορά. Έχει συσταθεί μικτή επιτροπή που ασχολείται με το θέμα αναζητώντας κατάλληλους τρόπους.

Σε ότι αφορά τους μισθούς, επισημάνθηκε ότι αν και είναι βελτιωμένοι σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, πρέπει να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί, ώστε να μειωθεί το braindrain που παρατηρείται στον συγκεκριμένο κλάδο. Όπως αναφέρθηκε ο μέσος μισθός ενός νεοπροσληφθέντα στην Ελλάδα κυμαίνεται περίπου στα 1.100 ευρώ (αν και υπάρχουν περιπτώσεις που προσφέρονται περισσότερα), ενώ αντίστοιχα στην Πορτογαλία είναι στα 3.500 ευρώ.

Τα τελευταία χρόνια δε, παρατηρείται το φαινόμενο απόφοιτοι πληροφορικής να εργάζονται εξ αποστάσεως, από την Ελλάδα, για ξένες εταιρείες.

Παράλληλα, οι απόφοιτοι του τμήματος εκφράζουν παράπονα ότι οι απαιτήσεις για προϋπηρεσία από εταιρείες στην Ελλάδα, που προσφέρουν θέσεις εργασίας είναι υπερβολικές, ζητώντας για παράδειγμα 5ετία εμπειρία.

Αυτήν την στιγμή οι μελέτες δείχνουν ότι υπάρχει ζήτηση στην ελληνική αγορά εργασίας για άτομα που γνωρίζουν από ανάπτυξη συστημάτων λογισμικού, επεξεργασία δεδομένων, μηχανική μάθηση και δίκτυα, ενώ φυσικά υπάρχουν δυνατότητες απασχόλησης και σε όλους τους τομείς.

Τα ερευνητικά επιτεύγματα του Τμήματος

Το τμήμα βρίσκεται στα τριάντα χρόνια λειτουργίας του σε στενή συνεργασία και επαφή με τον ιδιωτικό τομέα για ερευνητικά προγράμματα. Το 1/3 των ερευνητικών έργων του χρηματοδοτήθηκε απευθείας από τον ιδιωτικό τομέα.

Ο κ. Σταμέλος αναφέρθηκε ενδεικτικά σε ορισμένα επιτεύγματα των έξι εργαστηρίων του Τμήματος Πληροφορικής ΑΠΘ:  Αν δεν είστε σίγουροι πιο είδος μουσικής σας αρέσει, ο ανιχνευτής μουσικής απόλαυσης σε εγκεφαλικά κύματα μπορεί να σας δώσει απάντηση. Αν θέλετε να δείτε πως θα είστε όταν γεράσετε, το Εργαστήριο Τεχνητής Νοημοσύνης και Ανάλυσης Πληροφοριών έχει αναπτύξει λογισμικό που μπορεί να σας το δείξει με βάση της φωτογραφία σας. Μπορείτε να δημιουργήσετε τη βέλτιστη διαδρομή με βάση τα ενδιαφέροντά σας, ενώ άλλες εφαρμογές που έχουν αναπτυχθεί, αναγνωρίζουν συναισθήματα από την ομιλία ή αποδίδουν συγγραφέα σε κείμενα.

Από το Εργαστήριο Ευφυών Συστημάτων έχουν αναπτυχθεί επιτεύγματα για μείωση της υπερκατανάλωσης και εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας,  αντικειμενική αξιολόγηση προσωπικότητας μέσω τεχνητής νοημοσύνης κ.ά.

Παθητικό οπτικό δίκτυο στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, οπτικοί υπολογιστές σε ταχύτερα οπτικά – ασύρματα δίκτυα αναπτύχθηκαν από το Εργαστήριο Δικτύων και Συστημάτων Επικοινωνιών, ενώ από το Εργαστήριο Επιστήμης Δεδομένων και Ιστού αναπτύχθηκαν μεταξύ άλλων τεχνικές ανάδειξης φαινομένων πόλωσης στα κοινωνικά δίκτυα αλλά και μέθοδοι επιστήμης των δεδομένων για την Επιστήμη των Πολιτών.

Πρόβλεψη σοβαρότητας καρδιαγγειακών συμπτωμάτων (συνεργασία με το ΕΜΠ), προγράμματα προσομοίωσης τεχνολογικών εφαρμογών και θεμάτων όπως η κρυπτογραφία και η στατιστική ανάλυση βιοϊατρικών δεδομένων, έρευνα στην κβαντική υπολογιστική για την Pfizer και τεχνικές για την επιτάχυνση αλγορίθμων μηχανικής μάθησης για την Applied Materials αναπτύχθηκαν από το Εργαστήριο Στατιστικής, Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Ηλεκτρονικής Φυσικής. Τέλος, στο πλαίσιο του Εργαστηρίου Λογισμικού και Διαδραστικών Τεχνολογιών,  αναπτύχθηκε μέθοδος παρουσίασης και ανάλυσης εκλογικών αποτελεσμάτων, βοήθημα για την αναγνώριση παρενόχλησης στον αθλητισμό, λογισμικό που οδηγεί (αυτόνομος έλεγχος) και λογισμικό που πετάει (κρίσιμης ασφάλειας).

Σε ερώτημα σχετικό με τα εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης, όπως το ChatGPT, ο κ. Σταμέλος εκτίμησε ότι ,δεν υπάρχει φόβος από αυτά τα εργαλεία για το επάγγελμα. Από την πλευρά του ο Ιωάννης Βλαχάβας, διευθυντής του Εργαστηρίου Ευφυών Συστημάτων επισήμανε ότι τα εργαλεία αυτά είναι βοηθητικά και συμπληρωματικά και κίνδυνο να μείνουν πίσω έχουν μόνο όσοι δεν ξέρουν να τα χρησιμοποιούν.

pliroforiki-apth.jpg

Βασικό πρόβλημα το κτιριακό

Το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Τμήμα αφορά το κτιριακό, καθώς σήμερα στεγάζεται σε τρία διαφορετικά κτίρια, εκ των οποίων μάλιστα το ένα, το οποίο ενοικιάζεται για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών του τμήματος, βρίσκεται εκτός κάμπους, στην ανατολική Θεσσαλονίκη. Η διασπορά αυτή έχει ως αποτέλεσμα να χάνεται, όπως είπε ο κ. Σταμέλος, πολύτιμος χρόνος και παραγωγικότητα.  Ο ίδιος πρόσθεσε ότι όνειρο όλων είναι να αποκτήσει το τμήμα το δικό του κτίριο, ωστόσο, όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου αν και από το 2004 έχει εγκριθεί κονδύλι και έγιναν κάποια σχέδια μέχρι σήμερα δεν υπήρξε κάποια εξέλιξη, με την αιτιολογία ότι δεν υπάρχει κατάλληλο οικόπεδο.  Υπενθυμίζεται ότι  περίπου 146 άτομα εισάγονται κάθε χρόνο στο Τμήμα (τα οποία με τις μεταγραφές φτάνουν τα 220), ενώ περίπου 1900 άτομα φοιτούν συνολικά.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο των 30 χρόνων λειτουργίας του τμήματος πραγματοποιούνται εκδηλώσεις, με την κεντρική να προγραμματίζεται για τον προσεχή Οκτώβριο.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο τραγικός θάνατος του Θόδωρου Αγγελόπουλου: «Εκτινάχθηκε και έπεσε σε φρεάτιο» (VIDEO)
Ο ηθοποιός Αλέξανδρος Μούκανος περιέγραψε πώς συνέβη το ατύχημα που στοίχισε την ζωή στον γνωστό σκηνοθέτη
Ο τραγικός θάνατος του Θόδωρου Αγγελόπουλου: «Εκτινάχθηκε και έπεσε σε φρεάτιο» (VIDEO)