Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Τα κουνούπια... έρχονται - «Επέλαση» το επόμενο 10ήμερο

Η σύνδεση με τις έντονες βροχοπτώσεις - Σε επιφυλακή και για τον ιό του Δυτικού Νείλου

*Της Λεμονιάς Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Μπορεί η κατάσταση μέχρι στιγμής στον πληθυσμό των κουνουπιών να μην αποπνέει κάποια ανησυχία και όλα να βαίνουν υπό έλεγχο, όμως οι έντονες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο θα αλλάξουν το τοπίο στις επόμενες ημέρες.

Ο πρόεδρος της Οικοανάπτυξης ΑΕ δρ. Σπύρος Μουρελάτος εξήγησε στο «ΤyposThes» ότι «αυτή την στιγμή υπάρχει χαμηλός πληθυσμός ακμαίων κουνουπιών, παρότι έχει πέσει αρκετή βροχή σε σχέση με τον μέσο όρο της πενταετίας. Αυτό που μας ανησυχεί περισσότερο είναι η τελευταία έντονη βροχόπτωση του Σαββατοκύριακου που πέρασε γι΄αυτό και ήδη έχουμε τρία drones με ψεκαστικά που πετούν και ψεκάζουν σε υγρότοπους όπου μπορεί να αναπτυχθούν κουνούπια. Ο τόπος δράσης είναι σε όλη την πόλη, τόσο ανατολικά πχ Περαία, Αγγελοχώρι, Μηχανιώνα, όσο και δυτικά πχ Καλοχώρι, Δέλτα Αξιού κλπ. Επεμβαίνουμε εκεί όπου έχουμε μελετήσει και γνωρίζουμε ότι είναι πιθανό να υπάρχει πρόβλημα. Κάθε εβδομάδα επισκεπτόμαστε 3000 εν δυνάμει εστίες παραγωγής κουνουπιών και κάνουμε ψεκασμούς. Πάντως ξέρουμε ότι από τις επόμενες 7-10 μέρες και για μία εβδομάδα θα έχουμε πιο έντονη όχληση από κουνούπια. Αυτό θα γίνει αισθητό στους πολίτες».

Επιβαρύνουν την κατάσταση ο ήπιος χειμώνας, η υγρή άνοιξη και το ζεστό φθινόπωρο

Όμως πέρα από την όχληση που μπορεί να είναι εκνευριστική, και να μην μας αφήνει να απολαύσουμε το καλοκαίρι, ο έλεγχος των δεδομένων με τα κουνούπια είναι σημαντικός γιατί  κυρίως μέσω των εντόμων αυτών μεταδίδεται και ο ιός του Δυτικού Νείλου. «Ο ιός του Δυτικού Νείλου είναι ενδημικός στην Κεντρική Μακεδονία. Σχεδόν κάθε χρόνο έχουμε κρούσματα. Εμείς συλλέγουμε δεδομένα με χιλιάδες δειγματοληψίες σε ακμαία. Με βάσει τα αποτελέσματα θα γνωρίζουμε περισσότερα τόσο για το θέμα της όχλησης όσο και για το πιο σημαντικό, αυτό του ιού του Δυτικού Νείλου. Αυτό που μας ανησυχεί κάπως είναι ο ήπιος χειμώνας που προηγήθηκε και η υγρή άνοιξη που ακολούθησε, αλλά και το ενδεχόμενο ενός ζεστού φθινοπώρου. Όλα αυτά μπορεί να επιβαρύνουν την κατάσταση», συμπλήρωσε ο κ. Μουρελάτος.

Πώς μεταδίδεται ο ιός Δυτικού Νείλου

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Τα κουνούπια μολύνονται από μολυσμένα πτηνά (ορισμένα είδη κυρίως άγριων πτηνών), ενώ οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια.

Η πλειοψηφία των ατόμων που μολύνονται από τον ιό δεν αρρωσταίνουν καθόλου ή παρουσιάζουν μόνο ήπια νόσο, ενώ λίγα άτομα (<1% όσων μολύνονται) εμφανίζουν σοβαρή νόσο που προσβάλλει το νευρικό σύστημα (κυρίως εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα). Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 50 ετών) κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά, καθώς και άτομα με ανοσοκαταστολή και χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων ολοκληρωμένων προγραμμάτων διαχείρισης κουνουπιών και η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια αποτελούν διεθνώς τα πλέον ενδεδειγμένα μέτρα για την πρόληψη και τον έλεγχο της νόσου.

Στο πλαίσιο αυτό, κρίνεται αναγκαία αφενός η εγρήγορση των επαγγελματιών υγείας και αφετέρου η συνεχιζόμενη εγρήγορση των τοπικών και εθνικών αρχών.

Στην ιστοσελίδα του Ε.Ο.Δ.Υ. (eody.gov.gr)  υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες για την κλινική εικόνα  και τον τρόπο μετάδοσης του ιού,  για τα επιδημιολογικά δεδομένα της λοίμωξης κατά τις περιόδους μετάδοσης του ιού (ετήσιες εκθέσεις επιδημιολογικής επιτήρησης και εβδομαδιαίες εκθέσεις κατά την περίοδο μετάδοσης) και για τις δράσεις του Ε.Ο.Δ.Υ. για τη λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Κρούσματα λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου εμφανίζονται σε πολλές χώρες παγκοσμίως, όπως και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, σε ετήσια βάση. Τα έτη 2010-2014 και 2017-2022 καταγράφηκαν κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε διάφορες περιοχές (και) της χώρας μας, κατά τους καλοκαιρινούς και φθινοπωρινούς μήνες, ενώ κυκλοφορία του ιού έχει καταγραφεί σε όλες τις Περιφέρειες. Αυτό υποδηλώνει ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει εγκατασταθεί και στη χώρα μας, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ως εκ τούτου, είναι πιθανή και αναμενόμενη η επανεμφάνιση περιστατικών στη χώρα μας και σε άλλες ευρωπαϊκές και γειτονικές χώρες, κατά την τρέχουσα περίοδο μετάδοσης 2023 (καθώς και σε επόμενες περιόδους), κατά την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ