Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: «Ξέφυγαν» τα ενοίκια για φοιτητικά σπίτια - Πού φτάνουν οι τιμές

Δύσκολη η εξεύρεση καλής γκαρσονιέρας κάτω από 400 ευρώ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ | ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"

Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τις βαθμολογίες των Πανελληνίων Εξετάσεων που αναμένεται να ανακοινωθούν την προσεχή Πέμπτη θέτοντας τέλος στην αγωνία χιλιάδων υποψηφίων. Ωστόσο, μια νέα αγωνία θα ξεκινήσει, η οποία θα κορυφωθεί μετά την ανακοίνωση και των Βάσεων, και αφορά την εξεύρεση φοιτητικής στέγης.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς ακινήτων, αυτήν την στιγμή υπάρχει μεν διαθεσιμότητα στη Θεσσαλονίκη, ωστόσο, γενικά, η ζήτηση για σπίτια τόσο για ενοίκιο όσο και για αγορά είναι μεγαλύτερη από την προσφορά και αυτό έχει πιέσει προς τα πάνω τις τιμές, οι οποίες πλέον έχουν «ξεφύγει». Έτσι, θα είναι δύσκολο να βρει κανείς καλή γκαρσονιέρα κάτω από 400 ευρώ στο κλασικό κέντρο, αλλά και στην πιο περιζήτητη περιοχή για νέους φοιτητές, γύρω από την Καμάρα και τη Ροτόντα.

Πάντως εκδηλώνεται ήδη ενδιαφέρον προς τα μεσιτικά γραφεία από γονείς, ενώ έχουν γίνει και κάποιες λίγες μισθώσεις από αριστούχους. Αυτήν την περίοδο, λόγω και του γεγονότος ότι γίνονται αλλαγές και κάποιοι παλιοί φοιτητές ξενοικιάζουν και φεύγουν, υποψήφιοι που αισθάνονται σίγουροι και δεν περιμένει τις βάσεις θα έχουν περισσότερες επιλογές και σίγουρα θα βρουν πιο εύκολα ακίνητο. Τα δύσκολα ξεκινούν συνήθως τέλος Αυγούστου, όταν βγαίνουν δηλαδή οι βάσεις και τότε αρχίζει το μαζικό «κυνήγι» εξεύρεσης φοιτητικής στέγης.

Περιζήτητο και πιο ακριβό το κέντρο

Λίγα είναι τα προσφερόμενα ακίνητα στην περιοχή του κλασικού κέντρου κάτω από την Εγνατία, ενώ περισσότερα είναι πάνω από την Εγνατία και ακόμη περισσότερα ανατολικά, στην περιοχή μετά τη ΔΕΘ, προς τη Λ. Στρατού και το Ιπποκράτειο.

«Στο κέντρο πάντα τα ακίνητα ήταν λιγότερα στο τμήμα κάτω από την Εγνατία, σε σύγκριση με το τμήμα πάνω από την Εγνατία αλλά και σε σύγκριση με τις περιοχές που είναι ανατολικότερα του κέντρου», αναφέρει ο κ. Θεοχάρης Τσόχας, μεσίτης, σύμβουλος ακινήτων και πιστοποιημένος εκτιμητής μιλώντας στον «Τύπο Θεσσαλονίκης».

Οι τιμές για στούντιο

Σε ότι αφορά τις τιμές, ο κ. Θεοχάρης αναφέρει ότι τα στούντιο που δεν είναι επιπλωμένα κυμαίνονται από 250 ευρώ μέχρι 300 ευρώ κατά μέσο όρο. Για στούντιο λίγων τ.μ. οι τιμές στο κέντρο προς Άνω Πόλη ή Ολυμπιάδος για παράδειγμα μπορεί να κυμαίνονται στα 250 ευρώ.

Ωστόσο στούντιο μη επιπλωμένα, εάν είναι σε πολύ καλή κατάσταση, μπορεί να φτάσουν και τα 350-400 ευρώ.

Φαίνεται ότι δεν είναι πολλοί αυτοί που αναζητούν επιπλωμένα στούντιο, ωστόσο υπάρχει και αυτή η επιλογή με τις τιμές να ξεκινούν από 300 ευρώ και να φτάνουν έως τα 400 περίπου. Πάντως, οτιδήποτε πάνω από 400 σε στούντιο συνήθως δεν βρίσκει ενοικιαστή σε αυτήν την τιμή και καταλήγει να μισθώνεται τελικά κοντά στην περιοχή των 400 ευρώ.

Οι περισσότεροι αναζητούν γκαρσονιέρες

Η μεγάλη ζήτηση όμως αφορά δίχωρα διαμερίσματα, με ένα δωμάτιο σαλοκουζίνα και μπάνιο, δηλαδή τις γνωστές γκαρσονιέρες. Σε αυτήν την κατηγορία ακινήτων τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη, που εκτός από Πιστοποιημένος μεσίτης και εκτιμητής είναι και μηχανικός με πολυετή Διευθυντική εμπειρία σε οργάνωση & Marketing επιχειρήσεων, καθώς και σε ανακαινίσεις - συντηρήσεις ακινήτων.

«Στο κλασικό κέντρο, κάτω από την Εγνατία δεν υπάρχει γκαρσονιέρα κάτω από 400 ευρώ», όπως λέει, ενώ η τιμή ανεβαίνει μέχρι και τα 600, ενώ πιο σπάνιο είναι να μισθωθεί προς 650 ευρώ, αν αφορά κάποιο επιπλωμένο διαμέρισμα.

Και στην περιοχή πάνω από την Εγνατία είναι δύσκολο να βρει κανείς καλό σπίτι κάτω από τα 400 ευρώ. Συνήθως τα σπίτια που διατίθενται κάτω από τα 400 ευρώ, στα 350-380 ευρώ δεν είναι σε τόσο καλή κατάσταση, ακόμη και πάνω από την Εγνατία, σύμφωνα με τον κ. Τσόχα.  Μπορεί δηλαδή να έχουν κάποια ιδιομορφία, π.χ. να βλέπει πίσω να είναι σε ημιυπόγειο, ημιώροφο κλπ ή να είναι πιο μακριά από το κέντρο.

«Άρα ένας γονιός για να μείνει το παιδί του στο κέντρο της Θεσσαλονίκης δίπλα στα πανεπιστήμια πρέπει να υπολογίζει 400 ευρώ το μήνα», όπως σημειώνει.

Κινούμενοι ανατολικά από το κέντρο, στην περιοχή του Ιπποκρατείου και της Λ. Στρατού, οι τιμές κυμαίνονται περίπου στα ίδια επίπεδα με την περιοχή του κέντρου πάνω από την Εγνατία. Οι τιμές είναι κάπως χαμηλότερες όσο κινούμαστε πιο ανατολικά, προς Μαρτίου.

Όσον αφορά τα δυτικά, ο κ. Τσόχας, που έχει πολυετή εμπειρία στα φοιτητικά σπίτια, αναφέρει ότι είναι ελάχιστο το ενδιαφέρον των φοιτητών για τις δυτικές περιοχές όπως ο Εύοσμος για παράδειγμα. «Ανέκαθεν οι φοιτητές αναζητούσαν σπίτι περιμετρικά της Καμάρας και του κέντρου», λέει χαρακτηριστικά.

Τόσο η διαχρονικά υψηλή ζήτηση για τη συγκεκριμένη περιοχή όσο και το γεγονός ότι κάποια σπίτια «βγήκαν» από την αγορά για να γίνουν Airbnb, έχει οδηγήσει τις τιμές προς τα πάνω.

Στην αγορά έχουν «πέσει» και αρκετά επιπλωμένα που πιέζουν τις τιμές προς τα πάνω, ωστόσο πάντα δεν τα καταφέρνουν.

Ενδιαφέρον και για αγορά σπιτιού

Παράλληλα, υπάρχει και ενδιαφέρον για αγορά φοιτητικής στέγης. «Πάντα υπήρχε και συνεχίζει να υπάρχει», όπως λέει ο κ. Τσόχας, ωστόσο οι γκαρσονιέρες είναι πάντα δύσκολο να βρεθούν στο κέντρο. Τα τελευταία χρόνια εξάλλου έχουν «μπει» στην αγορά και πολλοί ξένοι επενδυτές που έχουν αποκτήσει πολλά ακίνητα στο κέντρο. «Έτσι, έχει ανέβει πολύ η ζήτηση στο κέντρο για μικρά διαμερίσματα. Δεν θα βρει πάντως κανείς ανακαινισμένο σπίτι κάτω από 2.000 το τ.μ. σε όλο το κέντρο, αλλά και στο ευρύτερο κέντρο», τονίζει ο κ. Τσόχας.

Σε ότι αφορά τα μεγαλύτερα σε εμβαδό σπίτια, εκεί υπάρχουν οι κλασικοί αγοραστές και ενδιαφερόμενοι, ενώ εσχάτως η ζήτηση για τέτοια σπίτια έχει ενισχυθεί και λόγω του προγράμματος «Σπίτι μου» που προσφέρει σε νέους έως 39 ετών τη δυνατότητα να αγοράσουν πρώτη κατοικία με χαμηλότοκο -ή ακόμη και άτοκο- δάνειο από τις εγχώριες τράπεζες. Η συγκεκριμένη διαδικασία είναι χρονοβόρα και χρειάζεται προσοχή και προετοιμασία σε όλα τα βήματα προκειμένου να μην υπάρξει θέμα με τη δανειοδότηση.

«Πάντως υπάρχει μια γκάμα και τέτοιων αγοραστών που δεν υπήρχε μέχρι τώρα», όπως λέει ο κ. Τσόχας, με τα χρήματα που διαθέτουν για αγορά σπιτιού να κυμαίνονται από 100-180.000 ευρώ.

Σε γενικές γραμμές σε περιοχές όπως το κέντρο πόλης, η Καλαμαριά, το Ε΄Δημοτικό Διαμέρισμα, η Τούμπα, κινούνται σε ότι αφορά τις αγοραπωλησίες ακινήτων. Πιο βραδέως κινούμενες αγορές είναι τα περίχωρα, όπως π.χ. το Ρύσιο, ή ακόμη και η Θέρμη που έχει πολλά σπίτια.

Εν κατακλείδι, ο κ. Τσόχας τονίζει ότι «η ζήτηση, τόσο για ενοίκιο όσο και για αγορά, είναι μεγαλύτερη από την προσφορά  σε περιοχές όπως το κέντρο και τα ανατολικά, κάτι που παρατηρείται ίσως εντονότερα και μετά την υγειονομική κρίση. Αυτό έχει ανεβάσει τις τιμές σε υψηλά επίπεδα, ενώ οι ενδιαφερόμενοι δυσκολεύονται να βρουν το κατάλληλο γι΄ αυτούς σπίτι. «Οι τιμές διαμορφώνονται από το νόμο της αγοράς», όπως λέει χαρακτηριστικά. Πάντως ο ίδιος επισημαίνει ότι υπάρχουν διαθέσιμα σπίτια.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χωρίς λεωφορεία ΟΑΣΘ η Θεσσαλονίκη σήμερα με 2 στάσεις – Ποιες ώρες απεργούν
Στάση εργασίας από τους εργαζόμενους στον ΟΑΣΘ στο πλαίσιο των απεργιακών κινητοποιήσεων για την εργατική Πρωτομαγιά
Χωρίς λεωφορεία ΟΑΣΘ η Θεσσαλονίκη σήμερα με 2 στάσεις – Ποιες ώρες απεργούν