Την παραίτηση της υπόβαλε χθες η Σύγκλητος του ΑΠΘ, ύστερα από ομόφωνη απόφασή της, με αίτημα της να επανεξεταστεί η διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων.
Η Σύγκλητος του ΑΠΘ, στην τακτική συνεδρίασή της χθες, αποφάσισε ομόφωνα και ανακοίνωσε μεταξύ άλλων«Το ΑΠΘ, από την αρχή του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους, λειτούργησε και εξακολουθεί να λειτουργεί κανονικά, χάρη στο προσωπικό του και ιδιαιτέρως χάρη στην πρωτοφανή και αξιέπαινη διάθεση των διοικητικών υπαλλήλων του, παρότι γνωρίζουν ότι μεγάλος αριθμός από αυτούς πρόκειται να απολυθεί μέσω της διαθεσιμότητας. Ωστόσο, η λειτουργία αυτή είναι αναπόφευκτα τελείως οριακή, λόγω της ύπαρξης μεγάλων αναγκών ενίσχυσης του ΑΠΘ σε διοικητικό προσωπικό, όπως αδιάψευστα προκύπτει από σχετική μελέτη του πανεπιστημίου, και μάλιστα ακόμη και με τα κριτήρια που έθεσε το Υπουργείο Παιδείας. Αν, παρά ταύτα, ισχύσει η διαθεσιμότητα των 169 διοικητικών υπαλλήλων, που βρίσκεται πλέον στην τελευταία φάση της εξέλιξής της, είναι βέβαιο ότι καίριες δομές του ΑΠΘ θα περιέλθουν σε πλήρη αδυναμία λειτουργίας, αφού προηγουμένως θα έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα και οι ανθρώπινες σχέσεις μεταξύ των μελών του προσωπικού που θα αποχωρήσει και αυτών που θα παραμείνουν».
Ακόμη η Σύγκλητος ανέλυσε τα προβλήματα που θα έρθουν αν τελικά ισχύσει η διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων και κατέληξε πως το πανεπιστήμιο θα καταρρεύσει, «κατάρρευση για την οποία αποκλειστικώς υπεύθυνη θα είναι η Πολιτεία και ο αρμόδιος Υπουργός Παιδείας που, αρνούμενος καν να δει το πρόβλημα, πόσο δε μάλλον να συμβάλει στην αναζήτηση λύσης του, οδηγεί το ΑΠΘ σε ολοσχερή διάλυση» αναφέρει η Σύγκλητος.
Και καταλήγει υποβάλλοντας την παραίτηση της στον πρύτανη του ΑΠΘ:
«Τα μέλη της Συγκλήτου, ομόφωνα, καθώς και οι Αναπληρωτές Πρύτανη, αποφασίζουν να θέσουν την παραίτησή τους στη διάθεση του κ. Πρύτανη, προκειμένου έτσι να ενισχύσουν και την προσπάθεια της Πρυτανείας να επιτύχει, έστω την ύστατη αυτή στιγμή, την εκ μέρους της Πολιτείας επανεξέταση της ΚΥΑ για τη διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων, που κινδυνεύει πλέον να καταστεί οριστικά μοιραία για την ίδια την υπόσταση του δημόσιου πανεπιστημίου». O πρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Μυλόπουλος δήλωσε στον "Τ.Θ." πως πρώτα θα μιλήσει με τον υπουργό κι έπειτα θα προβεί σε επόμενες κινήσεις.
Παράνομη, αλλά όχι καταχρηστική, η απεργία των διοικητικών υπαλλήλωνΠαράνομη, αλλά όχι καταχρηστική, κρίθηκε από το Πρωτοδικείο Αθηνών η απεργία των διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, έπειτα από προσφυγή του υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου. Το δικαστήριο έκρινε ότι η απεργία είναι παράνομη καθώς οι διοικητικοί υπάλληλοι δεν κοινοποίησαν εγκαίρως τα αιτήματά τους στα αρμόδια υπουργεία, δεν προχώρησαν σε κοινοποίηση της απόφασης για νέα κινητοποίηση τέσσερις ημέρες πριν, όπως ορίζει ο νόμος, στο υπουργείο Παιδείας και τέλος ότι δεν όρισαν προσωπικό ασφαλείας. Αντίγραφο της απόφασης ζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, να λάβει και η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Παναγιώτα Φάκου. Πάντως, οι διοικητικοί υπάλληλοι των δύο ιδρυμάτων είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις, προκηρύσσοντας νέες απεργίες.
Ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος υποστήριξε, μιλώντας στον Βήμα 99,5, ότι «ορισμένοι θέλουν να μετατρέψουν τα Πανεπιστήμια σε παρανάλωμα του πυρός», στοχεύοντας να μετατρέψουν το χώρο της Παιδείας σε πεδίο αντιπαράθεσης, αλλά με αυτό τον τρόπο πλήττονται μόνο οι φοιτητές και οι οικογένειές τους. Σε περίπτωση που οι πρυτάνεις δεν καταφέρουν να εξασφαλίσουν την ομαλή πρόσβαση στα ιδρύματα του διδακτικού προσωπικού και των φοιτητών, ο κ. Αρβανιτόπουλος είπε ότι ο νόμος είναι σαφής και πως η Πολιτεία θα προσέξει να μην υπάρχουν τραμπουκισμοί. Να σημειωθεί πως η Σύνοδος των Πρυτάνεων ζητεί άμεση συνάντηση τόσο με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά όσο και με τον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο «με σκοπό την έναρξη διαλόγου προκειμένου να βρεθούν λύσεις στα αδιέξοδα που έχουν δημιουργηθεί».
«Η Σύνοδος Πρυτάνεων των ΑΕΙ, όπως έχει επανειλημμένα δηλώσει, είναι έτοιμη να συμβάλει στην επίλυση των προβλημάτων που έχει προκαλέσει στα ελληνικά πανεπιστήμια το μέτρο της διαθεσιμότητας. Για το λόγο αυτό ζητάει άμεση συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Παιδείας, με σκοπό την έναρξη διαλόγου προκειμένου να βρεθούν λύσεις στα αδιέξοδα που έχουν δημιουργηθεί», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.
Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για την απεργία
Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση, με αντικείμενο τη συνέχιση της κινητοποίησης των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ, διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Παναγιώτα Φάκου.
Με εντολή της κ. Φάκου, η διεύθυνση Κρατικής Ασφαλείας ανέλαβε να διερευνήσει αν η κινητοποίηση των διοικητικών υπαλλήλων στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών συνεχίζεται, παρά την επίδοση της απόφασης του Πρωτοδικείου με την οποία κηρύχθηκε παράνομη. Ερευνώμενο αδίκημα, βάση της εισαγγελικής εντολής, είναι η παραβίαση δικαστικής απόφασης.