Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Οι 4 Θεσσαλονικείς που μπήκαν στη νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη

Ποιες θέσεις παίρνουν

Με έναν Υπουργό και τρεις Υφυπουργούς εκπροσωπείται η Θεσσαλονίκη στο νέο κυβερνητικό σχήμα που ανακοινώθηκε πριν από λίγο.

Συγκεκριμένα θέση στη νέα κυβέρνηση παίρνουν οι:

Βιογραφικά 

Άκης Σκέρτσος

Ο Άκης Σκέρτσος (γενν. 1976 στη Θεσσαλονίκη) είναι Έλληνας πολιτικός και δημοσιογράφος. Έχει διατελέσει υπουργός Επικρατείας, υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο Άκης Σκέρτσος διετέλεσε Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ από τον Ιούνιο του 2014 έως τον Ιούνιο του 2019.

Έχει υπηρετήσει σε θέσεις ευθύνης του Δημόσιου Τομέα κατά την πενταετία 2009-2014, με πιο πρόσφατη αυτή του Διευθυντή του Γραφείου Υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα (Ιούλιος 2012 – Ιούνιος 2014).

Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (Master of Arts) στον τομέα του Political Management and Lobbying από το Πανεπιστήμιο George Washington των ΗΠΑ και πτυχιούχος της Σχολής Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1995-1999). Μιλάει Αγγλικά και Γαλλικά.

Έως τον Ιούνιο του 2019 ήταν, επίσης, μέλος του Δ.Σ. του ΣΕΒ-ΙΒΕΠΕ, Γραμματέας του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων (ΣΕΝ- Junior Achievement) και Ταμίας του Συμβουλίου ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (ΒΙΑΝ). Είναι παντρεμένος και πατέρας ενός παιδιού.

Δημήτρης Βαρτζόπουλος

Γεννήθηκε στις 11/11/1957, υιός του Χρυσοστόμου, βιοτέχνη, και της Φανής Λιχριδά, φιλολόγου.

Κατάγεται από το Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης. Είναι παντρεμένος με τη Φωτεινή Μαυρομάτη, ψυχιατρική νοσηλεύτρια και έχουν τρία παιδιά, τον Αλέξανδρο, δικηγόρο, τον Χρυσόστομο, φοιτητή και τη Δανάη, φοιτήτρια.

Το 1981 αποφοίτησε με άριστα από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ανακηρύχτηκε διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Βόννης και έχει δημοσιεύσει πολλές επιστημονικές εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά. Είναι ειδικευμένος σε θέματα Νομικής Ψυχιατρικής.

Εργάστηκε ως επιστημονικός διευθυντής ιδιωτικής ψυχιατρικής κλινικής.

Ασχολήθηκε με τον φοιτητικό συνδικαλισμό, καθώς ήταν γραμματέας Πόλης της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στη Νομαρχιακή ΟΝΝΕΔ και ανέλαβε θέσεις ευθύνης σε όλα τα επίπεδα οργανώσεων της Νέας Δημοκρατίας.

Υπήρξε πρόεδρος Τοπικής και Νομαρχιακών στο εξωτερικό και εδώ, πρόεδρος της Διοικούσης Θεσσαλονίκης και αν. γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού του Κόμματος. Πολιτεύτηκε στη Β’ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης από το 1993 έως το 2000.

Στη Δημόσια Διοίκηση υπηρέτησε ως διοικητής της Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας την περίοδο 2004-2009. Ορίστηκε υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στην κυβέρνηση Παπαδήμου.

Το 2012 κλήθηκε από τον Αντώνη Σαμαρά να ιδρύσει τη Γενική Γραμματεία Συντονισμού της Κυβέρνησης, της οποίας υπήρξε επικεφαλής μέχρι τον Οκτώβριο 2014.

Στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 κατετάγη τρίτος, δηλ. πρώτος επιλαχών. Στις εκλογές του Ιουλίου του 2019 εξελέγη βουλευτής στην Β’ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης.

Έλενα Ράπτη

Γεννημένη στις 9 Μαΐου 1975 στη Θεσσαλονίκη, η Έλενα Ράπτη αποφοίτησε από το Αρσάκειο Λύκειο της συμπρωτεύουσας.

Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Ελληνικού Πολιτισμού του Ανοιχτού Πανεπιστημίου Κύπρου και κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Εργάστηκε ως ελεύθερη επαγγελματίας στον χώρο των οπτικοακουστικών συστημάτων επικοινωνίας.

Η Έλενα Ράπτη έχει διατελέσει, επίσης, μέλος της Εθνικής Αντιπροσωπείας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Νίκος Ταχιάος

Ο Νίκος Ταχιάος είναι αγρονόμος – τοπογράφος μηχανικός του Α.Π.Θ. και εργάστηκε ως ελεύθερος επαγγελματίας.

Έχει μακρά εμπειρία στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης ως δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Θεσσαλονίκης από το 1987 ως το 2006. Διετέλεσε επίσης αντιπρόεδρος στη Δημοτική Επιχείρηση Πληροφόρησης και Θεάματος (1991-1994), αντιδήμαρχος πολιτισμού (1995-1996) και αντιδήμαρχος αρχιτεκτονικού (2002-2005). Στις δημοτικές εκλογές του 2019 ήταν υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Από το 2007 μέχρι το 2009 ο κ. Ταχιάος διετέλεσε Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών, ενώ μεταξύ του 2004 και του 2010 υπήρξε μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Ως Πρόεδρος του Δ.Σ. της Αττικό Μετρό από τον Αύγουστο του 2019 ασχολήθηκε επισταμένως με το έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ