Της Χρυσάνθης Αρχοντίδου,
Μπουλντόζες μπήκαν την περασμένη Κυριακή στο εγκαταλελειμμένο κτίριο που είναι τοποθετημένο στη γωνία των οδών Μαρτίου με Βασιλίσσης Όλγας, απέναντι από το διατηρητέο κτίριο της Βίλλας Μορντώχ.
Ένα σημείο γνωστό σε όλους τους Θεσσαλονικείς, δέχεται τώρα μια ολική ανανέωση καθώς έχει περάσει πλέον σε νέα ιδιοκτησία, η οποία προχώρησε στο γκρέμισμά του. Πληροφορίες δείχνουν ότι η επόμενη μέρα θα φέρει οκταόροφες πολυκατοικίες σε ένα πλεονεκτικό σημείο στη Θεσσαλονίκη με μεγάλη εμπορική αξία, καθώς βρίσκεται εξαιρετικά κοντά σε στάση του πολύπαθου Μετρό, το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει τα επόμενα χρόνια.
Πρόκειται για το εγκαταλελειμμένο κτίριο, που κάποτε αποτελούσε μια κλειστή εμπορική αγορά, χτισμένη μεταξύ των δεκαετιών του 1920 με 1930. Μια αγορά που οι νεότεροι Θεσσαλονικείς, δεν πρόλαβαν ποτέ εν λειτουργία, παρά μόνο έβλεπαν αυτό το κτίριο να είναι αφημένο στην παρακμή και να ρημάζει επί δεκαετίες.
Η ιστορία του κτιρίου πλέον αποτελεί παρελθόν ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι έχει το δικό της ενδιαφέρον. Η κλειστή εμπορική αγορά φιλοξενούσε μέσα της κάθε λογής κατάστημα, από ζαχαροπλαστείο, μανάβικο, κρεοπωλείο, ιχθυοπωλείο, μπακάλικο μέχρι ταβέρνα, φούρνο, στεγνοκαθαριστήριο, μπουτίκ ρούχων αλλά και κατάστημα οπτικών. Μάλιστα, η τοποθεσία του ήταν από τότε σημαντική, καθώς όταν μεσουρανούσε, αποτελούσε συχνό προορισμό για τους κατοίκους της πόλης αφού από μπροστά του περνούσε το τραμ της Θεσσαλονίκης.
Με το πέρασμα των χρόνων, οι αλλαγές στις εμπορικές συνήθειες και η ραγδαία άνοδος του κέντρου της Θεσσαλονίκης οδήγησαν σταδιακά στην αρχή της παρακμής του, με κομβική δεκαετία αυτή του 70. Οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων άρχισαν να αποχωρούν, χωρίς να βρίσκονται αντικαταστάτες που να θέλουν να διαδεχτούν τη θέση.
Μετά την αρχική του εγκατάλειψη, ήρθε ο απόλυτος μαρασμός του, καθώς εδώ και δεκαετίες το κτίριο ήταν άδειο και κατέρρεε μπροστά στα μάτια των κατοίκων της περιοχής. Ντόπιοι και επιχειρηματίες των γύρω καταστημάτων, διαμαρτύρονταν συχνά για τους κινδύνους υγείας και ασφάλειας, με τις σαπισμένες λαμαρίνες και τους σοβάδες που έπεφταν στο πεζοδρόμιο. Από εδώ και στο εξής, η προνομιακή αυτή γωνία της Θεσσαλονίκης, θα αποκτήσει νέα ζωή, που αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον.