Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Στο 86% η ναυαγοσωστική κάλυψη στην Ελλάδα

Τι πρέπει να προσέχουμε όταν πάμε για μπάνιο

 *Της Λεμονιάς Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Είμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και αρκετοί είναι αυτοί που θα επιλέξουν να πάνε για βουτιές στη θάλασσα ή στην πισίνα. Τι όμως πρέπει να προσέχουμε όταν πάμε για μπάνιο; Πόσο επικίνδυνη μπορεί να είναι μια βουτιά ή η απομάκρυνση από την ακτή;

«Στις πισίνες τα περισσότερα ατυχήματα συμβαίνουν επειδή γίνονται βουτιές στα ρηχά ή καθώς περιπατάνε περιμετρικά γλιστράνε και πέφτουν. Στη θάλασσα έχουμε τους περισσότερους πνιγμούς επειδή οι λουόμενοι απομακρύνονται από την ακτή ή μπαίνουν για μπάνιο έχοντας καταναλώσει πριν μεγάλες ποσότητες φαγητού ή αλκοόλ. Ακόμη δεν σκέφτονται ότι υπάρχουν θαλάσσια ρεύματα. Ο υψηλός κυματισμός επίσης είναι επικίνδυνος. Είδαμε τι έγινε πρόσφατα σε παραλία της Λευκάδας με έναν Ρουμάνο τουρίστα που αγνόησε τις εκκλήσεις των ναυαγοσωστών και μπήκε σε θάλασσα που είχε μεγάλα κύματα, ένα από τα οποία τον “κάλυψε” και οδήγησε στον πνιγμό του. Επίσης σε καμία περίπτωση δεν βουτάμε σε θολά και άγνωστα νερά όπου δεν ξέρουμε πώς θα είναι ο βυθός και αν χτυπήσουμε μπορεί να προκληθούν αναπηρίες ή και απώλεια ζωής», δήλωσε στο «ΤyposThes» ο κ. Νίκος Γιοβανίδης από την Ελληνική Ναυαγοσωστική Ακαδημία.

Εξάλλου τόνισε πως δεν πρέπει να μπαίνουμε στην θάλασσα αν δεν έχουμε κάποιον έξω στην ακτή να μας επιτηρεί. Το τελευταίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους ηλικιωμένους και τα παιδιά, που αποτελούν την πρώτη και δεύτερη κατηγορία ανθρώπων στην οποία συναντάμε τους περισσότερους πνιγμούς. «Οι πιο μεγάλοι σε ηλικία θα πρέπει να αντιλαμβάνονται ότι δεν είναι δυνατόν να έχουν τις ίδιες αντοχές με όταν ήταν νέοι. Επίσης όταν κάποιος είναι κουρασμένος καλό θα ήταν να μην απομακρύνεται από την ακτή.  Συνήθως έχουμε τους πιο πολλούς πνιγμούς στα 7-8 μέτρα από τη θάλασσα», σχολίασε.

«Πρέπει να αποφεύγουμε τις βουτιές από εξέδρες ή ντόκους γιατί δεν ξέρουμε το βάθος. Σε καμία περίπτωση δεν βουτάμε με κεφάλι και πότε σε βάθη που δεν τα γνωρίζουμε, ούτε όταν είναι θολά τα νερά», συμπλήρωσε στον «ΤyposThes» ο Τάσος Αντωνιάδης από την Ναυαγοσωστική Ακαδημία Bayline και μέλος Ένωση Σχολών Ναυαγοσωστικής Ελλάδος .

Για πρώτη φορά καταγραφή και των διασώσεων

pnigmos.jpg

Ο κ. Γιοβανίδης συμβουλεύει να επιλέγουμε παραλίες με ναυαγοσώστη ώστε να έχουμε μεγαλύτερη ασφάλεια και προστασία. «Από τις 1/6 έως τις 30/9 οι δήμοι με πολυσύχναστες παραλίες (δηλαδή ως 300 άτομα μέρα) είναι υποχρεωμένοι να έχουν ναυαγοσώστη. Εργάζονται τις ώρες 10-6». Αυτή την στιγμή, όπως εξήγησε, η Ναυαγοσωστική κάλυψη είναι στο 86% πανελλαδικώς.

Επίσης πρόσθεσε πως «φέτος για πρώτη φορά γίνεται προσπάθεια καταγραφής και των διασώσεων . Αυτό είναι κάτι το σημαντικό. Είναι μια παράμετρος που δεν εξετάζαμε τα τελευταία χρόνια. Έτσι θα γνωρίζουμε πχ πόσους πνιγμούς γλιτώσαμε».

Αναφορικά με τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό, είπε πως είναι άριστος. «Κάθε πύργος έχει απινιδωτή και πλήρες φαρμακείο. Κάθε δήμος έχει σκάφος, παραλίες που έχουν δύο πύργους έχουν και τζετ σκι, ενώ όσες περιοχές έχουν από 3 παραλίες και πάνω διαθέτουν τζετ σκι, επόπτη, συντονιστή και φουσκωτό σκάφος, πέρα από το περιπολικό σκάφος του δήμου. Στην Σαντορίνη όπου εργάζομαι υπάρχουν 3 φουσκωτά και 2 τζετ σκι και 2 συντονιστές.  Μας ενδιαφέρει η πρόληψη και μετά η διάσωση. Μην ξεχνάτε πως πρέπει να διαθέτουμε μια καλή εικόνα προς τα έξω για τα νοσοκομεία μας, τους ναυαγοσώστες κλπ».

Ο κ. Γιοβανίδης συνέστησε σε γονείς να στείλουν τα παιδιά τους να γίνουν ναυαγοσώστες. «Θα έχουν διαμονή, ένσημα, ρεπό και επίσης θα μπορέσει να καλυφθεί το 15% των θέσεων που είναι κενές», σημείωσε.

Αυτή την στιγμή όπως τόνισε ο κ. ο Αντωνιάδης υπάρχουν κάποια κενά σε νησιά όπως η Κέρκυρα και η Κως. Στην περιοχή μας, στο δήμο Θερμαϊκού όπως και στην Χαλκιδική η ναυαγοσωστική κάλυψη είναι στο 100%. Το ίδιο ισχύει και σε άλλους παραθαλάσσιους προορισμούς πχ Μύκονος, Σκιάθος, Σκόπελος κπλ. «Καθυστερήσεις υπάρχουν μόνο όπου εμπλέκονται δημόσιοι φορείς με διαγωνισμούς κλπ», σχολίασε.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σοκολάτα: «Τσουχτερή» για αγρότες και καταναλωτές η τιμή του κακάο
Δεδομένου ότι οι τιμές σε δημοφιλή προϊόντα σοκολάτας έχουν ανέβει έως και 50% από πέρυσι, ορισμένοι αναλυτές προειδοποιούν ότι μπορεί να εξελιχθεί...
Σοκολάτα: «Τσουχτερή» για αγρότες και καταναλωτές η τιμή του κακάο