Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Αναγέννηση της «καρδιάς» της πόλης με ανάπλαση της ΔΕΘ - Έτοιμη το 2028

Το 2026, στα εκατοστά γενέθλια της Διεθνούς Έκθεσης, αναμένεται να εγκαινιαστεί το μεγάλο Περίπτερο 1

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Το 2028 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στο σύνολό του το μεγάλο project ανάπλαση της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, ένα εμβληματικό έργο για την πόλη, ενώ δυο χρόνια νωρίτερα, το 2026 στην επέτειο των 100 χρόνων λειτουργίας της έκθεσης δηλαδή, θα εγκαινιαστεί, σύμφωνα με το σχεδιασμό, το Περίπτερο 1, δίπλα στο Παλέ ντε Σπορ, το οποίο θα είναι και το μεγαλύτερο.

Η αρχιτεκτονική προμελέτη της ανάπλασης έχει ήδη παραδοθεί και όπως δήλωσε μιλώντας στο «TyposThes» για τα επόμενα βήματα ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo κ. Κυριάκος Ποζρικίδης, «περιμένουμε να οριστικοποιηθεί η απόφαση του Υπερταμείου για τα χρηματοδοτικά εργαλεία. Μόλις οριστικοποιηθεί, ξεκινάμε τη διαδικασία κατάθεσης φακέλου στην Κομισιόν».

Από εκεί και πέρα και αν όλα πάνε καλά, θα χρειαστεί να περάσει περίπου 1,5 χρόνος για να ξεκινήσουν τα έργα, καθώς πρέπει να γίνει και η οριστική μελέτη. Η προοπτική σύμφωνα με τη διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo, είναι οι κατασκευαστικές εργασίες να ξεκινήσουν στο τέλος του 2024 με αρχές 2025.

Η κατασκευή του Διεθνούς Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης (Thessaloniki ConfExPark),  θα γίνει με Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). «Αυτό που έχουμε προτείνει εμείς είναι ένα κομμάτι να είναι κρατική χρηματοδότηση, ένα κομμάτι ιδιωτική χρηματοδότηση και ένα κομμάτι δανεισμού», αναφέρει ο κ. Ποζρικίδης σχετικά με το χρηματοδοτικό μοντέλο.

Ο προϋπολογισμός του έργου έχει αναθεωρηθεί κοντά στα 300 εκατ. ευρώ, ώστε να ενσωματωθούν οι πιέσεις λόγω πληθωρισμού και ενέργειας και η αύξηση του κόστους υλικών. Το προαναφερθέν ποσό αυτό περιλαμβάνει και το κατασκευαστικό κομμάτι και τις μελέτες και τυχόν απρόβλεπτες δαπάνες.

Σημειώνεται ότι έχει αποφασιστεί τα έργα ανάπλασης να πραγματοποιούνται χωρίς να διακοπεί η εκθεσιακή λειτουργία, γεγονός που αποτελεί μεγάλο στοίχημα για την εταιρεία.

Εντυπωσίασε η ανάπλαση στο παγκόσμιο συνέδριο αρχιτεκτόνων

Η ανάπλαση του Thessaloniki ConfExPark παρουσιάστηκε πρόσφατα από τη διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo στο Παγκόσμιο Συνέδριο Αρχιτεκτόνων που διοργάνωσε η Διεθνής Ένωση Αρχιτεκτόνων (UIA) στην Κοπεγχάγη και ενθουσίασε το διεθνές κοινό.

f3uia_1.jpg

Μάλιστα, η Ελβετίδα αρχιτέκτονας Regina Gonthier, Co-Director του ICC, που εξελέγη από τη γενική συνέλευση στο πλαίσιο του συνεδρίου νέα πρόεδρος της UIA, συνεχάρη την ομάδα της ΔΕΘ-HELEXPO για τον υποδειγματικό Διεθνή Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό που διοργάνωσε, αλλά και για τους ικανοποιητικούς ρυθμούς εξέλιξης του έργου με δεδομένη και την έγκαιρη παράδοση της αρχιτεκτονικής προμελέτης. Αναφέρθηκε δε και στην παρουσίαση του Διεθνούς Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού που διοργάνωσε η ΔΕΘ-HELEXPO σε ειδική έκδοση της UIA, η οποία αφορά στους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, ως ένα εξαιρετικά επιτυχημένο case study.

Στο πλαίσιο της παρουσίασης η επικεφαλής των νομικών υπηρεσιών της ΔΕΘ-HELEXPO και μέλος του management team του Thessaloniki ConfExPark, Ένη Δώδου, μίλησε για το διαρκές όραμα της εταιρείας όχι μόνο να ενισχύσει την οικονομική δραστηριότητα του εκθεσιακού φορέα, αλλά και να προσφέρει στην πόλη της Θεσσαλονίκης μέσα από την ανάπλαση των εκθεσιακών της εγκαταστάσεων, συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός πιο βιώσιμου και ανθεκτικού αστικού μέλλοντος για τους πολίτες της. Το έργο της ανάπλασης παρουσιάστηκε με αιχμή τη βασική αρχική του δέσμευση: την επίτευξη των στόχων βιωσιμότητας των Ηνωμένων Εθνών (SDGs) και την επιτάχυνση των εθνικών προσπαθειών εφαρμογής τους μέσω τοπικής δράσης. 

Τη σκυτάλη στην παρουσίαση πήρε στη συνέχεια ο partner του γερμανικού αρχιτεκτονικού γραφείου Sauerbruch Hutton, Juan Lucas Young, που ανέδειξε βασικά σημεία της παραδοθείσας αρχιτεκτονικής προμελέτης της ανάπλασης, υπογραμμίζοντας τον βιώσιμο χαρακτήρα του πρότζεκτ μέσα σε ένα αστικό πάρκο, αλλά και την κυρίαρχη θέση που λαμβάνει στην «αναγέννηση» μιας ολόκληρης πόλης.

Στο βήμα του συνεδρίου βρέθηκε και η καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ, εκπρόσωπος της Ελλάδας στην UIA και μέλος του Council της, Φανή Βαβύλη, προλογίζοντας την παρουσίαση.

Η παρουσίαση συνοδεύτηκε από ερωτήσεις του κοινού γύρω από την εξέλιξη του έργου τις οποίες απάντησε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-HELEXPO, Δρ Κυριάκος Ποζρικίδης. 

Σημειώνεται ότι το φετινό Παγκόσμιο Συνέδριο Αρχιτεκτόνων της UIA συγκέντρωσε περισσότερους από 6.000 συνέδρους από 135 χώρες.

Τα χαρακτηριστικά της πρότασης

Η πρόταση της ομάδας των Sauerbruch Hutton (Γερμανία), Gustafson Porter + Bowman (Βρετανία) και Έλενας Σταυροπούλου (Ελλάδα), ήταν η νικήτρια πρόταση στον διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την ανάπλαση του Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Προτείνει να δημιουργηθούν στο χώρο της ΔΕΘ εκθεσιακοί χώροι που παραπέμπουν σε ιδιαίτερα «νησιά», που επιπλέουν στη «θάλασσα» του αστικού τοπίου.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της πρότασης τα 17 περίπτερα του σημερινού εκθεσιακού κέντρου, δύο εκ των οποίων χτίστηκαν στην εποχή του Σχεδίου Μάρσαλ, θα δώσουν τη θέση τους σε πέντε νέα περίπτερα-νησίδες. Παράλληλα προβλέπεται διατήρηση του Παλέ Ντε Σπορ, του Πύργου του ΟΤΕ, του κτηρίου του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και της Πύλης του Τόξου στην πλευρά της ΧΑΝΘ αλλά και του πρώην Περιπτέρου Esso Pappas.

deth_anaplasi_1.jpg

Επίσης, θα δημιουργηθεί υπερσύγχρονο συνεδριακό κέντρο και ξενοδοχείο περίπου 150 δωματίων.

Η πρόταση πέραν των πολύ εκτεταμένων χώρων πρασίνου και των ελεύθερων χώρων (πάνω από το 50% της έκθεσης θα είναι πράσινο) έχει επίσης σημαντικά βιοκλιματικά χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη των αρχιτεκτόνων, οι ανάγκες κατανάλωσης ενέργειας του νέου εκθεσιακού θα είναι μειωμένες περίπου στο 70% ότι σε σχέση με την υφιστάμενη κατάσταση ενώ λιγότερες κατά 40-50% θα είναι οι ανάγκες νερού. Σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινωθεί θα πρόκειται για το πιο πράσινο και βιοκλιματικό Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο στην Ευρώπη.

Σε περιόδους που οι αίθουσες δεν θα χρησιμοποιούνται για εκθέσεις, οι χώροι μπορούν να παραμένουν ανοιχτοί για δημόσια χρήση ως πολιτιστικοί και κοινωνικοί χώροι, για διαλέξεις, εκθέσεις, συγκεντρώσεις με απρόσκοπτη θέα και πρόσβαση στο πάρκο.

Επισημαίνεται ότι η ακίνητη περιουσία στο ConFEx, όπως και η διαχείριση των εκθεσιακών και συνεδριακών χώρων, θα παραμείνει στη ΔΕΘ, ενώ ιδιώτες θα αναλάβουν τη διαχείριση του ξενοδοχείου, των χώρων στάθμευσης, αλλά και των εμπορικών χώρων.

 

Στο φουλ οι «μηχανές» για την 87η ΔΕΘ

Με αμείωτη ένταση συνεχίζει ο μηχανισμός της ΔΕΘ-Helexpo τις προετοιμασίες και τις επαφές για την επικείμενη 87η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκη, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 9-17 Σεπτεμβρίου στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, με Τιμώμενη Χώρα τη Βουλγαρία.

Η Βουλγαρία, που συμμετέχει στη ΔΕΘ από την πρώτη διοργάνωση της το 1926 και από τότε η γειτονική χώρα έχει αδιάλειπτη παρουσία σε πολλές γενικές και κλαδικές εκθέσεις της ΔΕΘ-HELEXPO, πρόκειται να συμμετέχει στη φετινή ΔΕΘ με μεγάλη επιχειρηματική αποστολή.

Όπως έχει επισημάνει σε σχετική επιστολή του προς τη διοίκηση της ΔΕΘ-HELEXPO ο Υπουργός Οικονομίας και Βιομηχανίας της Βουλγαρίας, κ. Nikola Stoyanov, η 87η ΔΕΘ αποτελεί τη μεγαλύτερη εμπορική διοργάνωση της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και το ιδανικό γεγονός, προκειμένου να ενισχυθούν οι οικονομικές, επιχειρηματικές, πολιτικές, πολιτιστικές και μορφωτικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.

Σε μία περίοδο μεγάλων ανακατατάξεων τόσο στο εγχώριο όσο και στο διεθνές επίπεδο, η 87η ΔΕΘ θα παρουσιάσει όλες τις νέες προκλήσεις στην τεχνολογία, καινοτομία, προστασία του περιβάλλοντος, ενέργεια, εκπαίδευση, start-ups και ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

Παράλληλα η 87η ΔΕΘ θα φιλοξενήσει και πλήθος ψυχαγωγικών εκδηλώσεων για όλες τις ηλικίες.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

elaiolado
«Τέλεια καταιγίδα» για ελαιολάδο - Προειδοποιεί ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο
Καύσωνες, υψηλά επιτόκια και πληθωρισμός συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα που ωθεί στα ύψη τις τιμές
«Τέλεια καταιγίδα» για ελαιολάδο - Προειδοποιεί ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο