Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: «Πωλητήριο» στο κτίριο της Σχολής Τυφλών – Μετά από 60 χρόνια

Η Εθνική Τράπεζα πουλά το μερίδιο της

Κινητοποίηση έξω από το κεντρικό κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στη Θεσσαλονίκη πραγματοποίησαν χθες το πρωί το Σωματείο Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή Κεντρικής Μακεδονίας και η Συντονιστική Επιτροπή Αναπήρων Θεσσαλονίκης (ΣΕΕΑΝ), απαιτώντας να ακυρωθεί η πώληση του ιστορικού κτιρίου της Σχολής Τυφλών Θεσσαλονίκης.

Τα σωματεία και οι φορείς διεκδικούν να περάσει το κτίριο στην ιδιοκτησία του Παραρτήματος Θεσσαλονίκης του ΚΕΑΤ και να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την άμεση ανέγερση νέων, σύγχρονων κτιριακών εγκαταστάσεων για τις ανάγκες εκπαίδευσης και αποκατάστασης των τυφλών της Β. Ελλάδας.

Όπως έγινε γνωστό τις προηγούμενες μέρες η Εθνική Τράπεζα πουλά το μερίδιο της στο κεντρικό κτήριο της Σχολής Τυφλών μετά από 60 χρόνια μέσω αγγελίας που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο με τιμή εκκίνησης 1.200.000 ευρώ.

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμός Τυφλών - Περιφερειακή Ένωση Κεντρικής Μακεδονίας σε σχετική του ανακοίνωση αναφέρει:

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών-Περιφερειακή Ένωση Κεντρικής Μακεδονίας είναι ο επίσημος φορέας εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία όρασης στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Αποτελεί την μεγαλύτερη Περιφερειακή Ένωση του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών, ο οποίος ιδρύθηκε το 1932 και είναι μέλος της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών (Ε.Ο.Τ.) και επίτιμο μέλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.).

Με οργή και αγανάκτηση πληροφορηθήκαμε την από 20 Ιανουαρίου 2023 ανάρτηση σε διαδικτυακό μεσιτικό γραφείο της πώλησης του ποσοστού 7/24α του εξ’ αδιαιρέτου οικοπέδου, στο οποίο βρίσκεται το ιστορικό διατηρητέο παραδοσιακό κτήριο της Σχολής Τυφλών Θεσσαλονίκης, καθώς και του 1/3ου του οικοπέδου με κτηριακές εγκαταστάσεις της Σχολής Τυφλών επίσης στην οδό Βασ. Όλγας 32.

Το προς πώληση μερίδιο ανήκει στην Εθνική Τράπεζα εξ’ αδιαιρέτου, ενώ αντίστοιχα τα 2/3α ποσοστά ανήκουν στο υπό εκκαθάριση φιλανθρωπικό Σωματείο Οργάνωση Προστασίας Τυφλών «Ο Ήλιος», το οποίο πριν από το 1983 διαχειριζόταν το ομώνυμο ιστορικό ίδρυμα της Θεσσαλονίκης. Στο συγκεκριμένο διατηρητέο κτήριο στεγάζονται από το 1948 οι υπηρεσίες του πρώην Ιδρύματος Προστασίας Τυφλών «Ο Ήλιος» και από το 2011 που δημοσιοποιήθηκε το Ίδρυμα καθολικός διάδοχος είναι το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (Κ.Ε.Α.Τ.), ενώ αδιαλείπτως λειτουργεί και το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Τυφλών.

Ενώ τους τελευταίους μήνες το Κ.Ε.Α.Τ.  επανειλημμένα  έχει  ζητήσει από την Εθνική Τράπεζα και τους υπόλοιπους συνιδιοκτήτες να συναινέσουν προκειμένου να προχωρήσει στην αποκατάσταση των χώρων τηρώντας όλες τις προβλεπόμενες νομικές και πολεοδομικές διαδικασίες, δεν υπήρξε ανταπόκριση μέχρι σήμερα.

Αξίζει να επισημανθεί ότι επιπλέον σε όλες τις υποχρεώσεις τακτοποίησης πολεοδομικών διευθετήσεων και νομιμοποιήσεων, ουδέποτε συμμετείχαν οικονομικά ανάλογα με το ποσοστό συνιδιοκτησίας τους οι υπόλοιποι συνιδιοκτήτες, αφήνοντας όλο το βάρος στους διοικούντες χρήστες και κατέχοντες τους χώρους και τις κτηριακές εγκαταστάσεις της Σχολής Τυφλών, δηλαδή το Κ.Ε.Α.Τ.

Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία και αντίδραση όλων των τυφλών της Χώρας στην απόφαση της Εθνικής Τράπεζας να προβεί στην πώληση του ποσοστού της επί του οικοπέδου όπου επί 75 συναπτά έτη εδρεύει και λειτουργεί αδιαλείπτως ο μοναδικός φορέας εκπαίδευσης τυφλών της Βόρειας Ελλάδας. Προειδοποιούμε ότι κάθε αρνητική για το φορέα εκπαίδευσης των Τυφλών της Βόρειας Ελλάδας εξέλιξη, θα μας βρει απέναντι σε κάθε είδους μεθόδευση που θα θέσει σε κίνδυνο το εκπαιδευτικό μας σπίτι, το οποίο πλησιάζει να κλείσει έναν αιώνα λειτουργίας.

Απαιτούμε την άμεση επέμβαση όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την επίλυση αυτού του ζωτικής σημασίας για εμάς θέματος».

Το θέμα ανέδειξε και στη Βουλή με ερώτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής.

Η Εθνική Τράπεζα βγάζει προς πώληση το μερίδιό της, μετά από 60 χρόνια, στο κεντρικό κτήριο της σχολής τυφλών Θεσσαλονίκης (Παράρτημα ΚΕΑΤ). Κτήριο που στεγάζει το μοναδικό Ειδικό Δημοτικό Σχολείο για τυφλούς και παιδιά με προβλήματα όρασης στην Β. Ελλάδα.

Την ίδια ώρα το διατηρητέο κτήριο «Αμπέτειο Μέλαθρο», της σχολής τυφλών στη Καλλιθέα (Θησέως 210), μένει εδώ και 24 χρόνια αναξιοποίητο μετά τις ζημιές που υπέστη από το σεισμό του ’99, όταν οι υπάρχουσες υπηρεσίες του ΚΕΑΤ και το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Τυφλών Καλλιθέας ασφυκτιούν από την έλλειψη χώρων. Την ίδια στιγμή, και αυτό το κτίριο, είναι αντικείμενο διεκδίκησης για αλλαγή χρήσης, από τον δήμο Καλλιθέας αλλά και το ινστιστούτο αναπηρίας της ΕΣΑΜΕΑ.

Τα συγκεκριμένα προβλήματα είχε αναδείξει το ΚΚΕ και με την 2128/07.02.23 ερώτηση, που οι εξελίξεις επιβεβαίωσαν τις θέσεις του.

Να σημειωθεί πως ειδικά στην Αθήνα, όλα τα προηγούμενα χρόνια, αναπτύχθηκαν σημαντικές κινητοποιήσεις της ΣΕΑΑν, του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων αλλά και του Συλλόγου Εργαζομένων του ΚΕΑΤ στην Καλλιθέα, για να αξιοποιηθεί προς όφελος των τυφλών και αυτό το κτήριο, αλλά όλες οι κυβερνήσεις κώφευαν επιλεκτικά.

Αδήριτη είναι η ανάγκη, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ανάπτυξης νέων τμημάτων για την εκπαίδευση και αποκατάσταση των τυφλών παιδιών και αυτών με προβλήματα όρασης. Όπως και η δημιουργία γυμνασίου και λυκείου για τυφλούς στην Ελλάδα που δεν υπάρχει κανένα, νέες σύγχρονες επαγγελματικές σχολές και τμήματα για την εκπαίδευση και αποκατάσταση παιδιών με προβλήματα όρασης αλλά και με άλλες αναπηρίες, επέκταση υπαρχόντων τμημάτων, όπως η ανάγκη ανάπτυξης του τυπογραφείου, για βιβλία Braille και βιβλίων σε μεγέθυνση για τα παιδιά με μερική όραση.

Τεράστιες οι ευθύνες όλων διαχρονικά των μέχρι και σήμερα κυβερνήσεων, που ενώ γνώριζαν τις παραπάνω εκκρεμότητες και προβλήματα, δεν έδωσαν ουσιαστικές λύσεις στα ζητήματα των σχολών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός σε ποιες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, για:

-Να ακυρωθεί η «διαδικασία πώλησης» του μεριδίου της ΕΤΕ ΑΕ στο κεντρικό κτήριο και των οικοπεδικών εγκαταστάσεων της Σχολής Τυφλών Θεσσαλονίκης και να περάσει και τυπικά στην ιδιοκτησία του ΚΕΑΤ – Παράρτημα Θεσσαλονίκης, και να δοθούν οι αναγκαίες κρατικές πιστώσεις, για να γίνουν οι ανάλογες μελέτες με κατεπείγοντα χαρακτήρα για την ανέγερση νέων σύγχρονων κτηριακών εγκαταστάσεων για τις ανάγκες εκπαίδευσης και αποκατάστασης των τυφλών της Β. Ελλάδας, καθώς οι υπάρχουσες είναι και ακατάλληλες και επικίνδυνες.

- Να γίνει πλήρως λειτουργικό το «Αμπέτειο Μέλαθρο», για την εκπλήρωση των σκοπών του ΚΕΑΤ, σταματώντας κάθε συζήτηση για την παραχώρηση του σε οποιονδήποτε τρίτο και την αλλαγή χρήση του προς όφελος διαφόρων ιδιωτών και να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι και επικουρικοί εργαζόμενοι, καθώς να γίνουν και όλες οι απαραίτητες προσλήψεις, για να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ