Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Ισραηλινοί επενδύουν σε σπίτια - Μέχρι 5.000 ευρώ το μέτρο για νεόδμητα

Aγοράζουν οικόπεδα, μεγάλα διαμερίσματα, τα οποία τα «σπάνε» σε μικρότερα, με σκοπό να τα εκμεταλλευτούν και να τα ενοικιάσουν σε φοιτητές

Στο κέντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρίσκεται η Θεσσαλονίκη, με τις αγοραπωλησίες κατοικιών να έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Οι Ισραηλινοί μάλιστα είναι αυτοί που ξεχωρίζουν, καθώς πραγματοποιούν ένα μπαράζ επενδύσεων στην πόλη. Παράλληλα, «τρελή» πορεία ακολουθούν οι τιμές στα παλιά διαμερίσματα, ενώ στα ύψη βρίσκονται και οι τιμές των φοιτητικών κατοικιών.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει στο powergame.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Θεσσαλονίκης κ.  Κωνσταντίνος Τζάρος, από τους ξένους που επενδύουν στην πόλη, οι πιο δραστήριοι είναι οι Ισραηλινοί, οι οποίοι ήταν και οι πρώτοι που ήρθαν στην Ελλάδα μετά την οικονομική κρίση. «Οι Ισραηλινοί έχουν ενσωματωθεί πλήρως στην τοπική αγορά και κινούνται με μεγάλη άνεση, όπως ακριβώς και οι Έλληνες επενδυτές», τονίζει ο ίδιος. Ειδικότερα, επενδύουν σε όλα τα είδη των ακινήτων, αγοράζουν οικόπεδα, μεγάλα διαμερίσματα, τα οποία τα «σπάνε» σε μικρότερα, με σκοπό να τα εκμεταλλευτούν και να τα ενοικιάσουν σε φοιτητές. Ακόμη, αγοράζουν παλιούς επαγγελματικούς χώρους που τους μετατρέπουν επίσης σε μικρά διαμερίσματα, ενώ ενδιαφέρονται και για ξενοδοχειακές μονάδες .

Έντονή είναι η επενδυτική δραστηριότητα και από τα Βαλκάνια, τη κεντρική και βόρεια Ευρώπη, ενώ ισχυρή είναι και η παρουσία των Αμερικανών αλλά και των Ιορδανών. Οι Ευρωπαίοι επενδυτές ψάχνουν στη συμπρωτεύουσα μικρά σπίτια για να μπορούν να τα εκμεταλλευτούν αποκομίζοντας οικονομικό όφελος. Προτιμούν δηλαδή τα μικρότερα ακίνητα τύπου γκαρσονιέρες ή στούντιο από τα μεγάλα διαμερίσματα δύο ή τριών υπνοδωματίων. Υπάρχει και ένα ποσοστό Ευρωπαίων που έρχονται για να ιδιοκατοικήσουν, οι οποίοι αγοράζουν κυρίως μεγάλα σπίτια, τα οποία  βρίσκονται στη Ανατολική Θεσσαλονίκη.

Το τελευταίο διάστημα έντονο είναι και το φαινόμενο των επενδυτών που έρχονται μέσω του προγράμματος της Χρυσής Βίζας, για να προλάβουν το όριο των 250.000  ευρώ. Συγκεκριμένα, αγοράζουν δύο με τρεις γκαρσονιέρες για να μπορέσουν να καλύψουν το ποσό των 250.000 ευρώ. Υπάρχουν όμως και πολλοί Τούρκοι και Αρμένιοι που αγοράζουν κατοικίες για να τις έχουν ως εναλλακτική επιλογή λόγω των πολιτικών καταστάσεων που επικρατούν στις χώρες τους. Αυτοί κινούνται σε πιο μεγάλα σπίτια δύο και τριών υπνοδωματίων για μελλοντική ιδιοκατοίκηση.

Η είσοδος ωστόσο των ξένων στην τοπική αγορά και η προτίμηση τους κυρίως για μεταχειρισμένα διαμερίσματα, εκμεταλλευόμενοι το καθεστώς της golden visa έχει εκτοξεύσει τις τιμές στα μεταχειρισμένα ακίνητα. Ειδικότερα, στην περιοχή κάτω από την Εγνατία οδό οι τιμές για ένα μη ανακαινισμένο σπίτι αγγίζουν τα 3.000 με 4.000 ευρώ το μέτρο. Στην Ανατολική Θεσσαλονίκη, δεν υπάρχει παλιό διαμέρισμα, ηλικίας 40-50 ετών, που να πωλείται κάτω από 2.000 ευρώ/τ.μ.,  ενώ το ίδιο συμβαίνει και στο κέντρο. Στη Νεάπολη, Σταυρούπολη, Κορδελιό τα παλιά διαμερίσματα πωλούνται κατά μέσο όρο στα 1.000 ευρώ/τ.μ.

Παρ’όλα αυτά, σύμφωνα με τον κ. Τζάρο στη Θεσσαλονίκη έχουν αρχίσει οι κατασκευές νεόδμητων κατοικιών κυρίως προς τα ανατολικά της πόλης και προς τα προάστια όπως Πανόραμα και Θέρμη.  Λιγότερα νεόδμητα υπάρχουν στον Εύοσμο ή στην περιοχή του OneSalonika, δηλαδή στη δυτική είσοδο της πόλης.

Οι τιμές πώλησης νεόδμητων σε περιοχές όπως Τούμπα και Χαριλάου κυμαίνονται μεταξύ 2.500-3.000 ευρώ/τ.μ., ενώ στο Καραμπουρνάκι μπορεί να φτάνουν ως και τις 5.000 ευρώ/τ.μ., αν το διαμέρισμα βλέπει στη θάλασσα.

Σχετικά με τις φοιτητικές κατοικίες, η Θεσσαλονίκη έχει σημαντικό απόθεμα μικρών διαμερισμάτων, καθώς πολλοί παλιοί  βιοτεχνικοί χώροι μεταμορφωθήκαν σε οικιστικά ακίνητα. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Τζάρο τα ενοίκια έχουν ξεφύγει, καθώς είναι ιδιαίτερα δύσκολη η εξεύρεση καλής γκαρσονιέρας κάτω από 500 ευρώ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Αυτό έχει οδηγήσει πολλούς φοιτητές να αναζητούν σπίτι σε περιοχές όπως Σταυρούπολη, Μενεμένη, Νεάπολη που πρόκειται για μέρη που δεν έχουν αναπτυχθεί ιδιαίτερα από τους ξένους επενδυτές και τα ενοίκια είναι αισθητά φθηνότερα.

Πηγή: powergame

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ