Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Ανησυχούν οι αρτοποιοί - Φόβοι για αύξηση στα άλευρα

Όπως τονίζουν ενδεχόμενη νέα αύξηση δεν την αντέχουν ούτε οι επιχειρήσεις αλλά ούτε και η κατανάλωση

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ | ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"

Ανησυχία προκαλεί στους αρτοποιούς η φημολογούμενη αύξηση στις τιμές των αλεύρων, καθώς, όπως τονίζουν,  θα είναι πολύ δύσκολο να υποστούν ενδεχόμενη νέα αύξηση ως επαγγελματίες , ενώ κάτι τέτοιο θα έχει επίπτωση και στην κατανάλωση.

Μάλιστα, λένε με νόημα ότι η αύξηση στα σιτηρά αυτήν την στιγμή είναι χρηματιστηριακή και δεν μπορεί, να ακούγονται «ψίθυροι» ότι θα γίνουν αυξήσεις στο αλεύρι από την στιγμή που δεν έχει αγοράσει κανείς νέα στάρια με αυξημένες τιμές. Επίσης, ζητούν να κάνει ελέγχους η πολιτεία στις αλευροβιομηχανίες αναφορικά με τα αποθέματα που διατηρούν και την επάρκειά τους.

«Η αύξηση που βλέπουμε στα σιτηρά είναι χρηματιστηριακή, δεν είναι αγοραστική. Εμείς τηρούμε μια στάση αναμονής», λέει χαρακτηριστικά μιλώντας στο «ΤyposThes» η κ. Έλσα Κουκουμέρια, πρόεδρος Αρτοποιών Θεσσαλονίκης.

Η ίδια τονίζει ότι από τότε που ξεκίνησε η κρίση με τον πόλεμο δεν έχουν απαντήσει οι αλευροβιομηχανίες μέχρι και σήμερα για τα αποθέματα που διατηρούν στις αποθήκες τους. «Έχουμε αυτήν την στιγμή σιτηρά που να επαρκούν για το επόμενο 3μηνο – 4μηνο; Γιατί αν έχουμε δεν θα πρέπει να υπάρξει κάποια αύξηση, όπως αυτή που ψιθυρίζεται από τις αλευροβιομηχανίες ότι θα γίνει στα άλευρα», τονίζει η κ. Κουκουμέρια, σημειώνοντας ότι είναι θέμα της πολιτείας να κάνει σχετικούς ελέγχους.

Όπως εξηγεί αυτήν την στιγμή τα σιτηρά που μαζεύτηκαν από τα αλώνια δεν είναι αυτά που κυκλοφορούν στην αγορά. «Οπότε η λογική του να βλέπουμε τι γίνεται στο χρηματιστήριο και αμέσως μετά να γίνονται αυξήσεις στα τιμολόγια, δε βοηθάει ούτε τις επιχειρήσεις, ούτε τους καταναλωτές», τονίζει και επαναλαμβάνει ότι θα πρέπει η Πολιτεία να πάει στην «πηγή», εκεί που αγοράζονται αυτά τα σιτηρά για να γίνουν αλεύρι και να ενημερωθούν αν υπάρχει επάρκεια.

Υπενθυμίζει ότι από τον Φεβρουάριο του 2022 τα αρτοποιία υποχρεώθηκαν να δηλώνουν κάθε εβδομάδα την ποσότητα αλεύρων που έχουν στα καταστήματά τους, για λόγους επάρκειας, κάτι που δεν ισχύει για τις αλευροβιομηχανίες. «Θα πρέπει να πουν και αυτοί πόσα στάρια έχουν και αν όντως είναι άδειες οι αποθήκες τους και θα αναγκαστούν να αγοράσουν τώρα ακριβά και άρα να κάνουν αύξηση ή αν είναι γεμάτες και απλά θα κάνουν αύξηση κατά το δοκούν», λέει χαρακτηριστικά.

Μόνο 10% της μείωσης τιμών στα σιτηρά ήρθε στα τιμολόγια

«Τον Φεβρουάριο του 2022 οι τιμές των αλεύρων διπλασιάστηκαν. Από τότε μέχρι σήμερα έχουν γίνει μειώσεις, καθώς βρέθηκαν άλλοι τρόποι για μεταφορά σιτηρών, όμως αυτή η μείωση που έγινε όλο αυτό το διάστημα δεν πέρασε στα τιμολόγια των αλεύρων. Ο τόνος των σιτηρών έφτασε τον Φεβρουάριο να έχει 600 ευρώ και λίγο πριν την ακύρωση της συμφωνία της Ρωσίας για τη μεταφορά των σιτηρών, η τιμή είχε αποκλιμακωθεί στα 250-300. Όπως όμως καταγγέλλει οι αλευροβιομηχανίες που αγόρασαν σε αυτήν την τιμή, δεν μείωσαν αντίστοιχα την τιμή του αλεύρου. «Εμείς οι μείωση που έχουμε δει στα τιμολόγια από το Φεβρουάριο του 2022 μέχρι σήμερα είναι της τάξης του 10%. Καταλαβαίνει κάποιος ότι δεν γίνεται κάθε φορά που υπάρχουν κάποιες αυξήσεις, χρηματιστηριακές, επαναλαμβάνω, καθώς δεν έχει αγοραστεί ποσότητα από τα καινούργια στάρια αυτήν την στιγμή, να ακούγονται ψίθυροι ότι θα γίνουν αυξήσεις στο αλεύρι».

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα είναι αυτάρκης στα σκληρά στάρια ναι μεν, ωστόσο ένας πολύ μεγάλος όγκος εξάγεται, ενώ το μαλακό σιτάρι που παράγεται στην Ελλάδα μπορεί να καλύψει μόνο το 10% της ζήτησης.

Να αναφέρουμε εδώ ότι επιστολή με αίτημα για άμεση συνάντηση απέστειλε προς τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκο Παπαθανάση η Συντεχνία Αρτοποιών Αθηνών Προαστίων Περιχώρων, προκειμένου «να αποτραπεί η φημολογούμενη αύξηση στις τιμές των αλεύρων», αναφέροντας ότι «στην παρούσα φάση, αύξηση τιμών στις πρώτες ύλες ισοδυναμεί με θανατική καταδίκη των αρτοποιών».

«Μια ενδεχόμενη αύξηση αυτή τη στιγμή, εκτός από περίπτωση καθαρής αισχροκέρδειας πλέον, θα αποτελέσει το τέλος των αρτοποιείων μας», τονίζει η Συντεχνία και ζητά και αυτή να γίνουν έλεγχοι άμεσα σε αποθήκες προμηθευτών αλεύρων, «έτσι ώστε να διαπιστώσετε την επάρκεια ή μη των πρώτων υλών προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με την αισχροκέρδεια και τη χειραγώγηση τιμών και αγοράς που λαμβάνει χώρα στην παρούσα φάση».

Μειωμένη η κίνηση λόγω καλοκαιριού στα αρτοποιεία

Σε ότι αφορά την κίνηση που σημειώνεται στα αρτοποιεία της Θεσσαλονίκης αυτό το διάστημα, η κ. Κουκουμέρια αναφέρει ότι όπως κάθε καλοκαίρι η κίνηση είναι χαμηλή, καθώς ο κόσμος και λείπει διακοπές και καταναλώνει λιγότερο λόγω υψηλών θερμοκρασιών.

Πάντως η κ. Κουκουμέρια τονίζει ότι οι αρτοποιοί εύχονται να μην υπάρξει κάποια αλλαγή, καθώς «δεν το αντέχουν ούτε οι επιχειρήσεις αλλά ούτε και η κατανάλωση».

Τέλος, ερωτηθείς αν παρατηρείται να προϊόντα του αρτοποιείου να είναι πιο ακριβά σε τουριστικά μέρη, η ίδια αναφέρει ότι άλλες φορές αυτό είναι δικαιολογημένο και άλλες όχι, καθώς πρέπει να εξετάσουμε τα μεταφορικά κόστη. Αν μιλάμε για τη νησιωτική Ελλάδα εκεί οι τιμές λόγω του μεταφορικού κόστους είναι τελείως διαφορετικές από τις τιμές που αγοράζουμε εμείς οπότε υπάρχουν διαφορές και στα τελικά προϊόντα.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χωρίς λεωφορεία ΟΑΣΘ η Θεσσαλονίκη σήμερα με 2 στάσεις – Ποιες ώρες απεργούν
Στάση εργασίας από τους εργαζόμενους στον ΟΑΣΘ στο πλαίσιο των απεργιακών κινητοποιήσεων για την εργατική Πρωτομαγιά
Χωρίς λεωφορεία ΟΑΣΘ η Θεσσαλονίκη σήμερα με 2 στάσεις – Ποιες ώρες απεργούν