Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Έρχονται 10.000 νέα δέντρα από τον δήμο - Το κάλεσμα στους πολίτες

dentra-dimos-thessalonikis

Πολύτιμοι βοηθοί στην φροντίδα των δέντρων οι πολίτες – Κάλεσμα να υιοθετήσουν από ένα έως τρία δέντρα και να τα ποτίζουν

 *Της Λεμονιάς Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Σε 10.000 δεντροφυτεύσεις θα προχωρήσει από τον Οκτώβριο και για το επόμενο διάστημα ο δήμος Θεσσαλονίκης. Οι 1000 θα γίνουν στον ζωολογικό κήπο στο Σέιχ Σου.

«Στην επόμενη θητεία μας θα συνεχίσουμε το έργο μας. Θέλουμε να φυτέψουμε 10.000 δέντρα. Θα μπει δέντρο όπου υπάρχει κενή δεντροδόχος. Και τα άρρωστα και επικίνδυνα δέντρα θα αντικατασταθούν», δήλωσε στο «ΤyposThes» ο αντιδήμαρχος Πρασίνου του δήμου Θεσσαλονίκης κ. Ερωτόκριτος Θεοτοκάτος.

Εστίασε στον ζωολογικό κήπο όπου έπρεπε να κοπούν 383 δέντρα που είχαν προσβληθεί από το φλοιοφάγο έντομο και είπε πως «ήδη έχουν γίνει κάποιες φυτεύσεις όμως από τον Οκτώβριο που θα ξεκινήσει η φυτευτική περίοδος, θα φυτευτούν εκεί επιπλέον 1000 δέντρα. Δεν θα αφήσουμε έτσι τον ζωολογικό κήπο. Υπάρχουν κάποια σημεία όπου το δάσος μπορεί να γίνει πιο πυκνό», σημείωσε.

Παράλληλα μίλησε για τις κοπές δέντρων στην Τσιμισκή τονίζοντας πως «έπρεπε να γίνουν γιατί είχαμε άρρωστα δέντρα. Η συγκεκριμένη οδός είναι ο καθρέφτης της πόλης μας. Είναι ντροπή να βλέπουμε κάμπιες να πέφτουν από τα δέντρα και να κολλάει το πεζοδρόμιο. Θέλουμε να είναι ευπρεπής η πόλη και να αποτελεί πόλο έλξης».

Υπενθύμισε ότι οι παρεμβάσεις πρασίνου άρχισαν από την οδό Κρήτης όπου κόπηκαν 170 δέντρα και φυτεύτηκαν περισσότερα από 370, ενώ έγιναν και δεντροδόχοι με νέο υλικό που απορροφάει οξυγόνο και νερό και δεν γίνεται δοχείο… απορριμμάτων. «Προσπαθούμε για την καλύτερη δυνατή λύση. Η παρέμβαση στην οδό Τσιμισκή ευελπιστούμε να έχει τελειώσει τον Οκτώβριο. Στην Αρχαία Αγορά είχαμε 41 λεύκες. Όμως καμία ευρωπαϊκή πόλη δεν έχει τέτοια δέντρα γιατί είναι επικίνδυνα. Πρόσφατα με τους έντονους ανέμους έπεσαν 8 δέντρα. Ευτυχώς δεν είχαμε κάποιον τραυματισμό ή κάτι χειρότερο. Στην Αρχαία Αγορά κοντά στο σημείο που έγιναν κοπές δέντρων υπάρχει παιδική χαρά. Σκεφτείτε τι θα γινόταν αν έπεφτε μία από τις λεύκες και είχαμε ένα δυστύχημα. Προχωρήσαμε λοιπόν στην παρέμβαση και φυτεύσαμε 175 δέντρα. Πλέον όλοι οι κάτοικοι μας ευχαριστούν. Υπάρχει μόνο μια μικρή μερίδα ατόμων που δημιουργεί αντιδράσεις», σημείωσε ο αντιδήμαρχος.

Κάλεσμα στους πολίτες να ποτίσουν δέντρα

Εν τω μεταξύ εδώ και 20 περίπου μέρες λειτουργεί η ψηφιακή εφαρμογή υιοθεσίας δέντρων «ΠοτίΖΩ»! Ουσιαστικά μέσω αυτής όποιος πολίτης το επιθυμεί μπορεί να υιοθετήσει από ένα έως και τρία δέντρα στην γειτονιά του και να τα φροντίζει.

«Κάποιοι δημότες ήδη έχουν μπει στην εφαρμογή όμως η αλήθεια είναι ότι περιμέναμε μεγαλύτερη ανταπόκριση. Ίσως λείπουν πολλοί σε διακοπές. Όμως πιστεύω ότι θα υπάρξει στη συνέχεια περισσότερο ενδιαφέρον γιατί μιλάμε για ένα θέμα ευαισθησίας για την πόλη και το περιβάλλον. Πρέπει να βοηθήσουν οι δημότες ώστε να έχει καλύτερη εικόνα η πόλη μας», σημείωσε ο κ. Θεοτοκάτος.

Συμπλήρωσε πως πρακτικά «ο καθένας μπορεί να υιοθετήσει ένα δέντρο που βρίσκεται ή μπροστά στο σπίτι ή στο μαγαζί του. Φυσικά και τα φροντίζουμε κι εμείς όμως αν είναι περισσότερη η περιποίηση τότε το δέντρο θα αναπτυχθεί καλύτερα και θα προστατευθεί περισσότερο», ενώ υπενθύμισε περιστατικά όπως πχ στην συμβολή των οδών Παύλου Μελά με Τσιμισκή όπου ο δήμος προέβαινε σε φυτεύσεις και μετά άγνωστοι ξερίζωναν τα δέντρα. «Θέλουμε να προστατέψουμε τα 3500 φυτεμένα δέντρα. Θέλουμε το ενδιαφέρον κάθε συμπολίτη για να αποδώσει αυτή η προσπάθεια», σχολίασε ο αντιδήμαρχος για να προσθέσει πως ειδικά για την Τσιμισκή μπορεί να ποτίζονται κάθε βράδυ, ωστόσο τα 175 δέντρα που φυτεύτηκαν στο τέλος της κηπευτικής περιόδου και είναι 12 ετών και 7 μέτρα ύψους, «θέλουν όση φροντίδα μπορούν να λάβουν γιατί αν δεν τα περιποιηθούμε δεν θα “πιάσουν”».

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παπαστεργίου: Εξετάζουμε τον ηλικιακό έλεγχο στη χρήση social media
Τι είπε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής για τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τον έλεγχο της χρήσης social media από παιδιά
Παπαστεργίου: Εξετάζουμε τον ηλικιακό έλεγχο στη χρήση social media