Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Προσοχή στο έδαφος - Δράσεις αποκατάστασης μετά τις φωτιές

Σε δυτική Ελλάδα και στα πύρινα μέτωπα οι μεγαλύτερες επιπτώσεις στην ποιότητα του αέρα από τις πυρκαγιές

 *Της Λεμονιάς Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Τα πύρινα μέτωπα συνεχίζουν να μαίνονται στη χώρα μας επιβαρύνοντας την ποιότητα του αέρα. Μέσα από μετρήσεις ο Πρόεδρος & Διευθ. του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ), Διευθ. Envelab ΑΠΘ, καθ. Περιβαλλοντικής μηχανικής ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης παρατηρεί πώς εξελίσσεται η εικόνα στην ατμόσφαιρα.

Χθες το πρωί είχε δημοσιεύσει χάρτη όπου μεταξύ των περιοχών που ήταν στο κόκκινο ήταν και τα τρία πόδια της Χαλκιδικής. Ωστόσο το απόγευμα σε τηλεφωνική μας συνομιλία εξήγησε πως πλέον δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας ούτε για την Θεσσαλονίκη ούτε και για την Χαλκιδική.

«Στη Χαλκιδική επηρεάστηκαν και τα τρία πόδια το βράδυ της Τρίτης. Από σήμερα μόνο το πρώτο πόδι λίγο επηρεασμένο. Αυτή την στιγμή η επίπτωση στην ατμόσφαιρα της Θεσσαλονίκη και ευρύτερη περιοχή είναι χαμηλή και δεν εμπνέει κάποια ανησυχία. Το νέφος είναι αρκετά ψηλά στην ατμόσφαιρα. Η πιο σημαντική ωστόσο επίπτωση είναι στην κεντρική και δυτική Ελλάδα και φυσικά στις περιοχές που καίγονται. Σε σημεία απομακρυσμένα από τα πύρινα μέτωπα θα έλεγα πως επηρεάζονται περισσότερο η Πάτρα, το Αγρίνιο, η Ζάκυνθος, η Κεφαλλονιά και αυτό λόγω της κατεύθυνσης των ανέμων», σημείωσε ο καθηγητής στο TyposThes, εξηγώντας ότι οι χάρτες που δημοσιεύονται ανανεώνονται ανά 6-7 ώρες με επικαιροποιημένα στοιχεία.

Να εξετασθεί η επιβάρυνση του εδάφους

Συμπλήρωσε πως «τα αιωρούμενα σωματίδια είναι πολύ πιθανό να μείνουν στην ατμόσφαιρα για ένα διάστημα 2 ημερών και μετά το σβήσιμο των πυρκαγιών, και ανάλογα πάντα με την κατεύθυνση των ανέμων. Στη συνέχεια αυτό που προέχει είναι να εξετασθεί η επιβάρυνση στο έδαφος από σωματίδια που έχουν καταπέσει και περιέχουν οργανικές ενώσεις όπως οργανικοί πολυυδραγονάνθρακες που είναι επιβλαβείς για τον οργανισμό και τοξικοί. Και εδώ όμως πρέπει να διαχωρίσουμε αν πχ είναι από δασικές πυρκαγιές ή από τεχνικά υλικά πχ σπιτιού ή αυτοκινήτων. Το νέφος της φωτιάς από περιοχές που κάηκαν τέτοια υλικά έχει πιο υψηλές τοξικότητες. Εμείς παρακολουθούμε αυτά τα στοιχεία ώστε να έχουμε δεδομένα της δυναμικής του φαινομένου του πού πηγαίνουν τα σωματίδια αυτά. Αν θέλουμε να αναζητήσουμε στοιχεία για το πώς εξελίχθηκε το νέφος κάθε πυρκαγιάς να εκτιμήσουμε πού μπορεί να έπεσε τοξικότητα. Στη συνέχεια πρέπει να γίνει η αποκατάσταση του εδάφους. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί πχ με το να ψεκάσει κανείς με μύκητες που θα διασπάσουν τα επιβλαβή στοιχεία και θα επαναφέρουν ποιότητα εδάφους πχ ακόμη μέσα και σε δύο μήνες. Αν στο μεσοδιάστημα βρέξει και τα τοξικά στοιχεία μπουν στον υδροφόρο ορίζοντα τότε η κατάσταση γίνεται πιο περίπλοκη».

Με μάσκα σε εξωτερικούς χώρους

Σχετικά με την επιβάρυνση στην ποιότητα του αέρα ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε πως «πρέπει να προσέξουν όσοι ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες πχ αν έχουν άσθμα». Επίσης συμβούλευσε όσους μένουν στην δυτική Ελλάδα και στα νησιά αυτού του μέρους της χώρα μας να αποφεύγουν τις μετακινήσεις και όταν κυκλοφορούν έξω να φορούν μια μάσκα ή να έχουν μαζί μα βρεγμένη πετσέτα. Και πρόσθεσε πως καλό θα ήταν να γίνεται απολύμανση σε εσωτερικούς χώρους στις παραπάνω περιοχές.  

Σε ερώτησή μας για το αν πρέπει να προσέξουμε κάτι στην κατανάλωση φρούτων ή λαχανικών ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε πως «αυτή την στιγμή δεν υπάρχει φόβος για τα προϊόντα που έχουν συλλεχθεί. Ένα καλό πλύσιμο αρκεί».

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πολλές ταυτόχρονες φωτιές σε 24 ώρες - Έκτακτη σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας
Η σύσκεψη πραγματοποιείται λόγω των πολλών και ταυτόχρονων εστιών που εκδηλώθηκαν τις τελευταίες ώρες και των θυελλωδών ανέμων
Πολλές ταυτόχρονες φωτιές σε 24 ώρες - Έκτακτη σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας
Θεσσαλονίκη: Καλλιτεχνική διαμαρτυρία «save art» στην Αριστοτέλους
Δράση μαθητών και μαθητριών του Καλλιτεχνικού Σχολείου Θεσσαλονίκης με σκοπό την ανάδειξη των προβλημάτων της τέχνης και του σχολείου τους
Θεσσαλονίκη: Καλλιτεχνική διαμαρτυρία «save art» στην Αριστοτέλους