Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Κάνουν χρήση ναρκωτικών σε κοινή θέα – Έξω από πολυκατοικία (VIDEO)

Οι κάτοικοι ζουν υπό το καθεστώς ανομίας που χαρακτηρίζει την περιοχή με την διακίνηση και χρήση ναρκωτικών να είναι καθημερινό φαινόμενο

 *Του Μιχαήλ Λιάπη | Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Καθεστώς ανομίας επικρατεί στην περιοχή της Αρχαίας Αγοράς στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου έμποροι ναρκωτικών δρουν ανενόχλητοι, ενώ μπροστά στα μάτια των κατοίκων γίνονται «δοσοληψίες», καθώς και χρήση ναρκωτικών. Παράλληλα, στην περιοχή συγκεντρώνονται άτομα του κοινού ποινικού δικαίου που ενέχονται σε κλοπές, επιθέσεις και άλλες παράνομες δραστηριότητες με την αστυνομία να «σηκώνει τα χέρια ψηλά» δηλώνοντας «κόλλημα» για το συγκεκριμένο κεντρικό σημείο της πόλης.

«Κλέβουν, απειλούν, πωλούν ναρκωτικά»

Κάτοικοι της πολύπαθης περιοχής που μίλησαν με στο «ΤyposThes.» δηλώνουν πως φοβούνται κυριολεκτικά για την σωματική τους ακεραιότητα, ενώ περιέγραψαν περιστατικά που κάλλιστα θα μπορούσαν να είναι πλάνα ταινίας, από κάποια κακόφημη περιοχή της Αμερικής, υπό τον έλεγχο συμμοριών. Όπως ανέφεραν, η περιοχή έχει γίνει «στέκι» για διάφορα άτομα με τη διακίνηση ναρκωτικών να είναι καθημερινό φαινόμενο, ενώ υπάρχουν και συμπλοκές για το ποιος «ελέγχει» το εκάστοτε σημείο στην ευρύτερη περιοχή.

Δείτε βίντεο όπου χρήστης κάνει την «δόση» του έξω από πολυκατοικία στην περιοχή της Αρχαίας Αγοράς στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, δίπλα από τις σπουδαίες αρχαιότητες της περιοχής.

 

Νέφος από… χασίς

Παράλληλα ,όπως είπαν στο «ΤyposThes» κάτοικοι του πεζοδρόμου της οδού Γκαρμπολά, καθημερινά γίνονται μάρτυρες εμπορίας αλλά και χρήσης ναρκωτικών ουσιών στις εσοχές από τις πόρτες των οικοδομών από τα διάφορά άτομα που κινούνται στην περιοχή, ενώ πολλά βράδια δεν μπορούν να κοιμηθούν - φαινόμενο που κατά το παρελθόν και συγκεκριμένα στην περίοδο της πανδημίας προκάλεσε επέμβαση με διμοιρίες ΜΑΤ- από τις φωνές συγκεντρωμένων ατόμων.

Σπασμένα μπουκάλια και σκουπίδια στην… τουριστική ατραξιόν της περιοχής

Επίσης ένα άλλο ζήτημα που δημιουργείται στην περιοχή και συγκεκριμένα στην οδό Μακεδονικής Αμύνης “στο τοιχάκι της Αρχαίας Αγοράς” είναι ότι οι διάφοροι που συχνάζουν πολλές φορές τα βράδια σπάζουν τα μπουκάλια του αλκοόλ που έχουν καταναλώσει, ενώ γεμίζουν και το πεζοδρόμια με διάφορα σκουπίδια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το επόμενο πρωί - κυρίως τους θερινούς μήνες- τα διάφορα τουριστικά γκρουπ που επισκέπτονται τα αρχαία της περιοχής, να «πέφτουν» πάνω σε αυτή την εικόνα που δυσφημεί την πόλη μας, όπως μας είπαν χαρακτηριστικά περίοικοι.

Οι έμποροι… και οι πελάτες

Σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής οι έμποροι των ναρκωτικών είναι συνήθως νεαρά άτομα με καταγωγή από χώρες όπως το Μαρόκο, την Συρία και την Αλγερία, άτομα που σύμφωνα με πληροφορίες του «ΤyposThes» ενέχονται και σε άλλες παραβατικές συμπεριφορές, σε περιοχές όπως αυτής της Αριστοτέλους. Όπως αναφέρουν οι κάτοικοι, πελάτες των εμπόρων αυτών είναι συνήθως νεαρά άτομα ελληνικής κυρίως καταγωγής, ενώ δεν λείπουν περιστατικά όπου οι «πελάτες» είναι ακόμη και ανήλικα κορίτσια που συχνάζουν στην περιοχή.  

Οι καταγγελίες και η απουσία της Αστυνομίας

Στο ερώτημα εάν έχουν ενημερώσει τις αρχές για το τι συμβαίνει καθημερινά στη περιοχή, η απάντηση ήταν θετική, ενώ μάλιστα όπως είπα παρά τις επανειλημμένες κλήσεις και καταγγελίες, η αστυνομία δεν ήρθε ποτέ. Από την πλευρά τους, αστυνομικές πηγές που σχολίασαν την κατάσταση στην περιοχή, ανέφεραν ότι σαφώς και γνωρίζουν το τι συμβαίνει αλλά είναι δύσκολο έως ακατόρθωτο να προσεγγίσει της περιοχή κάποιο περιπολικό μόνο του χωρίς κάποια «κάλυψη» από διμοιρία των ΜΑΤ και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

«Τους πιάνουμε και τους αφήνουν»

Παράλληλα, αστυνομικοί κύκλοι ανέφεραν στο «ΤyposThes.» ότι δεν είναι λίγες οι φορές που τα συγκεκριμένα άτομα έχουν συλληφθεί και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις συλλαμβάνονται τα ίδια άτομα. Όμως όπως υπογράμμισαν συνήθως οι κατηγορίες που τους βαρύνουν είναι πλημμελικού χαρακτήρα με αποτέλεσμα την επόμενη μέρα να είναι ξανά «έξω» και να συνεχίζουν τις δράσεις τους.

Οι Εθνικότητες των εμπόρων

Σύμφωνα με τις καλά πληροφορημένες πηγές του «ΤyposThes» οι έμποροι ναρκωτικών, είναι κυρίως άτομα που προέρχονται από Μαρόκο, Συρία, και Αλγερία, μάλιστα ορισμένοι εξ αυτών παρουσιάζονται ως ανήλικοι για να τύχουν ευμένειας των δικαστών αν συλληφθούν. Μάλιστα, όπως αναφέρουν κάτοικοι ερωτούν την Αστυνομία γιατί τα άτομα αυτά εφ όσον συλλαμβάνονται να έχουν παραβατική συμπεριφορά και μάλιστα όχι μόνο μια φορά, δεν ισχύει το μέτρο της απέλασης από την χώρα, αστυνομικοί κύκλοι, είπαν χαρακτηριστικά «Ξεχάστε το σενάριο της απέλασης» διότι υπάρχει σε εκκρεμότητα «αίτηση ασύλου». Παράλληλα όπως είπαν, υπάρχουν σε διάφορα σημεία της Ελλάδας  κέντρα που μεταφέρονται τέτοιοι είδους παραβατικά άτομα αλλά στην ουσία “δεν υπάρχει φύλαξη”.

Οι μεγαλέμποροι συνήθως κατάγονται από την γειτονική Αλβανία, όπως μας υπογράμμισαν.

Πιάνουν τους ίδιους και τους ίδιους

Όπως εξήγησαν στο «ΤyposThes» δεν είναι λίγες οι φορές που το ίδιο άτομο έχει συλληφθεί πολλές φορές με την ίδια κατηγορία και μάλιστα… από τον ίδιο αστυνομικό, ωστόσο υπάρχουν διάφορα «νομικά κολλήματα» και αυτό το άτομο δεν καταλήγει στις φυλακές Διαβατών ή πίσω στην πατρίδα του. Όπως λένε, ένας από τους λόγους που το ίδιο άτομο είναι «έξω» ξανά με αναστολή δεν αποκλείεται να είναι ότι οι φυλακές είναι γεμάτες.

Όπως είπαν στο «ΤyposThes», ορισμένοι που δεν έχουν χαρτιά αφού συλληφθούν εμφανίζονται στην δικαιοσύνη ως ανήλικοι για να πετύχουν ελαφρότερη μεταχείριση, ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις έχει ζητηθεί εξέταση οδοντοστοιχίας από ιατροδικαστή με αποτέλεσμα ο δράστης να μην είναι 17 αλλά… 30 και κάτι ψιλά, όπως μας ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Το κόλπο για την «νόμιμη» παραμονή των αλλοδαπών  εμπόρων ναρκωτικών στην Ελλάδα

Σύμφωνα με πληροφορίες ορισμένοι έμποροι ναρκωτικών από χώρες όπως Αλγερία, Μαρόκο και Συρία, που δεν έχουν κανένα αποδεικτικό έγγραφο στην κατοχή του, επιδιώκουν να συλληφθούν την πρώτη φορά και να λάβουν ποινή ανασταλτικού χαρακτήρα (ως είθισται) ή αν μπουν φυλακή και βγουν με αναστολή με την ποινή να έχει τον όρο απαγόρευσης εξόδου από την χώρα, πράγμα που στην ουσία αυτομάτως τον νομιμοποιεί χωρίς να χρειάζεται κάποιο άλλο έγγραφο.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ζωντανός βρέθηκε ένας γάτος 8 ημέρες μετά τη φονική πυρκαγιά στη Βαλένθια (VIDEO)
Ο Κόκο, όπως ονομάζεται ο γάτος, επιστράφηκε στην ιδιοκτήτριά του Αντρέα Ρούμπιο, που με δυσκολία μπορούσε να συγκρατήσει τα δάκρυά της
Ζωντανός βρέθηκε ένας γάτος 8 ημέρες μετά τη φονική πυρκαγιά στη Βαλένθια (VIDEO)