Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Ανάπλαση των πρώην στάβλων Παπάφη - Το μεγάλο project στην Τούμπα

Μέσα στον Σεπτέμβριο η ανάδειξη του εργολάβου – Το μεγάλο πρότζεκτ που θα δημιουργήσει ένα ζωντανό και δημιουργικό πολυχώρο στην Τούμπα

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Μέσα στον Σεπτέμβριο αναμένεται να αναδειχθεί ο εργολάβος για το μεγάλο πρότζεκτ της ανάπλασης των πρώην Στάβλων Παπάφη, που θα αποτελέσουν ένα νέο σημείο αναφοράς για την Τούμπα, αλλά και ευρύτερα για την πόλη, με κοινωνικές, αθλητικές και πολιτιστικές δομές, αλλά και με πράσινο.

Η προκήρυξη του διαγωνισμού για την υλοποίηση του έργου αξιοποίησης των πρώην στάβλων Παπάφη, έγινε στα τέλη του περασμένου μήνα μετά την ολοκλήρωση των σχετικών μελετών.

«Πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο το οποίο ήταν στα “συρτάρια” για πολλές δεκαετίες, βρήκαμε χρηματοδότηση, ολοκληρώσαμε τη μελέτη και τώρα ολοκληρώνεται ο διαγωνισμός και επιτέλους υλοποιείται», τονίζει ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων του Δήμου Θεσσαλονίκης κ. Μάκης Κυριζίδης, μιλώντας στο «ΤyposThes». Σημειώνεται ότι για το έργο υπάρχει πλήρως διασφαλισμένη χρηματοδότηση μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

papafi-stavloi1.jpg

Πώς θα διαμορφωθεί ο χώρος των 4.775 τ.μ

Υπενθυμίζεται ότι σε μια έκταση 4.775 τ.μ, στον χώρο που κάποτε στέγαζε τα ιππήλατα κάρα του δήμου, πρόκειται να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο κτιριακό συγκρότημα που θα  στεγάσει μεγάλο αριθμό κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Ό,τι κτίριο υπάρχει στο οικοδομικό τετράγωνο που περικλείεται από τις οδούς Αλοννήσου, Μυκόνου, Άνδρου, Σιδηροκάστρου πρόκειται να κατεδαφιστεί και να χτιστούν νέα κτίρια προκειμένου οι πρώην στάβλοι Παπάφη να μετασχηματιστούν σε έναν ζωντανό και δημιουργικό πολυχώρο, που θα συνδυάζει πράσινο, κοινωνικές δομές, δράσεις πολιτισμού και αθλητισμού.

Στο ακίνητο υφίσταται σήμερα κτιριακό συγκρότημα της µεταοθωµανικής περιόδου, το οποίο χρησιμοποιήθηκε αρχικά για τη στάθμευση και συντήρηση των ιππήλατων αµαξιδίων (κάρα) που χρησιμοποιούσε ο Δήµος για την αποκομιδή των απορριµµάτων της πόλης. Ωστόσο, µε την πάροδο του χρόνου, τον εκσυγχρονισμό των μέσων καθαριότητας και την εξάπλωση της πόλης, τα κτίρια απώλεσαν την αρχική χρήση τους και, έτσι, τα τελευταία χρόνια λειτουργούν ως χώροι στέγασης των υπηρεσιών ηλεκτροφωτισµού, οδοσήµανσης και καθαριότητας του Δήµου Θεσσαλονίκης.

Αναλυτικότερα, στα σχέδια περιλαμβάνονται βρεφονηπιακός σταθμός δυναμικότητας 136 νηπίων και βρεφών, ξενώνας φιλοξενίας 30 κλινών, κέντρο ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων, κοινοτικά ιατρεία, κλειστό δημοτικό γυμναστήριο και αίθουσες πολλαπλών χρήσεων που θα φιλοξενούν δράσεις πολιτισμού και αθλητισμού κ.α. Μάλιστα στο πλαίσιο της υλοποίησης του έργου θα δημιουργηθεί δημοτική βιβλιοθήκη, αναγνωστήριο και ειδικός χώρος όπου θα στεγαστεί το αρχείο της προσφυγικής Τούμπας ως χώρος διατήρησης της ιστορικής μνήμης.  Οι πρώην στάβλοι της Παπάφη θα αποτελέσουν όμως και έναν τόπο δροσιάς και αναψυχής, με υπαίθριους, κοινόχρηστους χώρους πρασίνου με προσβασιμότητα για όλους και παιδική χαρά, φυτεμένα δώματα ενώ στο υπόγειο θα υπάρχει χώρος στάθμευσης 53 θέσεων.

papafi-stavloi.jpg

Αναβάθμιση της περιοχής

Το νέο αυτό κτιριακό συγκρότημα θα αναβαθμίσει ολόκληρη την περιοχή και θα αποτελέσει πόλο έλξης με τον σύγχρονο και πρωτότυπο αρχιτεκτονικό του χαρακτήρα ενώ βρίσκεται σε σημείο υψηλού ενδιαφέροντος, κοντά στον σταθμό Παπάφη του Μετρό. Το έργο βασίζεται στις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού και ικανοποιεί στοιχεία όπως η ανάδειξη της ταυτότητας και της αναγνωρισιμότητας του κτιρίου, η προσβασιμότητα, η εξωστρέφεια του κτιρίου και η οικειοποίησή του από τους χρήστες και τους κατοίκους της περιοχής, ο εμπλουτισμός του αστικού πρασίνου, η χρήση καινοτόμων, ποιοτικών και με μικρή απαίτηση συντήρησης υλικών καθώς και η ενσωμάτωση φιλικών μεθόδων εξοικονόμησης ενέργειας στα κατασκευαστικά συστήματα.

Σύμφωνα με το αρχιτεκτονικό γραφείο που κέρδισε το πρώτο βραβείο στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, πρωταρχικός στόχος ήταν να δημιουργηθεί ένα ορόσημο, ένα δημόσιο έργο που θα αποτελέσει το σημείο συνάντησης του ιστορικού παρελθόντος της γειτονιάς της Τούμπας και του σύγχρονου προσώπου της ως ζωντανής αστικής γειτονιάς.

Βασικό ζητούμενο στο σχεδιασμό της πρότασής τους ήταν το κτιριακό συγκρότημα να αποτελέσει πρότυπο για την οργάνωση διαφορετικών δημόσιων λειτουργιών με τέτοιο τρόπο ώστε να βρίσκονται σε ανοιχτό διάλογο με την πόλη που εξυπηρετούν.

 «Στόχος μας είναι κάθε τετραγωνικό δημοτικής περιουσίας να αξιοποιείται προς όφελος των κατοίκων του Δήμου Θεσσαλονίκης, στόχος μας είναι η λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση της πόλης μέσα από εμβληματικές παρεμβάσεις που αλλάζουν το τοπίο» τόνισε ο ίδιος», είχε δηλώσει σχετικά ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.

papafi-stavloi2.jpg

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ