Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ | ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"
Τον τίτλο της «Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Έξυπνου Τουρισμού» για το 2024 διεκδικεί η Θεσσαλονίκη, όπως ανακοίνωσε από το βήμα του τελευταίου Δημοτικού Συμβουλίου ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.
Η κατάκτηση μια τέτοιας διάκρισης θα βάλει τη Θεσσαλονίκη στο χάρτη προορισμών έξυπνου τουρισμού εξασφαλίζοντάς της αναγνωρισιμότητα.
Αν η πόλη καταφέρει να διακριθεί θα πρόκειται για ένα σημαντικό επίτευγμα, που θα συμβάλει στην προβολή της, όπως ανέφερε μιλώντας στο «ΤyposThes» η αντιδήμαρχος τουρισμού κ. Μαρία Καραγιάννη καθώς ο τίτλος θα προσφέρει μεταξύ άλλων μία μοναδική ευκαιρία, η πόλη να εξασφαλίσει για ένα έτος υπηρεσίες στοχευμένης επικοινωνίας και υποστήριξης στη δημιουργία ταυτότητας (branding) ως τουριστικός προορισμός από μία ομάδα ειδικών στον τομέα.
Έχοντας ψηλά στην ατζέντα την προβολή της Θεσσαλονίκης ως τουριστικό προορισμό σε παγκόσμιο επίπεδο, την ανάπτυξη ψηφιακών εργαλείων, την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της πόλης και την βιώσιμη ανάπτυξη της, ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει ήδη καταφέρει με συντονισμένες προσπάθειες να εντάξει την πόλη στο δίκτυο των γαστρονομικών και δημιουργικών πόλεων UNESCO και στην Ευρωπαϊκή Αποστολή για τις 100 «Κλιματικά ουδέτερες & έξυπνες πόλεις μέχρι το 2030».
Τώρα, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Έξυπνου Τουρισμού 2024» ο Δήμος Θεσσαλονίκης επιδιώκει να αναδείξει την δυναμική της πόλης μέσα από τον έξυπνο τουρισμό στις κατηγορίες: i) Προσβασιμότητα, ii) Βιωσιμότητα, iii) Ψηφιοποίηση, iV) Πολιτιστική Κληρονομιά & Δημιουργικός κλάδος.
Ο μεγάλος φάκελος υποψηφιότητας της Θεσσαλονίκης έχει «φύγει» ήδη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς η προθεσμία υποβολής αιτήσεων ήταν μέχρι τις αρχές Ιουλίου.
Μέσα στον προσεχή Σεπτέμβριο πρόκειται να πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση μιας επιτροπής που κρίνει τις υποψηφιότητες ωστόσο τα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν αργότερα, περί τα τέλη Οκτώβριου, καθώς όλες οι υποψηφιότητες πρόκειται να περάσουν από αυστηρό έλεγχο.
Η υποψηφιότητα της Θεσσαλονίκης
Η προετοιμασία της υποψηφιότητας πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία του Γραφείου Αστικής Ανθεκτικότητας με την Αναπτυξιακή Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης (ΜΑΘ ΑΕ-ΑΟΤΑ) και του Ινστιτούτου Μεταφορών (ΙΜΕΤ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), αλλά και του Οργανισμού Τουρισμού, καθώς δεν παρουσιάζονται μόνο οι σχετικές δράσεις που κάνει ο δήμος Θεσσαλονίκης αλλά, συνολικά το τι γίνεται σε επίπεδο πόλης, και από άλλους φορείς προς την κατεύθυνση του έξυπνου τουρισμού στους τομείς που προαναφέρθηκαν.
Η Θεσσαλονίκη διαθέτει μοναδικά χαρακτηριστικά τουριστικού ενδιαφέροντος και ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο έργων που έχουν δημιουργηθεί τόσο από φορείς του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα όσο και από ιδιωτικές πρωτοβουλίες.
Ανάμεσα στα πλεονεκτήματα της πόλης και τα έργα που επιλέχθηκαν να αναδειχθούν και ξεπερνούν τον αριθμό των πενήντα, βρίσκουμε από υποδομές πρόσβασης στην πόλη, όπως το σύγχρονο αεροδρόμιο «Μακεδονία», μέχρι έξυπνες εφαρμογές, ενώ συμπεριλαμβάνεται και η Πολιτιστική Γραμμή του ΟΑΣΘ που ξεναγεί τους επισκέπτες στην πόλη της Θεσσαλονίκης μέσα από ένα σύστημα τηλεματικής στα ελληνικά και αγγλικά καθώς και το πλήθος των φεστιβάλ και εκδηλώσεων που δίνουν τη δυνατότητα ηλεκτρονικής κράτησης.
Ενδεικτικά, στο φάκελο συμπεριλαμβάνονται ακόμη το πλήθος των σημείων πολιτιστικού και ιστορικού ενδιαφέροντος αλλά και η ειδική σήμανση που έχει τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία του κέντρου της πόλης με επιπλέον χρήση QR-Code , τo Ευφυές Σύστημα Διαχείρισης Αστικής Κινητικότητας της Θεσσαλονίκης (mobithess), η εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα sustourismo και η σελίδα thessvisit που στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των επισκεπτών σε θέματα βιώσιμου τουρισμού που αναπτύχθηκαν με τη συνεργασία του ΙΜΕΤ με φορείς της πόλης, το Thessaloniki Tourism Blockchain, μέσω του οποίου θα δημιουργηθεί, μεταξύ άλλων, μια καινοτόμος προσωποποιημένη τουριστική κάρτα στις ανάγκες και προτιμήσεις των περιηγητών που επισκέπτονται την πόλη, εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα για την ψηφιακή προβολή της πόλης, εφαρμογές που χρησιμοποιούν στοιχεία Εικονικής ή Επαυξημένης Πραγματικότητας (VR/AR), η ψηφιακή καταγραφή και τεκμηρίωση 12.000 πολιτιστικών τεκμηρίων, τα οποία βρίσκονται στην κυριότητα του Δήμου, η προσβασιμότητα για άτομα με περιορισμένη κινητικότητα που διαθέτει η πλειοψηφία των μουσείων κ.ά.
Τι κάνει μια πόλη πρωτεύουσα έξυπνου τουρισμού;
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για τους σκοπούς του διαγωνισμού, ως πόλη έξυπνου τουρισμού ορίζεται μία πόλη, η οποία:
-υλοποιεί καινοτόμες, έξυπνες και ολοκληρωμένες λύσεις στον τομέα του τουρισμού
-αξιοποιεί το γεωγραφικό, κοινωνικό και ανθρώπινο της κεφάλαιο για την ανάπτυξη του τουρισμού της, την ευημερία της πόλης και την εξασφάλιση μιας καλύτερης ποιότητας ζωής των κατοίκων της
-προσφέρει μία εμπλουτισμένη και εξατομικευμένη τουριστική εμπειρία μέσω της αξιοποίησης των τοπικών πλεονεκτημάτων με σεβασμό και συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών
-επιτρέπει την πρόσβαση σε τουριστικές υπηρεσίες και προϊόντα μέσω των νέων
τεχνολογιών, της διασυνδεσιμότητας και της διαλειτουργικότητας των υπηρεσιών
Ως εκ τούτου, μία Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Έξυπνου Τουρισμού θα πρέπει να είναι:
§ προσβάσιμη: φυσικά προσβάσιμη στους ταξιδιώτες με ειδικές ανάγκες, ανεξάρτητα από την ηλικία, την κοινωνική ή την οικονομική τους κατάσταση, με ή χωρίς αναπηρία. Είναι εύκολα προσβάσιμη μέσω διαφορετικών μέσων μεταφοράς και διαθέτει ένα ισχυρό δίκτυο αστικών μεταφορών εντός της πόλης.
§ βιώσιμη: εργάζεται για την προστασία και βελτίωση του φυσικού περιβάλλοντος και των πόρων της, ενώ διατηρεί την ισορροπία μεταξύ οικονομικής και κοινωνικο-πολιτισμικής ανάπτυξης.
§ ψηφιακή: προσφέρει καινοτόμες στον τομέα του τουρισμού και της φιλοξενίας πληροφορίες, προϊόντα, υπηρεσίες, μέρη και εμπειρίες προσαρμοσμένες στις ανάγκες των καταναλωτών με λύσεις βασισμένες σε ΤΠΕ και χρήση ψηφιακών εργαλείων.
§ πολιτιστική και δημιουργική: αξιοποιεί ευρηματικά την πολιτιστική της κληρονομιά και τη δημιουργική της βιομηχανία για την προσφορά μίας εμπλουτισμένης τουριστικής εμπειρίας.
Τα οφέλη
Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσα από τον συγκεκριμένο διαγωνισμό, επιβραβεύει ευρωπαϊκές πόλεις προσφέροντάς τους την ευκαιρία να μοιραστούν τις υποδειγματικές πρακτικές που εφαρμόζουν ως προορισμοί έξυπνου τουρισμού. Με τη βράβευση των υποδειγματικών πρακτικών έξυπνου τουρισμού που αξιοποιούν αυτές τις ανεκμετάλλευτες δυνατότητες, η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να ενθαρρύνει καινοτόμες και ολιστικές λύσεις για έναν βιώσιμο και προσβάσιμο τουρισμό, να προάγει τον ψηφιακά έξυπνο τουρισμό και να ενισχύσει τη σημασία της κληρονομιάς, του πολιτισμού και της δημιουργικής βιομηχανίας ως τουριστικά πλεονεκτήματα.
Η Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Έξυπνου Τουρισμού 2024 θα μπορέσει να λάβει υποστηρικτικά εργαλεία από την ΕΕ μέσα από δράσεις και προωθητικές ενέργειες που έχουν σχεδιαστεί για να ενισχύσουν το προφίλ της πόλης και να τονώσουν την οικονομική δραστηριότητα και τον κλάδο του τουρισμού.
Εκτός από το τρόπαιο, η νικήτρια πόλη θα λάβει ένα μεγάλο γλυπτό που θα τοποθετηθεί στο κέντρο της πόλης σηματοδοτώντας την προσήλωσή τους σε έναν τουρισμό που είναι ΒΙΩΣΙΜΟΣ, ΠΡΌΣΒΑΣΙΜΟΣ, ΨΗΦΙΑΚΟΣ και ΒΑΣΙΣΜΕΝΟΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ.
Στα οφέλη που θα αποκομίσει η πόλη περιλαμβάνεται και η ενίσχυση των προωθητικών της ενεργειών με τη δημιουργία μιας σύντομης παρουσίασης των επιτευγμάτων της σε μορφή βίντεο καθώς και η συμμετοχή της στα πλαίσια μιας μεγάλης ευρωπαϊκής τουριστικής εκδήλωσης ή έκθεσης.
Η ανάδειξη της σε Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Έξυπνου Τουρισμού 2024 θα επιτρέψει συνεπώς στην νικήτρια πόλη να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για άλλους τουριστικούς προορισμούς σε όλη την Ευρώπη, να αναδείξει το προφίλ της ως ποιοτικός ταξιδιωτικός προορισμός, προσελκύοντας επισκέπτες και δημιουργώντας οικονομική ανάπτυξη με βιώσιμο τρόπο.
Να υπενθυμίσουμε ότι, παράλληλα, η Θεσσαλονίκη διεκδικεί και έναν ακόμη ευρωπαϊκό τίτλο, αυτόν της «Ευρωπαϊκής Πόλης Αθλητισμού 2024». «Η Θεσσαλονίκη ανεβαίνει κατηγορία και μπαίνει σε όλους τους χάρτες», ανέφερε χαρακτηριστικά, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.