Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Απολογισμός του δημάρχου: «Και τι έκανε 4 χρόνια ο Ζέρβας;» - Δείτε τις απαντήσεις

Ο απολογισμός του Κωνσταντίνου Ζέρβα για τα 4 χρόνια στο δήμο Θεσσαλονίκης σε μια εκτενή παρουσίαση 25 σελίδων – Όλες οι παρεμβάσεις και οι δράσεις που έχουν γίνει στην πόλη

Τον απολογισμό της θητείας του στη θέση του δημάρχου Θεσσαλονίκης έκανε ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, σε μια εκτενή παρουσίαση 25 σελίδων.

Μεταξύ άλλων, στον απολογισμό, ο κ. Ζέρβας αναφέρεται στις παρεμβάσεις της διοίκησής του με αναπλάσεις δρόμων και πάρκων, καθώς επίσης και σε όσα έγιναν για τη σχολική στέγη, το πράσινο, την καθαριότητα στην πόλη, τον αθλητισμό και τον πολιτισμό.

Ο κ. Ζέρβας στο μήνυμά του σχετικά με τον απολογισμό της θητείας του, αναφέρει:

Το 2019 όταν ανέλαβα δήμαρχος αντιμετωπίζαμε μια πολύ συγκεκριμένη πρόκληση. Ο σχηματισμός διοικητικού σχήματος μετά τις εκλογές λόγω της απλής αναλογικής δεν ήταν ούτε εύκολη ούτε δεδομένη εξέλιξη. Κληθήκαμε από την πρώτη ημέρα να συγκεράσουμε απόψεις και οπτικές με στόχο την δημιουργία ενός κατά το δυνατόν συμπαγούς διοικητικού σχήματος και το καταφέραμε.

Οι δυσκολίες όμως δεν περιορίστηκαν μόνο σε αυτό. Λίγους μήνες μετά, η πανδημία έριξε βαριά τη σκιά της σε όλον τον κόσμο και μοιραία επηρέασε και τις υποθέσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης – θυμίζω μάλιστα πως στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα στη χώρα. Μέλημά μας για όλη αυτή την περίοδο ήταν αφενός η προστασία της υγείας των εργαζομένων και αφετέρου η συνέχιση της λειτουργίας του Δήμου χωρίς εκπτώσεις. Με την πολιτικής μας όμως επιδιώξαμε να μην χαθεί χρόνος, να μην χαθεί καμία ευκαιρία, να μην ματαιωθεί τίποτε που ήταν προγραμματισμένο για την πόλη και την εξέλιξή της. Αξιοποιήσαμε όλο αυτό το διάστημα για να σχεδιάσουμε, να εξασφαλίσουμε πόρους και να προχωρήσουμε σημαντικά έργα που είχε και έχει ανάγκη η Θεσσαλονίκη.

Το 2021 ο Δήμος δέχτηκε κυβερνοεπίθεση – μιας και τα συστήματά του – που πλέον ανανεώσαμε και αναβαθμίσαμε – ήταν σχεδόν απαρχαιωμένα. Και εδώ ανταπεξήλθαμε με τις λιγότερες δυνατές συνέπειες για όλους.

Αμέσως μετά ήρθαμε αντιμέτωποι με τον πόλεμο σε ευρωπαϊκό έδαφος, γεγονός που κανείς δεν πίστευε ότι θα ξαναζούσε, με σημαντικές συνέπειες πέραν την ανθρωπιστικής κρίσης. Η ενεργειακή κρίση και ο πληθωρισμός είναι παράγοντες που δυσκολεύουν κάθε πρωτοβουλία καθώς επιβαρύνουν και πολλές φορές ανατρέπουν προϋπολογισμούς.

Μέχρι εδώ τα δύσκολα. Σε αυτά τα τέσσερα χρόνια πετύχαμε πολλά και στις σελίδες αυτού του απολογισμού μπορείτε να δείτε μια πλήρη αποτύπωσή τους.

Βάλαμε την οικονομία της πόλης σε κίνηση. Ο τουρισμός κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα, μεγάλοι ξενοδοχειακοί όμιλοι δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης και η UNESCO μετά από δικές μας προσπάθειες, αναγνώρισε στη Θεσσαλονίκη μια γαστρονομική υπεραξία. Δεν μπορώ να μην αναφερθώ στην οριζόντια μείωση των δημοτικών τελών κατά 30% - απόφαση γενναία – για να στηρίξουμε τοπική οικονομία και κοινωνία σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο περιβάλλον.

Επιλέγουν την πόλη μας πλέον μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες σε τομείς αιχμής, επενδύουν και εγκαθίστανται εδώ δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και νέο εισόδημα.

Διαμορφώσαμε μια συγκεκριμένη πλέον ατζέντα για την πόλη, εξέλιξη καθόλου αυτονόητη αν κοιτάξει κανείς τις προηγούμενες δεκαετίες των διχασμών και των ματαιώσεων. Όλοι πλέον αναφέρονται σε αυτήν και προχωρούν βάσει αυτής. Δώσαμε βαρύτητα στις υποδομές γιατί στόχος μας ήταν και παραμένει η γεφύρωση του χάσματος με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις – η Θεσσαλονίκη υστερούσε σημαντικά σε αυτόν τον τομέα.

Εξασφαλίσαμε πόρους άνω των 200 εκ ευρώ, τρέχουμε το μεγαλύτερο Τεχνικό Πρόγραμμα όλων των εποχών και υλοποιούμε έργα σε κάθε γειτονιά. Σε περιοχές της πόλης που είχαν να δουν έργα του δήμου πάνω από 15 χρόνια. Παράλληλα έχουμε δρομολογήσει εμβληματικές παρεμβάσεις που αλλάζουν το πρόσωπο της Θεσσαλονίκης και ενισχύουν τον ευρωπαϊκό, μεσογειακό και μητροπολιτικό της χαρακτήρα.

Προχωρήσαμε στην ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του δήμου και εξασφαλίσαμε τους πόρους για ένα ακόμη μεγαλύτερο άλμα – την μετατροπή της Θεσσαλονίκης σε smart City.

Όπου χρειάστηκε, ακόμη και σε ζητήματα πέρα και πάνω από τις στενά καθορισμένες αρμοδιότητές μας, δώσαμε μάχη για το συμφέρον της πόλης και των κατοίκων της. Μάχη για το Μετρό, για τον ΟΑΣΘ, για την πρόοδο και επιτάχυνση σημαντικών project όπως αυτά του Μουσείου Ολοκαυτώματος, της ανάπλασης της Δ.Ε.Θ, των νέων γηπέδων των ομάδων μας. Σχεδιάσαμε και εφαρμόζουμε πολιτικές για το στεγαστικό ζήτημα ενώ έχουμε φέρει στο επίκεντρο των πολιτικών μας την κλιματική ουδετερότητα, την βιώσιμη αστική κινητικότητα και την κυκλική οικονομία.

Οι στόχοι μας όμως δεν εξαντλούνται σε αυτά. Παράλληλα με το εν εξελίξει σχέδιό μας, δεσμεύομαι προσωπικά πως θα βελτιώσουμε και τους τομείς στους οποίους πρώτοι εμείς δεν είμαστε ικανοποιημένοι, ανανεώνοντας τις προτεραιότητές μας. Για τη Θεσσαλονίκη του 2030 τίποτε δεν είναι και δεν μπορεί να είναι αρκετό.

Θέλουμε μια πόλη πιο πράσινη, πιο καθαρή, πιο φιλική προς τον πεζό.

Μια πόλη με έντονη οικονομική δραστηριότητα αλλά βελτιωμένες μετακινήσεις, μια πόλη πιο έξυπνη, ενταγμένη παράλληλα σε όλους τους παγκόσμιους και ευρωπαϊκούς χάρτες, με πλεονεκτήματα στον υπαρκτό ανταγωνισμό των πόλεων. Η Θεσσαλονίκη του 2030 μπορεί και πρέπει να είναι ένα ευρωπαϊκό μητροπολιτικό αστικό κέντρο, ένας δεύτερος εθνικός πόλος ανάπτυξης, ορόσημο για τη Μακεδονία, τη βόρεια Ελλάδα αλλά και τη Νοτιανατολική Ευρώπη.

Εμείς έχουμε το σχέδιο, έχουμε τη θέληση και θα το κάνουμε.

Πάνω από όλα είναι η Θεσσαλονίκη.

Μια πόλη Πρωταγωνίστρια.

Συνεχίζουμε μαζί

Δείτε αναλυτικά τον απολογισμό της θητείας του Κωνσταντίνου Ζέρβα παρακάτω: 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ