Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Επί ποδός για την κακοκαιρία - Τα 5 σημεία που θέλουν προσοχή

Σε αυξημένη ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός λόγω της κακοκαιρίας Elias

 *Της Λεμονιάς Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Ετοιμοπόλεμη είναι η Θεσσαλονίκη ενόψει της νέας κακοκαιρίας Elias που θα πλήξει τη χώρα μας.

Οι πρόσφατες καταστροφές που άφησε πίσω της η κακοκαιρία Daniel έχουν οδηγήσει τον κρατικό μηχανισμό σε αυξημένη ετοιμότητα και στην λήψη περισσότερων μέτρων ώστε να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα από τις προβλεπόμενες έντονες βροχές και καταιγίδες.

Στην πόλη μας οι αρμόδιες αρχές έχουν ήδη προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να είναι έτοιμες για κάθε ενδεχόμενο.

Μιλώντας στο «ΤyposThes» ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος του δήμου Θεσσαλονίκης για δράσεις που αφορούν την Πολιτική Προστασία κ. Βασίλης Μωυσίδης σημείωσε πως «δίνεται έμφαση σε πέντε σημεία τα οποία συνήθως έχουν πρόβλημα όταν σημειώνονται έντονες βροχοπτώσεις. Συγκεκριμένα

α) στην Πλατεία Δημοκρατίας στα δικαστήρια όπου κατεβαίνει συχνά μεγάλος όγκος νερού από την οδό Λαγκαδά,

β) στην πλατεία ΧΑΝΘ όπου κατεβαίνει νερό από την Εθνικής Αμύνης,

γ) στην Δωδεκανήσου στην προέκτασή της στο λιμάνι, όπου μπορεί να υπάρξουν λιμνάζοντα ύδατα λόγω έργων,

δ) στην Γέφυρα Αγίων Πάντων που φερτά αντικείμενα μπορεί να φράξουν τις σχάρες

και ε) στην Βενιζέλου εκεί που ήταν τα έργα του μετρό, όμως πλέον εκεί δεν είναι και τόσο έντονο το φαινόμενο».

Ήδη τα αρμόδια συνεργεία του δήμου Θεσσαλονίκης έχουν προβεί στους απαραίτητους καθαρισμούς ώστε να διασφαλιστεί πως θα υπάρχει ανεμπόδιστη ροή των υδάτων προς τις σχάρες. «Εμείς ως πολιτική προστασία διαφυλάσσουμε ότι θα είναι καθαρές οι σχάρες οβρίων υδάτων σε όλο το οδικό δίκτυο του δήμου ώστε να απορροφηθούν όσο το δυνατό γρηγορότερα μεγάλες ποσότητες νερού», εξήγησε.

Όπως είπε, ειδικά για την περίπτωση της οδού Αγίων Πάντων, μπορεί ως μέτρο προστασίας να κλείσει και ο δρόμος στο σημείο της γέφυρας, κοντά στον ΟΣΕ, σε συνεννόηση πάντα με την Τροχαία και με στόχο να αποφευχθούν τυχόν εγκλωβισμοί οδηγών ή/και αυτοκινήτων.

Παράλληλα ανέφερε ότι: «η πολιτική προστασία θα εκδώσει δελτία τύπου εφόσον χρειαστεί ώστε να ενημερωθούν οι πολίτες να μην μετακινούνται αν δεν υπάρχει ανάγκη και αν υπάρχει να ενημερώνουν την υπηρεσία μας ώστε να συνδράμουμε όπου μπορούμε».

Έντονες βροχοπτώσεις στη χώρα

Το σκηνικό του καιρού άλλαξε ήδη από χθες. Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές εκδηλώθηκαν κυρίως στη Θεσσαλία, καθώς και στη δυτική Μακεδονία, τα δυτικά τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας και την κεντρική Στερεά. Πρόσκαιρα επηρεάστηκαν το Ιόνιο, η Ήπειρος, η δυτική Στερεά και η βόρεια Πελοπόννησος. Σημειώνεται ότι στη Θεσσαλία τα μεγαλύτερα ύψη βροχής σημειώθηκαν στους νομούς Καρδίτσας και Τρικάλων καθώς και στα δυτικά και βόρεια του νομού Λάρισας.

Σήμερα, Τρίτη βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές προβλέπονται στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά (πλην της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης) και προς τις βραδινές ώρες στις Σποράδες και τη βόρεια Εύβοια. Στη Θεσσαλία τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στους νομούς Καρδίτσας, Τρικάλων, Μαγνησίας και στα νότια τμήματα του νομού Λάρισας.

Την Τετάρτη (27-09-2023) σε όλη σχεδόν τη χώρα προβλέπονται βροχές, ενώ καταιγίδες τοπικά ισχυρές θα εκδηλωθούν στο Ιόνιο, την ηπειρωτική χώρα (κυρίως στη Θεσσαλία, τη Στερεά και την Πελοπόννησο), τις Σποράδες, την Εύβοια, τη δυτική Κρήτη και πιθανώς στις δυτικές Κυκλάδες. Επισημαίνεται ότι στη Θεσσαλία τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στο νομό Καρδίτσας και στα ανατολικά τμήματα του νομού Μαγνησίας.

Την Πέμπτη (28-09-2023) σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Έως το μεσημέρι τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στις Σποράδες, τη Μαγνησία, τη βόρεια Εύβοια, και τα βορειοανατολικά τμήματα της Στερεάς.

Στο μεταξύ, το μεσημέρι της Κυριακής πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία με τη συμμετοχή του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, του υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκου Πιερρακάκη, του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Οικονόμου, του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη, της υπουργού Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας Σοφίας Ζαχαράκη, της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Ειρήνης Αγαπηδάκη, του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελου Τουρνά, του υφυπουργού Υποδομών & Μεταφορών-Τομέας Υποδομών Νικόλαου Ταχιάου, του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κωνσταντίνου Αγοραστού και των δημάρχων όλων των περιοχών που επλήγησαν από τις πρόσφατες πλημμύρες. Επίσης, συμμετείχαν εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και της ΕΜΥ και ομάδα μετεωρολόγων.

Αντικείμενο της σύσκεψης η ανάλυση των επικαιροποιημένων επιστημονικών δεδομένων και οι προπαρασκευαστικές ενέργειες που υλοποιούνται για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας, η οποία ξεκίνησε χθες και θα επηρεάσει σχεδόν το σύνολο της χώρας, μεταξύ των οποίων και τις περιοχές που επλήγησαν από τον «Daniel».

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ελήφθη η απόφαση από τη Δευτέρα έως και την Τετάρτη να μη λειτουργήσουν κατά περίπτωση οι δημόσιες υπηρεσίες και τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Ενόψει των επικείμενων βροχοπτώσεων στις ήδη επιβαρυμένες περιοχές έχει τεθεί σε αυξημένη ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός, ενώ ταυτόχρονα συνεργεία της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης πραγματοποιούν καθαρισμούς (ποταμοί, ρέματα, φρεάτια) και εργάζονται για την αποκατάσταση των αναχωμάτων.

Συγκεκριμένα:

Από το Πυροσβεστικό Σώμα βρίσκονται ήδη στην περιοχή και επιχειρούν 650 πυροσβέστες και 140 οχήματα. Επιπλέον, το Πυροσβεστικό Σώμα έχει ενισχύσει τις δυνάμεις του στη Θεσσαλία με προσωπικό, οχήματα, λέμβους και δυνάμεις της ΕΜΑΚ από την Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, την Ήπειρο και τη Στερεά Ελλάδα, και έχει δημιουργήσει 3 Σταθμούς Βάσης:

   1. Σταθμός Βάσης ΒΙ.ΠΕ Λάρισας (Λίμνη Κάρλα)

   2. Σταθμός Βάσης Κόμβου Δέλτα (κομβικό σημείο στο οδικό δίκτυο για Τρίκαλα, Καρδίτσα και Σοφάδες)

   3. Σταθμός Βάσης Κόμβου Προαστείου.

* Η ΕΛΑΣ είναι σε ετοιμότητα στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας με 1639 αστυνομικούς και 766 οχήματα.

* Σε ετοιμότητα και οι Ένοπλες Δυνάμεις. Ήδη επιχειρούν και είναι σε ετοιμότητα 70 άτομα της Ζ' ΜΑΚ με 10 λέμβους και τον απαιτούμενο εξοπλισμό, 2 Λόχοι (120 άτομα) με 24 λέμβους, 108 χειριστές μέσων, 19 πολιτικοί μηχανικοί, και 1 αξιωματικός υγειονομικού- κτηνιατρικού. Από χερσαία μέσα βρίσκονται στην περιοχή 3 τεθωρακισμένα οχήματα, 11 οχήματα γενικής χρήσης, 3 προωθητές 3 φορτωτές και 1 ισοπεδωτής γαιών, 3 ειδικά οχήματα με εξοπλισμό απολύμανσης, 3 εκσκαφείς τάφρων, 7 ανατρεπόμενα οχήματα, 7 ρυμουλκά, 12 επιπλέον λέμβοι, 2 λεωφορεία και 1 μηχάνημα εξυγίανσης ύδατος, ενώ οι δυνάμεις θα ενισχυθούν περαιτέρω με 14 φορτωτές και 14 ανατρεπόμενα, καθώς και 4 πυλώνες φωτισμού με διπλά πληρώματα, προκειμένου να μπορούν να εργάζονται και τη νύχτα. Σε ετοιμότητα είναι 6 εναέρια μέσα και 3 πλοία από το Πολεμικό Ναυτικό. Τέλος, σε εγρήγορση είναι το σύνολο του προσωπικού του Σχεδίου «Ξενοκράτης».

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Απάτη «μαμούθ» 645 εκατ. ευρώ στη βιομηχανία κάνναβης
Στην εξιχνίαση ενός από τα μεγαλύτερα σχήματα Πόντσι στην ιστορία, μια «πυραμίδα» επενδυτών που δρούσε στον τομέα της κάνναβης, προχώρησαν πριν από...
Απάτη «μαμούθ» 645 εκατ. ευρώ στη βιομηχανία κάνναβης