Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Επίσκεψη Τζιτζικώστα σε ΕΚΑΒ Κεντρικής Μακεδονίας και ΑΧΕΠΑ (ΦΩΤΟ)

Σε έργα της περιφέρειας για τη δημόσια υγεία και σε εκδήλωση για την τρίτη ηλικία βρέθηκε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας

Το ΕΚΑΒ Κεντρικής Μακεδονίας και το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ επισκέφτηκε ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης "Αλληλεγγύη", Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ενώ συμμετείχε και στη μεγάλη εκδήλωση εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Τρίτης Ηλικίας, που πραγματοποιήθηκε από τα ΚΑΠΗ Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Τζιτζικώστας επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις του ΕΚΑΒ στην Πυλαία Θεσσαλονίκης και συζήτησε με τη διοίκηση και εργαζόμενους για την ενίσχυση του φορέα και για τις πολύτιμες υπηρεσίες που παρέχει στους κατοίκους της Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο επικεφαλής της "Αλληλεγγύης" είχε την ευκαιρία να επιθεωρήσει τα 15 πλήρως εξοπλισμένα ασθενοφόρα με τα οποία εξόπλισε το ΕΚΑΒ η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και μέσα που παρείχε η Περιφέρεια στα πληρώματα του ΕΚΑΒ στη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης με την πανδημία του κορωνοϊού, τα οποία παραμένουν ασπίδα προστασίας για το προσωπικό και διευκολύνουν πλέον το καθημερινό τους έργο.

Όπως τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας, απευθυνόμενος στο προσωπικό και τη διοίκηση του ΕΚΑΒ Κεντρικής Μακεδονίας, "όλα αυτά τα χρόνια ενισχύουμε τη δημόσια υγεία με κάθε τρόπο. Πέρα από τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας, τα οποία εξοπλίσαμε στο σύνολό τους με τα πλέον σύγχρονα ιατροτεχνολογικά μέσα και μηχανήματα και τα στελεχώσαμε με το αναγκαίο επικουρικό προσωπικό, μεγάλο βάρος της προσπάθειάς μας για παροχή σύγχρονων υγειονομικών υπηρεσιών σε όλους τους συμπολίτες μας έπεσε στο ΕΚΑΒ. Διότι όλοι εσείς, διασώστες, τραυματιοφορείς, γιατροί και εργαζόμενοι, είστε πάντα στην πρώτη γραμμή της παροχής βοήθειας στον πολίτη, την ώρα που την έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ. Στη διάρκεια της πανδημίας, όταν εσείς μας είχατε ανάγκη, ήμασταν στο πλευρό σας, παρέχοντας τα απαραίτητα μέσα προστασίας σας και διευκολύνοντας το έργο σας. Ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός, από απινιδωτές, φιάλες οξυγόνου και οξύμετρα, μέχρι lifepacks και καθίσματα μεταφοράς ασθενών με ερπύστριες, αλλά και μέσα ατομικής προστασίας και αναλώσιμα, όπως και υπηρεσίες απολύμανσης των ασθενοφόρων ήταν η δική μας συνεισφορά προς όλους εσάς. Και αφουγκραζόμενοι τις πάγιες ανάγκες του ΕΚΑΒ στην Κεντρική Μακεδονία προχωρήσαμε στην προμήθεια 15 σύγχρονων ασθενοφόρων, που πληρούν όλες τις προδιαγραφές, για τη βασική υποστήριξη ζωτικών λειτουργιών και τη διακομιδή ασθενών. Ασθενοφόρα, που ήδη έχουν σώσει δεκάδες ζωές συμπολιτών μας και είναι πλήρως εξοπλισμένα, καλύπτοντας τις όποιες έκτακτες ανάγκες παρουσιαστούν και διευκολύνοντας το έργο των πληρωμάτων. Θέλω από καρδιάς να σας ευχαριστήσω για τις πολύτιμες υπηρεσίες που παρέχετε σε όλους εμάς, για την αυταπάρνησή σας και για την απαράμιλλη αίσθηση καθήκοντος που αποδείξατε ότι έχετε. Και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι και τα επόμενα χρόνια θα στηρίξουμε τις προσπάθειές σας, επειδή είστε κρίσιμος κρίκος στην αλυσίδα της δημόσιας υγείας, επειδή είστε η πρώτη γραμμή της υποστήριξης κάθε πολίτη σε κάθε δύσκολη στιγμή του. Προχωράμε μαζί και τα επόμενα χρόνια, με εμπιστοσύνη και αλληλεγγύη".

Στη συνέχεια ο κ. Τζιτζικώστας επισκέφτηκε το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και συγκεκριμένα την Β' Παιδιατρική Κλινική, όπου η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας χρηματοδοτεί ένα σπουδαίο έργο για την αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου.

"Έπειτα από αίτημα του νοσοκομείου και του τμήματος Παιδιατρικής και Εφηβικής Αιματολογίας – Ογκολογίας της Β' Παιδιατρικής Κλινικής του ΑΠΘ στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, ως διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εγκρίναμε την επιχορήγηση για την ανάπτυξη μιας πιλοτικής εφαρμογής λογισμικού, προκειμένου ασθενείς με νεοπλασματικές ασθένειες, παιδιά και έφηβοι, να μπορούν να δεχτούν απομακρυσμένη παρακολούθηση και βοήθεια, αλλά και εξατομικευμένη διαχείριση. Για όσους δεν γνωρίζουν το έργο ζωής της συγκεκριμένης μονάδας, να ενημερώσω ότι εδώ θεραπεύονται κάθε χρόνο περί τα 30 με 40 περιστατικά καρκίνου και στα εξωτερικά ιατρεία της μονάδας παρακολουθούνται για πέντε με δέκα χρόνια μετά τη θεραπεία τους περίπου 200 παιδιά και έφηβοι. Αυτά τα παιδιά και οι έφηβοι παρακολουθούνται παράλληλα από τον παιδίατρό τους, ενώ ανάλογα με την κακοήθεια και τη θεραπεία παρακολουθούνται από πολλές άλλες ειδικότητες γιατρών. Το δε τμήμα διατηρεί επικοινωνία με τους ασθενείς, τους γονείς και τους εξωτερικούς ιατρούς, ώστε να πετύχει τη μακροχρόνια παρακολούθηση των παιδιών και των εφήβων, μέχρι σήμερα με τις παραδοσιακές μεθόδους. Εδώ ερχόμαστε εμείς, χρηματοδοτώντας ως Περιφέρεια την πιλοτική εφαρμογή του νέου λογισμικού, ώστε η φροντίδα που δέχονται οι ασθενείς να έχει διάρκεια και να είναι η βέλτιστη, καθώς η πλειοψηφία των ασθενών παρακολουθείται ενεργά για περισσότερα από δέκα χρόνια μετά τη διάγνωση και τη θεραπεία. Είναι άλλη μια έμπρακτη απόδειξη ότι στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας όλα αυτά τα χρόνια μετατρέπουμε τους απρόσωπους ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους σε μετρήσιμο έργο για όλους τους συμπολίτες μας. Η ενίσχυση και βελτίωση των υπηρεσιών της δημόσιας υγείας είναι απόλυτη προτεραιότητα για εμάς. Η αλληλεγγύη είναι αυτή που μας ενώνει στην Κεντρική Μακεδονία. Δυναμώνοντας το δημόσιο σύστημα υγείας, δυναμώνουμε τη Μακεδονία. Και σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που σώζουν ζωές ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε ο μεγαλύτερος συμπαραστάτης τους. Η συγκεκριμένη άλλωστε ενίσχυση στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ είναι μία από τις εκατοντάδες πράξεις που υλοποιήσαμε και υλοποιούμε όλα αυτά τα χρόνια στη διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, για να αποκτήσουμε καλύτερες υγειονομικές υπηρεσίες προς όλους τους συμπολίτες μας, καλύτερα νοσοκομεία και κέντρα υγείας, καλύτερη πρόληψη, καλύτερη περίθαλψη, τις πλέον σύγχρονες θεραπείες. Εδώ, στο ΑΧΕΠΑ μόνο, έχουμε κατασκευάσει τη νέα πτέρυγα χειρουργείων και αναβαθμίσαμε την Τράπεζα Οφθαλμών και την Πυρηνική Ιατρική. Κι έχουμε ακόμα πολλά να κάνουμε τα επόμενα χρόνια, με την εμπιστοσύνη σας", επισήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Τζιτζικώστας.

Επίσης, ο επικεφαλής της "Αλληλεγγύης" συμμετείχε στη μεγάλη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Πάρκο Νέας Ελβετίας, με τη συμμετοχή μελών των ΚΑΠΗ από όλη τη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Τζιτζικώστας είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους συμπολίτες μας της τρίτης ηλικίας, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Τρίτης Ηλικίας, για μια σειρά από ζητήματα ενδιαφέροντός τους, αλλά και για τις υπηρεσίες που τους παρέχουν τα ΚΑΠΗ, τις κοινωνικές δομές και την υγειονομική φροντίδα τους.

Όπως τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας, "οι συμπολίτες μας της τρίτης ηλικίας δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως απόμαχοι της ζωής, αλλά ως ενεργοί πολίτες, οι οποίοι προσφέρουν στην κοινωνία και μάλιστα ουσιαστικά. Η σύνταξη είναι η έναρξη μιας νέας περιόδου στη ζωή μας. Δεν είναι αποστρατεία, δεν είναι περιθωριοποίηση. Και τα ΚΑΠΗ απέδειξαν ότι είναι δομές, που προσφέρουν στους ηλικιωμένους συμπολίτες μας πολύτιμες υπηρεσίες, κρατώντας τους ενεργούς. Σήμερα τα άτομα τρίτης ηλικίας είναι στυλοβάτες των νοικοκυριών, υποστηρίζοντας τα οικονομικά τους και την καθημερινή λειτουργία τους, έχουν κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και η συνεισφορά τους στην πρόοδο της κοινωνίας είναι θεμελιώδης. Γι' αυτό και όλα αυτά τα χρόνια στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχουμε επενδύσει στις κοινωνικές δομές που προσφέρουν υπηρεσίες στα άτομα της τρίτης ηλικίας, έχουμε αναλάβει πρωτοβουλίες και είμαστε κοντά στην τρίτη ηλικία, με πράξεις, με έργο, με δράσεις, ενισχύοντας τις δομές υποστήριξης και φροντίδας, τα ΚΑΠΗ, τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, αξιοποιώντας ευρωπαϊκά προγράμματα και πόρους, ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των μεγαλύτερων σε ηλικία συμπολιτών μας. Έχετε ακόμα πολλά να προσφέρετε κι έχουμε κι εμείς ακόμα περισσότερα να σας προσφέρουμε τα επόμενα χρόνια. Πέρα από τις δεκάδες υποδομές που έχουμε χρηματοδοτήσει και δημιουργήσει σε όλη την Κεντρική Μακεδονία και αφορούν στη στήριξη των ηλικιωμένων συμπολιτών μας ήδη μέσα από το νέο ΕΣΠΑ υποστηρίζουμε τη συνέχιση της λειτουργίας τους και για τα επόμενα χρόνια, έχοντας διασφαλίσει όλους τους αναγκαίους πόρους. Σε αυτό το δρόμο θα συνεχίσουμε για να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο την ποιότητα ζωής των ατόμων της τρίτης ηλικίας, για να ανταποκριθούμε ακόμα καλύτερα στις νέες ανάγκες που υπαγορεύει ο σύγχρονος τρόπος ζωής και οι προκλήσεις των εποχών. Χτίσαμε μια μοναδική σχέση εμπιστοσύνης όλα αυτά τα χρόνια μεταξύ μας, η οποία είναι η βάση για το επόμενο βήμα μας, μόνο μπροστά".

Ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε και σε σειρά έργων, δράσεων και πρωτοβουλιών που ανέλαβε για τα άτομα της τρίτης ηλικίας η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Μεταξύ άλλων:

-Υποστήριξη της λειτουργίας όλων των ΚΑΠΗ και των ΚΗΦΗ στις επτά Περιφερειακές Ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας.

-Δημιουργία και υποστήριξη της "Φροντίδας Παπαγεωργίου – Στέγη Φροντίδας Ατόμων Τρίτης Ηλικίας" που λειτουργεί η Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως στο Φίλυρο.

-"Κλικ Ζωής": πρόγραμμα που παρέχει υπηρεσίες υποβοήθησης αυτόνομης διαβίωσης και ασφαλούς γήρανσης σε 3.000 ηλικιωμένους, το οποίο πρώτη στη χώρα υλοποίησε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με Κέντρο 24ωρης παρακολούθησης και τηλεφωνικής υποστήριξης, αλλά και με διαρκή παρακολούθηση και τηλεειδοποίηση των ηλικιωμένων, μέσω ειδικών συσκευών.

-Εφαρμογή "Health Yes!" για smartphones και tablets, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου Mobile Age, που έδωσε τη δυνατότητα σε ηλικιωμένους που χρησιμοποιούν κινητές συσκευές να έχουν εξατομικευμένη πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες και ανοιχτά δεδομένα.

-Ψηφιακός γραμματισμός 600 ατόμων τρίτης ηλικίας, σε συνεργασία με το ΝΟΗΣΙΣ.

-Στρατηγική και σχέδιο δράσης για την εφαρμογή της κοινωνικής καινοτομίας στην ολοκληρωμένη φροντίδα υγείας των ηλικιωμένων.

-Δράσεις, όπως τα προγράμματα για την ενεργό γήρανση και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων τρίτης ηλικίας, ενημερωτικές ημερίδες για την κακοποίηση των ηλικιωμένων, για την άνοια και για την προστασία από τα κουνούπια.

Δείτε παρακάτω στη gallery του TyposThes, τις φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΥΡΕΤΕ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΥΡΕΤΕ ΔΕΞΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ