Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Τέλος το «κουφάρι» του ΦΙΞ – Αποκτά νέα ζωή με μεγάλη επένδυση

Για ένα σπουδαίο αναπτυξιακό έργο έκανε λόγο ο πρωθυπουργός μιλώντας απόψε σε εκδήλωση της Dimand για την παρουσίαση του μεγάλου πρότζεκτ

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Το πρώτο τρίμηνο του 2027 εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί η μεγάλη επένδυση της εταιρείας Dimand στη δυτική Θεσσαλονίκη για την "αναγέννηση" των εμβληματικών πρώην εγκαταστάσεων της ζυθοποιίας ΦΙΞ, ενός κτιρίου κοσμήματος, που είχε αφεθεί να ρημάζει για χρόνια αποτελώντας ένα βιομηχανικό «κουφάρι».

«Ελπίζουμε του χρόνου τέτοια εποχή να έχουμε ένα ενεργό εργοτάξιο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Ανδριόπουλος, CEO της Dimand, μιλώντας απόψε το βράδυ στη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του παλιού εργοστασίου με τα χαρακτηριστικά κόκκινα τούβλα, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, για την παρουσίαση του πρότζεκτ.

H μελετητική περίοδος και οι λεπτομέρειες γύρω από το έργο εκτιμάται ότι θα χρειαστούν εννέα έως 12 μήνες.

Μητσοτάκης: «Η Θεσσαλονίκη έχει δυο πνεύμονες»

Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του τόνισε ότι «πρέπει η Θεσσαλονίκη να σταματήσει να αναπνέει με έναν πνεύμονα, έχει δύο και ο δεύτερος είναι η δυτική Θεσσαλονίκη» και επεσήμανε τη σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση στις δυτικές συνοικίες «παραμελημένες εδώ και πολλές δεκαετίες αλλά με τον πιο νεανικό πληθυσμό». Αναφέρθηκε στις δράσεις που έχουν δρομολογηθεί για τη δυτική Θεσσαλονίκη σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την περιφέρεια, όπως το νέο Μουσείο Ολοκαυτώματος που θα αρχίσει να κατασκευάζεται το 2024, το μητροπολιτικό πάρκο Παύλου Μελά, το στρατόπεδο Γκόνου, η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, την οργάνωση της άτυπης βιομηχανικής συγκέντρωσης του Καλοχωρίου κ.ά. «Αυτή είναι η Θεσσαλονίκη την οποία οραματίζομαι, ως βουλευτής πια Α΄ Θεσσαλονίκης και όντας πια υπόλογος απέναντί σας», δήλωσε ο Πρωθυπουργός.

mitsotakis-fix.jpg

Σχετικά με την επένδυση της Dimand έκανε λόγο για ένα σπουδαίο αναπτυξιακό έργο για την πόλη της Θεσσαλονίκης αλλά και της χώρας.

mitsotakis-fix.jpg

«Κάθε φορά που έρχομαι στη Θεσσαλονίκη για τη ΔΕΘ επιλέγω να μείνω δυτικά και κάθε φορά που περνούσα μπροστά από αυτό το εμβληματικό, εγκαταλελειμμένο κτήριο, σκεφτόμουν πότε θα βρεθεί κάποιος να αντιληφθεί την τεράστια αναπτυξιακή ευκαιρία που υπάρχει στον χώρο που βρισκόμαστε σήμερα» είπε χαρακτηριστικά.

«Το έργο αυτό θα απορροφήσει εκατοντάδες εκατομμύρια συνολικά σε επενδύσεις, μαζί με το εξαιρετικά οραματικό έργο του HUB 26, το πρώτο βιοκλιματικό επιχειρηματικό πάρκο. Θα δημιουργήσει πολλές νέες θέσεις εργασίας, θα μπορέσει να δώσει μία διέξοδο επαγγελματική αλλά και ένα νέο πνεύμονα πολιτισμού, ψυχαγωγίας στην πόλη της Θεσσαλονίκης», σημείωσε κατά τον χαιρετισμό του ο Πρωθυπουργός.

«Βρισκόμαστε στην αρχή ακόμη μιας λαμπρής πορείας για τη Θεσσαλονίκη, θα είμαστε αρωγοί, ευχόμαστε και ενθαρρύνουμε τους επενδυτές να δουν τις μεγάλες ευκαιρίες που υπάρχουν στην πόλη, να επενδύσουν περισσότερο, είπε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης.

«Η Δυτική Θεσσαλονίκη αλλάζει»

Τα χρόνια αυτά η Δυτική Θεσσαλονίκη αλλάζει, τόνισε από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας αναφέροντας και αυτός μερικά από τα μεγάλα πρότζεκτς που βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιοχή. Η ΠΚΜ υλοποιεί το μεγαλύτερο αναπτυξιακό πρόγραμμα που έχει γίνει ποτέ στην περιοχή, όπως είπε. Μεταξύ αυτών και το νέο κτίριο της Περιφέρειας που βρίσκεται στην ίδια «γειτονιά» και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα βιοκλιματικά κτίρια της χώρας.

lsopig5w.jpeg

Για την ανάπλαση και αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου που οραματίστηκε και θα υλοποιήσει η Περιφέρεια, είπε ότι θα αποτελέσει το νέο brand name της πόλης μας και σήμερα είμαστε στη φάση που περιμένουμε την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για να ξεκινήσει αυτό το έργο.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας χαρακτήρισε  ως «next big thing» τη Δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης, σημειώνοντας ότι υπάρχει προοπτική στην περιοχή και «χρυσό» μέλλον. Το έχουμε δει και δουλεύουμε μεθοδικά γι αυτό επεσήμανε, μεταξύ άλλων.

vaoi06kg.jpeg

«Εδώ σε αυτό το σημείο χτυπάει η καρδιά της Θεσσαλονίκης του μέλλον όπως είπε, εκφράζοντας την ελπίδα να αποτελέσει η επένδυση της Dimand το εναρκτήριο λάκτισμα  για μια νέα περίοδο επενδύσεων. Η Θεσσαλονίκη, όπως είπε κουράστηκε να βλέπει εγκαταλειμμένα κουφάρια μέσα στον αστικό ιστό της. «Αυτό που σε άλλες χώρες μετατράπηκε σε πλούτο, πρέπει να γίνει και σε εμάς […] Η ανάπλαση αυτή σηματοδοτεί  μια αλλαγή σελίδας και δίνει νέα δυναμική στη Θεσσαλονίκη». Είναι μια αφορμή για ένα total remake της ευρύτερης περιοχής της δυτικής Θεσσαλονίκης, όπως τόνισε λέγοντας πως προσωπικά ο ίδιος την βλέπει ως ένα κάλεσμα προς τον επιχειρηματικό κόσμο όχι μόνο της Ελλάδας να επενδύσει στην πόλη μας.

Και ο μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας μίλησε για τις προοπτικές και τις δυνατότητες ανάπτυξης της Δυτικής Θεσσαλονίκης ζητώντας ισόρροπη ανάπτυξη της πόλης. «Επιτέλους αρχίζει να γίνεται κατανοητό ότι η πόλη δεν αρχίζει στην πλατεία Αριστοτέλους και τελειώνει στο Μέγαρο Μουσικής», είπε χαρακτηριστικά.  Χαιρετίζοντας τη συγκεκριμένη επένδυση είπε ότι τα νεκρά κουφάρια ζωντανεύουν.

Σχετικά με την ανάπλαση του πρώην ΦΙΞ

Ο κ. Ανδριόπουλος έκανε λόγο για ένα από τα σημαντικότερα, αν όχι το σημαντικότερο μνημείο βιομηχανικής κληρονομιάς της χώρας, το οποίο μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης θα πάρει νέα «ζωή». Το επενδυτικό σχέδιο για τον εμβληματικό χώρο, ύψους 180 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο παρουσίασε ο Διευθύνων Σύμβουλος και Αντιπρόεδρος της Dimand, προβλέπει τη δημιουργία συγκροτήματος μεικτών χρήσεων

Η αναστήλωση του συγκροτήματος κτισμάτων περίπου 50.000 τ.μ.δε θα είναι εύκολη υπόθεση καθώς βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση, μένοντας έρημο για 40 χρόνια. Πολλά σημαντικά στοιχεία του όπως τα καζάνια, η τούβλινη όψη, οι καμάρες και τα όμορφα παράθυρα θα αναδειχθούν με τη νέα ανάπλαση ενώ τα νέα κτίρια που θα κατασκευαστούν θα βρίσκονται σε «διάλογο» με τα παλιά διατηρητέα κτίρια που θα προστατευθούν.

Το συγκρότημα θα περιλαμβάνει χώρους για επαγγελματικές, εμπορικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες, κατοικίες και χώρους πολιτισμού, σε έκταση 23 στρεμμάτων.

fix-ekdilwsi2_2.jpg

O κ. Ανδριόπουλος

Παράλληλα, από την απέναντι πλευρά του δρόμου, βρίσκεται σε εξέλιξη  μια ακόμη επένδυση της Dimand, η κατασκευή του πρώτου  βιοκλιματικού επιχειρηματικού πάρκου της Β. Ελλάδος, του Hub26, ενός συγκροτήματος γραφείων που θα αποτελείται από τέσσερα μπλοκ με δύο επίπεδα κοινόχρηστων υπόγειων χώρων στάθμευσης και βοηθητικών χώρων και το οποίο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί του χρόνου τον Ιούνιο. Το συγκεκριμένο συγκρότημα θα «συνομιλεί» με το ΦΙΞ με το τούβλο να χρησιμοποιείται ως συνδετικό στοιχείο.  

Στο συγκρότημα του ΦΙΞ μπαίνοντας κανείς θα βλέπει μια μεγάλη ανοιχτή πλατεία, με μικτές χρήσεις ανοιχτές σε όλους  η οποία στόχος είναι να αποτελεί πόλο έλξης για τους ανθρώπους θα εργάζονται θα μένουν και θα κινούνται στην περιοχή.

fix-ekdilwsi2.jpg
fix-ekdilwsi2_3.jpg
fix.jpg
fix-ekdilwsi_8.jpg

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΥΡΕΤΕ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΥΡΕΤΕ ΔΕΞΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σκυλακάκης: Εκ του πονηρού οι αντιδράσεις για τα πράσινα τιμολόγια για ρεύμα
Το «πράσινο» τιμολόγιο δεν πλήττει τον ανταγωνισμό πλήττει εκείνους που δεν θέλουν τον ανταγωνισμό, δήλωσε ο Θ. Σκυλακάκης
Σκυλακάκης: Εκ του πονηρού οι αντιδράσεις για τα πράσινα τιμολόγια για ρεύμα