Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ένα «σπίτι» για το βορειοελλαδικό κρασί άνοιξε στη Θεσσαλονίκη

Εγκαινιάστηκε το «The Wine Hub», της Ένωσης «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος»

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Το «The Wine Hub», το «σπίτι του κρασιού», ένα όνειρο ετών για τους Οινοποιούς Βορείου Ελλάδος έγινε πραγματικότητα.  Ο νέος, ολόφρεσκος χώρος ενημέρωσης και διάδοσης της οινικής κουλτούρας, άνοιξε πρόσφατα τις πόρτες του στο οινόφιλο κοινό, στην οδό Ολυμπίου Διαμαντή 2, στη Θεσσαλονίκη  και είναι έτοιμος να φιλοξενήσει μοναδικές εκδηλώσεις.

«Αυτός ο χώρος δημιουργήθηκε με σκοπό να αποτελέσει ένα σημείο αναφοράς για το κρασί στην πόλη αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Θέλουμε να λειτουργεί ως information desk, να πληροφορεί δηλαδή τους επισκέπτες και το κοινό για τα επισκέψιμα οινοποιεία των Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδας, όπως είπε μιλώντας στον «ΤyposThes» η διευθύντρια της Ένωσης «Οινοποιοί  Βορείου Ελλάδος», Αλεξάνδρα Ανθίδου.

wine-hub1.jpg

Παράλληλα, στο χώρο αυτόν θα πραγματοποιούνται μικρές, θεματικές, γευσιγνωσίες. Ήδη έχει γίνει ένας προγραμματισμός εκδηλώσεων μέχρι το τέλος του χρόνου, με την πρώτη να πραγματοποιείται αυτήν τη Δευτέρα, 9 Οκτωβρίου, με το πολύ συναρπαστικό και διαφορετικό θέμα του συνδυασμού της μουσικής και του κρασιού!

Συγκεκριμένα, η ομάδα της Soundpear διεξάγει βασική έρευνα στην πολυαισθητηριακή αντίληψη για να εντοπίσει συσχετίσεις μεταξύ ήχων και γεύσεων / αρωμάτων. Στη συνέχεια, χρησιμοποιεί αυτήν τη γνώση προκειμένου να δημιουργήσει πρωτότυπη μουσική, που να ταιριάζει με το οργανοληπτικό προφίλ του εκάστοτε κρασιού.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί 20:00 με 22:00 (Τιμή εισιτηρίου: 25,00€/ άτομο). Οι συμμετέχοντες θα γευθούν συνολικά 8 οίνους των «Οινοποιών Βορείου Ελλάδος» και μέσω διασκεδαστικών κουίζ και ηχο-αρωματικών αντιστοιχίσεων θα επιλέξουν  την ιδανική μελωδία που τους ταιριάζει. Για τη συμμετοχή είναι απαραίτητη η κράτηση θέσης.

Έρχονται τα ΒορΟινά στην αγορά Μοδιάνο

Στο μεταξύ, πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες για την πλέον  δημοφιλής οινική εκδήλωση στην Ελλάδα «Τα ΒορΟινά», τα οποία  για πρώτη φορά φέτος μεταφέρονται μέσα στην Agora Modiano στη Θεσσαλονίκη και μας προσκαλούν σε μία ανεπανάληπτη γευσιγνωσία.

Ειδικότερα, το ραντεβού έχει δοθεί για την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 18.00-20.00 και 20.00-22.00. Όπως κάθε φορά, έτσι και φέτος στα ΒορΟινά οι επισκέπτες τους θα έχουν τη δυνατότητα, με την περιήγησή τους στα τραπέζια των Οινοποιών, να γευτούν τον πλούτο του αμπελώνα της Βόρειας Ελλάδας και των ποικιλιών που καλλιεργούνται εκεί, στον μοναδικό αυτό γεωφυσικό ανάγλυφο χάρτη της χώρας.

Η εκδήλωση «ΒορΟινά» πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη στη 1 Φεβρουαρίου 2004, με την ευκαιρία του εορτασμού του Αγίου Τρύφωνα, προστάτη των αμπελουργών. Φέτος διοργανώνεται για 20η φορά (Είσοδος: 10 ευρώ με δώρο το ποτήρι γευσιγνωσίας. Εισιτήρια πωλούνται μέσω viva).

Μετά τα ΒορΟινά, ακολουθεί την 1η Νοεμβρίου, η Παγκόσμια Ημέρα Ξινόμαυρου, στις 12/11/2023 η Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού με εκδηλώσεις στα οινοποιεία των Δρόμων του Κρασιού Βορείου Ελλάδος, στις  21-22/11/2023- Σεμινάριο Οίνου στο Βελβεντό Κοζάνης, στις 4-5/12/2023 Σεμινάριο οίνου για επαγγελματίες και καταναλωτές, ενώ στις 11 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθούν τα ιδιαίτερα και λαμπερά ΒΟΡΟΙΝΑ Χριστουγέννων στο Electra Palace Θεσσαλονίκης.

Ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά για το κρασί

Με τον τρύγο να συνεχίζεται σε περιοχές της Β. Ελλάδας (το ξινόμαυρο είναι από τις τελευταίες  αν όχι η τελευταία ποικιλία) , η χρονιά φέτος χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα δύσκολη εξαιτίας των καιρικών συνθηκών, με αποτέλεσμα να αναμένεται μειωμένη παραγωγή. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δε θα έχουμε και καλά κρασιά φέτος, σύμφωνα με την κ. Ανθίδου.

Εξάλλου, παρά τις δυσκολίες, οι οινοποιοί της Β. Ελλάδας έχουν τις γνώσεις και την εμπειρία να ανταπεξέρχονται και σε δύσκολες συνθήκες και να προνοούν φροντίζοντας για την υγεία του αμπελιού.

Όσο για τη θέση του ελληνικού κρασιού στη διεθνή αγορά, η κ. Ανθίδου τονίζει ότι το ελληνικό κρασί είναι ακόμα «νεαρό» και στο εξωτερικό είναι τοποθετημένο κυρίως σε ελληνικά μαγαζιά και εστιατόρια, απευθύνεται δηλαδή κατά κύριο λόγο στην ελληνική κοινότητα. «Έχει ακόμη δρόμο και πολλή δουλειά. Οπωσδήποτε όμως οι εξαγωγές αυξάνονται, ενώ πρέπει να καταλάβουμε ότι όλα είναι μια αλυσίδα. Δηλαδή όταν έρχεται ένας τουρίστας στην Ελλάδα και γνωρίζει το επώνυμο εμφιαλωμένο ελληνικό κρασί και όχι το χύμα από το βαρέλι, όταν γεύεται ένα σωστό κρασί που επίσης είναι και σωστά σερβιρισμένο, αρχίζει και αποκτά μια εικόνα και κατόπιν, όταν επιστρέψει στη χώρα του θα το αναζητήσει», επισημαίνει η κ. Ανθίδου.

Σίγουρα σημειώνεται ήδη μεγάλη πρόοδος, όμως δεν έχουμε φτάσει ακόμη στο σημείο να βγαίνεις στο εξωτερικό και να βλέπεις πολλές ετικέτες από ελληνικά κρασιά στα ράφια σούπερ μάρκετ και σε κάβες, όπως γίνεται για παράδειγμα με τα Ισπανικά, τα Ιταλικά, της Αργεντινής κλπ. Θα βρεις λίγα ελληνικά κρασιά, όπως αναφέρει η ίδια.

Η Ένωση «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος» κατά βάση δεν κάνει εξαγωγικές δράσεις, εκτός και αν έχει ενταχθεί σε κάποιο σχετικό πρόγραμμα, όμως αυτό που κάνει είναι να χτίζει την οινική κουλτούρα στην Ελλάδα και να προωθεί το κρασί ως προϊόν πολιτισμού. Πρόκειται για ενέργειες που βοηθούν περιφερειακά στις εμπορικές κινήσεις.  Όπως εξηγεί η κ. Ανθίδου, όταν αρχίζει και γίνεται συνείδηση στον καταναλωτή ότι το κρασί είναι ένα αγροτικό προϊόν, ένα προϊόν πολιτισμού, ένα επιτραπέζιο προϊόν συνυφασμένο με την κουλτούρα μας, με τις χαρές και τις λύπες μας, όταν γίνονται εκδηλώσεις όπως τα ΒορΟινά που δίνουν τη δυνατότητα στο κοινό να δοκιμάσει πολλές διαφορετικές ποικιλίες και ετικέτες, όλα αυτά, σιγά – σιγά, ωφελούν στο να αποκτήσουμε τη σωστή στάση απέναντι στο επώνυμο εμφιαλωμένο ελληνικό κρασί και αυτό να προτιμούμε.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ