Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Νέα «ζωή» αποκτά μέχρι το 2027 το «ΦΙΞ» με επένδυση 180 εκατ. ευρώ

Το μεγάλο έργο που θα συμβάλει σημαντικά στην ανάπλαση της Δυτικής Εισόδου της πόλης

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Κατοικίες, ξενοδοχεία, χώροι εστίασης και πολιτισμού, εμπορικές δραστηριότητες και γραφειακοί χώροι, πρόκειται να αναπτυχθούν στις πρώην εγκαταστάσεις της ζυθοποιίας ΦΙΞ, στη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης, οι οποίες θα «αναγεννηθούν» μέσα από μια επένδυση εκτιμώμενης αξίας 180 εκατ. ευρώ, που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2027.

Την περασμένη Τετάρτη, η εταιρεία DIMAND παρουσίασε το επενδυτικό της πλάνο για τη Θεσσαλονίκη σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο χώρο του πρώην ΦΙΞ, παρουσία και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Όπως ανακοινώθηκε, η εταιρεία, στο πλαίσιο της αναπτυξιακής της πορείας, υλοποιεί επενδύσεις συνολικής ακαθάριστης αξίας περίπου τετρακοσίων εκατομμυρίων ευρώ (€400.000.000), μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει η μεγάλη αστική ανάπλαση του συγκροτήματος ΦΙΞ, που βρίσκεται επί της οδού 26ης Οκτωβρίου.

Η ανακατασκευή της ιστορικής ζυθοποιίας, αποτελεί μέρος της βιομηχανικής κληρονομιάς της χώρας και εντάσσεται στο ευρύτερο σχέδιο αστικής ανάπλασης που έχει σχεδιάσει και υλοποιεί η DIMAND στη Βόρεια Ελλάδα. Πρόκειται για μία επένδυση εκτιμώμενης αξίας εκατόν ογδόντα εκατομμυρίων ευρώ (€180.000.000), στην οποία συμμετέχει ως συνεπενδυτής η εταιρεία ELVIAL.

Σημειώνεται ότι έπειτα από δεκαετίες εγκατάλειψης το ακίνητο αυτήν την στιγμή αποτελεί ένα βιομηχανικό «κουφάρι», σε κακή κατάσταση. Ωστόσο, πολλά σημαντικά στοιχεία του όπως τα καζάνια, η τούβλινη όψη, οι καμάρες και τα όμορφα παράθυρα θα αναδειχθούν με τη νέα ανάπλαση ενώ τα νέα κτίρια που θα κατασκευαστούν θα βρίσκονται σε «διάλογο» με τα παλιά διατηρητέα κτίρια που θα προστατευθούν. Στο συγκρότημα του ΦΙΞ μπαίνοντας κανείς θα βλέπει μια μεγάλη ανοιχτή πλατεία, με μικτές χρήσεις ανοιχτές σε όλους  η οποία στόχος είναι να αποτελεί πόλο έλξης για τους ανθρώπους θα εργάζονται θα μένουν και θα κινούνται στην περιοχή.

fvto-fix.jpg

Αποκατάσταση διατηρητέων και ανέγερση νέων κτιρίων

Πιο συγκεκριμένα, η ανάπτυξη περιλαμβάνει την αποκατάσταση και επανάχρηση των τριών διατηρητέων συγκροτημάτων της πρώην ζυθοποιίας ΦΙΞ Θεσσαλονίκης καθώς και την ανέγερση δύο νέων κτηριακών όγκων, πιστοποιημένων σύμφωνα με το διεθνώς αναγνωρισμένο σύστημα αειφόρου ανάπτυξης LEED σε επίπεδο GOLD, με δύο κοινά υπόγεια χώρων στάθμευσης. Η συνολική επιφάνεια του ακινήτου υπολογίζεται σε 46.500 τ.μ.

Η αγορά του ακινήτου από την εταιρεία ολοκληρώθηκε και οι διαδικασίες ωρίμανσης είναι ήδη σε εξέλιξη, ώστε στην 23 στρεμμάτων έκταση, να αναπτυχθούν κατοικίες, ξενοδοχεία, χώροι εστίασης και πολιτισμού, εμπορικές δραστηριότητες και γραφειακοί χώροι.

Στην αναβίωση του μνημείου, σημαντικό ρόλο για την αποκατάστασή του αποτελούν η αυστηρή διατήρηση της μορφής του, της αρχιτεκτονικής του αλλά και της πολύπλοκης ογκοπλασίας του. Το σύνολο των επεμβάσεων, τόσο στις όψεις όσο και στο εσωτερικό των κτηρίων θα υλοποιηθεί με απόλυτο σεβασμό στην ιστορικότητα του χώρου καθώς το μεγαλύτερο μέρος και ο τεχνολογικός εξοπλισμός του συγκροτήματος έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο μνημείο βιομηχανικής κληρονομιάς (ΦΕΚ 479/Β/24.6.1994).

«Όταν τα βλέπουμε σε τρία χρόνια θα είναι σαν να βλέπουμε μια παλιά φωτογραφία», όπως επισημάνθηκε στη διάρκεια της εκδήλωσης.

f1fix-3.jpg

Η ιστορία του ακινήτου «ΦΙΞ»

Το ακίνητο «ΦΙΞ» το οποίο ξεκίνησε να κατασκευάζεται τη δεκαετία του 1880 και ολοκληρώθηκε σταδιακά, στο τέλος του 1980, πρόκειται να πάρει ξανά ζωή, με τις προπαρασκευαστικές εργασίες να έχουν ήδη ξεκινήσει και την περάτωση του έργου να προβλέπεται σε φάσεις έως το Q2 του 2027.

Ο Δημήτρης Ανδριόπουλος, CEO της εταιρείας Dimand, μιλώντας στην εκδήλωση, είπε ότι στόχος είναι «του χρόνου τέτοια εποχή», ήτοι το φθινόπωρο του 2024, να υπάρχει ενεργό εργοτάξιο, καθώς η μελετητική περίοδος και οι λεπτομέρειες γύρω από το έργο εκτιμάται ότι θα χρειαστούν εννέα έως 12 μήνες.

Ο κ. Ανδριόπουλος έκανε λόγο για ένα από τα σημαντικότερα, αν όχι το σημαντικότερο μνημείο βιομηχανικής κληρονομιάς της χώρας, το οποίο μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης θα πάρει νέα «ζωή».

Το συγκρότημα λειτουργούσε αρχικά σαν οινοπνευματοποιία με την επωνυμία Μισραχή και λίγα χρόνια αργότερα οι μετοχές αποκτήθηκαν από τη ζυθοποιία ΦΙΞ. Το 1983 και σταμάτησε όποια επιχειρηματική δραστηριότητα. Από το 1994 και μετά υπήρξε η πλήρης εγκατάλειψη του κτιρίου που κάποτε κοσμούσε την πόλη, στη δυτική της είσοδο. Το συγκρότημα έχει ιδιαίτερα βιομηχανικά χαρακτηριστικά. Ιδιαίτερο στοιχείο του τα καζάνια που θα διατηρηθούν, όπως και οι τούβλινες επιφάνειες.

Τον Ιούνιο του 2024 έτοιμο το «HUB 26»

Η DIMAND επενδύει στη Θεσσαλονίκη, αναπτύσσοντας, παράλληλα, το πρώτο, μεγάλης κλίμακας, βιοκλιματικό επιχειρηματικό πάρκο της Βορείου Ελλάδας, σε κοινοπραξία με την PRODEA Investments. Το HUB26, το οποίο βρίσκεται απέναντι από το ακίνητο ΦΙΞ, θα αποτελέσει έναν καινοτόμο χώρο επιχειρηματικής δραστηριότητας για εθνικές και πολυεθνικές εταιρείες. Όπως ανακοινώθηκε στην εκδήλωση, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί του χρόνου τον Ιούνιο.

hub26.jpg

Το έργο αφορά στην ανέγερση νέου συγκροτήματος γραφείων, τεσσάρων κτηρίων, συνολικής ανωδομής 20.200 τ.μ. με υπόγεια 10.800 τ.μ., σε έκταση 7.700 τ.μ. Επιπλέον, στην ίδια ανάπτυξη προστίθεται το κτήριο CITRUS, το οποίο συμπληρώνει στη δόμηση τέσσερις χιλιάδες εξακόσια τετραγωνικά μέτρα (4.600 τ.μ.), σε συνολική έκταση 9 στρεμμάτων.

Η υλοποίηση των HUB26 και CITRUS θα ολοκληρωθεί σε φάσεις από το Φθινόπωρο του 2023 και έπειτα. Πρόκειται για αναπτύξεις που αναμένεται να πιστοποιηθούν με LEED Gold και να συνεισφέρουν σημαντικά στην αναβάθμιση της δυτικής εισόδου της Θεσσαλονίκης και, κατ΄ επέκταση, στην περαιτέρω ενδυνάμωση της θέσης της και της σημασίας της διεθνώς. Τα έργα εντάσσονται στο ευρύτερο πρόγραμμα ανάπλασης της Δυτικής πύλης που μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει νέους χώρους δημόσιας χρήσης, όπως πεζοδρόμους και ποδηλατοδρόμους, που θα συνδέουν τα διάφορα σημεία με το κέντρο της πόλης. Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται και η πρωτοβουλία της εταιρείας για δωρεά μελέτης ποδηλατοδρόμου και ανάπλασης της 26ης Οκτωβρίου, σε συνεργασία με τον Δήμο και την Περιφέρεια.

Logistics center στον Άγιο Αθανάσιο

Εξάλλου, η DIMAND συνεχίζει να επενδύει στη Βόρεια Ελλάδα με τη δημιουργία του μεγαλύτερου logistics center, στο πρώην ακίνητο της ΒΑΛΚΑΝ ΕΞΠΟΡΤ, στον Άγιο Αθανάσιο. Σε προνομιακή τοποθεσία, καθώς απέχει 23 χλμ. από το κέντρο και 16 χλμ. από το λιμάνι της πόλης, θα αναπτύξει περιαστικές υποδομές Logistics, μεγάλης κλίμακας και υψηλής προστιθέμενης αξίας. Μια επένδυση που αναμένεται να δημιουργήσει 200 νέες θέσεις εργασίας κατά την κατασκευαστική περίοδο και 150 μόνιμες θέσεις εργασίας κατά τη λειτουργία των εγκαταστάσεων.

Tο “Project Skyline”

Ακολουθεί το “Project Skyline”, η σπουδαιότερη συμφωνία μεταβίβασης χαρτοφυλακίου ακινήτων (αμιγώς) που έχει γίνει στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, κατά την οποία η εταιρεία μαζί με την Premia Properties, συμμετέχει στο επενδυτικό σχέδιο της Alpha Bank που αφορά σε 573 ακίνητα, διαφόρων χρήσεων, σε όλη τη χώρα, με περίπου 50 από αυτά να βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη.

mitsotakis-fix.jpg

Νέες θέσεις εργασίας

Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης, απηύθυναν χαιρετισμό ο Πρωθυπουργός Κυριακός Μητσοτάκης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας και ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας, ενώ παρευρεθήκαν Υπουργοί, βουλευτές και εκπρόσωποι της επιχειρηματικής κοινότητας της πόλης, καθώς και εκπρόσωποι των ΜΜΕ Θεσσαλονίκης και Αθήνας.

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογράμμισε «Το έργο αυτό θα απορροφήσει εκατοντάδες εκατομμύρια συνολικά σε επενδύσεις, μαζί με το εξαιρετικά οραματικό έργο του HUB 26, το πρώτο βιοκλιματικό επιχειρηματικό πάρκο. Θα δημιουργήσει πολλές νέες θέσεις εργασίας, θα μπορέσει να δώσει μία διέξοδο επαγγελματική αλλά και ένα νέο πνεύμονα πολιτισμού και ψυχαγωγίας στην πόλη της Θεσσαλονίκης».       

Η DIMAND, αναφέρει πως «μέσα από τις επενδύσεις που υλοποιεί, επιθυμεί να συμμετάσχει στη μεταμόρφωση ολόκληρης της Δυτικής Πύλης της Θεσσαλονίκης, μετατρέποντάς την σε μία πύλη στο αύριο. Επιχειρεί η αστική αναβίωση να λειτουργήσει ως μοντέλο ανάπτυξης της τοπικής κοινωνίας και ταυτόχρονα να αναδειχθούν τα αρχιτεκτονικά και βιώσιμα στοιχεία που θα καθιστούν τα έργα της, σημεία αναφοράς, επίσκεψης και αξίας για την πόλη και την κοινωνία. Με σεβασμό στην ιστορία, ενσωματώνει όλα εκείνα τα στοιχεία που θα μετατρέψουν τη Θεσσαλονίκη στην Μητρόπολη του μέλλοντος».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παίρνουν διαζύγιο Πρίγκιπας Νικόλαος και Πριγκίπισσα Τατιάνα 14 χρόνια μετά
«Θα συνεχίσουν να ζουν και να δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα» - Τι αναφέρει η ανακοίνωση του γραφείου της οικογένειας
Παίρνουν διαζύγιο Πρίγκιπας Νικόλαος και Πριγκίπισσα Τατιάνα 14 χρόνια μετά