Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Επενδύσεις από Ισραήλ - «Μούδιασμα» στην αγορά μετά τον πόλεμο

Σε στάση αναμονής η κτηματαγορά μετά τον πόλεμο για τις εξελίξεις στο Μεσανατολικό και τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν σε ότι αφορά τους Ισραηλινούς επενδυτές

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ | ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"

Ο συνεχιζόμενος αιματηρός πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς και κυρίως ο φόβος πιθανής επέκτασης της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή προκαλεί ανησυχία και έχει αντίκτυπο τόσο στον τουρισμό στη Θεσσαλονίκη, όσο και στον τομέα του real estate.

Όπως έχει ήδη γράψει ο «Τύπος Θεσσαλονίκης», έχουν ακυρωθεί όλες οι οργανωμένες εκδρομές από την Β. Ελλάδα προς τους Αγίους Τόπους, ενώ ακυρώσεις υπήρξαν και από Ισραηλινούς που επρόκειτο να επισκεφθούν τη Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο.

Οι Ισραηλινοί επισκέπτες ήταν το 2022 η πρώτη αλλοδαπή εθνικότητα στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Ξενοδόχων, και οι λόγοι που την επισκέπτονται είναι κυρίως πατρογονικοί. Αναζητούν τις γενεαλογικές τους ρίζες και επιθυμούν να μάθουν περισσότερα για την οικογενειακή τους ιστορία. Εκτός από τουρίστες όμως, οι Ισραηλινοί τα τελευταία χρόνια ήταν και επενδυτές στην πόλη της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο. Το τελευταίο διάστημα όμως, αυτό που παρατηρείται, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς ακινήτων, είναι ένα «μούδιασμα». Κάποιοι  ισραηλινοί επενδυτές δεν απαντούν καν στα τηλέφωνα  καθώς προφανώς η κατάσταση που βιώνουν στη χώρα τους να είναι ιδιαίτερα δύσκολη.  Κάποιοι άλλοι που είναι εδώ συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους.

Όπως τονίζεται από γνώστες της αγοράς, αυτό που είναι σημαντικό είναι να δούμε αν θα λήξει ο πόλεμος ή αν θα συνεχιστεί. Ποια θα είναι δηλαδή η εξέλιξη, καθώς αν αυτή η κατάσταση επιδεινωθεί μπορεί να έχει επακόλουθα και όσον αφορά την κτηματαγορά. Ένα ενδεχόμενο είναι πολλοί Ισραηλινοί να δουν την Ελλάδα ως μια χώρα «καταφύγιο», ως έναν ασφαλή επενδυτικό προορισμό και να επιδιώξουν με βάση και τους δεσμούς που έχουν με την πόλη να αποκτήσουν εδώ σπίτι. Από την άλλη ζήτημα τίθεται σχετικά με το τι θα κάνουν οι τράπεζες στο Ισραήλ  και αν θα απαγορευτεί η μεταφορά χρημάτων εκτός χώρας, αν θα μπουν κάποιες δεσμεύσεις κλπ. Καθώς αν γίνει κάτι τέτοιο θα «παγώσουν» όλα τα πρότζεκτ, όπως αναφέρουν οι μεσίτες.

«Δεν μπορεί κάποιος ξεκάθαρα να πει τι θα γίνει», όπως λέει χαρακτηριστικά μιλώντας στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο μεσίτης, συνιδρυτής της Georgakos and Parthenon Real Estate, κ. Κώστας Γεωργάκος καθώς κανείς δεν γνωρίζει τι διάρκεια θα έχει ο πόλεμος αυτός και κυρίως τι συνέπειες θα έχει στους ανθρώπους που ζουν εκεί και στις οικονομίες.

3 κατηγορίες Ισραηλινών επενδυτών

Ο ίδιος εξηγεί ότι αυτήν την στιγμή υπάρχου τρεις κατηγορίες Ισραηλινών που επενδύουν στη Θεσσαλονίκη: Η πρώτη κατηγορία αφορά όσους προχωρούν σε μεγάλες επενδύσεις που θα συνεχιστούν, όπως για παράδειγμα σε ξενοδοχεία. Η δεύτερη αφορά επενδυτές που αγοράζουν κάποιο οικόπεδο, χτίζουν και έχουν προσυμφωνίες για να πουλήσουν τα διαμερίσματα σε Ισραηλινούς, ενώ μια τρίτη κατηγορία, που αποτελεί και πιο σπάνια περίπτωση αφορά μεμονωμένους Ισραηλινούς που έρχονται στη Θεσσαλονίκη για να αγοράσουν ένα σπίτι. Η πιο συνηθισμένη κατηγορία είναι η δεύτερη.

Ο κ. Γεωργάκος που γνωρίζει καλά τα θέματα των Βαλκανίων, αναφέρει ότι ο πόλεμος της Ρωσίας με την Ουκρανία, ανέβασε τις τιμές των ακινήτων στη Σερβία από 50-70% ενώ υπήρξε και μεγάλη ανοικοδόμηση καθώς περίπου 170.000 Ρώσοι και Ουκρανοί πήγαν στη Σερβία, Βελιγράδι και Νόβισαντ ιδιαίτερα, προς αναζήτηση κατοικίας.

Θα μπορούσε κανείς να πει ότι είναι θετικό ότι γίνονται επενδύσεις και πέφτει χρήμα σε μία περιοχή, ωστόσο, αν η περιοχή είναι απροετοίμαστη,  μια ξαφνική έξαρση στη ζήτηση, μπορεί να δημιουργήσει και προβλήματα. Για παράδειγμα στις περιοχές αυτές τις Σερβίας παρατηρούνται προβλήματα με τις υποδομές, όπως ύδρευση και αποχέτευση, δρόμους κλπ.

Σκεφτείτε ότι στη χώρα μας οι μεταβιβάσεις ακινήτων το 2022 ήταν 100.000 περίπου. Ας σκεφτεί κανείς τι σημαίνει να έρθουν σε ένα εξάμηνο μέσα και σε συγκεκριμένη περιοχή 170.000 κόσμου που να θέλουν να αγοράσουν και να νοικιάσουν σπίτι. Είναι κάτι που είναι δύσκολο να υποστηριχθεί, όπως λέει ο κ. Γεωργάκος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρωτομαγιά: Χωρίς λεωφορεία ΟΑΣΘ με στάση εργασίας η Θεσσαλονίκη – Για ποιες ώρες
Ποιες ώρες δεν θα κυκλοφορούν λεωφορεία – Συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία για την Πρωτομαγιά
Πρωτομαγιά: Χωρίς λεωφορεία ΟΑΣΘ με στάση εργασίας η Θεσσαλονίκη – Για ποιες ώρες