Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Μόλις 28 αστυνομικοί για 200.000 κατοίκους στον Εύοσμο

Αστυνομικοί διαμαρτυρήθηκαν για τις ελλείψεις στο Α.Τ. Ευόσμου

*Της Λεμονιάς Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Με μόλις το 1/3 του ανθρώπινου δυναμικού που θα έπρεπε να έχει λειτουργεί το αστυνομικό τμήμα Ευόσμου στη Θεσσαλονίκη. Είκοσι οχτώ αστυνομικοί εργάζονται για να καλύψουν 200.000 κατοίκους.   

Για να γνωστοποιήσουν το θέμα και να υπάρξει μέριμνα ώστε να ενισχυθεί, αστυνομικοί προχώρησαν χθες σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τις εγκαταστάσεις του.

«Ήρθαν συνάδερφοί μας για να ενώσουμε τις φωνές μας και να κάνουμε γνωστό ότι υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις στο συγκεκριμένο τμήμα. Θέλαμε να εκφράσουμε τα αιτήματά μας για αποδυνάμωση αστυνομικών τμημάτων και τμημάτων ασφαλείας», ανέφερε στο «ΤyposThes» ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης (ΕΑΥΘΕΣ), κ. Γιώργος Χατζόπουλος.

Όπως μας εξήγησε το συγκεκριμένο Α.Τ. «λειτουργεί με το 1/3 του δυναμικού που θα έπρεπε να έχει, ενώ αρκετά από τα υπόλοιπα στην πόλη μας είναι στο μισό της οργανικής τους δύναμης. Το Α.Τ. Ευόσμου θα έπρεπε με βάση το επίσημο οργανόγραμμα να είναι στελεχωμένο με 84 αστυνομικούς και, αυτή την στιγμή, αριθμεί μόλις 28. Με αυτά τα δεδομένα η συγκεκριμένη υπηρεσία καλείται να αστυνομεύσει τον δεύτερο μεγαλύτερο Δήμο της Θεσσαλονίκης, με τις ιδιαιτερότητες που τον συνοδεύουν (εγκληματικότητα, κρούσματα βίας μεταξύ ανηλίκων κλπ)».

Όπως αναφέρει η ΕΥΑΘΕΣ, «τη Δευτέρα διατάχθηκε νέα απόσπαση αστυνομικού από το Α.Τ. Ευόσμου σε άλλη Διεύθυνση για “υπηρεσιακούς λόγους”, ενώ έτερος αστυνομικός, ο οποίος αποδεσμεύθηκε προσφάτως από επίσημο πρόσωπο, παρέμεινε στο Α.Τ. Ευόσμου για λίγες μόνο ημέρες. Επιπρόσθετα, την τελευταία διετία μέσω των εσωτερικών μεταθέσεων, έχουν αποχωρήσει από το Α.Τ. Ευόσμου 20 και πλέον αστυνομικοί, χωρίς καμία ουσιαστική αντικατάσταση».

Ο κ. Χατζόπουλος σχολίασε ότι με αφορμή την έναρξη των εργασιών για το Flyover  και με στόχο την καλύτερη κίνηση των οχημάτων, θα γίνει απόσπαση δυνάμεων από τα Α.Τ. και τις υπηρεσίες της αστυνομίας για να ενισχυθεί η τροχαία. «Ο αρμόδιος υπουργός είχε υποσχεθεί 100 άτομα να ενισχύσουν την Τροχαία. Όμως δεν υπήρχε ενδιαφέρον και αντί να έρθουν άτομα που θα έδιναν μια “ανάσα”, τελικά αποσπώνται άτομα από ήδη υποστελεχωμένες υπηρεσίες μας για να εργαστούν στην Τροχαία. Στα αστυνομικά τμήματα της πόλη μας έχουμε έλλειψη τουλάχιστον 500 ατόμων. Επίσης η ομάδα ΔΙΑΣ αριθμούσε 450 αστυνομικούς και έβγαζε 10 ομάδες την βάρδια ανά τομέα και πλέον έχουν μείνει 200, περιπολώντας με το ζόρι 3-4 ομάδες την βάρδια σε κάθε τομέα. Επιπλέον τα Τμήματα Ασφαλείας βγάζουν κοινά περιπολικά για τεράστιες γεωγραφικά περιοχές. Τα παραπάνω έχουν αντίκτυπο στην αστυνόμευση. Τώρα με αφορμή το τριήμερο και με δεδομένο ότι  θα πρέπει να υπάρχει παρουσία αστυνομικών για την ασφάλεια επισήμων, όλοι οι συνάδερφοι θα είναι στους δρόμους», σχολίασε.

Επόμενο βήμα τους; Να έρθουν σε επαφή με την φυσική και πολιτική ηγεσία για την εύρεση λύσης. «Δεν θέλουμε να κάνουμε κινητοποιήσεις. Απλά ζητάμε να λειτουργούν σωστά τα αστυνομικά τμήματα. Αγωνιζόμαστε για την ασφάλεια του πολίτη. Θέλουμε να υπάρχουν άτομα στα τμήματα αλλά και στις περιπολίες», ανέφερε.

Στην παράσταση διαμαρτυρίας παρέστησαν αντιπροσωπεία του Δ.Σ. της ΠΟΑΣΥ καθώς και ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Κορδελιού-Ευόσμου κ. Λευτέρης Αλεξανδρίδης.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Μάχη» για τα ρωμαίικα που μιλούνται ακόμα στον Πόντο – Η «τελευταία ευκαιρία»
Η Ιωάννα Σιταρίδου εκπέμπει… SOS και γι’ αυτό δημιούργησε ένα εργαλείο crowdsourcing «τελευταίας ευκαιρίας», για να καταγράψει τις μοναδικές...
«Μάχη» για τα ρωμαίικα που μιλούνται ακόμα στον Πόντο – Η «τελευταία ευκαιρία»