Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Αντιδράσεις στο ενδεχόμενο για «λουκέτο» στο Γκαίτε στη Θεσσαλονίκη

Ανησυχία έχουν προκαλέσει οι πληροφορίες για το μέλλον του Ινστιτούτου

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ | ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"

Ανησυχία προκαλούν τα σενάρια για ενδεχόμενο «λουκέτο» στο Ινστιτούτο Γκαίτε στη Θεσσαλονίκη ή περιορισμό του έργου του και ήδη έχουν εκφραστεί αντιδράσεις μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Το εκτελεστικό συμβούλιο του Ινστιτούτου Γκαίτε στη Γερμανία ανακοίνωσε πρόσφατα το συνολικό μετασχηματισμό του οργανισμού σε διεθνές επίπεδο που περιλαμβάνει το κλείσιμο Ινστιτούτων με στόχο την εξοικονόμηση πόρων αλλά και την αναβάθμιση της παρουσίας στην Λατινική Αμερική, την Ασία και την Αφρική.

Ειδικότερα, ανακοινώθηκε το κλείσιμο των εννέα από τα 158 ινστιτούτα και η αλλαγή, η συρρίκνωση ή η συγχώνευση δομών καθώς και η μετεγκατάσταση σε φθηνότερα ακίνητα. Αν και το Ινστιτούτο της Θεσσαλονίκης δεν περιλαμβάνεται μεταξύ αυτών που ανακοινώθηκαν επισήμως πως θα κλείσουν (πρόκειται για τα Ινστιτούτα σε Μπορντό, Κουριτίμπα, Γένοβα, Λιλ, Οσάκα, Ρότερνταμ, Τεργέστη, Τορίνο, Ουάσιγκτον και το γραφείο διασύνδεσης του Στρασβούργου), δημοσιεύματα ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο βρίσκεται υπό συζήτηση προκάλεσαν αντιδράσεις.

Το «ΤyposThes» ζήτησε με αφορμή τα δημοσιεύματα σχετικό σχολιασμό από τη διευθύντρια του Ινστιτούτου-Γκαίτε Αθήνας, Ανγκελα Κάγια, που είναι υπεύθυνη για τα δύο παραρτήματα του Γκαίτε στην Ελλάδα, η οποία ωστόσο, όπως ενημερωθήκαμε, δεν έχει να σχολιάσει κάτι αυτή τη στιγμή καθώς δεν υπάρχει ακόμη κάποια απόφαση αναφορικά με την Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Deutsche Welle οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν σε νέα συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου του Ινστιτούτου στο Μόναχο.

Σύλλογος Αποφοίτων Γερμανικής Σχολής: Γιατί δεν πρέπει να κλείσει το Γκαίτε

Το ΔΣ του ΣΑΓΕΣ εξέφρασε με ανακοίνωσή του την απόλυτη στήριξή του στο ινστιτούτο Γκαίτε της Θεσσαλονίκης και «δηλώνει αντίθετο σε οποιαδήποτε σκέψη να μπουν τίτλοι τέλους στη λειτουργία αυτού του σημαντικού πολιτιστικού ιδρύματος ή να περιοριστεί το έργο του».

Αυτά τα σενάρια περί κλεισίματος ή περιορισμού του έργου του που δημοσιοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες στο τοπικό γραπτό και ηλεκτρονικό Τύπο συναντούν την απόλυτη αντίθεσή μας για πολλούς λόγους, επισημαίνει ο Σύλλογος. Ειδικότερα αναφέρει:

Γιατί το ινστιτούτο Γκαίτε της Θεσσαλονίκης, από το 1955 που ιδρύθηκε, προσφέρει στην πόλη πολύτιμες υπηρεσίες πολιτισμού, με δεκάδες διοργανώσεις και συνεργασίες με μεγάλους πολιτιστικούς οργανισμούς και θεσμούς της Θεσσαλονίκης, όπως το ΜΟΜus, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, τα Δημήτρια και η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης.

Γιατί το ινστιτούτο Γκαίτε έχει σημαντική συμβολή στην εξάπλωση της γερμανικής γλώσσας με τα μαθήματα εκμάθησης που διοργανώνει εδώ και χρόνια και στα οποία έχουν συμμετάσχει δεκάδες Θεσσαλονικείς και Βορειοελλαδίτες. Παράλληλα συμμετέχει σε πολιτιστικά προγράμματα και διατηρεί μια εξαιρετική βιβλιοθήκη.

Γιατί το ινστιτούτο Γκαίτε επιδεικνύει μια μεγάλη εξωστρέφεια με τη δημιουργία τοπικής δημιουργικής κοινότητας, τη διοργάνωση σεμιναρίων και με την επιμόρφωση ή χρηματοδότηση διαφόρων σχεδίων νέων δημιουργών της Θεσσαλονίκης.

Γιατί το ινστιτούτο Γκαίτε αποτελεί έναν χώρο που εστιάζει στη συνάντηση ανθρώπων, το διάλογο, την από κοινού μάθηση και τη δημιουργία μιας κοινής αντίληψης.

Γιατί το ινστιτούτο Γκαίτε στη Θεσσαλονίκη έδωσε σάρκα και οστά στην αποκέντρωση, μια έννοια που τόσο ευλαβικά τηρείται στη Γερμανία. Η οποιαδήποτε σκέψη να περιοριστεί η λειτουργία του ή να μετατραπεί σε ένα υποκατάστατο του γραφείου της Αθήνας αντιβαίνει αυτή τη βασική φιλοσοφία.

Γιατί το ινστιτούτο Γκαίτε στεγάζεται σε ένα εξαιρετικής αισθητικής κτίριο, που έχει κτισθεί με βάση τις αρχές του Bauhaus, διαθέτει μια ιδιαίτερη ιστορική και αρχιτεκτονική αξία και δημιουργεί μαζί με το διπλανό Λαογραφικό Μουσείο μια πολύ όμορφη γωνία στο κέντρο της πόλης.

Να διατηρηθεί «ζωντανό» το κτίριο

Το ΔΣ του ΣΑΓΕΣ λέει «όχι» σε οποιαδήποτε σχέδιο περιορισμού της λειτουργίας του Ινστιτούτου ή ακόμη και γκρεμίσματος του κτηρίου για να μετατραπεί σε πολυκατοικίες και για συναισθηματικούς λόγους. Όπως αναφέρει, από το κτίριο επί της Βασιλίσσης Όλγας 66, όπου στεγάζεται σήμερα το ινστιτούτο Γκαίτε και μέχρι το 1995 λειτουργούσε η Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης, πέρασαν δεκάδες γενιές αποφοίτων. Όλες αυτές οι γενιές επιθυμούν το κτίριο να διατηρηθεί ζωντανό για τη Θεσσαλονίκη, καθώς αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι δικής τους ζωής, της ιστορίας της Γερμανικής Σχολής, αλλά και της ίδιας της πόλης.

Το ΔΣ του ΣΑΓΕΣ με αίσθημα ευθύνης εκφράζει την ελπίδα ότι αυτό το πνεύμα θα επηρεάσει και τις τελικές αποφάσεις του ΔΣ του ινστιτούτου Γκαίτε της Γερμανίας, που αναμένονται τις επόμενες ημέρες.

«Αγκάθι» η επιβάρυνση του ΕΝΦΙΑ

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Deutsche Welle το Ινστιτούτο Γκαίτε Θεσσαλονίκης είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου και από το 2018 υποχρεούται στην απόδοση φόρου εισοδήματος τεκμαρτού ενοικίου για τις εγκαταστάσεις του που ανήκουν στο γερμανικό κράτος. Ακόμη, είναι υπόχρεο σε φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας και ΕΝΦΙΑ με τη συνολική επιβάρυνση να φτάνει ετησίως κοντά τις 450.000 ευρώ, η οποία καταβάλλεται κανονικά και αδιαλείπτως. Αποτελεί όμως τώρα ένα «αγκάθι» με τη νέα πολιτική εξοικονόμησης πόρων του Ινστιτούτου.

Στο ίδιο ρεπορτάζ αναφέρεται ακόμη ότι το Ινστιτούτο Γκαίτε Θεσσαλονίκης είναι από τα μεγαλύτερα εξεταστικά κέντρα παγκοσμίως, με ίδια έσοδα 1 εκ. ευρώ το χρόνο και 41 εργαζόμενους στην συντριπτική τους πλειονότητα ελληνικής καταγωγής και μια πιθανή αναμόρφωση των δραστηριοτήτων του θα οδηγήσει σε απώλεια θέσεων εργασίας.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σοκολάτα: «Τσουχτερή» για αγρότες και καταναλωτές η τιμή του κακάο
Δεδομένου ότι οι τιμές σε δημοφιλή προϊόντα σοκολάτας έχουν ανέβει έως και 50% από πέρυσι, ορισμένοι αναλυτές προειδοποιούν ότι μπορεί να εξελιχθεί...
Σοκολάτα: «Τσουχτερή» για αγρότες και καταναλωτές η τιμή του κακάο