Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Ακριβό… σπορ πλέον οι ταβέρνες - «Μίκρυναν» οι πίτσες

Όσο κόστιζε κάποτε η μερίδα γύρου, κοστίζει σήμερα το σάντουιτς

*Του Μιχαήλ Λιάπη| Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

«Σπορ» για λίγους έχουν γίνει πλέον οι έξοδοι σε ταβέρνες καθώς οι τιμές έχουν εκτοξευτεί κατά πολύ τελευταία και σχεδόν διπλασιαστεί σε σχέση με μία δεκαετία πριν. Όσοι επιλέγουν να βολευτούν με σάντουιτς πάλι θα αναγκαστούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη καθώς το σάντουιτς με γύρο μπορεί να ξεπεράσει και τα 5 ευρώ (σημ. κάποτε τόσο στοίχιζε η μερίδα), την ώρα που κάποτε στοίχιζε 2,30 ευρώ.

Παράλληλα, όσοι επιλέξουν να επισκεφθούν κάποια πιτσαρία θα δουν αυξημένες τιμές και μικρότερες πίτσες. Επίσης, αν ορισμένοι θελήσουν να πάρουν μια απλή μακαρονάδα με κιμά, σε ορισμένες περιπτώσεις θα κληθούν να πληρώσουν πάνω από 8 ευρώ. Τέλος, οι ξενύχτηδες θα αναγκαστούν να πληρώσουν ακριβά τον καθιερωμένο πατσά που πλέον στοιχίζει σε ορισμένες περιπτώσεις και 9 ευρώ.

3f1.jpg

Φυλλάδιο γυράδικου έτους 2006

Πλέον το σκεφτόμαστε να βγούμε…

Όπως είπαν πολίτες που μίλησαν στον «ΤyposThes»  πλέον θα το σκεφτούν πάρα πολύ να βγουν σε κάποια ταβέρνα ή να πάνε σε κάποιο γυράδικο γιατί οι τιμές είναι στα ύψη και οι ίδιοι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά. Παράλληλα, όπως είπαν, σε ορισμένες περιπτώσεις αυξήθηκαν οι τιμές και μίκρυναν οι μερίδες, πράγμα που το επιβεβαιώνει και το ρεπορτάζ του «Τύπου Θεσσαλονίκης».

 

3f1b.jpg

Φυλλάδιο γυράδικου 2016

3f1c.jpg

«Μικρές μερίδες για να κρατήσουμε τις τιμές»

Καταστηματάρχες που επιβιώνουν καθημερινά από την συνεχόμενη ακρίβεια δήλωσαν ότι πλέον για να κρατήσουν τις τιμές σε λογικά  επίπεδα είναι αναγκασμένοι να μειώσουν τις μερίδες.

Όπως είπε χαρακτηριστικά η Χ.Κ. η οποία διατηρεί ψαροταβέρνα, «πλέον στην μερίδα χταπόδι βάζουμε 1 ή 2 πλοκάμια ενώ παλαιότερα βάζαμε 3 το λιγότερο». Άλλοι καταστηματάρχες πάλι σε ορισμένες περιπτώσεις, κράτησαν ίδιες τιμές με πέρυσι αλλά σερβίρουν μπιφτέκι των 110 γραμμαρίων αντί των 300 που “δούλευαν” κάποτε.

«Δεν κάνει κανένας αυξήσεις»

Όπως είπε στο «ΤyposThes» ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών & καφέ μπαρ Νομού Θεσσαλονίκης Μιχάλης Επιτροπίδης για το θέμα των τιμών: «Από τον Σεπτέμβρη του 2022 που έγιναν οι αυξήσεις σε πρώτες ύλες λόγω της αύξησης της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και του ηλιέλαιου δεν ξαναέκανε κανένας αύξηση. Αυτή την στιγμή έχουμε μία τεράστια αύξηση στο ελαιόλαδο αλλά υπάρχει μείωση στην τιμή του ηλιέλαιου, το οποίο έχει επανέλθει σε τιμές εποχής προ κρίσεων. Με όσους συναδέλφους έχω μιλήσει δεν έχουν κάνει αυξήσεις». Παράλληλα όπως υπογράμμισε ο κ. Επιτροπίδης, στον κλάδο της εστίασης οι τιμές των προϊόντων συνεχώς ανεβοκατεβαίνουν.

Η τιμής της χωριάτικης σαλάτας

Όπως εξήγησε ο κ. Επιτροπίδης, αυτή την στιγμή έχει ανέβει και η τιμή της φέτας αλλά και του ελαιόλαδου, του οποίου η τιμή έχει τριπλασιαστεί. Παράλληλα είπε ότι η τιμή στο ελαιόλαδο που χρησιμοποιούν αναλογικά για την σαλάτα ήταν 0,30 ευρώ και τώρα έχει πάει στα 0,70 ευρώ το κοστολόγιο, όμως αυτή την διαφορά των 40 λεπτών του ευρώ θα την απορροφήσει ο επιχειρηματίας.

Τιμές ανά.. κεφάλι

Οι τιμές προ κρίσης κυμαίνονταν στα 15 ευρώ το κεφάλι, ανά τραπέζι 4 ατόμων ενώ μετά την κρίση ανέβηκε στα 16 ευρώ το κεφάλι, εξήγησε ο κ. Επιτροπίδης ωστόσο από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι προφανώς ο καταναλωτής μπορεί να βρει και πολύ μεγαλύτερες τιμές ανά “κεφάλι”.

Η τιμή ενός μέσου τραπεζιού 4 ατόμων

Πατάτες τηγανητές 3,80 ευρώ
Κολοκυθάκια τηγανητά 4,90 ευρώ
Τυροκροκέτες 4,50 ευρώ
Μπουγιουρντί 5,50 ευρώ
Μπριζόλα χοιρινή 7,30 ευρώ
Μπιφτέκι 7,30 ευρώ

Πανσέτες 7,30 ευρώ
Κοτόπουλο φιλέτο 7,00 ευρώ
Τυροχτυπητή 3,80 ευρώ
Τζατζίκι 3,50 ευρώ
Χωριάτικη σαλάτα 6,50 ευρώ

Καυτερή πιπεριά 1,50 ευρώ

Σύνολο 63 ευρώ χωρίς τα ποτά 

Τιμές στα γυράδικα

Παράλληλα, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, με μέση τιμή, ενώ το σάντουιτς με γύρο είναι στα 4,20 ευρώ, τέσσερα άτομα θα φάνε με 16,80 ευρώ χωρίς τα ποτά. Όμως εάν θελήσουν να παραγγείλουν μερίδες τα πράγματα αλλάζουν κατά πολύ καθώς η τιμή μερίδας για τον γύρο ανέρχεται στα 8,50 ευρώ, τιμές ίδιες δηλαδή με αυτές της ταβέρνας.

Παράλληλα αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα σε λίγα χρόνια έχει τριπλασιαστεί η τιμή στο σουβλάκι ανά τεμάχιο και πλέον κοστίζει και 3 ευρώ. Σχολιάζοντας τις τιμές στα ταχυφαγεία, ο κ. Επιτροπίδης, είπε ότι αυτή η αύξηση έχει γίνει -γιατί πέραν της ακρίβειας των υλικών, έχει αυξηθεί κατά πολύ και το κόστος του ρεύματος και του αερίου, με τα οποία κατά κόρον δουλεύουν τα γυράδικα.

Μίκρυναν οι πίτσες 

Εξάλλου σύμφωνα με το ρεπορτάζ, πολλές πιτσαρίες αν και έχουν αυξήσει την τιμή για την πίτσα, έχουν μειώσει το μέγεθος τους. Η αιτία και σε αυτή την περίπτωση είναι αύξηση στις τιμές των πρώτων υλών (αλεύρι κυρίως) και του ρεύματος.

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

  •  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ