Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Philoxenia-Hotelia: Η «καρδιά» του τουρισμού χτυπά για τρεις ημέρες στη Θεσσαλονίκη

Ενώ παράλληλα θα πραγματοποιηθεί και η Real Estate Expo North

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ 

Με αναβαθμισμένα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά και πλούσιο πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων πραγματοποιούνται φέτος οι εκθέσεις Philoxenia και Hotelia το τριήμερο 10-12 Νοεμβρίου, στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Η «καρδιά» της τουριστικής βιομηχανίας θα χτυπά για ένα τριήμερο στη Θεσσαλονίκη αποτελώντας μια γιορτή όχι μόνο για την Έκθεση αλλά και για όλη την πόλη. Παράλληλα θα διοργανωθεί στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ και η Real Estate Expo North στη διάρκεια της οποίας θα παρουσιαστούν οι επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η Θεσσαλονίκη αλλά και μεγάλα πρότζεκτς που βρίσκονται σε εξέλιξη. Επίσης, στις 10-11 Νοεμβρίου πραγματοποιείται το JobFestival της Skywalker στο Σ.Κ. «Ιωάννης Βελλίδης».

Ειδικότερα, όπως επισημάνθηκε στη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου έπειτα από μια επιτυχημένη τουριστική σεζόν για την Ελλάδα και μετά το μεγαλύτερο διεθνές γεγονός της World Travel Market, η Philoxenia, το πιο αναγνωρίσιμο τουριστικό εκθεσιακό brand στη χώρα, θα αποτελέσει το μεγάλο περιφερειακό ραντεβού για "να κλείσουν δουλειές". Μάλιστα, οι εκθέτες είναι αυξημένοι κατά περίπου 30% σε σχέση με την περσινή διοργάνωση. Τιμώμενη χώρα είναι φέτος η Βουλγαρία.

«Οι φετινές εκθέσεις Philoxenia και Hotelia αποδεικνύουν ότι συνιστούν το μεγάλο γεγονός του τουριστικού κλάδου» σημείωσε ο πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO, κ. Τάσος Τζήκας, ενώ τα στοιχεία της φετινής διοργάνωσης παρουσίασε ο διευθύνων σύμβουλος κ. Κυριάκος Ποζρικίδης, χαρακτηρίζοντας τις δυο εκθέσεις ως τις πιο λαμπερές εκθέσεις μετά τη Γενική του Σεπτεμβρίου.

Παρούσα στην συνέντευξη ήταν και η Mariela Modeva, σύμβουλος της υπουργού Τουρισμού της Βουλγαρίας, η οποία αναφέρθηκε στους δεσμούς των δυο χωρών αλλά και στην τουριστική κίνηση, σημειώνοντας ότι στο δεκάμηνο φέτος ο αριθμός των Βούλγαρων επισκεπτών στην Ελλάδα έφτασε το 1,25 εκατ. ενώ το ίδιο διάστημα ταξίδεψαν στην Βουλγαρία 670.000. Ανακοίνωσε επίσης ότι στη διάρκεια της έκθεσης πρόκειται να υπογραφεί νέα Διακρατική Συμφωνία Συνεργασίας στον τουρισμό για την περίοδο 2024-2026.

Ο τουρισμός στη Θεσσαλονίκη

Η Θεσσαλονίκη με όλους τους φορείς και με όλες τις προσπάθειες που καταβάλλονται γίνεται ολοένα και πιο ελκυστικός προορισμός τόνισε η πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης, κα Βούλα Πατουλίδου, αναφερόμενη στα στοιχεία που δείχνουν αύξηση αφίξεων στο αεροδρόμιο Μακεδονία αλλά και αύξηση στην κρουαζιέρα. Σύμφωνα με την ίδια, η επόμενη μέρα πρέπει να μας βρει όλους δεμένους, ώστε την όποια ανισορροπία εμφανιστεί να την αντιμετωπίσουμε.

Η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού του δήμου Θεσσαλονίκης, κα Μαρία Καραγιάννη από την πλευρά της, ανέφερε ότι μετά την πανδημία ο τουρισμός της πόλης κατάφερε να ανακάμψει περίπου στα επίπεδα του 2019 μέσα σε 16 μήνες, σημειώνοντας ότι "είναι μεγάλες οι προσκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε" και ότι "η τουριστική αγορά πρέπει να προσαρμοστεί για να μη χάσει το τρένο της ανάπτυξης".

Σε ότι αφορά τις διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, κ. Ανδρέα Μανδρίνο, στο 10μηνο του 2023, οι διανυκτερεύσεις αυξήθηκαν κατά 9% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ωστόσο υπολείπονται έναντι του 2019 κατά 5%. 

Πέρα από τα νούμερα η Philoxenia είναι μια γιορτή για την πόλη, γιορτάζει η Θεσσαλονίκη και αυτή είναι η ουσία της, σημείωσε από την πλευρά του ο νέος πρόεδρος του Thessaloniki Convention Bureau (TBC), κ. Πρόδρομος Μοναστηρίδης, τονίζοντας πως η φετινή συμμετοχή του TCB είναι αναβαθμισμένη. Σημείωσε επίσης πως η Έκθεση είναι μια υποδομή απαραίτητη για τη Θεσσαλονίκη και πρέπει να εκσυγχρονιστεί και να αποτελεί state of the art venue.

Χαρά, τιμή και ευκαιρία είναι για την Ένωση Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας-Θράκης η συμμετοχή της στη Philoxenia, όπως ανέφερε ο ταμίας της, κ. Κωνσταντίνος Κουράκος.

Τι θα δούμε στις εκθέσεις

Πιο συγκεκριμένα, στη Philoxenia οι άμεσες συμμετοχές εκθετών είναι 211 και οι έμμεσες 90, με το σύνολο να αθροίζεται σε 301 εκθέτες στα περίπτερα 13 και 15 και την αύξηση να φτάνει σε περίπου 30% έναντι της περσινής διοργάνωσης. Συνολικά, οι χώρες των εκθετών στη Philoxenia είναι 17: Ελλάδα, Κύπρος, Βουλγαρία –που είναι και η Τιμώμενη Χώρα- Τουρκία, Σερβία, Αλβανία, Αρμενία, Βοσνία, Πολωνία, Σλοβακία, Πορτογαλία, Ιράν, Γεωργία, Ιορδανία, Λουξεμβούργο, Φιλιππίνες και Κόσοβο.

Στη δε Hotelia οι εκθέτες ανέρχονται σε 130 (περίπτερα 8, 9 και 10), με άμεση ξένη συμμετοχή από την Τουρκία και έμμεσες από 17 χώρες. Στην εν λόγω διοργάνωση η αύξηση των εκθετών είναι  22% σε σχέση με πέρυσι.

εκθέτες των Philoxenia και Hotelia περιλαμβάνονται το Υπουργείο Τουρισμού, ο ΕΟΤ (που έχει υπό την αιγίδα του τις δύο εκθέσεις), τουριστικοί προορισμοί, ξενοδοχεία, αεροπορικές και ναυτιλιακές εταιρείες, τουριστικά γραφεία, επιχειρήσεις δόμησης, τεχνολογίας, επίπλων, κατασκευών, εξοπλισμού και ανακαίνισης, που απευθύνονται στον κλάδο του τουρισμού από όλες τις Περιφέρειες της χώρας και οι σημαντικότεροι θεσμικοί φορείς ΞΕΕ, ΣΕΤΕ, ΗΑΤΤΑ, ΠΟΞ, HAPCO (υπό την αιγίδα των οποίων βρίσκεται η έκθεση).

Αξιοσημείωτη αύξηση καταγράφεται στον αριθμό των άμεσων συμμετοχών, με πιο σημαντικές νέες εμφανίσεις τη SKYEXPRESS, για πρώτη φορά, τη SEAJETS, τη GRECOTEL, την Easy Hotelier και 12 από τις 13 Περιφέρειες της χώρας, καθώς και από δήμους από το σύνολο των τουριστικών περιοχών. Στο πλαίσιο της Philoxenia θα αναδειχθεί ιδιαίτερα και η ηπειρωτική Ελλάδα ως χειμερινός προορισμός μέσω ομαδικής συμμετοχής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων στο περίπτερο 13 με την παρουσίαση του concept MAINLAND GREECE.

Στη Philoxenia παρουσιάζεται επίσης το Innovative Design Cluster, ο πρώτος στην Ελλάδα Συνεργατικός Σχηματισμός καινοτομίας, ο οποίος συγκροτείται από εταιρείες και άλλους φορείς που δραστηριοποιούνται ή ενσωματώνουν στις δραστηριότητές τους τον δημιουργικό σχεδιασμό.

Ακόμη, στο επίπεδο της καινοτομίας σύγχρονες τεχνολογικές λύσεις τουρισμού, που έχουν δημιουργήσει οι 13 startups του CapsuleT Travel & Hospitality Accelerator –πρωτοβουλίας του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος- θα παρουσιαστούν στο περίπτερό του.

philoxenia.jpg

Οι εθνικές συμμετοχές της Philoxenia είναι της Τιμώμενης Χώρας, Βουλγαρίας (με απευθείας συμμετοχή του Υπουργείου Τουρισμού και επικεφαλής της αποστολής την Υπουργό Τουρισμού, κα Zaritza Dinkova και με συμμετοχές από τη Βάρνα, Μπάνσκο, Σόφια και Βέλικο Τάρνοβο), της Κύπρου, της Γεωργίας, της Σερβίας (με συμμετοχές από Βελιγράδι, Σοκομπάνια και Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας), της Τουρκίας (συμμετοχή από τον Δήμο και το Εμπορικό Επιμελητήριο της Σμύρνης) και της Αλβανίας (συμμετοχή της περιοχής Kοrce).

Η εξωστρέφεια και η διεθνοποίηση των δύο εκθέσεων αποτυπώνονται και στο πλήθος των ξένων εμπορικών επισκεπτών και των επιχειρηματικών συναντήσεων που θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες ημέρες. Συγκεκριμένα, η Philoxenia θα υποδεχθεί 101 μεμονωμένους ξένους εμπορικούς επισκέπτες (Hosted Buyers) από 34 χώρες, ενώ η Hotelia 13 μεμονωμένους Hosted Buyers από Ελλάδα, Κύπρο και Σερβία. Επιπλέον, μία επιχειρηματική αποστολή 50 ατόμων από τη Βόρεια Μακεδονία, καθώς και αποστολές από τη Βουλγαρία θα επισκεφθούν τις δύο εκθέσεις. Τα προγραμματισμένα ραντεβού των hosted buyers με τους εκθέτες της Philoxenia και της Hotelia θα ξεπεράσουν τα 3.000. Επίσης, για τους Ηosted Βuyers θα πραγματοποιηθούν και δύο fam trips σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και τη Δυτικής Μακεδονία.

Σε πόλο έλξης της Philoxenia αναμένεται να αναδειχθεί το Philoxenia Forum 2023, το οποίο στις 11 Νοεμβρίου (Περίπτερο 14), υπό την αιγίδα του Τμήματος Διοίκησης Οργανισμών, Marketing & Τουρισμού του ΔΙ.ΠΑ.Ε. και με Χορηγό την Fraport Greece, θα εντρυφήσει στα πλέον επίκαιρα ζητήματα του τουρισμού διεθνώς με θέμα: «Αναζητώντας την ισορροπία: υπερ-τουρισμός - κυκλική οικονομία – κλιματική αλλαγή».

Το ευρύ πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων θα ξεδιπλωθεί στα stages των περιπτέρων 13 και 14 και σε αυτό περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, και πολλές κληρώσεις αεροπορικών εισιτηρίων και δώρα από τους εκθέτες. Ειδικά, με την αφορμή της Τιμώμενης Χώρας, η Zorpidis Travel Services και η ΔΕΘ-HELEXPO κληρώνουν για τους επισκέπτες της έκθεσης ένα ταξίδι για δύο άτομα στη Σόφια.

Μεταξύ των πολλών παράλληλων εκδηλώσεων ξεχωρίζει το μουσικό αφιέρωμα με τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη σε ποίηση Τάσου Λειβαδίτη και Νίκου Γκάτσου το Σάββατο 11 Νοεμβρίου. Το μουσικό αφιέρωμα οργανώνουν το Μουσείο Μίκη Θεοδωράκη Ζάτουνας, η ΔΕΘ-HELEXPO και ο Δήμος Γορτυνίας, με την υποστήριξη της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου και Χορηγούς τις εταιρείες EDIL, ΗΕΝGAZ και TILEMATIKI. 

Πλούσιο πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων έχει και η Hotelia, όπου η μοναδικότητα και οι ιδιαιτερότητες των ελληνικών τροφίμων, καθώς και η τέχνη της παρασκευής και της παρουσίασης του καφέ φιλοτεχνούν το δημιουργικό προφίλ των ενοτήτων All About Gastronomy και All About Cafe.

Το All About Gastronomy, που διοργανώνεται με την επιμέλεια της εταιρείας Chef Stories, θα αναδείξει ιδιαίτερες γεύσεις, ιδέες και μοναδικούς συνδυασμούς προϊόντων εκθετών και βραβευμένων παραγωγών.

Το All About Cafe, που θα υλοποιηθεί με την επιμέλεια του Βαλάντη Λαμπριανίδη, WCE Certified Judge & Coffee Business Consultant της εταιρείας Valenio, είναι αφιερωμένο στην τέχνη της δημιουργίας καφέ με workshops και με τον μοναδικό Latte Art ThrowDown Competition με Μέγα Χορηγό το Barista’s Gold της Νουνού και Χορηγό Μηχανολογικού Εξοπλισμού την εταιρεία Eurogat.

Η έκθεση real estate

Περισσότερες από 1.100 προεγγραφές μετρά φέτος η Real Estate Expo North έναντι 600 πέρυσι, όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Θεσσαλονίκης, κ. Κωνσταντίνος Τζάρος, εκπροσωπώντας τη διοργανώτρια εταιρεία. Τόνισε δε πως φέτος η έκθεση περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, πρόγραμμα hosted buyers, b2b συναντήσεις και φόρουμ για το real estate, ενώ φιλοδοξεί να γίνει θεσμός, αναδεικνύοντας τις προοπτικές της Θεσσαλονίκης στο real estate.

ΧΡΗΣΙΜΑ

Οι εκθέσεις Philoxenia-Hotelia θα εγκαινιαστούν την Παρασκευή από την Υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη.   

Την Έκθεση Philoxenia μπορούν να την επισκεφτούν επαγγελματίες του τουρισμού καθ’ όλη τη διάρκειά της. Η είσοδος στο κοινό, επιτρέπεται μόνο το Σάββατο και την Κυριακή.

Η είσοδος για το κοινό, αλλά και για τους επισκέπτες που δεν διαθέτουν πρόσκληση, γίνεται με εισιτήριο κόστους 5 ευρώ.

Ωράριο:

Παρασκευή 11:00 - 20:00

Σάββατο 10:00 - 20:00

Κυριακή 10:00 - 18:00

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ