Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Δύο συγκεντρώσεις και πιθανή πορεία θα γίνουν σήμερα στη Θεσσαλονίκη

Για το θάνατο διανομέα σε τροχαίο στην Τούμπα, αλλά και για τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης Τρανς Θυμάτων

Δύο συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας αναμένεται να πραγματοποιηθούν σήμερα, Δευτέρα 20 Νοεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη. Αναλυτικά:

Στις 10:00 στην οδό Απόλλωνος στην Κάτω Τούμπα, διανομείς θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το θανάσιμο τραυματισμό 39χρονου συναδέλφου τους σε τροχαίο δυστύχημα. Σημειώνεται πως επί του παρόντος δεν έχει εκφραστεί πρόθεση να γίνει και κάποια πορεία.

Σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης-Πιερίας-Χαλκιδικής αναφέρει πως αν και είχαν τονίσει προς κάθε κατεύθυνση τον κίνδυνο που διατρέχουν οι διανομείς, εκτεθειμένοι για μια ακόμα φορά σε ακραία καιρικά φαινόμενα, αυτοί αναγκάστηκαν να δουλέψουν για την επιβίωση.

«Την στιγμή που αέρας ξεριζώνει δέντρα που πέφτουν σε δρόμους, σχεδόν βυθίζει αντιτορπιλικά στην παραλία, ξηλώνει σκεπές σε αθλητικούς χώρους που παίζουν μικρά παιδιά όπως στην θέρμη, την ώρα οι ριπές του ανέμου φτάνουν τα 106 χλμ/ώρα, θεωρείται φυσιολογικό να έχουμε συναδέλφους πάνω στα μηχανάκια να δουλεύουν 10ωρα και 12ωρα» τονίζεται σχετικά.

Τα μέλη του Συνδικάτου ζητούν, μεταξύ άλλων, μέτρα προστασίας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, να μη γίνεται καμία διανομή σε ακραίες καιρικές συνθήκες, κάλυψη των εξόδων της μοτοσικλέτας από τον εργοδότη, κάλυψη του εισοδήματος του διανομέα σε περίπτωση ατυχήματος και ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς και σταθερό εργάσιμο χρόνο.

Ανακοίνωση εξέδωσε και η Επιτροπή Αγώνα Διανομέων Θεσσαλονίκης, η οποία αναφέρει:

Ένας ακόμα διανομέας, που δούλευε με το καθεστώς του freelancing (πληρωμή με την παραγγελία)  στην πλατφόρμα της wolt  σκοτώθηκε –δολοφονήθηκε εν ώρα εργασίας το Σάββατο 18 Νοέμβριου στην περιοχή της Τούμπας,

Οι θυελλώδεις άνεμοι που επικρατούσαν όλη τη διάρκεια της ημέρας (οι ριπές αέρα ξεπερνούσαν τα 100 χλμ/ώρα, είχαμε δεκάδες πτώσεις δέντρων κτλ.) καθιστούσαν την οδήγηση μηχανής δολοφονική –όπως αποδείχτηκε με τον πλέον τραγικό τρόπο!

Ωστόσο κυβέρνηση κι εργοδότες (πλατφόρμες και μαγαζάτορες), μοναδικοί υπεύθυνοι των πάνω από 60 εργατικών δολοφονιών διανομέων τα τελευταία χρόνια, απέδειξαν γι άλλη μια φορά ότι μας θεωρούν αναλώσιμους. Ότι οι ζωές των διανομέων δεν μετράνε! Γι αυτούς μετράνε μόνο τα κέρδη τους!

Συνάδελφοι, μόνο με τους αγώνες μας μπορούμε να επιβάλλουμε την υπεράσπιση των συμφερόντων μας , την υπεράσπιση της ίδιας μας της ζωής! Μπορούμε να τα καταφέρουμε, όπως το 2019 που μετά από δεκάδες κινητοποιήσεις, απεργίες, μοτοπορείες κτλ. επιβάλλαμε την ψήφιση του ν.4611/2019– αρ.56 που αφορά την παροχή ΜΑΠ: (κράνος, μπουφάν/παντελόνι μηχανής, αδιάβροχα κτλ.) , πληρωμή τουλάχιστον15% για χρήση & συντήρηση του δικύκλου, πληρωμή βενζίνης κτλ.).

Με τους αγώνες μας να απαιτήσουμε και να επιβάλλουμε:

- Αυστηρό Νομικό Πλαίσιο για απαγόρευση εργασίας σε ακραίες καιρικές συνθήκες (καταιγίδες- έντονες βροχοπτώσεις χιονόπτωση, παγετός, αέρας κτλ).

- Αυστηρούς ελέγχους από το ΣΕΠΕ, για την τήρηση του νόμου 4611/2019 – αρ.

56 σχετικά με τις διατάξεις για την υγεία και την ασφάλεια των διανομέων:

• παροχή από τον εργοδότη των Μέσων Ατομικής Προστασίας (κράνος, μπουφάν

• και παντελόνι με προστατευτικά, γάντια, αδιάβροχα κτλ).

- Άμεση κατάργηση των εργατοκτόνων νόμων Χατζηδάκη και Γεωργιάδη!

Στις 18:30 στο άγαλμα Βενιζέλου, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση για τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης Τρανς Θυμάτων. Την διοργανώνει η οργάνωση «Αντιφασιστικός/Αντιπατριαρχικός Σεπτέμβρης στη Θεσσαλονίκη». Στη συνέχεια είναι πιθανό να γίνει και πορεία στους δρόμους του κέντρου.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νοτοπούλου για ΣΥΡΙΖΑ: Να κλείσει ο αυτοκαταστροκικός κύκλος εσωστρέφειας
«Το κόμμα μας βρίσκεται σε μια κρίση παρατεταμένη διαρκείας», είπε - «Δεν δέχομαι να προεξοφλούμε ήττα στις ευρωεκλογές»
Νοτοπούλου για ΣΥΡΙΖΑ: Να κλείσει ο αυτοκαταστροκικός κύκλος εσωστρέφειας