Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μεγάλη προσοχή στη Θεσσαλονίκη – Ποιες ώρες και πού θα έχει χιόνια, βροχές

Σφίγγει το κρύο ενώ αναμένονται χιονοπτώσεις - Η πρόγνωση του Μeteo

Βροχές και καταιγίδες σε μεγάλο μέρος της χώρας. Χιονοπτώσεις κυρίως στα βόρεια ορεινά και ημιορεινά. Ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας από τις απογευματινές ώρες από τα βορειοδυτικά. Θυελλώδεις άνεμοι με εντάσεις έως 8-9 μποφόρ.

Πιο αναλυτικά, σήμερα Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2023 σύμφωνα με το meteo.gr αναμένονται βροχές και καταιγίδες στο Ιόνιο, στην Ήπειρο, στη Δυτική Στερεά, στη Δυτική Πελοπόννησο, στη Μακεδονία, στη Θράκη και στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου. Οι βροχές και οι καταιγίδες κατά τόπους θα είναι έντονες στα δυτικά ηπειρωτικά και τη Θράκη. Τα φαινόμενα στις υπόλοιπες περιοχές θα είναι παροδικά και πρόσκαιρα. Χαλαζοπτώσεις είναι πιθανό να σημειωθούν σε τμήματα του Αιγαίου. Χιονοπτώσεις αναμένονται κυρίως μετά τις απογευματινές ώρες στα ορεινά και ημιορεινά της βόρειας χώρας και από τις βραδινές ώρες πρόσκαιρες χιονοπτώσεις αναμένονται τοπικά έως και σε πεδινά τμήματα της Κεντρικής Μακεδονίας και της Θράκης. Εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται από τις βραδινές ώρες από τα βορειοδυτικά και θα περιοριστούν στο Αιγαίο, στη Θράκη και τοπικά στα ορεινά ηπειρωτικά.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από -5 έως 14 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από -4 έως 17, στην Ήπειρο από -5 έως 16 βαθμούς, στη Θεσσαλία από -3 έως 18, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 1 έως 20 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 6 έως 17, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 6 έως 18 βαθμούς και στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου από 13 έως 20-21 βαθμούς, ενώ στην Κρήτη οι μέγιστες θα φτάσουν τοπικά στους 22-23 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Ιόνιο και στο Αιγαίο θα πνέουν αρχικά από νοτιοδυτικές γενικά διευθύνσεις με εντάσεις έως 8-9 μποφόρ, ενώ από τις απογευματινές ώρες και από τα βορειοδυτικά οι άνεμοι θα στραφούν σταδιακά σε βορειοδυτικούς με παρόμοιες εντάσεις.

Στην Αττική περιμένουμε παροδικές βροχές και καταιγίδες κυρίως τις πρωινές και βραδινές ώρες, ενώ αναμένονται και διαστήματα ηλιοφάνειας. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από νοτιοδυτικές γενικά διευθύνσεις με εντάσεις έως 5-6 μποφόρ και στα νότια έως 7 μποφόρ. Πρόσκαιρα στα νοτιοανατολικά του νομού οι νοτιοδυτικοί άνεμοι θα πνέουν με εντάσεις έως 8 μποφόρ. Από τις βραδινές ώρες αναμενέται στροφή των ανέμων σε δυτικούς-βορειοδυτικούς με εντάσεις έως 6-7 μποφόρ στα νότια και δυτικά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 έως 19 βαθμούς, αλλά αναμένεται να σημειώσει πτώση από τις βραδινές ώρες.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται παροδικές βροχές. Μετά τις απογευματινές ώρες χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινά και ημιορεινά και πιθανώς πρόσκαιρα και τοπικά σε χαμηλότερα υψόμετρα. Τα φαινόμενα αναμένεται να εξασθενήσουν γρήγορα έως τις βραδινές ώρες και πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής 26/11. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από νότιες γενικά διευθύνσεις με εντάσεις έως 3-4 μποφόρ και μετά τις απογευματινές ώρες βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 5-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 έως 16 βαθμούς, αλλά θα σημειώσει σημαντική πτώση μετά τις απογευματινές ώρες.

Μεγάλη προσοχή στη Θεσσαλονίκη 

«Παγωμένος» θα είναι ο καιρός το Σαββατοκύριακο όπως τονίζει ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος που τονίζει πως έχει «καιρό να δει στην Ελλάδα ένα βαρομετρικό χαμηλό με τέτοιες πιέσεις». Όπως αναφέρει ο Γιάννης Καλλιάνος στην ανάρτησή του το Σάββατο «θα έχει έχει κάποιες μικροεκπλήξεις σε ότι αφορά στα υψόμετρα χιονοπτώσεων» ενώ το βαρομετρικό χαμηλό «σημαίνει πολλά ως προς την ένταση κάποιων καταιγίδων αλλά και κυρίως ως προς την σφοδρότητα των ανέμων».

Η ανάρτηση του Γιάννη Καλλιάνου έχει ως εξής: Έχω αρκετό καιρό να δω ένα βαρομετρικό χαμηλό που να περνάει πάνω από τη χώρα μας και να είναι τόσο βαθύ, να έχει δηλαδή τόσο χαμηλή βαρομετρική πίεση στο κέντρο του που θα αγγίξει ακόμα και τα 980 mbar.

Προφανώς και έχει ξανασυμβεί, όμως ομολογώ ότι δεν συμβαίνει πολύ συχνά. Αυτό σημαίνει πολλά ως προς την ένταση κάποιων καταιγίδων αλλά και κυρίως ως προς την σφοδρότητα των ανέμων.

Ασχέτως όμως με το τι γράφτηκε αλλά και τι ειπώθηκε σε διάφορα μέσα, προσωπικά εκτιμώ ότι η αυριανή μέρα θα έχει κάποιες μικροεκπλήξεις σε ότι αφορά στα υψόμετρα χιονοπτώσεων.

Δηλαδή, για το χρονικό διάστημα από το απόγευμα / βράδυ του Σαββάτου έως και το πρωί / μεσημέρι της Κυριακής :

ΣΥΜΦΩΝΩ απόλυτα ότι θα χιονίσει έστω και πρόσκαιρα στις περισσότερες ορεινές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας.

ΔΙΑΦΩΝΩ όμως ότι θα απασχοληθούν μόνο τα ηπειρωτικά από χιονοπτώσεις. Θα χιονίσει πρόσκαιρα και σε ορεινά τμήματα των βορείων Επτανήσων αλλά και σε ορεινά τμήματα των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου (σε κάποιες περιπτώσεις και στα ημιορεινά εκεί)

ΣΥΜΦΩΝΩ ότι πρόσκαιρα οι χιονοπτώσεις θα κατέβουν χαμηλότερα υψομετρικά στη Βόρεια Ελλάδα.

ΔΙΑΦΩΝΩ όμως ότι στα Βόρεια (Μακεδονία – Θράκη) θα χιονίσει μόνο πάνω από τα 500-700 μέτρα ενδεικτικά. Για παράδειγμα, στην Κεντρική Μακεδονία, στην Ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη, τοπικά (δηλαδή σε ορισμένες περιοχές) οι χιονοπτώσεις θα κατέβουν και ακόμα χαμηλότερα, δηλαδή ακόμα και πάνω από τα 250-300 μέτρα υψόμετρο. Μπορεί να μην είναι παντού πυκνές, αλλά θα απασχολήσουν έστω και πρόσκαιρα και περιοχές χαμηλότερου υψομέτρου σε σχέση με τα 500-700 μέτρα.

ΥΓ_1 : Επειδή θα έχει προηγηθεί βροχή πριν την έλευση των ψυχρότερων αερίων μαζών, δεν θα είναι εξαιρετικά εύκολη η χιονόστρωση. Αυτό θα συμβεί μόνο σε περιοχές που επιμείνουν οι χιονοπτώσεις και είναι κατά περιόδους πυκνές. Πάντως, σε γενικές γραμμές, οι χιονοπτώσεις στα περισσότερα τμήματα δεν θα είναι πάρα πολύ μεγάλης διάρκειας.

ΥΓ_2 : Οι άνεμοι θα είναι σφοδρότατοι ειδικά το Σάββατο και μέχρι και το πρωί της Κυριακής. Θα φτάνουν οι μέσες εντάσεις τους τα 8-9 μποφόρ, ενώ οι ριπές τους ενδέχεται να φτάσουν ακόμα και τα 10-11 μποφόρ. Αυτές οι εντάσεις των ανέμων δεν θα απασχολούν μόνο νησιωτικές και θαλάσσιες περιοχές, θα απασχολούν και τα ηπειρωτικά τμήματα.

ΥΓ_3 : Η “ισχύς” του βαρομετρικού χαμηλού που θα περάσει από τη Βόρεια Ελλάδα και θα κατευθυνθεί προς τη Μαύρη Θάλασσα είναι τέτοια (990 mbar έως 980 mbar στα Βόρεια και καταλήγει με πίεση 966-970 mbar μέσα στη Μαύρη Θάλασσα), που οι εντάσεις των ανέμων πιθανότατα θα δημιουργήσουν προβλήματα.

ΥΓ_4 : Πέρα από τις ανοιχτές θάλασσες, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στον Θερμαϊκό κόλπο (και στον ευρύτερο νομό Θεσσαλονίκης), στον Κορινθιακό κόλπο, στον Πατραϊκό κόλπο αλλά και στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας. Οι άνεμοι εκεί ενδέχεται να προκαλέσουν τεράστια προβλήματα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ